Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

20 december 2018 door Maarten van Engelen

De mannengriep

Tijdens mijn reizen maakte ik kennis met de term ‘Man Flu’. Letterlijk vertaald: mannengriep. Wat betekent het? Mannen die symptomen van verkoudheid herkennen en zich mokkend en aanstellerig gedragen, alsof ze de griep hebben. De Nederlandse vertaling voor ‘Man Flu’ zou dan ook zijn: Aansteller.

Ik constateerde direct dat ik mijn leven meerdere malen de mannengriep heb gehad. Ik was niet vaak ziek, maar als ik dan toch ziek leek te zijn kon ik me goed aanstellen. Ik besloot te leren van deze ontdekking en me voortaan meer als een sterke vrouw te gedragen als ik weer ziek zou worden.

In 2017 werd ik papa en het eerste jaar was een droom. Louie kreeg de borst tot acht en halve maand en lag gezellig naast ons in de co-sleeper. Ik hoefde er dus nooit uit voor de fles of andere activiteiten. Ook hadden wij besloten dat mijn vrouw het eerste jaar thuis zou blijven. Ik sliep onverwachts goed en iedere ochtend verliet ik ons huis met een onbeschrijfelijk lekker gevoel. Het fijne gevoel dat je vrouw en kind samen nog even een uurtje in bed konden liggen en daarna nergens naartoe hoefden.

In dat eerste jaar werd niemand ziek, mede door de borstvoeding en het mijden van besmettelijke plekken zoals de dagopvang. Vanaf zijn eerste jaar ging Louie twee middagen naar de opvang en de papa droom was over. Ieder virusje werd mee naar huis genomen en werd vriendelijk overgedragen aan papa. In drie maanden tijd zijn we zeker een keer of zes ziek geweest. Vaak zelfs langere periodes inclusief ziek melden op het werk. Ik had dit niet zien aankomen. Ik was altijd trots op mijn immuunsysteem.

Na drie maanden belde ik de dokter en deelde ik mijn leed met de assistente. Ik wilde me graag na laten kijken, want "dit was niet normaal", vertelde ik haar. Ze begon voorzichtig te lachen en zei: “Meneer, je wil niet weten hoeveel vaders mij bellen met een soortgelijk verhaal. Maak je alsjeblieft geen zorgen, je immuunsysteem is volwassen aan het worden!”

Ze had net zo goed kunnen zeggen: meneer, volgens mij heeft u de mannengriep - blijf vooral lekker thuis!

Dus, een tip voor alle first-time papa’s: mocht je vaak ziek zijn in de eerste jaren, probeer je dan vooral niet aan te stellen. Val je vrouw niet lastig met je geklaag, hier heeft zij als moeder geen tijd en energie voor.

Lees ook: