Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

15 december 2000

Goede voornemens

Goede voornemens voor het komende nieuwe jaar.

Sommige mensen blijven tobbend bij elkaar "vanwege de kinderen". Ikzelf heb vandaag besloten dat ik in het nieuwe jaar ga stoppen met roken, vanwege de kinderen. Ze maken zich zo'n zorgen over de kans op kanker, en ze klagen zo over mijn doorrookte adem, dat ik er nu echt mee ophoud. Goed voornemen nummer 1. Maar er zijn er meer.

Begin december stelden we u de vraag of u nog wel eens gezellig uitgaat met zijn tweeën. Zoals we eigenlijk al verwacht hadden, worden de bioscopen en restaurants niet bepaald rijk van "ons", als ouders: 33% gaat zelden of nooit meer uit, en 44% slechts een paar keer per jaar. Dat is niet alleen slecht voor onze uitgaans-economie, maar ook voor onszelf. En dus voor onze kinderen. Want naar mijn stellige overtuiging kun je alleen leuk zijn voor je kinderen als je het zelf ook een beetje leuk hebt. Als je niet voortdurend loopt te simmen dat je van alles mist en dat het vroeger – zonder de kinderen – zoveel leuker was.

Goed voornemen nummer 2: weer eens een avondje lekker uit!

Tips en ervaringen

Maar uitgaan, dat kan natuurlijk alleen als er iets geregeld is voor de kinderen. Vandaar dat we in deze goede-voornemens-aflevering de oppas centraal hebben gesteld. We vragen u naar uw tips en ervaringen, opdat uw collega-ouders daarvan kunnen leren. En ook omdat dit soort prijsvragen altijd leuk leesvoer opleveren. We verheugen ons op uw bijdragen.

Tandje erbij

De grote lezers-enquête van afgelopen maand is nog lang niet volledig geanalyseerd, maar een paar hoofdlijnen zijn al duidelijk. Ten eerste dat de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke bezoekers dramatisch verschoven is ten opzichte van onze vorige enquête. In 1997 hadden we nog 45% mannelijke bezoekers, maar dat is inmiddels teruggelopen naar minder dan 10%.

Goed voornemen nummer 3: tandje erbij en terughalen die mannen! We zijn immers ouders online en niet moeders online.

Volkomen terecht

Een ander opvallend resultaat was dat de vormgeving van de site niet goed meer voldoet. Wat 5 jaar geleden, toen we begonnen, nog lekker fris en helder was, is inmiddels tot op de draad versleten. Veel inzenders klaagden – volkomen terecht – over slechte navigeerbaarheid, verstopte informatie en een verwaterde huisstijl. Aan het eindcijfer (gemiddeld een 7½) kun je het niet goed zien, maar aan de toegevoegde commentaren wel.

Goed voornemen nummer 4: een nieuwe layout in 2001.

Zeer gewaardeerd

Wat gelukkig wél goed werd beoordeeld, was onze inhoud. De zakelijke toon wordt nog steeds zeer gewaardeerd, en het gemiddelde eindcijfer was een 8. Vooral onze interactieve product-tests (zoals die over de baby-joggers) en de gedegen artikelen – (zoals die over medicijngebruik en zwangerschap) vielen in goede aarde.

Goed voornemen nummer 5: door op de ingeslagen weg!

Twee nieuwe rubrieken

Tot slot een goed voornemen dat niet gebonden is aan de jaarwisseling, maar er altijd is: vernieuwing, verbetering, en aansluiten bij de wensen van onze lezers. In dat verband kondigen we u met ingang van deze aflevering twee nieuwe rubrieken aan:

  • "Eens een moeder, altijd een moeder" van Judith van Praag, over rouwverwerking en verdriet bij het verlies van een kind. Bedoeld voor iedereen, dus niet alleen voor ouders die zelf een kind verloren hebben. Hier leest u bijvoorbeeld over het dilemma dat je kunt ondervinden als je zelf zwanger bent en je beste vriendin - die ook zwanger was - een miskraam krijgt. Hoe ga je daarmee om? Moet je je eigen blijheid onderdrukken of niet?
  • "Werkende moeders", waarin we aandacht besteden aan alle aspecten van de combinatie werk en moederschap. Van praktische tips tot diepgravende analyses. De eerste aflevering bevat meteen al twee interessante bijdragen; een van Marije Meerman (programmamaker bij de VPRO) over de gevolgen van haar spraakmakende documentaire "Alles", en een ooggetuige-verslag van een publieke discussie in "De Rode Hoed".

We wensen u, als vanouds, veel interactief leesplezier. En natuurlijk: fijne kerstdagen en een heel goed nieuw jaar.