18 december 2009

Winterstop 2009 - Naargeestigheid en optimisme

Er gaan een aantal dingen niet goed, in de wereld van ouders en kinderen. Maar misschien kunnen we er toch nog wel een optimistische draai aan geven.

"We zijn een naargeestig volkje", zei Rob Gongrijp, mede-oprichter van Xs4all, afgelopen week in Vrij Nederland. Hij had het over de aantasting van onze privacy, en het feit dat niemand zich daar druk over maakt. Wij delen zijn zorgen.

Blauwe plekken

Ook wij maken ons zorgen over zaken als het Elektronisch Patiëntdossier (EPD) en het Elektronisch Kinddossier (EKD). Hoe meer registreren hoe beter, is het devies van de overheid. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar wel gevaarlijk. Daar kunnen we nog wel een boekje over opendoen.

Zoals die moeder die een ongelukje met haar auto had gehad, waarbij de air-bag was ontploft in het gezicht van haar kind. Met alle blauwe plekken van dien. Daardoor mocht ze niet aanwezig zijn bij het medisch onderzoek van haar kind (stel je even voor, wat dat betekent als ouder), en dat ze nu een aantekening heeft van mogelijke kindermishandeling in haar dossier. Toen ze daar bezwaar tegen maakte, kreeg ze er nog een aantekening bij... Na onze winterstop zullen we hier verder op ingaan.

Zeilster Laura Dekker

We zijn een naargeestig volkje. Dat geldt ook voor het gedoe rond de zeilster Laura Dekker. Onder het mom van het beschermen van een kind, is Bureau Jeugdzorg bezig het leven van een ambitieuze puber te vernietigen. Tot nu toe hebben we ons daar tamelijk stil over gehouden, maar nu koken we toch echt van woede.

De druppel die bij ons de emmer deed overlopen, was de open brief van de grootouders van Laura. Daarin beschrijven ze vlijmscherp wat er is misgegaan. Laura heeft de opdracht gekregen om haar zeilvaardigheid te vergroten, maar ze mag niet zeilen. Dus hoe kan ze dan aan die opdracht voldoen? Allicht dat je dan wegloopt. Zouden wij ook doen. Zeker wanneer de voogd telkens zegt "dat het niet zijn probleem is". Lul !

Op het moment dat we dit schrijven, is nog niet bekend hoe het is afgelopen met de eis om Laura uit huis te plaatsen. Maar dat Bureau Jeugdzorg "die club is die je je kinderen afpakt", dat hebben ze hiermee wel bevestigd.

Kerstgedachte

Hoe kunnen we uit al deze ellende in hemelsnaam nog een positieve kerstgedachte destilleren? Door te benadrukken dat wij – als ouders – nog altijd zelf verantwoordelijk zijn voor onze eigen kinderen. Gelukkig nog wel! Opvoedcursussen zijn nog niet verplicht, en scholen staan ook niet te springen om ons de opvoeding uit handen te nemen.

Ouders Online blijft zich inzetten om uw belangen te verdedigen. Blijf ons steunen, met e-mails en donaties!

We wensen u heel fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Eind januari ziet u ons weer terug.