Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

5 mei 2013

Kinderpsychiatrie komt in de knel

Psychiatrische stoornissen, zoals adhd, pdd-nos, odd, anorexia en angststoornissen worden vanaf 2015 niet meer vergoed door de verzekering. Teken de petitie. Het kan nog steeds!

Heeft u een gezond kind? Mooi zo! Maar het kan zomaar gebeuren dat er toch iets misgaat. Uw kind kan het slachtoffer worden van seksueel misbruik, of anorexia krijgen, of depressief worden, of verslaafd raken aan gamen. Dan heeft uw kind hulp nodig. Maar als de nieuwe Jeugdwet wordt aangenomen, en die kans is groot als we niets doen, dan kan het nog knap lastig worden om hulp te krijgen.

Volkskrant-columniste Malou van Hintum formuleerde het zo: "Nog anderhalf jaar. Daarna, in 2015, hebben kinderen met psychische problemen geen recht meer op hulp. Ja, dat leest u goed." (Volkskrant, 24 april 2013)

Tot nu toe was het netjes geregeld: een stoornis werd beschouwd als een ziekte, net als een gebroken been. De bijbehorende kosten werden vergoed door de ziektekostenverzekering. Maar vanaf 2015, als de nieuwe Jeugdwet in werking treedt, is dat niet meer het geval. Dan verdwijnt de ggz (geestelijke gezondheidszorg) voor kinderen en jongeren uit het basispakket van de ziektekostenverzekering, en gaat de gemeente bepalen wat wel vergoed wordt en wat niet.

Dat betekent twee dingen. Ten eerste dat je afhankelijk wordt van de plek waar je woont. De ene gemeente zal je kosten wel vergoeden (geheel of gedeeltelijk) en de andere niet. Ten tweede dat de kans op vergoeding sowieso kleiner wordt, vanwege alle bezuinigingen. Gemeentes krijgen steeds meer taken, en worden daar niet of nauwelijks voor gecompenseerd.

Het idee achter deze operatie is dat je kunt bezuinigen door in te zetten op preventie. Natuurlijk. Voorkomen is beter dan genezen. Maar we moeten de eerste autist nog tegenkomen, die preventief geholpen had kunnen worden...

Petitie

Zo'n 15.000 bezorgde Nederlanders hebben inmiddels een petitie getekend om te laten weten dat de nieuwe Jeugdwet een bedreiging vormt voor de jeugd-ggz. Ook Ouders Online heeft getekend. Daarnaast: hoogleraren, psychologen, sociotherapeuten, orthopedagogen, leerkrachten en kinderpsychiaters. Uw stem telt ook. Dus teken mee!