Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

21 maart 2021 door Esther Storm

Orthodontie verzekering: kind een beugel, jij zo min mogelijk kosten

Ik werk bij Independer en word door vriendinnen dan ook vaak ingezet als verzekeringsvraagbaak. Zo vroeg een vriendin hoe het nou eigenlijk zit met een orthodontie verzekering. Sluit je die apart af, is het een aparte dekking en zijn daar eigenlijk wachttijden voor? Ik dook erin, want met opgroeiende kids ben ik ook wel benieuwd…

Is het een orthodontieverzekering of uitgebreide zorgverzekering?

Een echte orthodontieverzekering bestaat niet. Niet voor volwassenen en niet voor kinderen. Je moet dus op zoek naar de juiste orthodontievergoeding. En dan is het alsnog zoeken. Want het is niet zo dat je met een dure zorgverzekering gelijk een hoge vergoeding voor orthodontievergoeding hebt. Het vinden van een goede vergoeding voor die beugels, slotjes en elastiekjes bleek nog best een uitdaging...

Eenmalig vergoed of gedeeltelijk?

Naast het feit dat er verschillende aanbieders zijn, zijn er ook verschillende soorten vergoedingen. Zo kwam ik erachter dat het handig is om vooraf een inschatting te maken van de vergoeding die je wilt/nodig hebt. En hoe lang gaat je kind met een beugel door het leven? Dit laatste is handig om te weten, omdat niet alle verzekeraars de vergoeding op dezelfde manier regelen. Kies je voor een aanvullende verzekering voor orthodontie? Dan krijg je de vergoeding ieder kalenderjaar opnieuw.

Eenmalig vs. gedeeltelijk:
sommige verzekeraars vergoeden een vast bedrag per 5 jaar, andere verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld 75% van elke orthodontierekening.

Dus ben je 5 jaar lang bij dezelfde verzekeraar met hetzelfde pakket verzekerd, dan krijg je 5 keer de vergoeding voor orthodontie. Maar er zijn dus ook verzekeraars die slechts een eenmalige vergoeding bieden. In dat geval kun je 5 jaar bij dezelfde verzekeraar met hetzelfde pakket verzekerd zijn, maar krijg je de vergoeding toch maar één keer.

Wanneer is gedeeltelijke vergoeding orthodontie de beste keuze?

Gedeeltelijke vergoeding klinkt als de mindere optie, 100% vergoeding klinkt toch fijner. Maar soms ben je met een gedeeltelijke vergoeding goedkoper uit. Vaak betaal je voor een volledige vergoeding een lagere premie, die niet in verhouding staat tot het deel van de rekening wat je nog zelf moet betalen. De cijfers erop naslaan, mét een rekenmachine, kan je onderaan de streep maandelijks geld schelen.

Wachttijd voor een vergoeding

Bij vergoedingen voor tandzorg, waaronder orthodontie, kan het zijn dat je te maken hebt met een wachttijd. Soms willen verzekeraars dat je een minimale periode, bijvoorbeeld een jaar, bij hen verzekerd bent en/of een tandartsverzekering afneemt. Dat jaar betaal je dan al wel de hogere premie, terwijl pas het jaar daarna de vergoeding krijgt. Goed opletten dus!

Haken en ogen aan die beugels en slotjes

Wil je je verzekeren voor beugels, slotjes en andere dingen die erbij komen kijken? Dan moet je dus niet op zoek naar een orthodontieverzekering - maar naar een orthodontievergoeding. En die vergoeding, die zit meestal in een aanvullende verzekering of in een speciale tandartsverzekering.

De beste tip die ik mijn vrienden en kennissen geef, en de algemene boodschap: bedenk eerst wat je ongeveer aan vergoeding nodig denkt te hebben en ga dán pas zorgverzekeringen vergelijken. Dan zie je meteen welke verzekering in jouw geval het beste is.

Ken jij nou geen mensen die bij Independer werken, maar heb je wel een verzekeringsvraagbaak nodig? Op de website van Independer kun je makkelijk en snel door een keuzemenu klikken. Op basis daarvan krijg je de beste opties voor jou, scheelt toch weer wat zoekwerk.