Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

24 september 2004 door Henk Boeke

Wereld-borstvoedingsweek 2004

Komende week is het wereld-borstvoedingsweek. Voor Ouders Online betekent dat: praktische oplosssingen voor praktische vragen.

Wanneer is het eigenlijk wereld-borstvoedingsweek? Goede vraag. Internationaal is het van 1 tot en met 7 augustus, maar in Nederland doen we het in week 40, omdat het anders net in de zomervakantie valt. De keuze voor week 40 – dit jaar: van maandag 27 september tot en met zondag 2 oktober – verwijst naar de duur van de zwangerschap van 40 weken.

Waarom is zo'n jaarlijkse borstvoedingsweek eigenlijk nodig? Om iedereen er nog eens aan te herinneren dat borstvoeding de beste start voor moeder en kind is. Bezoekers van Ouders Online weten daar natuurlijk alles van, maar niet iedereen kent Ouders Online. Met name werkgevers weten vaak niet goed raad met hun wettelijke verplichtingen.

Nachtdienst

Maar ook de borstvoedende moeders zélf weten soms niet goed wat hun rechten en plichten zijn. Zo ontvingen we vorige week een vraag van een verpleegkundige, die ons vroeg of ze verplicht was om nachtdiensten te draaien. Dat zou immers lastig zijn in verband met de borstvoeding. Goede vraag.

Een telefoontje naar Postbus 51 leverde niets op; daar wisten ze ook niet hoe het zat. Het Ministerie van Sociale Zaken gaf gelukkig wél uitsluitsel. Volgens de Arbeidstijdenwet (ATW) hoef je tot 6 maanden na de bevalling geen nachtwerk te doen.

Praktische problemen en oplossingen

Los van alle wervende slogans en thema's die er jaarlijks bedacht worden, is borstvoeding - wat ons betreft - vooral een kwestie van praktische problemen en oplossingen. Ouders Online besteedt daar al sinds jaar en dag aandacht aan, en zal er in de toekomst ook beslist mee doorgaan. Want borstvoeding blijft altijd vragen oproepen.

Deze week bijvoorbeeld. Iemand is zwanger van haar tweede, die ze beslist borstvoeding wil geven. Maar hoe moet dat dan met de oudste? Hoe voorkom je dat die de tent afbreekt terwijl jij aan het voeden bent? Nanny Gortzak, onze lactatiekundige, geeft maar liefst twintig tips om daar handig mee om te gaan. (Zie Hoe houd ik mijn tweede kind bezig als ik de baby voed?.)

Gratis Goodies

De overheid is vrijgevig wanneer het om borstvoeding gaat. Tijdens de borstvoedingsweek zijn er twee gratis goodies beschikbaar:

  • het tijdschrift BV Borstvoeding - verkrijgbaar via uw verloskundige, de kraamzorg, of het consultatiebureau;
  • een deurhanger met het opschrift Niet storen, ik kolf - aan te vragen bij het Voedingscentrum, via www.voedingscentrum.nl.

Meer informatie

Op maandag 27 september is het radioprogramma "Dubbel-O" geheel gewijd aan borstvoeding. Is er niet te veel druk op jonge moeders om borstvoeding te geven? Wat zijn de meest voorkomende problemen? Met studiogesprekken en een reportage vanuit het Borstvoedingscentrum Amsterdam.

Programma: Dubbel-O - Borstvoeding

Zender: 747AM

Uitzenddatum: 27-9-2004

Herhaling: rvu.nl/dubbel-o

Zie ook: www.borstvoeding.nl

Lees ook: