21 juli 2020 door Giulia Califano

Koken voor een dreumes

‘Wat eet Ella vanavond?’ Mijn man weet het af en toe ook niet meer. Welkom bij koken voor een dreumes! Wat de ene dag lekker is, kan de volgende dag zomaar totaal niet meer interessant zijn. En natuurlijk wil ze precies als ik iets met rode saus heb gemaakt alles zelf doen, terwijl ze de dag ervoor met open mond wachtte tot er een lepel naar binnen geschoven werd. Maar hé, ze eet!

Dreumes met een mening

Wat dat betreft klap ik in mijn handjes, hoor. Ella heeft een fantastische eetlust en vindt eigenlijk alles wel lekker. Alleen af en toe niet lekker genoeg om er voldoende van te eten. Met haar 1 jaar weet ze soms al iets te goed wat ze wel en niet wil…

Is het niet lekker genoeg? Dan slaat ze de lepel weg zodra die in de buurt van haar mondje komt. Wil ze alles zelf doen? Dan grist ze die lepel gewoon uit mijn hand. Maar laat ik haar alles zelf doen en heeft ze daar geen zin in? Dan gooit ze de stukjes het liefst een voor een op de grond. Dat mag niet, dat weet ze inmiddels heel goed. Dus tegenwoordig verzamelt ze alles in een hoekje van haar tafeltje of steekt ze het in de lucht in de hoop dat ik mijn hand open zodat ze het daarin kan leggen. Vaak is ze daar zo druk mee bezig dat ze niet in de gaten heeft dat die stukjes die zij in mijn hand legt via mijn andere hand alsnog in haar mondje terechtkomen. Ach, als ze maar eet!

Gevarieerd menu

Achteraf kan ik er altijd hard om lachen: ze heeft zo’n sterk eigen willetje en laat dat maar al te goed merken. Wat vind ik deze fase leuk! Maar op het moment suprême zit ik soms wel even met mijn handen in het haar. ‘Je wilt geen aardappeltjes meer? Ook geen groenten? En bonen dan? Die wel. Maar op alleen bonen kun je niet leven. Wil je dan een maïswafel? Die vind je altijd zo lekker! Oké, vandaag dus niet. Wat nu? Je roept nog steeds “ham” en daarmee wil je zeggen dat je wilt eten. Wat wil je dan?!’

Komkommer is altijd een goed antwoord, maar daar wordt ze niet groot en sterk van. Gelukkig is ze ook dol op genoeg andere dingen, zoals gestoomde worteltjes, pasta en kidneybonen. Ze bepaalt alleen graag zelf wat ze wanneer eet en houdt van een gevarieerd menu. Tja, geef het kind eens ongelijk?

Koken voor een dreumes

Uiteindelijk vinden we altijd wel een oplossing. Ik zorg voor voldoende gezonde opties in de voorraadkast, koelkast en vriezer. Maar ik kan niet wachten tot ze zelf kan uitleggen wat ze wel en niet wil. En vooral ook waarom! Hoewel, aangezien ze een kind van mij is kom ik daar tegen die tijd vast nog wel op terug. Wanneer ze ijzersterke argumenten maakt over waarom ze absoluut beter een soepstengel kan eten dan spinazie, verlang ik vast weer terug naar deze tijd. De tijd waarin ik mocht koken voor een dreumes die dol is op gevarieerd en gezond eten!