Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

18 oktober 2018 door Elke van den Hout

M-jaar (5): Lobbyen

Een nieuwe serie over grass-roots ontwikkelingen in het onderwijs. Hoe bedenk je een plan, en hoe zorg je dat dat gerealiseerd wordt? Elke van den Hout bedacht het M-jaar voor vmbo'ers. Aflevering 5: Lobbyen.

Volgens mij is de beste plek voor M-jaar als onderdeel van het mbo, als ‘eerste’ jaar voordat de keuze voor de beroepsopleiding wordt gemaakt. Het is een logische plek ook: lekker tussen de mbo-studenten die wel al de keuze hebben gemaakt en hun ervaringen kunnen delen. De M-jaar studenten krijgen de kans te snuffelen aan verschillende opleidingen. En er zijn veel contacten in huis met het bedrijfsleven voor de stages en meekijkdagen.

Enthousiaste partijen


Vóór de zomervakantie was ik in gesprek met een ROC, en dat zag er veelbelovend uit, dacht ik. Dat ROC heeft zich teruggetrokken, heel jammer. Gelukkig zijn er drie andere mbo-instellingen die ook interesse hebben. De eerste gesprekken met de directeuren en docenten heb ik voor de zomervakantie al gevoerd.

In de tussentijd hou ik alle betrokken partijen op de hoogte, onder wie de geïnteresseerde Tweede Kamerleden Paul van Meenen (D66), Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (Groen Links).

En toen kreeg ik een mail van de beleidsadviseur onderwijs van Groen Links: of ik met hem en Lisa Westerveld wilde bellen over M-jaar. Westerveld wilde aandacht vragen aan de minister voor het tussenjaar voor vmbo’ers, M-jaar. Daar hoefde ik natuurlijk geen seconde over na te denken. Ja natuurlijk!

In het Algemeen Overleg in de commissie onderwijs van 12 september heeft Westerveld het tussenjaar onder de aandacht gebracht, en de reactie van de minister was helaas niet (helemaal) positief. Maar hij heeft wel de initiatiefnemers (mij) uitgenodigd voor een gesprek.

Daar ga ik natuurlijk graag op in, liefst samen met directie of bestuur van mbo-instellingen die interesse hebben in M-jaar. De mail naar de medewerker van minister Slob voor de afspraak is verstuurd. En na twee weken nog een reminder. Tot nu toe nog niks gehoord. Ik hoop van harte dat de uitnodiging geen loze belofte was van de minister… of ben ik te ongeduldig?

In het nieuws

Slob voelt niets voor tussenjaar voor vmbo'er

12-09-2018 | 14:05 | WOORDEN: 275 | ANP BINNENLAND |

DEN HAAG (ANP) - Minister Arie Slob (Onderwijs) voelt er niets voor een tussenjaar in te voeren voor vmbo'ers, waardoor leerlingen de keuze voor een vervolgopleiding nog even voor zich uit kunnen schuiven. Het lijkt de minister beter in het vmbo voldoende aandacht te besteden aan loopbaanbegeleiding. Slob zei dat woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Hij reageerde op een suggestie van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Volgens haar vinden veel onderwijsinstellingen zo'n tussenjaar een goed idee. Leerlingen die het vmbo verlaten zijn vaak nog te jong om een goede keuze te maken over wat ze verder willen gaan doen, maar ze zijn wel nog leerplichtig. Daardoor moeten ze meteen doorleren. Dat leidt geregeld tot verkeerde keuzes.

Slob denkt echter dat een tussenjaar zorgt voor minder ,,scherpte'' bij de loopbaanbegeleiding op het vmbo. Hij vraagt zich bovendien af of een tussenjaar wel het gewenste effect heeft. De minister toonde zich wel bereid om op ambtelijk niveau te overleggen over de kwestie. ,,Praten kan altijd."

 

Volgende aflevering: Wat vinden de eindexamenleerlingen er eigenlijk van o.v.b.?