26 juni 2009

Zomerstop 2009

Ouderschap stopt nooit, maar Ouders Online wel. Eventjes, in juli en augustus. Zodat we in september weer uitgerust doorkunnen. Leve het avontuur!

Vandaag is onze zomerstop ingegaan. Dat wil zeggen: tijdelijk geen nieuwe artikelen. Op 6 september zijn we weer terug. Ondertussen gaan we achter de schermen wel gewoon door natuurlijk: het forum blijft open, en zoals gebruikelijk gaan we weer veel mooie nieuwe dingen ontwikkelen. Vooral ook in het kader van de nieuwe website, die gaandeweg steeds meer vorm begint te krijgen.

Voor nu willen we u vooral een fijne zomer toewensen, met voldoende rust en ontspanning, want daar is vakantie voor. Maar ook met veel mooie en spannende ervaringen met de kinderen. Want ook dáár is vakantie voor!

Op zoek naar avontuur

Wat het avontuur betreft: we gaan het zelf niet zo bont maken als de ouders in 'Lange dagen' van Pia de Jong (léés dat boek!), die hun kinderen meeslepen naar Lapland om ze te leren wat uithoudingsvermogen is en wat overleven betekent.

Voor kleine kinderen is het leven sowieso een groot avontuur, ook gewoon thuis, en bij avontuur hoort risico. Het een kan niet zonder het ander. Wat dat betreft kregen we weer eens ouderwets de slappe lach bij het zien van Baby's first headgear, een valhelm voor dreumesen die leren lopen.

Het is echt onzin om te denken dat het risico van leren lopen zó groot is dat gezonde kinderen een valhelm nodig hebben. Sterker nog: liever niet! Een kind dat voelt waar zijn grens ligt, komt zichzelf tegen en zal daardoor veel beter begrijpen wat hij wél kan.

Passie en talent

Wie nooit voorbij zijn eigen grenzen gaat, zal nooit ontdekken waar zijn eigen kracht ligt. Door erop uit te trekken, en nieuwe dingen te doen, ontdek je waar je eigen talenten liggen en waar je zelf warm voor loopt. Dat is geluk, zoals Ken Robinson in zijn boek 'Het Element' uitlegt. Onze tweede leestip voor de vakantiekoffer!

Volgens Robinson ben je gelukkig als je ontdekt waar je passie ligt en waar je goed in bent, zodat je ertoe kunt doen in deze wereld. Daar waar passie en talent samenkomen, ben je in je element. En wie zijn kinderen hierin kan begeleiden, geeft ze iets heel waardevols mee.

Samen op vakantie

Daarom is het mooi als kinderen samen met hun ouders op vakantie kunnen gaan. Zo kunnen ze in de beschermende aanwezigheid van hun ouders nieuwe risico's aangaan en hun eigen grenzen verleggen. Samen nieuwe dingen doen, nieuwe mensen ontmoeten, en leren dat problemen er zijn om opgelost te worden. En vooral ook: samen de tijd krijgen om stil te staan bij die belangrijke ervaringen. Daar worden kinderen sterker van.

Laat dus maar komen, die risico's. Wie valt en weer opstaat, leert zichzelf kennen.

Nieuwe ontdekkingen

We wensen u een fijne zomer, vol nieuwe ervaringen, nieuwe ontmoetingen, prachtige uitdagingen en mooie belevenissen. Een zomer met veel tijd voor elkaar en verrassende gesprekken, maar ook met veel kapotte knieën, vieze nagels en blauwe plekken.

Dat kán een zomer in Verweggistan zijn, maar net zo goed een zomer op Balkonia of in Gardenia. Als het maar anders is dan anders. Zelfs van verveling kun je nog veel leren. Want waar het uiteindelijk om gaat, is om dichter bij jezelf te komen (ook al weet niemand wat dat nu eigenlijk betekent, volgens Christien Brinkgreve in haar nieuwste prachtboek).

Tot begin september!

  • Pia de Jong, 'Lange dagen'. Prometheus, ISBN 9789044611960.
  • Ken Robinson, 'Het element - Als passie en talent samenkomen'. Spectrum, ISBN 9789049100261.
  • Christien Brinkgreve, 'De ogen van de ander'. Uitgeverij Augustus, ISBN 9789045701639.