Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 maart 2021 door Esther Storm

Telefoon gevallen. Kapot. Valt die onder je inboedelverzekering?

Als moeder van drie zoons weet ik steeds meer van onze verzekeringen. Een bal door de ruit bij de buren, een deuk gefietst in de nieuwe auto van Opa en Oma of een kapotte telefoon door een stoeipartijtje. Ik help je graag om te ontdekken welke schade door de inboedelverzekering gedekt wordt. Wel zo handig om te weten met opgroeiende kids.

Door schade en schande wijs

Als moeder van 3 zoons weet ik dat jongens niet bepaald zachtzinnig met spullen omgaan. Borden, bekers en glazen belanden altijd met wat meer geweld in de vaatwasser, dan wanneer ik zelf inruim. Door schade en schande wijzer geworden, hebben wij ook ons interieur een beetje op ze aangepast. Zo is de salontafel inmiddels verdwenen. Op de open plek wordt nu regelmatig gestoeid. En toen we een paar jaar geleden een nieuwe bank kochten, kozen we voor een wat goedkopere. Gelukkig maar, want ook daarop wordt regelmatig gestoeid. En tijdens dat stoeien gaat er weleens iets stuk. Of ze laten iets vallen. Inmiddels weet ik dat ik daar goed voor verzekerd ben met mijn all-risk inboedelverzekering.

Dat dekt de inboedelverzekering dan weer niet…

Van mijn eigen kinderen ben ik inmiddels wel wat gewend. Maar laatst was het een vriendje die een glas kapot liet vallen. Nu maakt me dat verder niet uit, maar stel dat het de laptop was geweest. Of een dure vaas. Wat dan? Dan wil ik de schade wel graag vergoed hebben. Dat dekt een inboedelverzekering nou net weer niet. Want die vergoedt alleen schade die veroorzaakt is door mensen die in hetzelfde huis wonen. Dus overkomt jou zoiets, dan hoop je dat de ander een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Aansprakelijkheidsverzekering: erg handig met kids

Je leert nog eens wat… Als mijn kinderen per ongeluk materiële of lichamelijke schade veroorzaken bij een ander, dan ben je daarvoor verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Zo'n verzekering kost maar een paar euro per maand, maar heeft meestal wel een dekking van 1 miljoen euro of meer. Dus stel dat een vriendje de laptop laat vallen, dan kun je dat verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van zijn ouders. En als mijn kinderen dat ergens anders doen, dan kunnen die mensen het op mijn aansprakelijkheidsverzekering verhalen.

En als de ouders van vriendjes geen aansprakelijkheidsverzekering hebben? Dan zou ik ze niet meer te spelen vragen. Grapje. Nee hoor, zoiets kun je natuurlijk nooit van anderen eisen. Wel is het altijd handig om je dure spullen veilig weg te zetten als je een stelletje rauwdouwers over de vloer hebt.

Verzekering kiezen: hoe dan?

Je kunt dit door een tussenpersoon laten doen, maar je kunt ook heel makkelijk zelf verzekeringen vergelijken. Op de website van Independer kun verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen en inboedelverzekeringen met elkaar vergelijken. Je ziet makkelijk en snel welke verzekering het best bij jou en je gezin past.