24 december 2005 door Justine Pardoen

Winterstop

Vandaag start onze winterstop; eind januari gaan we weer verder. Een korte periode van zakelijke en persoonlijke bezinning.

Gisteren, op de laatste schooldag voor de vakantie, belde er een jongeman. Hij wilde een artikel schrijven over Ouders Online en stelde me een hoop vragen: wie we waren, wat we deden, waarom we dat deden, en wat we van plan waren in de toekomst.

De eerste vragen waren geen probleem, maar de laatste vraag bracht me even in verwarring. Wat zijn we van plan met Ouders Online in de toekomst? Ik weet dat heel goed, maar het is zovéél. En ik had zo'n haast.

Ik moest weg naar school. Mijn dochter stond al klaar als engeltje in het kerstspel. Maar mama was weer eens aan de late kant. Ik hoorde haar al: "Mam, waar was je nou?" "Ja, nou ja, ik moest nog even iemand vertellen wat we met Ouders Online van plan zijn in de toekomst".

Ik zette de toekomst even opzij, en stortte me met overgave tussen de kinderen, met alle aandacht voor het nu. Daar stond ze, een stevige stem, in een rijtje van vier engelen. Ze kende haar tekst.

Na het zingen en spelen stonden alle ouders buiten op het schoolplein, met warme chocolademelk en plakjes kerststol. Mijn eindredacteur werd nerveus: "We moeten wég! Er ligt nog zoveel werk te wachten". Hij had gelijk: een lekker dik winternummer van Ouders Online moest er dit weekend nog uit. En wel het liefst voordat het Kerstmis was. Veel artikelen moesten nog geredigeerd en vormgegeven; we waren nog niet eens op de helft. Ik besefte dat wel, maar toch bleef ik daar staan. In een soort niemandsland: een schoolplein tussen de huizen, allemaal ouders die hun drukke leven even stilgezet hadden om er gewoon te zijn voor hun kind op vrijdagochtend. Ik wilde ook even stilstaan, even zijn, er zijn voor onze kinderen.

Een uurtje later stond ze buiten: engeltje af, maar zó stralend. We gingen naar huis, en kondigden aan dat we de rest van de dag nog wel moesten werken. Maar dan... dan zouden we daarna ook alle tijd hebben om tijdens de kerstvakantie samen te zijn en van alles te ondernemen. "Pap, ga je dan ook eindelijk mijn nieuwe boekenkastje in elkaar zetten?"

Net als vorig jaar houden we ook dit jaar een winterstop: we publiceren pas weer nieuwe artikelen op 27 januari. We gaan het kantoor opruimen, artikelen archiveren, de administratie bijwerken, en nieuwe software installeren. Maar vooral ook: oliebollen eten, zelf paté maken, op familiebezoek, schaatsen, en naar het theater. We duiken onder in het gezin en ondertussen gaan we bedenken welke van onze vele plannen we in het nieuwe jaar zullen gaan uitvoeren.

De toekomst van Ouders Online? Die ziet er beter uit dan ooit.

We wensen iedereen een fijne winter, prettige feestdagen en de mogelijkheid om in 2006 tenminste één van je vele dromen waar te maken.