28 november 2014

Elke dag een tekening

Van de redactie – twee maal beeldend nieuws! Over de site, en over het vernieuwde Van Gogh Museum.

Had u het al gezien? Afgelopen zondag zijn we gestart met een leuke site-vernieuwing: dagelijks een cartoon over 'ouderschap', op elke pagina van de site. Hij staat in de rechter kolom, en je kunt erop klikken om hem in vol ornaat (dus vol formaat) te bekijken.

Het idee komt van Nynke Kuipers - grafisch ontwerper/illustrator, en moeder van twee zoons (van 5 en 7) - die ons aanbood om elke dag een tekening voor ons te maken. Jawel, élke dag. Dus elke dag even kijken! Omdat we haar cartoons ontzettend grappig vonden, hebben we meteen ja gezegd. We willen jullie daar graag van mee laten genieten.

Elke dag een schilderij

En wist u dat Vincent van Gogh op het eind van zijn leven elke dag een schilderij maakte? Wij wisten het niet, maar nu wel, vanwege het totaal vernieuwde Van Gogh museum in Amsterdam. We mochten een kijkje nemen vóór de opening, en we waren diep onder de indruk.

Voor zover u de kranten nog niet gelezen had hierover: de vernieuwde inrichting is gebaseerd op het uitgangspunt dat niet meer het werk van Van Gogh centraal staat, maar zijn persoon. De oude 'vorm of vent'-discussie, die ons altijd heen en weer slingert van de kunstenaar naar het kunstwerk en weer terug, brengt ons nu weer terug bij de kunstenaar.

Vooral voor kinderen is dat leuk. Die hebben niet zo'n boodschap aan compositie of penseelvoering, maar zijn vooral gefascineerd door de verhalen, de romantiek, en de magie van de schilderende mens. Vooral als die zo narcistisch, gestoord en geniaal is als Van Gogh.

Het Van Gogh museum is geen kindermuseum, benadrukten de medewerkers die ons rondleidden. Maar er is wel aan ze gedacht! Zo zagen we bijvoorbeeld een schilderij op kinderooghoogte hangen (au, deed onze eigen rug), en konden we grasduinen in een koffertje met spullen waarmee je je eigen rondleiding kunt samenstellen.

Tip: wil je gebruik maken van dat koffertje, vraag er dan even naar bij de balie in de ontvangsthal.

Andere vernieuwingen, behalve de nieuwe inrichting, zijn bijvoorbeeld: een hippe multi-media tour in plaats van de traditionele audiotour, en allerlei gezinsactiviteiten voor ouders met kinderen van 6 tot 12 jaar.

Tip: zie je ertegen op om uren met je kinderen in de rij te staan, waardoor ze zich stierlijk gaan vervelen: reserveer dan vooraf een timeslot! Dan kan door online tickets boeken.