22 maart 2021 door Ferdy Cornelissen

Tandartsverzekering: heb je het nodig en hoe werkt zoiets?

De tandartsverzekering is een van de meest gekozen aanvullende zorgverzekeringen. Iedereen komt namelijk bij de tandarts, dus je zou denken dat het verstandig is om je altijd voor deze kosten te verzekeren. Maar is dat wel zo?

De tandartsverzekering is een van de meest gekozen aanvullende zorgverzekeringen. Iedereen komt namelijk bij de tandarts, dus je zou denken dat het verstandig is om je altijd voor deze kosten te verzekeren. Maar is dat wel zo?

Wat kost een bezoekje aan de tandarts?

Veel mensen komen alleen bij de tandarts voor een halfjaarlijkse controle. Naast controle zijn gebitsreiniging en het vullen van een gaatje de dingen waarvoor we het meest naar de tandarts gaan. In 2021 ben je daar gemiddeld het volgende aan kwijt:

  • De (halfjaarlijkse) controle: € 22,91
  • Gebitsreiniging: € 13,52 per 5 minuten
  • Een vulling: € 25,32 -€ 96,47,- (afhankelijk van het soort vulling)

Voor alle tarieven, van verdovingen tot kronen, kun je terecht op Independer. Op deze pagina vind je de tandartstarieven 2021 - van verdoven tot vullen en van wortelkanaalbehandeling tot een foto maken.

Dit kost de tandarts gemiddeld per jaar: als je 2 keer per jaar naar de tandarts gaat voor controle, een keer een gaatje laat vullen en je een keer een gebitsreiniging nodig hebt, dan ben je - afhankelijk van het soort vulling - ongeveer 120 euro kwijt.

Wat kost een tandartsverzekering?

De meeste tandartsverzekeringen kosten je minimaal € 10,- per maand aan extra premie, dus € 120,- per jaar. En dat gaat dan om de minst uitgebreide verzekering, waarbij vaak 75% vergoed wordt tot een bedrag van € 250,-. In het bovengenoemde voorbeeld (€ 120,- tandartskosten per jaar) wordt er dan maar 90 van die 120 euro vergoed.

Je betaalt dus € 120,- voor je tandartsverzekering, om € 90,- vergoed te krijgen. Zonde!

Reken uit of het voordelig is

Een tandartsverzekering is dus lang niet altijd nodig. Probeer voor jezelf uit te rekenen hoeveel kosten je bij de tandarts verwacht, en wat je aan een eventuele tandartsverzekering kwijt bent.

Controleer daarnaast ook goed wat de verzekering precies vergoedt. Zo zijn er verzekeraars die bijvoorbeeld foto’s, verdovingen en kronen maar voor een deel vergoeden of pas nadat je minimaal een jaar bij hen verzekerd bent.

Onverwachte kosten

Natuurlijk weet je niet altijd van tevoren of je het komende jaar veel kosten bij de tandarts zult maken. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren, bijvoorbeeld een kroon die opeens nodig blijkt te zijn. Misschien heb je wat spaargeld achter de hand om zo'n onverwachte tegenvaller te betalen. Maar als je dat niet hebt, en je het risico op onverwachte kosten zo klein mogelijk wilt houden, kun je overwegen om toch een tandartsverzekering af te sluiten.

Tip: vraag regelmatig aan je tandarts of hij (m/v) de komende tijd een bepaalde ingreep verwacht. Dan kun je daar rekening mee houden als het om je tandartsverzekering gaat.

Kinderen tot 18 jaar standaard verzekerd voor de tandarts

Voor kinderen tot 18 jaar is het een ander verhaal: die zijn bij een van de ouders meeverzekerd, en krijgen alle tandartskosten vergoed vanuit de basisverzekering. Dat geldt voor controles en vullingen, maar ook voor bijvoorbeeld een fluoridebehandeling of een wortelkanaalbehandeling.

Handig om te weten: je kind is niet automatisch verzekerd voor orthodontie. Dit regel je met een aparte aanvullende verzekering, met orthodontievergoeding. De orthodontieverzekering bestaat niet.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Independer. De onafhankelijke vergelijkingssite voor financiële producten. Hier check je makkelijk en snel welke tandartsverzekering het best bij jouw situatie past.