Home » Forum » Ik pleit voor

Ik pleit voor

White noise helpt je baby slapen!

Lees in dit artikel hoe het werkt én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

77 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Emmawee
Yanea

Ik ook niet. Tot Arjen Lubach zichzelf uitriep tot Farao der Nederlanden.
https://youtu.be/EIOHmOOQA9k

Chrono
Geen gek idee

Geen gek idee om ergens erbij te zetten dat een forumdiscussie/vraag geen consult bij een arts kan vervangen.
Maar het is wel geschikt voor ervaringsverhalen en soms voor nieuwe inzichten.
Dat vitaminereclameverhaaltje was in mijn topic overigens. Gelukkig nam niemand dat serieus, maar het kan wel gebeuren natuurlijk.
Overigens: ik heb een chronische ziekte en daardoor gebrek aan bepaalde vitamines. Aanvulling/controle loopt via de specialist. Dus vlak de rol van vitamines niet uit.

rutiel
Disclaimer

Vroeger hadden we onze eigen disclaimer op het forum in de persoon van Tinus ("euh... wat zegt de huisarts ervan?"). Vaste prik in ieder gezondheidsdraadje!

Floria
ach ja, de huisarts...

Ik ging er een paar maanden geleden heen en zijn bijdrage was 'ik weet het niet, misschien gaat het vanzelf over'.

Als ik hier een topic had geopend was ik net zo ver geweest, denk ik. Het is dat je die man nodig hebt om ergens naar verwezen te worden....

Pouke
Kan ik ook wel

Hier hetzelfde: ik ga al weinig en als ik dan ga gaat de huisarts mee zitten typen met mijn uitleg om er vervolgens een diagnose uit te laten rollen welke het internet heeft bedacht. (Ik zit me nu af te vragen of de huisarts niet aan het tikken was in de zoekservice van dit forum :))

Het was zo'n thuisdokter website, ben de naam even kwijt. Nu al 2 keer meegemaakt.

Floria
Pouke

Ik kreeg precies dezelfde checklist aan vragen die ik al op Google had gevonden. Niet alleen bij hem hoor, ook bij de co-assistent en daarna de specialist waar ik naar was doorverwezen ;-)
En de doktersassistente aan de telefoon werkte ook precies het internetlijstje van 'moet ik bellen?' af (bij mij kwam daaruit: bellen. Dus ik belde. Bij haar kwam eruit: Geen idee, wacht maar af.)

Wat héb ik aan deze mensen, dacht ik. Ik ga ook al weinig naar de huisarts, want ik heb nooit wat, dus als ik ga check ik eerst zelf of het misschien echt iets is. Dus als ik dan tot de conclusie ben gekomen dat het iets kan zijn, wil ik wel naar iemand die me dan kan vertellen wát het kan zijn. Of die tenminste moeite doet.

Wat ze tikken, kan ik niet zien. Wel meer dan zoekopdrachten ;-) De co-assistente was in ieder geval mijn verhaal aan het tikken, want aan het eind vatte ze het (goed) samen. De arts die ze erna bij moest halen tikte ook weer, maar waarschijnlijk had ieder een eigen document wat ze van elkaar niet lezen. Hij had iets meer moeite met de samenvatting.

Ik snap heel goed dat sommige mensen dan maar uiteindelijk een kwakzalverspilletje nemen. (Dat kan in mijn geval niet.)

Pouke
Diagnoses

Ik kon dus wel meelezen, en was wel verbaasd dat de huisarts op dezelfde site aan het zoeken was waarop ik ook wel eens zoek. Er rolde ook iets uit waar ik me absoluut niet in kon vinden maar daarop werd wel advies gebaseerd. Na maanden wat aangemodderd te hebben kwam er ook iets anders naar boven. Notabene iets wat ik zelf aangedragen had, na ook op internet te zoeken. Gelukkig allemaal opgelost maar daardoor krijg je snel dat mensen zelf diagnoses gaan stellen(over niet ernstige dingen vooral) zoals op dit forum.

Titia
Mij heeft t wel geholpen

Nooit heb ik t idee gehad dat t forum medische adviezen zou kunnen geven. Wel heb ik heel veel gehad aan de verhalen van anderen en de antwoorden die ik kreeg op mijn vragen. De gang naar de huisarts maakte ik dan wel maar met de tips hoe dat gesprek aan te gaan heb ik juist wel wat aan gehad. Zoals enkele dagen geleden; toen bleek naar aanleiding van info hier dat t n slimme zet is dat ik zelf eens opperde bloed te laten prikken. Zeker voordat er anti depressiva of kalmeringstabletten in gaan. En wat blijkt? Dat wat hier al geopperd werd en verguisd door een zeker persoon hier. Vitamine gehaltes zo laag dat t geen wonder is dat ik me beroerd voelde. En ook dankzij t forum en een lid in t bijzonder wist ik hoe ik dit ter sprake moest brengen en niet met n kluitje t riet ingestuurd te worden. Morgen begint de behandeling. Tekorten aanvullen na een jarenlange niet erkende darmaandoening. Bedankt!!!
Slecht idee om medische vragen en adviezen te verbieden. Ik heb er veel baat bij gehad.
Ps. excuses voor typefouten trillende handen en slechte motoriek horen bij t klachtenpatroon. Ik kan niet alles goed raken.

Yanea
Titia

Ik vind de aanbeveling om je bloed te testen op vitamine b12 (bijvoorbeeld) wel heel wat anders dan het advies om op eigen houtje appelzuur in te nemen, of te wijzen op de gevolgen van de pil (bij een overigens zwangere OO-ster). Of de mededeling dat homocysteine een rol speelt bij TIA's.

Vogel
Ja maar

Dan wil ik ook een disclaimer bij Huis tuin en keuken dat de tips daar gegeven niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
En dat er bij Huisdieren geen dierenarts meleest, bij Werk, recht en geld geen jurist en bij Zorgenkinderen geen orthopedagoog.
Oh, misschien moeten we dan maar gewoon ergens zetten dat dit een forum voor en door ouders is.
Oh, misschien weten de Nederlandse lezers dat al lang....

Ad Hombre
Toch

Kun je met misinformatie op medisch gebied (sommigen zijn erg vasthoudend) wel degelijk schade aanrichten. Ik probeer er altijd bij te zetten dat ik een leek ben dus dat je al het medische wat ik zeg met een flinke korrel zout moet nemen. Maar mensen kunnen zeer vasthoudend zijn m.b.t. oestrogeenblabla, vitamine B/D tekort en vaccinaties.

Als het mijn forum was zou ik niet blij zijn als het als zo gebruikt werd en minimaal een disclaimer plaatsen om verantwoordelijkheid uit te sluiten. Gelukkig is er meestal voldoende weerwoord van de verstandiger mensen.

OND
Dit is geen medisch advies!

Sommige mensen moeten gewoon een ander huisarts zoeken...

Yanea
Ad hombre

Vitamine b en d zijn niet kwakzalverig.

Sukke
Vogel/Yanea

Daar ga je toch echt niet of niet zo snel dood aan in die andere rubrieken.

Vitamine B en D zijn niet kwakzalverig, wel wordt dat door sommigen als stokpaardje gebracht om onderzoek "te eisen" bij je arts en gezien als dé boosdoener van alle kwaad.

Er zitten hier zeker wel medici/juristen/dierendeskundigen enz op het forum. Ook ouders hier hebben soms een beroep...

Ad Hombre
Sukke

"Vitamine B en D zijn niet kwakzalverig, wel wordt dat door sommigen als stokpaardje gebracht om onderzoek "te eisen" bij je arts en gezien als dé boosdoener van alle kwaad."

Precies dat

Vogel
Sukke

Dat weet ik, dat sommige (ik neem aan de meesten) ouders hier een beroep hebben.
Maar de medici/juristen enz. die hier op het forum schrijven, doen dat als ouder, en zijn niet door OO in dienst genomen om hun deskundigheid te delen met de lezers.
Dus: een forum voor en door ouders.

Sukke
die conclusie kun je zeker niet altijd zo trekken

Als je antwoord doe je dat toch vanuit je kennis?
De meeste draadjes hier gaan niet over ouderschap.
Weet je hoeveel mensen hier gratis advies van bv. Temet krijgen? Dan kun je haar ouder noemen
( niet iedereen hier is moeder trouwens), maar het gratis antwoord komt vanuit haar beroep.

Titia
Maar Ad

Hoe duur is zo’n onderzoek naar vitamine D en of B12? En hoe zit dat dan met dat eisen? Hoe hard moet je dat dan doen? Heb je daar ervaring mee? En is het voorschrijven van medicijnen op basis van de klachten ipv een bloedonderzoek dan beter? Hoe zie jij dat? Zo maar een vraag hoor....

mirreke
Oestrogeenblabla...

Onlangs is de bijsluiter van elke anticonceptiepil in Duitsland uitgebreid met de bijwerking depressie/depressieve gevoelens.
Voorheen werd je door de Duitse huisarts honend uitgelachen als je opperde dat depressieve gevoelens bij een jongvolwassene wel eens door de pil veroorzaakt zouden kunnen worden.
Verder stond er meen ik vandaag in de Nederlandse dagbladen dat vrouwen die de pil slikken minder goed zijn in het herkennen van emoties.

Waarmee ik maar wil zeggen dat ook de reguliere geneeskunde/farmaceutische industrie aan veranderend inzicht onderhevig is.

Ik ben juist blij met ideeën die geopperd worden, ook bij gezondheid. Het is aan mij om daar wel of niet iets mee te doen. Het is nogal bevoogdend om te menen dat de arme lezertjes hier te dom zijn om zelf een mening te vormen.

En inderdaad: hierboven werd ook al gezegd: waar houdt het op, wie bepaalt wat en tot waar. Dus nee, wat mij betreft. Hoe kom je erop!

Sukke
Mirreke

"Het is nogal bevoogdend om te menen dat de arme lezertjes hier te dom zijn om zelf een mening te vormen."

Het gaat niet om het vormen van een mening of dat lezertjes te dom zijn. Het gaat om het geven van onjuiste informatie, iets dat op het gebied van gezondheid heel fout kan aflopen, zeker bij en door mensen die geen medische achtergrond hebben.

OND
Het zal aan mij liggen

maar ik vind, en ik blijf vinden, mijn voorstel de redelijkheid zelve. Ongeacht het geneuzel van de vitamine A/B/C/D/... lobby hier. Ik heb hier niks gelezen dat mij in deze van mening doen veranderen heeft (wat niet belet dat ik enige waardering heb voor diegenen die met veel woordovertolligheid nonsens verkopen...).
Er is natuurlijk ook een alternatief: dat iedere deelnemer aansprakelijk gesteld wordt voor de inhoud van zijn bijdragen en de gevolgen daarvan.

wil40
Uitsluiting aansprakelijkheid.

Kijk onderin.

OND
Leer begrijpend lezen

Kijk onderin.

wil40
Merci.

"Er is natuurlijk ook een alternatief: dat iedere deelnemer aansprakelijk gesteld wordt voor de inhoud van zijn bijdragen en de gevolgen daarvan".

Als jij eerst de uitsluiting van aansprakelijkheid van het forum had gelezen en je waarborg privacy had je geweten dat dit een hopeloze suggestie is.

Alison
Kolder 2

Uitsluiting redactionele aansprakelijkheid

De redactie, medewerkers, uitgever en verspreider van Ouders Online gaan uiterst zorgvuldig te werk bij het inhoud geven aan de publicatie. Niettemin sluiten zij iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen van het handelen op grond van de informatie of adviezen die de lezer op de website van Ouders Online aantreft.

De redactie is niet verantwoordelijk voor wat iemand hier schrijft. Iedereen mag neerzetten wat 'ie wil tenzij het tegen de regels is. Dan wordt het ook verwijderd.
Verder mag iedereen zelf weten wat hij of zij schrijft en iedereen mag zelf weten wat hij of zij gelooft. Als iemand zo dom is om een verkeerd advies op te volgen dan valt dat onder natuurlijke selectie ;)

wil40
Alison.

"Als iemand zo dom is om een verkeerd advies op te volgen dan valt dat onder natuurlijke selectie ;)"

👍

Biebel
Of iedereen zijn eigen disclaimer

Fijn dat OOL al zo'n disclaimer heeft staan. Want voor je het weet, zou je inderdaad bij elk subforum iets moeten opschrijven. Alternatief kan dan zijn per persoon. Neem ik mezelf als voorbeeld, wordt dat iets als:
"Biebel. Moeder van IADH en NADH puber, ervaring in leidinggeven, sollicitatieprocedures en ICt. Door Niet Aangeboren Hersenletsel helaas nu vaak te kort door de bocht en toch te breedsprakig, te emotioneel, of schrijver van spel/stijl/taalfouten. Bedoelt het goed, en is nog niet betrapt op bijten. Wel op blaffen, overigens"

Maar dat verhoogt de leesbaarheid ook niet, geloof ik.

Ad Hombre
Titia

Titia:
"Hoe duur is zo’n onderzoek naar vitamine D en of B12? En hoe zit dat dan met dat eisen? Hoe hard moet je dat dan doen? Heb je daar ervaring mee? En is het voorschrijven van medicijnen op basis van de klachten ipv een bloedonderzoek dan beter? Hoe zie jij dat? Zo maar een vraag hoor...."

Weet ik niet, maar ik voel met m'n klompen aan dat achter al die vitamineverhalen een soort massahysterie schuilgaat.

mirreke:

"Onlangs is de bijsluiter van elke anticonceptiepil in Duitsland uitgebreid met de bijwerking depressie/depressieve gevoelens.
Voorheen werd je door de Duitse huisarts honend uitgelachen als je opperde dat depressieve gevoelens bij een jongvolwassene wel eens door de pil veroorzaakt zouden kunnen worden.
Verder stond er meen ik vandaag in de Nederlandse dagbladen dat vrouwen die de pil slikken minder goed zijn in het herkennen van emoties.

Waarmee ik maar wil zeggen dat ook de reguliere geneeskunde/farmaceutische industrie aan veranderend inzicht onderhevig is."

Natuurlijk, de libido-onderdrukkende werking van de pil is ook bekend bij velen. Bijwerkingen zijn vaak subtiel en kunnen lang onbekend blijven, daarom gebruik je liefst helemaal geen medicijnen, zelfs geen paracetamol. Hormonen zijn krachtige stofjes met effect op de hersenen dus het is logisch dat je daar terughoudend mee moet zijn.

Dat oestrogeengedoe komt natuurlijk van ons alterneutje, de nick is me even ontschoten die tegenwoordig bij iedere klacht met oestrogeendominantie aankomt. Je hoeft geen deskundige te zijn om te weten dat dat nonsens is.

Titia
Niet echt sterk

" Weet ik niet, maar ik voel met m'n klompen aan dat achter al die vitamineverhalen een soort massahysterie schuilgaat."

Klompen worden in de medische diagnostiek niet gebruikt. Maar dat wist je zelf ook wel. En dat het een massahysterie is...wat maakt dat uit voor jou? Je betaald het onderzoek zelf en de uitslag kan een uitkomst zijn. Dan maar ook geen bloeddruk laten opmeten, of HB-gehalte, allergie-test of wat dachten van de bloedsuikerspiegel? Wat is het alternatief? Medicijnen? Geen onderzoek?
Je klompen en de hysterie komt mij wat zwak over. Ik had echt een sterker antwoord van je verwacht. Laten we blij zijn dat er onderzoeken zijn, en oplossingen. In vele gevallen zijn er goedkope oplossingen te vinden, die veelal bij de portemonee van de patient eindigen. Jij hoeft t niet te doen en niet te betalen. Even inlezen voor je zo iets plompverloren erin gooit.

OND
Will40

Aan u is ook geen groot jurist verloren gegaan... Zal ik het even spellen, speciaal voor u?

Pagina's

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.