Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 januari 2018 door Elke van den Hout

M-jaar (2): netwerken

Dit is aflevering 2 van een serie over grass-roots ontwikkelingen in het onderwijs. Hoe bedenk je een plan, en hoe zorg je dat dat gerealiseerd wordt? Elke van den Hout bedacht een middenjaar voor vmbo'ers. We volgen de ontwikkelingen op de voet.

Het is ploeteren nu. Er zijn ongelofelijk veel organisaties en netwerken die zich met onderwijs en loopbaanoriëntatie bezighouden. Ik begin langzaam maar zeker de kluwen van onderwijsorganisaties te ontrafelen. Of tenminste, dat denk ik steeds. Maar dan duikt er weer een nieuw project, een nieuwe organisatie of een nieuw samenwerkingsverband op. De initiatieven voor leerlingen lijken eindeloos, en als nieuwkomer in het onderwijs zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Welke organisatie of netwerk is belangrijk voor het M-jaar, en wie moet ik hebben?

Mijn belangrijkste partners voor het M-jaar zijn schoolbesturen. In het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Met twee kinderen op het voortgezet onderwijs begin ik gewoon dichtbij huis. Via de directies en decanen van hun scholen kom ik verder, en ineens zit ik aan tafel bij een schoolbestuur.

Het idee van het M-jaar valt goed. En meteen weet ik weer waarom ik het doe, dat M-jaar starten. Het is heerlijk om te sparren met inspirerende onderwijsprofessionals.

Koffiedrinken

Ik speur in mijn netwerk op Linked-in, en twitter naar innovators op onderwijs. Als ik interessante mensen tegenkom op social media, mail ik mijn idee. Met de vraag om eens koffie te gaan drinken. Dat werkt! Zonder uitzondering zijn de gesprekken leuk, en helpen ze me verder in mijn zoektocht. En inmiddels ken ik de beste plekken in Amsterdam voor zakelijke koffieafspraken.

Ook mailde ik naar Tweede-Kamerleden en de Amsterdamse politiek. Wat de eerste categorie betreft: bij Paul van Meenen (D66) mocht ik meteen langskomen; van Lisa Westerveld (GL) en Peter Kwint (SP) kreeg ik enthousiaste reacties. Soms gaat het onverwacht gemakkelijk, zoals bij deze Tweede Kamerleden (leuk dat zij zo benaderbaar zijn!) maar soms krijg ik geen enkele reactie terug, zoals bij de Amsterdamse politiek.

Aan tafel bij de beslissers

Tot nu toe heb ik met een goed idee en een beetje lef inspirerende en nuttige gesprekken gevoerd. Maar tot een concrete stap verder in de realisatie van M-jaar heeft het nog niet geleid.

Om bij de beslissers aan tafel te komen moet ik geïntroduceerd worden. Dat is me in ieder geval wel duidelijk. Dus de vraag die ik op dit moment aan mijn netwerk stel, is: kun en wil je mij introduceren bij een van de Amsterdamse schoolbesturen?

Alvast bedankt voor alle inspirerende gesprekken die ik tot nu toe had, met onder andere: OCO, VOVA, MLA, VMBOonStage, MBO op Proef, Masterplan Techniek Amsterdam, de Tweede-Kamerleden, én de ouders van Ouders Online natuurlijk.

Volgende aflevering: hoe zit het financieel en wettelijk? Hoe lopen de geldstromen, en mág een vmbo'er een tussenjaar doen?