Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

10 mei 1997

Ouders Online als virtuele gemeenschap

Hartelijk welkom bij het mei-nummer van Ouders Online.

Op zondag 4 mei vierden we feest. Niet alleen omdat we de juridische procedure tegen VNU (Ouders van Nu) gewonnen hadden, maar ook omdat we toen precies 1 jaar bestonden. Een unieke gebeurtenis, die ons de gelegenheid bood om u (althans, 40 van u) te ontmoeten.

Bijzonder

Wat daar gebeurde, in dat kinder-café in Amsterdam, was om meerdere redenen bijzonder. Ten eerste was het bijzonder gezellig, maar daar gaat het nu even niet om. Wat we vooral bijzonder vonden, was dat er zo massaal gereageerd is op onze uitnodiging. Het aantal aanmeldingen overtrof het aantal beschikbare plaatsen vele malen. Bovendien was niet alleen het aantal aanmeldingen groot, maar ook de geografische herkomst. Van Groningen tot Maastricht en van Akersloot tot Nieuwegein. (Onze buitenlandse lezers moesten om begrijpelijke redenen verstek laten gaan, maar stuurden wel de nodige hartverwarmende berichten van verhindering.)

Kortom, wat we eigenlijk al stiekem vermoedden, werd dubbel en dwars bewezen: we blijken er met z'n allen in geslaagd te zijn een virtuele gemeenschap tot stand te brengen.

Tamtam

Die term 'virtuele gemeenschap' werd kort geleden met veel tamtam geïntroduceerd in het zakenblad Business Week en heeft kort gezegd betrekking op sites waar de lezers/gebruikers onderling relaties met elkaar aangaan. Bij Ouders Online gebeurt dat bijvoorbeeld via het Forum, de Oneliners en de Galerij.

Nu willen we vooral niet suggereren dat wij de moeder van alle virtuele gemeenschappen zouden zijn, noch dat wij al lang wisten wat Business vorige week pas wist. In tegendeel: virtuele gemeenschappen bestaan al heel lang, en vormen in feite de basis (of grassroots, zoals de Amerikanen zeggen) van Internet zelf. Denk bijvoorbeeld aan The Well, die klassieke Internet-gemeenschap uit San Francisco, die al tientallen jaren bestaat. (Even een geheimpje verklappen: het idee van de Ouders Online Party was zelfs geïnspireerd op – of gejat van, zo u wilt – de picknick die de leden van The Well jaarlijks organiseerden.)

Wie weet, volgend jaar een mega-picknick in het Amsterdamse Bos. Voor nu: veel interactief leesplezier.