Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

1 maart 1998

Forum: onbelemmerd of niet

Hartelijk welkom bij het maart/april-nummer van Ouders Online.

Deze maand vol nieuwe informatie en vermaak, van een tot zuinigheid oproepende prijsvraag tot een stroom van nieuwe kindersoftware, boeken, columns en wat niet al. En: een tweede groep heeft zich aangesloten bij onze thema-pagina's: alleenstaande ouders. Van harte welkom! Ook zijn we erg ingenomen met de medewerking van Beth Johnson van Boekhandel Van Rossum in Amsterdam. Samen met de redactie stelde zij een handige boekenlijst op voor het spelen met peuters.

Maar de eigenlijke aanleiding voor dit redactiebericht is het Forum. Wij willen u onze plannen met dit belangrijke onderdeel van de site vertellen.

Toeval bestaat niet, maar toch is er geen direct verband geweest tussen de volgende twee feiten. In februari startte een van onze lezers een discussie over de bestaande 'logistiek' van het Forum (zie rubriek Algemeen, en ook de lezersbrieven van deze maand, onder het kopje 'Forum gesloten?'). In de weken daarvóór begon de redactie te denken over een grondige herziening van de werkzaamheden aan en werkwijze van dit zo belangrijke onderdeel van de site. Hier leest u onze gedachtengang, plan en de stand van zaken op dit moment.

Vanaf het begin van Ouders Online heeft de redactie het op zich genomen bij alle Forumberichten te bekijken of ze geplaatst konden worden en vervolgens te redigeren. Dat filter- en redigeerwerk diende een hoog doel, vonden wij altijd: de Forum-discussiant voelt zich veilig genoeg om de meest intieme onderwerpen te bespreken. Hinderlijke spel- en formuleer-'fouten' zouden de aandacht maar afleiden van de zaak zelf. En het werk diende voor het weren van zinnen, alinea's of hele berichten die een meta-discussie aangaan; elkaar aanvallen op de manier van discussiëren bijvoorbeeld. Die ontaarden vaak in zinloze welles-nietes uitwisselingen.

Zelfregulering

We zijn ervan overtuigd dat deze gedachtengang heel lang (eind april '98 bestaat Ouders Online twee jaar) is opgegaan. Maar de laatste maanden merken we dat de 'vaste' groep deelnemers heel duidelijk aan zelfregulering doet. Afwijkend gedrag wordt afgestraft en scheldpartijen worden ook weer goedgemaakt. Dat is fantastisch om te zien. Tegelijkertijd vraag je je af of dat redactiewerk nog wel de moeite waard is. Een karwei dat inmiddels gigantisch is geworden met 60 tot 70 berichten per dag! Op 5 maart zijn we daarom gestopt met het redigeren van de berichten. Dat scheelt enorm in het werk en komt ook de update-snelheid ten goede: waar we voordien dagelijks drie tot vier uur bezig waren, is dat nu teruggebracht tot één.

Censuur?

Voordat we melden wat er verder gaat veranderen, nog één kwestie: de vermeende censuur. Het enige wat wij altijd hebben tegengehouden is vuilbekkerij van geilneven en commerciële berichten. Dat willen we in de toekomst ook blijven doen. Bij de eerstgenoemde nemen we niet eens de moeite te laten weten dat zijn bericht (ja, meestal een man) geweigerd is. Produkt-verkopers krijgen het verzoek ƒ 250,- over te maken voordat we het bericht plaatsen, wat doorgaans voldoende is om hen het zwijgen op te leggen. Als we twijfelen aan de oprechtheid van de inzender, sturen we altijd een bericht ter verificatie: 'wilt u echt dat dit geplaatst wordt?'

Dit sluit aan bij en laatste punt: in de genoemde Forumdiscussie over het Forum (een soort meta-meta discussie zou je haast zeggen) werd ook gesuggereerd dat de redactie berichten weigert zonder uitleg. Kort en goed: als bijdragen niet zijn terug te vinden in het Forum, hebben wij ze nooit ontvangen en zijn ze verloren gegaan in de cyber-ruimte. We werken aan een permanente oplossing voor dit probleem.

Conclusie

Onze lezers èn wijzelf zijn toe aan een geautomatiseerd Forum, dat is onze conclusie na dit alles. Een systeem dat ervoor zorgt dat uw bericht direct geplaatst wordt, met controle op commercie en sexmaniakken eens per dag achteraf. Meta-discussies moet u vanaf dat moment maar onderling afkappen, lezers! De termijn waarop dit ingevoerd kan worden is nog niet helemaal duidelijk, maar we verwachten dat het gaat om weken, geen maanden.

Tot slot goed nieuws: één van u heeft ons benaderd met een plan voor een Thema-pagina met Chat-module. Wij zijn daar erg enthousiast over, omdat het aansluit bij de wens van een groep gebruikers. Volgens de laatste berichten gaat deze op 1 april van start, voorlopig met één box voor maximaal 25 man/vrouw tegelijk en één onderwerp per weekend (en alleen voor Java-ondersteunende browsers, maar dat is steeds minder een probleem).