Home » Forum » Wat te doen werk en psycholoog

Wat te doen: werk en psycholoog

Top 3 nieuwe artikelen

  1. Rouwverwerking van je kind, lees hier hoe je kunt helpen.
  2. Thuis sporten met het gezin, check deze tips voor kinderen vanaf 8 jaar.
  3. Mijn kind is bang voor corona, wat kan ik doen? Je leest het hier.
44 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
kamperfoelie
Wat te doen: werk en psycholoog

Ik ga binnenkort aan een nieuwe baan beginnen. Nou is het zo dat ik al een tijdje in therapie ben bij een psycholoog wegens postpartumdepressie. De afspraken bij de psycholoog zijn altijd onder werktijd. Tot nu toe vertelde ik op mijn werk dat ik dan fysiotherapie had en compenseerde de uren op overige dagen. Dat ging goed.
Zal ik dit verhaal ook vertellen op mijn nieuwe werk of zal ik eerlijk zijn en vertellen dat ik naar een psycholoog ga. Ik schaam me er niet voor maar ik heb nog een flinke proeftijd en wil goed voor de dag komen. Ik ben bang dat mensen minder begrip hebben voor afspraken met een psycholoog dan met een fysiotherapeut. Bovendien heb ik al helemaal geen zin om te vertellen waarom ik naar een psycholoog ga. Ga ik naar de ' fysiotherapie' dan heb ik 'gewoon last van mijn rug' en dat klinkt zoveel makkelijker en begrijpelijker dan een behandeling voor een postpartum depressie terwijl jongste al ruim 1 jaar is.
Wat raden jullie me aan?

dank voor jullie reacties van kamperfoelie (nieuwe nick)

Morgana Fata
Persoonlijk

Zou ik het niet zeggen. Niet dat je je hoeft te schamen. Maar je komt toch meteen binnen met een label. De fysio vind ik mooi gevonden. Er is nu eenmaal een stuk meer begrip voor lichamelijke mankementen dan geestelijke.( hoe onterecht ook.) Je kan het eventueel ook (op termijn) wel aan je direct leidinggevende zeggen.
Succes met je keuze

isis123
Verzwijgen

Als ik het goed heb, heb je het ook niet gemeld tijdens de sollicitatie? Pas goed op en zoek dit even goed uit, want voor zover ik weet is het verzwijgen van dit soort dingen reden voor ontslag op staande voet.

Mocht je je later eens laten ontvallen dat je een depressie hebt gehad en wil het bedrijf om een totaal andere reden van je af, dan kunnen ze dit gebruiken.

Isis

Leandra
?

Lijkt me niet dat je dit moet vertellen tijdens een sollictatie! Je werkgever mag er ook niet naar vragen, dit is privé. Net als ze ook niet mogen vragen of je nog kinderen wilt o.i.d.
Ik zou het mooi bij het fysio verhaal houden. Dat wordt beter geaccepteerd. Zolang jij goed functioneert, gaat dit je werkgever niets aan.
Succes!

Groetjes Leandra

Gnome
Idd

werk en prive zijn tegenwoordig gescheiden, ook als je griep hebt en je ziek meld hoef je niet te zeggen wat je hebt! sterkte

mar
Niet

Ik zou niet zeggen dat je naar een psycholoog gaat, vanwege het label.
Vragen over je gezondheid mogen niet tijdens een sollicitatie.
Zeggen dat je last van je rug hebt is riskant (veel rugpatiënten hebben aspecifieke rugklachten en dat hangt nog al eens samen met spanning). voor je werkgever kan dat een risicofactor zijn. Laat gewoon in het midden waarvoor je naar de fysio gaat. (of zeg desnoods een oude sportblessure)

Vonda
Ander tijdstip afspraken

Wat is er eigenlijk tegen om de afspraken niet onder werktijd te plannen of vlak na het werk? Dan hoef je tenminste niet te liegen als je er niet over wilt vertellen.
Dat zou ik zelf het fijnste vinden.

Vonda

Tinus_p
Vonda

Vonda:
"Wat is er eigenlijk tegen om de afspraken niet onder werktijd te plannen of vlak na het werk?"
Niets, behalve dat iedereen dat wil en veel artsen/hulpverleners/whatever ook van 9 tot 5 werken (het lijkt me ge-wel-dig, een huisarts met avondspreekuur...)

Temet
Kamperfoelie

Even iets heel anders: hoe lang is die proeftijd, staat die in je arbeidscontract vermeld, en hoe lang duurt dat contract?

En ik ben het eens met anderen: niet zeggen. Heeft baas niets mee nodig.

Tinus, ze bestaan, huisartsen met een avondspreekuur. Ik heb er een (of eigenlijk meer, groepspraktijk) :)

Groeten,

Temet

liora
Inderdaad

Hoi Kamperfoelie,

Inderdaad niks zeggen, hoeft helemaal niet en dat hele verhaal dat ze je op staande voet mogen ontslaan is blijkbaar verzonnen door Isis want werd meteen ontkracht. (Waarom beweren mensen dit soort heftige dingen zo stellig als ze het niet eens hebben uitgezocht?)
Overigens vraag ik me af of je een bezoek aan een therapeut of fysiotherapeut zou moeten compenseren, maar dat is een andere discussie en hangt ook af van het aantal dagen en uren dat je werkt, en ik snap dat je er niet over gaat beginnen in een nieuwe baan.
Ik heb zelf maandenlang fysiotherapie gehad, moest 2 keer per week en dat deed ik altijd aan het einde of het begin van de dag en per afspraak compenseerde de werkgever 1,5 uur. Ik werk vier dagen en had toen een baby dus kon niet op mijn roostervrije dag daarheen.

Liora

Minet
Op je roostervrije dag niet naar de dokter liora?

Quote Liora: 'Ik werk vier dagen en had toen een baby dus kon niet op mijn roostervrije dag daarheen'.

Liora, wat een vreemde redenatie? Jij zegt hier dat alle moeders die thuis een baby hebben niet naar een dokter/fysio/etc. kunnen?
Dit lijkt me nogal kort door de bocht! Een baby kan gewoon mee, of breng je even onder bij een buurvrouw/vriendin etc....als ik jouw werkgever was had ik hierover met jou een stevig gesprek!
Groetjes, Minet

liora
Nou minet

Dan ben ik blij dat jij toen mijn werkgever niet was!
Ik had geen buurvrouw waar ik de baby even kon onderbrengen en ook geen vriendin bij wie dat kon. En meenemen kon helemaal niet!
Ik denk dat mijn werkgever mij goed genoeg kende om te weten dat als ik aangeef dat het niet anders kon dit ook niet anders kon.

Liora

Sophie.
Liora

Wat deed je dan met je baby op dagen dat je niet hoefde te werken?

Ook ik erger me geregeld aan werknemers die vinden dat de baas (werkgever/bedrijf) altijd moet opdraaien voor zaken die een werknemer niet in haar/zijn vrije tijd denkt te kunnen regelen.

Mijn insteek is dit soort dingen samen opvangen, stukje inzet van de werkgever, maar zeker ook een stukje inzet van de werknemer. De liefde kan niet altijd van één kant komen.
Sophie

liora
Bij me

Op de dagen dat ik niet werkte was de baby bij mij.

Maar goed, als ik iets heb of had ging ik altijd op mijn vrije dag met baby naar huisarts of tandarts etc. Maar die fysiotherapie kon echt niet met baby, dat was onmogelijk, ik moest heel veel oefeningen doen, allemaal verschillende toestellen.
Mijn werkgever weet dat ik zeer flexibel ben en me volledig inzet, en heeft het daarom goed gevonden dat ik in dit ene geval de fysiotherapie in werktijd deed.

Begrijp de vraag van Sophie niet trouwens, maar goed.

Liora

Mach
Liora

De baby hoeft de oefeningen toch niet te doen? Zo lang ze niet lopen kunnen ze lekker in de kinderwagen liggen of in de buckey zitten. je gaat toch ook wel eens met een baby ergens op bezoek? Dat kan toch ook. Het is toch jouw probleem hoe je je kind op vangt als je naar een Fysio moet, niet het probleem van je werkgever??

Sophie.
Foutje in de vraag liora

Ik bedoelde natuurlijk wat deed je met de babya als je wel moest werken. Dan moest je toch ook iets regelen met oppas?
Sophie

liora
Mach

Mach,

Het was niemands probleem want zowel de werkgever als ikzelf vonden dit een ideale oplossing.

Liora

*Diana*
Eens met liora

Ik ben het eens met Liora en bovendien: waarom zou iemand die 5 dagen werkt dit soort dingen altijd onder werktijd moeten doen, terwijl iemand die 4 dagen werkt dit altijd in de ene onbetaalde dag per week moeten doen. Dan liggen de verhoudingen naar mijn mening best scheef. Als ik het zo lees heeft Liora de verschillende afspraken netjes verdeeld over werk- en niet-werkdagen.

En even kijken: mijn fysio-afspraken. Tijdens eerste zwangerschap: in de middagen, als ik ivm zwangerschapsklachten niet mocht werken. Vlak na de eerste zwangerschap (toen werkte ik niet meer): overdag, met de baby erbij. Regelmatig stoppen met de oefeningen, om hij lag te huilen. Niet handig... En tijdens de laatste zwangerschap kwam m'n man vroeg thuis en had ik de laatste afspraak, zodat m'n zoontje niet mee hoefde. Als hij wel mee ging was het ook niet prettig, voor iedereen niet.

Dirkje
Ik zou

ook niet melden dat ik bij een psycholoog loop. Niet omdat je je ervoor zou moeten schamen, want dat hoef je niet, maar wel omdat je op voorhand niet weet hoe de sfeer op je nieuwe werk is ten aanzien van zoiets als dit. 'Better safe than sorry' is mijn motto in dit soort situaties.
Wat betreft het bezoek van therapeuten, dokters of wat dan ook zet ik normaal gesproken allereerst in afspraken buiten werktijd. Als dat niet lukt, dan neem ik vrije uren op. Ik zie het als mijn probleem en niet dan van mijn werkgever. Dus kost het mij uren, hetzij op mijn vrije dag, hetzij van mijn werkdag. Behalve als een probleem werkgerelateerd is, dan zou ik daar afspraken over proberen te maken maakt met mijn werkgever.
Ik weet niet precies of er wetgeving hierover is. Dat brengt misschien wel helderheid.
groet,
Dirkje

mirreke
Ook eens met liora

Ik kan mij prima voorstellen dat er babies zijn die zich niet laten neerleggen terwijl moederlief oefeningen doet. Baby in de stress, en lekker oefenen is er niet bij, in tegendeel. Bovendien vind ik net als bovenstaande schrijfster dat je dit soort dingen heus niet persé op je (ene) vrije dag hoeft te doen. Je hebt die dag ten slotte meestal ook om leuk met je gezin bezig te zijn en niet om ook op die dag je kind nog weg te brengen. En ik zie dat ook niet als profiteren. Iemand kan een uitstekend werknemer zijn en zich prima inzetten en toch op een werkdag naar de fysio gaan.

Mach
Het wordt een beetje ot

maar ik las dat Liora twee maal per week naar de Fysio moest. Ik vind het dan volstrekt normaal dat je dat 1 keer op een werkdag doet en een keer op je vrije dag. Moeders die niet werken moeten toch ook op een "vrije" dag naar de fysio? Die nemen ook het kind mee of zorgen voor een oppas. Waarom zou je dat dan ineens niet doen omdat je op ANDERE dagen werkt? Vind ik echt onbegrijpelijk. Je werk is toch geen kinderoppas?

Minet
My 2 cents mach

Werknemers zouden eens wat verder moeten denken dan dat hun baas hun problemen mag oplossen! Of is Liora zo fair dat ze daarvoor vakantie-uren opneemt?
Ik vind het ronduit ongehoord dat je 2 keer per week in werktijd naar de fysio gaat als je ook een dag in de week niet werkt. Ik vind dat zelfs gelijk staan aan diefstal, een werkgever betaald jou om voor hem/haar te werken, en als het niet anders kan kun je in werktijd naar een arts/fyio/etc., maar dan ook echt als het niet anders kan!
Groetjes, Minet

Tirza G.
Gut

Dan deed ik toch iets verkeerd. Ik nam zelfs oppaskindjes mee naar de peut. Er is altijd van alles te spelen bij een peut, een spiegel en een bal zijn altijd voorradig.

Tirza

Tirza G.
Kapper

Gaan jullie ook onder werktijd naar de kapper? Tenslotte groeit je haar ook in de baas z'n tijd en is hij gebaat bij jouw representatieve uiterlijk.

Tirza

Nasha the first
Zelfs met tweeling naar fysio!

op mijn vrije dag!

Waar mogelijk plan ik dat op mijn vrije dagen, slechts als het echt niet anders kan op een werkdag....en dan nog onder luid protest....

Asje2
Liora bashers, lezen jullie wel?

Quote:
Ik heb zelf maandenlang fysiotherapie gehad, moest 2 keer per week en dat deed ik altijd aan het einde of het begin van de dag en per afspraak compenseerde de werkgever 1,5 uur. Ik werk vier dagen en had toen een baby dus kon niet op mijn roostervrije dag daarheen eind quote

Het koste de baas toch niets? Ze nam er uren voor op...Als zij dat er voor over had om zonder kind naar de fysio te gaan, so be it......

liora
Jeetje

Sommigen lijken een wedstrijdje te doen wie de beste werknemer is, of wie de beste moeder is. Mijn baby kon absoluut niet mee naar die therapie, daarvoor was de ruimte totaal ongeschikt en ik zou mijn oefeningen niet hebben kunnen doen. Dat iemand haar tweeling meeneemt vind ik dan weer geschift, lijkt me erg storend voor de andere aanwezigen.

Diefstal is het zeker niet geweest, want werkgever was volledig akkoord.
En wat voor soort werknemer ik ben, weet je niet op basis van hoe ik destijds met fysiotherapie omging, daar komt nog veel meer bij kijken.
Kan alleen maar zeggen dat ik nu, vier jaar later, 13000 euro per jaar meer verdien, dus zo slecht zal ik het niet doen.

Wellicht hangt het ook een beetje af van het functieniveau hoeveel vrijheid je je kunt permitteren.

En zullen we nu weer teruggaan naar het topic?

liora
En nasha

Jij hebt het over je vrije dagen, ik had maar 1 vrije dag. Wellicht een verschilletje?

Jeetje ik moet me eigenlijk niet zo uit de tent laten lokken. Gatver.

Nasha, jij bent gewoon superwoman! Iemand die met een drieling naar de fysiotherapeut ging? Wie biedt meer!

Nasha the first
Tja...

ik voel me echt niet zo, maar je had minstens 1 afspraak op je vrije dag kunnen plannen bedoel ik te zeggen....toevallig heb 2 vrije dagen ja, maar achter elkaar, en probeer afspraken voor dokter, tandarts of wat dan ook op die dagen te plannen, niet alleen omdat ik dat naar mijn werkgever en collega's wel zo netjes vind, maar ook omdat ik mijn vakantie-uren liever aan wat anders besteed of bewaar voor als er eens iets is met de kinderen ....

Mach
Asje

Ik stoor me er vooral aan dat Liora schrijft dat ze een baby heeft en DUS niet op haar roostervrije dag naar een Fysio kon. Wat moeten al die moeders die niet werken dan? Gaan werken om naar de fysio te kunnen???
EN ik lees dat de werkgever anderhalf uur per afspraak compenseert. Dat betekent volgens mij dat de werkgever dat betaalt. Want compenseren betekent dat de werkgever betaalt terwijl ze er die anderhalf uur niet is.

liora
Mach

Hoi Mach,

Inderdaad betaalde de werkgever die 1,5 uur per afspraak, soms minder, hing er vanaf wanneer die afspraak was.

En als je niet werkt, ja dan zul je een oppas moeten zoeken. Maar mijn zoon ging al 4 dagen naar de creche en had die woensdag nodig om bij te tanken. Als ik elke woensdag naar de fysio was gegaan was ik zelf broodnodige rust tekort gekomen en zoon ook, en dat had waarschijnlijk uiteindelijk geresulteerd in een hoger verzuim van mijn kant.
Ik had dus een verstandige werkgever die begreep dat preventief investeren de laagste kosten met zich meebracht.

Liora

Pagina's

Onderwerp gesloten