Home » Forum » Opruimen en minimaliseren het lukt niet

opruimen en minimaliseren, het lukt niet.

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

26 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Merel
opruimen en minimaliseren, het lukt niet.

Ik wil mijn troep opruimen maar het lukt niet. Ik zie overal nog wel een functie in, word gek van mezelf. Net een kastje in de bijkeuken proberen te doen. Wat zit erin: een heel groot wit tafellaken, heel soms gebruiken we dit als me met een heel groot gezelschap eten, dus ja, wil ik niet wegdoen, het staat altijd heel leuk, maar ik gebruik het misschien maar een keer per 1 tot 2 jaar. Dan liggen er 2 witte dekbedovertrekken, ooit van van Dijck geweest, prachtig duur merk en de stof voelt nog zo mooi en glad, alleen op een paar plekken zitten er gaatjes van het gebruiken (langs de randen) en niemand hier in huis gebruikt meer een persoons dekbedden, maar door die slijtplekjes denk ik dat ze het meteen wegdoen als ik het inlever bij de kringloopwinkel. Maar de witte stof is verder nog zo mooi en glad, dat ik dan denk 'misschien kan ik er ooit nog iets mee' Dan ligt er een zak met kussenvulling, zou handig zijn, heel soms maak ik wel eens iets wat je opvullen moet, klein kussentje of diertje/hartje van stof. Anders moet ik het weer opnieuw kopen. Een paar schoenen voor de zomer, ik doe ze niet heel veel aan maar ze zijn nog goed, en straks wil ik ze deze zomer toch een keer aan en zijn ze er niet meer.
Het lastige is, ik heb wel vaker iets weggedaan, maar ben het dan niet vergeten. Dus dan herinner ik me ineens jaren later die leuke trui en die is er dan niet meer omdat ik hem ooit heb weggedaan.
Zo ga ik vaker mijn huis door (geïnspireerd door Marie Kondo) om zonder ook maar iets weggedaan te hebben weer op mijn stoel te belanden het lukt me niet! Ja alleen de kleding heb ik dus gedaan, ooit op een grote hoop gegooid (maar nu mis ik dus toch die trui) en mijn boeken (die mis ik niet) maar de rest.... het lukt niet, maar ik wil het wel graag.
Een ding lukt trouwens wel, ik koop geen dingen, dus er komt niets bij. ;-)

skik
Van wie moet dat dan, dat opruimen?

Als ik het zo lees heb je geen hinder van je verzameling zeldzaam gebruikte spullen, je hebt er kennelijk de ruimte voor. En er komt niks bij, je gaat ook niet dichtslibben. Bovendien heb je soms spijt als je wel iets wegdoet. Laat je niet opfokken door Marie. Lekker niet opruimen dus.

skik

Merel
verhuizen

Ik ga over een jaar (ongeveer) intrekken bij mijn nieuwe partner. En ergens vind ik het best veel wat ik hier en daar heb liggen. Het gaat niet om één lakenkastje maar zo is mijn hele huis. Gewoon best veel spullen, op een of andere manier wil ik minderen, dat wil ik al jaren, ik word heel blij als ik dingen lees over minimalisme, wil ik ook! (maar ook weer niet blijkbaar, want die kastjes en laatjes doe ik dan, heel teleurgesteld in mezelf, weer onverrichter zake dicht )

Angela67
Jij bent jij

Met je spullen 😀. Dus laat je niet opjagen.
Je zou wel een splitsing kunnen maken op dit moment. Zaken waarvan je denkt: als ik ze over een jaar nog niet gebruikt heb gaan ze niet mee.
Gr
Angela

wil40
Wat kapot is..

Dat mag weg bij mij. De dekbedovertrekken kunnen naar een basisschool of kinderdagverblijf, kunnen ze er tenten mee bouwen. Verder, kastje leeg en schoon, alles netjes weer op zijn plek.
Dus kapot, te klein of te groot, lelijke kleur, zinloos, daar heb ik geen moeite mee om weg te doen. Nette volle kasten is toch ook opgeruimd?

AnneJ
Praktisch

Als het betekent dat je straks, als je gaat samenwonen, minder ruimte hebt, zou ik het toch maar wat steviger aanpakken.
En ja, later mis je soms wel iets. Misschien kun je nog even een fotootje maken voor je het wegdoet?

Toen ik met exman ging samenwonen in mijn 2kamerwoning heb ik heel wat, vooral kleding, weg moeten doen. Ik kon het ook niet zo goed zelf, dus heeft exman er een selectie in gemaakt die weg kon. Voor een ander is het eenvoudiger.

Zelf kan hij helemaal niets! wegdoen en haalde wat ik wegdeed nog terug van de straat.:-)

Ik mis nog wel eens een leuke Indiajurk waar ik erg aan gehecht was. Maar het is dan gewoon een goede herinnering.

Dochter heeft met een tante haar speelgoed zoveel mogelijk weggedaan, niet weggegooid, maar 20 poppehuizen is wel wat veel en inmiddels was ze toch al lang over naar SIMS en dergelijke minder ruimte innemende processen.

Ze mist nog wel eens wat, maar heeft in elk geval een poppehuis overgehouden. En onlangs kreeg ze een pakket poppenhuis van een vriendin die het nog had liggen van een van haar kleinkinderen die er niets meer mee deed. Dan is het wel heerlijk herinneringen ophalen bij het opzetten.

Dus gewoon weg ermee! Bedenk waar je nog wel ruimte voor hebt en deel dat imaginair in om mee te nemen. De rest kan weg!

Sinilind
Wat hebben jullie straks dubbel?

Dat lijkt me dan de uitgangspunt. Ik ben gaan samenwonen met een man die niet veel meenam, maar sommige dingen waren wel veel mooier van hem (supermooie dure dekbedden bij voorbeeld). Boeken had hij ook veel, nu hebben we er niet genoeg ruimte voor maar boeken weggooien kunnen we allebei niet. Dus er staan boekendozen op zolder (van hem en mij) die ter zijner tijd ergens een plek gaan vinden. Of niet. Maar ze storen niet waar ze zijn.
Zo te lezen bewaar je veel (een tafelkleed voor eens in de 2 jaar? Wat dacht je van een rol papier? Gelijk weg bij het oud papier en geen was/geen strijk). Kapotte dekbedden nee, ook al is de rest van de stof mooi. Strenger zijn met jezelf.
En het truukje van Mari is "Does it spark joy?" Een oude trui kan vreugde geven, maar een oude dekbed??
Succes
Sini

Wilgenkatje
mooie stof is wat anders dan een kapot dekbed

Mooie stof kan zeker van pas komen. In die zin 'sparkt het joy' voor TS. En je krijgt er geen plezier van als je spijt blijft voelen om iets dat je vanwege aantrekkelijke principes hebt weggegooid.

Het is lastig. Je wilt het wel maar het lukt niet. Je noemt allerlei heel verschillende spullen. Zomerschoenen, kussenvulling, mooie stof. de truc van Marie Kondo is dat ze per categorie laat opruimen. Dus alle schoenen bij elkaar en schiften. Alle handwerk/knutselmaterialen bij elkaar en keuzes maken.

Tamar
leuke witte zomerrok maken?

Ben je meteen dat dekbedovertrek kwijt:-). Of de kringloop, dan heeft iemand er misschien nog wat aan.

Kenfan
Twee alternatieven voor Marie's spark

Ik ken Marie alleen van horen zeggen en van 2 Netflixafleveringen waar ze bij Amerikanen aan de slag ging. Wat mij daarbij opviel was dat die mensen echt krankjorum veel spullen hadden (wat mij meteen weer de niethelpende doch opwekkende gedachte opriep dat het bij mij dan wel weer meeviel) en de huizen zijn daar iha ook veel groter dan hier, Ik heb echt geen plek in huis voor een wekenlang uitsorteerproces.

Toen we huis uitruimden van mijn schoonouders stelde mijn doortastende zwager mijn zwager voor om bij alles wat door onze handen ging je af te vragen of je het mee zou nemen als je het bij het grof vuil zag liggen. Nou dat ruimde lekker op.

In de krant zei een opruimcoach dat je geen spullen voor "wie weet, ooit, misschien" moet bewaren die je binnen 20 minuten voor minder dan 20 euro kunt vervangen. Vind ik ook een bruikbaar uitgangspunt

Ik heb in begin van een jaar een kaart gemaakt met 52 dozen. Iedere keer als er een doos/vuilniszak het huis uitgaat, streep er een door. Nu nog een leuke, beloning voor mezelf bedenken. Of voor mijn ega, als ie eindelijk afstand kan doen van zijn commodore 64 en atari.

Kaaskopje
Je hebt nu nog teveel tijd :-)

Als ik móet opruimen, kan ik opeens héél erg doortastend handelen. Waarom bewaarde ik die lap ook alweer? Geen idee eigenlijk! Weg ermee!

Ik vind het helemaal niet gek dat je alvast een begin maakt. Alles wat weg is, is maar weg. Zo zou ik er voorlopig maar mee omgaan. Geen stress, geen beslissingen nemen die je nog niet kunt nemen. Alles wat lukt is meegenomen. Je zou voor Koningsdag een doos met spullen kunnen verzamelen en daarmee naar de vrijmarkt gaan. Dan heb je daarmee een tussen-deadline waarvoor je alvast wat opruimwoede kunt opwekken :-). Zet ergens waar je er niet direct over struikelt, maar wel in de buurt, dozen voor bepaalde spullen neer waar je zo iets in kunt doen, dat helpt misschien om het te dóen. Dus voor boeken, keukenspullen, textiel e.d..

Wat het dekbed betreft heb je gelijk. Als men bij de Kringloop ziet dat er slijtagegaatjes in zitten, gaat het weg. Je kunt het eventueel wel aanbieden op een Facebookgroep met ideeën waarvoor het gebruikt kan worden. Lakentjes voor een baby? Is het effen stof? Dan kan er misschien ook een witte jurk van gemaakt worden. Of juist met ingeweven patronen, dat iemand er raad mee weet. Kussenhoesjes, gordijnen... En als je het wég zou willen gooien, bewaar het dan als vloerkleed of kleden over de meubels als je moet klussen in het oude of nieuwe huis.

MarSy
Weggeef hoek

Ik ben lid van weggeefhoeken op Facebook, word ik echt blij van, want ook kapotte spullen kunnen daarop die iemand anders wel kan gebruiken, daar word ik blij van (the joy sparkle :-))

Merel
yes!

Yes ik ben inmiddels om voor wat betreft dat grote tafellaken, natuurlijk is zo'n papieren rol dan een goed idee (ik had in mijn hoofd dat ik dan tegen die tijd weer zo'n tafellaken moest zien te vinden) suf, blinde vlek was dat. Dus dat tafellaken gaat weg. Die dekbedovertrekken waren ooit mega duur, van dat hele zachte percal katoen van het merk 'van Dyck' super gladde en zachte stof is het. Ik had het vanmiddag weer in mijn handen om weg te doen, maar toen ik er overheen aaide voelde het zo fijn, dat ik het niet weg kon doen. Maar ja dit is wel een ' spark joy' maar je bewaart toch geen stof om er zo nu en dan overheen te aaien hahaha 😂.
Nou ja, ik merk wel dat ik zo nu en dan in een -wegdoe-bui- ben, maar vandaar dus niet, vandaar mijn klaagzang. Ik moet gewoon het juiste moment maar eens afwachten en dan meteen doorpakken (en ook meteen door naar kringloop, anders haal ik het de dag erop weer uit de dozen)

Pirata
Merel

Waarom maak je geen kussenslopen van die dekbedovertrekken? Dan kun je er fijn met je hoofd op liggen. :-)

En sorry, maar ik vind die Marie Kondo dus echt raar. Eén aflevering gezien, wat een onzin zeg. Alleen maar tandpastagrijnzen en je huis en je spullen bedanken, ik zal me daar gek zijn.

Vogel
Hulp

Vraag hulp van een goede vriendin, je moeder of een kennis met een jaloersmakend opgeruimd huis. Zij zijn niet emotioneel gehecht aan jouw spullen en kunnen je soms net dat zetje geven dat je nodig hebt.
Alle twijfelgevallen in een verhuisdoos, als je dat over een jaar nog niet kunt missen mag het mee.
Succes!

Temet
een begin maken is geen slecht plan...

Momenteel zitten wij in de verhuizing van mijn schoonouders, en wat zou ik blij zijn geweest als die, toen duidelijk was dat een verhuizing onvermijdelijk zou worden (dat is al geruime tijd geleden), eens flink aan het (re)organiseren waren geslagen.
Maar dat deden ze niet, en nu zitten ze in een appartement dat de helft kleiner is dan hun oude huis, en in dat oude huis staan naar ik begrepen heb (andere familieleden krijgen het erger voor hun kiezen dan wij) nog tientallen dozen die "uitgezocht moeten worden" (in het nieuwe huis staan er ook nog aardig wat trouwens).
Oplevering aan de verhuurder is gepland voor over ongeveer anderhalve week. kinderen en aanhang hebben ondertussen ook nog andere verplichtingen dan het uitpluizen van de troep...

Dat wordt een Shurgardbox, denk ik zo. En dan later alsnog uitzoeken. Grrr (er is nog wel meer te grrrr-en, maar dat terzijde).

Wat betreft de dekbedovertrekken: weggeven aan een school of opvang is een leuk idee. Zelf heb ik een aantal dekbedovertrekken (die ik schoonmama dan nog heb kunnen ontfutselen...) kunnen droppen bij de daklozenopvang hier n Amsterdam die ivm de winteropvangvoorziening ernstig om die dingen verlegen zat. Maar ik weet niet of daklozenopvangorganisaties in andere plaatsen vergelijkbare behoeften hebben.

En verder ben ik het eens met Sini. Kijk wat je straks dubbel hebt, wie het mooiste exemplaar heeft, en doe het ander weg. Het kan dus ook zijn dat je vriend wat weg moet doen.

Groeten,

Temet

Klaar
Zelfde probleem

Laatst gelogeerd in een vakantiehuis waar enkele dekbedden waren;) wat was ik toen blij dat ik rotkrengen nog ergens had liggen, die hoezen!
Andersom mis ik ook een heleboel dat ik, in vlagen van opruimwoede, heb weggedaan.
Ach ja. Ik heb gewoon een haat liefde relatie met die dingen en kan moeilijk kiezen. Jammer dan.
Komt ook omdat ik niet zo'n regelmatig leven heb en lastig in toekomst kan kijken. Die toekomst kan nog alle kanten op!

Astrid
Idee

Als je de kriebels wel hebt, dan nodig je mij en de zwager van Kenfan uit en dan zijn we in een ochtend je huis door. Mag jij het ritueel verbranden en je verlicht voelen! 🙂

wil40
Ik ben je kwijt.

Dus een goed tafellaken gaat weg en wordt vervangen door papier. Maar dekbedovertrekken met slijtplekken ga je bewaren om te aaien. :-)

Tijgeroog
Dektafel, tafeldek...

Kun je van de dekbedden geen tafelkleed maken?

Mijntje
Dat kapotte dekbed

of andere kapotte kleding kan je in de textielbak doen, daar maken ze er wat nieuws van. Naar de kringloop alleen 'heel' textiel.
Spulletjes die je wil bewaren om nog mee te knutselen waar je toch gewoon? Ik zou het bij elkaar bewaren zodat je het makkelijk kan vinden.
Schoenen die nog goed zijn kan je bewaren. Het is goed voor je voeten om af te wisselen.
Als het kapot is of je doet er nooit meer wat mee kan het weg :-)

Misschien moet je een groter huis kopen :-) Of handige opbergplekken creeeren: plank boven de deur bv, of de ruimte onder het bed goed benutten.

En je hoeft niks weg te doen. Het is jouw huis!

Astrid
Slaapkamer

Is je slaapkamer beneden dat er 2 dekbedden liggen?
Zo nee: leg alles zoveel mogelijk in de ruimte waar het hoort voor het overzicht.
Met een groter huis komt iemand die een lap stof aait nooit toe aan wat ze wil: minimaliseren.
Ze wil minder spullen dus moet ze keuzes maken en knopen hakken. Op een andere manier wordt het alleen maar meer.

Flavia
Kringloop kan

De kringloop waar ik mijn spullen breng kun je ook kapot textiel brengen. zij kijken het na en er zijn dan verschillende rekken in de winkel: heel of als coupon als het echt heel slecht is gaat het daar ook in de textielbak voor herverwerking.

Merel
even wat uitleg

Dat tafelkleed is niet heel erg mooi meer, maar wel handig en lang. Is voor een tafel waar je echt met 12 man aan kan zitten. We hebben wel eens met de familie zo'n feestje waarbij we wat improviseren, planken op schragen en dan met 12 man aan tafel. Ik had ooit twee grote witte bedlakens aan elkaar genaaid en zo een tafellaken ervan gemaakt. Het staat heel mooi en aangekleed. Maar ik herinner me wel dat er hier en daar een rode vlek op zit die er niet meer uit wil. Dat losten we op door er versiering overheen te leggen. Maar nu ik aan het ruimen ben en hoor van het goede idee om er gewoon zo'n papieren rol voor te gebruiken, ga ik dat doen, net zo prima.
En van mijn dekbedovertrekken ga ik inderdaad kussenslopen maken, wat een goede oplossing!
En ik ben eigenlijk best opgeruimd, help vaak vriendinnen met opruimen, dat vind ik een eitje, maar nu voor mezelf niet.
Ik ga verder even niet meer opruimen, ik wacht even tot ik weer zo'n daadkrachtige bui heb, dan gaat het veel beter ;-)

Raffie
wat mij helpt...

.. is het idee dat iemand anders er misschien nog wat mee kan. Dan vind het veel minder erg om iets weg te doen. Schoenen die ik zelden draag: als ze nog goed zijn is iemand anders er misschien blij mee, zijn ze niet meer mooi, dan kunnen de meeste delen hergebruikt worden. Zo gaat het voor mij veel makkelijker in een bak of naar de kringloop.

En ja, een enkele keer denk ik na een paar maanden of jaar: jammer. Maar daar is niks aan te doen, je kan nou eenmaal niet alles bewaren, en hopelijk was iemand anders er blij mee!

Het tafellaken had ik overigens wel bewaard 2 keer per jaar gebruiken vind ik de moeite waard, de dekbedhoezen denk ik niet. (gaat meestal toch stinken als het te lang ongebruikt in een kast ligt, toch? Of zo'n dure niet?)

Kaaskopje
Kringloop

Even nagevraagd: bij man gaat het zo: alles wat schoon en bruikbaar is gaat naar een winkel, waar iets aan mankeert, maar recyclebaar is, gaat naar andere bedrijven, alles wat echt niet meer gebruikt kan worden omdat er vlekken in zitten van verf of iets anders chemisch wordt weggegooid en dus vernietigd. De karren met recyclebare zakken zijn groter dan van de zakken die vernietigd gaan worden.

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.