Home » Forum » Wat leen je welniet uit aan wie en waarom

Wat leen je wel/niet (uit) aan wie en waarom

20 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Hangkous
Wat leen je wel/niet (uit) aan wie en waarom

Afgelopen weekend waren we op camping waar je veel ziet van je tijdelijke buren, omdat het leven zich buiten afspeelt. In een gemoedelijke sfeer maak je een praatje met buren, je groet elkaar en helpt elkaar waar nodig.
Nu was ik (heel suf) vergeten een afwaskwast/schuursponsje mee te nemen bij de keukeninventaris. De pubers moesten afwassen en mopperden veel en luid. De buurvrouw kwam, heel lief, haar afwaskwast aanbieden om te lenen. Jammer voor de pubers maar die gingen we dus niet gebruiken, omdat ik bij het watertappunt had gezien wat ze daar mee deed en hoe dat ding eruit zag. Yek wat een vies ding was dat.
Afgelopen jaren heb ik wel eens mijn blikopener uitgeleend op een camping, zo'n gasaansteker mogen de buren ook wel even gebruiken als dat nodig is net als de tenthamer en een kneepje afwasmiddel kunnen ze ook nog wel krijgen.

Bovenstaande lezende begrijpen jullie waarschijnlijk al dat ik mijn afwasbak/kwast/schuursponsje niet uitleen aan tijdelijke buren. Ik wil weten wat er met die spullen is gebeurd voordat ik ze zelf weer gebruik.

Thuis heeft de buurman van links een ladder en die van rechts een kruiwagen. Wij hebben een lange stok met ramenwisser om boven de ramen te kunnen lappen. Die spullen gaan heen en weer, we vinden het zonde om allemaal die spullen aan te schaffen, omdat je ze maar weinig gebruikt.

Wij hebben ook een hele serie elektrisch gereedschap, van schuurmachines tot cirkelzaag, van heggenschaar tot slijptol. Soldeerbouten in 3 maten en een naaimachine.
Hiervan worden sommige dingen wel uitgeleend en andere dingen niet, of alleen aan mensen waarvan we weten dat ze met het betreffende stuk gereedschap kunnen omgaan. Mijn vader mag wel de schuurmachines lenen maar uit veiligheidsoverwegingen niet de cirkelzaag, als vader iets moet/wil doen met cirkelzaag dan krijgt hij mijn man er bij 😜.
De kleinste soldeerbout wordt ook niet uitgeleend. Die heeft man ooit op de mts zelf gekocht/gemaakt, is meer dan 35 jaar oud en man wil niet dat anderen daar dingen mee doen die het fijne puntje kunnen beschadigen.

Mijn zus zou zo met haar gezin mijn kampeeruitrusting meekrijgen als zij om wat voor reden dan ook ineens zonder kampeerspullen zouden zitten. Ik weet dat zij ook zuinig is op haar spullen en dat er geen "rare" dingen mee gedaan worden. Daar kan ik op vertrouwen.
De kampeerspullen uitlenen aan goede vrienden roept alleen bij het idee al wat twijfel op. Er gaat dan een hond mee, en wetend hoe makkelijk zij zijn ben ik bang dat ik niet alles weer ongeschonden terugkrijg. En dan heb ik het niet over een gebroken glas, dat kan iedereen gebeuren.

Een bakvorm lenen bij de buurvrouw doe ik wel eens, en ook de goede maat breinaald heb ik wel eens van iemand geleend, omdat ik voor een bepaald project 3 naalden in dezelfde maat nodig had. Het lenen van dure/tere spullen doe ik liever niet, omdat ik bang ben het te beschadigen.

En jij ben jij makkelijk met (uit)lenen, leen je niks (uit) of heb je net zoals ik dingen die je wel (uit)leent en dingen die je niet (uit)leent?

Geen onderzoek voor een studie of zo, gewoon om te toetsen of wij nou zulke pietlutten zijn met (uit)lenen. Dat "verwijt" heb ik wel eens gehad van bekenden die ik iets niet wilde laten gebruiken.

margaretha
niet eerder over nagedacht

en in de praktijk wordt er maar weinig gevraagd om iets te lenen. Afgelopen weekdn hebben we ons personenbusje uitgeleend. Onze caravan hebben we een paar geleend aan bekenden. Boeken zal ik moeilijker over doen om uit te lenen omdat ik op die manier in het verleden al een aantal kwijtgeraakt ben. Tuingereedschap, klusgereedschap is tot nu toe alleen door niet meer thuiswonende kinderen gevraagd. Afwasspullen zou ik geen enkele moeite mee hebben en bij twijfel bij terugkeer even kokend water eroverheen gooien.

Phryne Fisher
Alles

Ik zou niet kunnen bedenken wat je niet van me zou mogen lenen, mits ik het zelf niet nodig heb. Nou ja, niet mijn tandenborstel of make-up, maar dat lijkt me logisch. In de praktijk komt het zelden tot nooit voor, ik heb waarschijnlijk niets wat anderen missen. Andersom leen ik niet graag dingen van anderen, hooguit eens een stuk gereedschap.

Rixt
Weinig

Hier wordt er weinig geleend of uitgeleend, af en toe de ladder van de buren en zij lenen onze verticuteermachine. En mijn zus en ik leenden over en weer boeken van elkaar, nu hebben we allebei een e-reader en doen we dat niet meer. Een vriendin leent af en toe nog eens een boek van mij, verder zou ik het zo niet weten. We kamperen niet dus, maar ik kan me voorstellen dat je niet een ander z'n afwasborstel wilt gebruiken, zou ik ook niet doen.

Hangkous
Boeken, dat is ook een moeilijk ding voor mij

Alleen aan of van familie. Zodat ze onbeschadigd retour komen of gaan.

Phryne, nu ik jou reactie lees bedenk ik dat het ook een wisselwerking is. Als de buurman bij jou iets leent ben je ook eerder geneigd iets bij hem te lenen vermoed ik.
Bij de buren waarmee het over en weer gaat is het ook makkelijker vragen dan bij de nieuwe buurman waarmee dat niet zo gaat. Hij leent nooit bij ons, wij niet bij hem.

40er
Veel

Maar het ligt eraan aan wie. Ben je door de ballotage gekomen mag je alles lenen.

Gereedschap ed kunnen (schoon) ouders altijd ophalen, hoeven ze ook niet te vragen.

Klara
Lastig

Ik heb veel over voor anderen over en je mag heel veel van mij lenen maar als je het verbruid hebt, dan krijg je niets meer.
Als iets geleend is voor een evenement en je het na drie keer vragen een maand later weer terugkrijgt.........
Of iets dat kapot of beschadigd is zonder uitleg of excuses.
Een campingbedje dat ik zelf schoon moest maken omdat de koekkruimels er nog in zaten....

Knurf
Wie

Aan sommige mensen alles, aan alle andere mensen niets.

Tijgeroog
Veel

Ik leen vrij makkelijk dingen uit, als ik er het vertrouwen in heb dat ik het weer in goede staat terug krijg. Afwasspullen op de camping zou ik geen probleem mee hebben. Alleen de slaapzakken leen ik liever niet uit, omdat ik die liever zo min mogelijk in de wasmachine stop. Verder kan m’n hele kampeeruitrusting geleend worden, en veel van m’n spullen thuis ook. Ik ben ook altijd blij als ik iets van anders kan lenen als dat nodig is.

Miep Kraak
Oef wat veel regels

Ik doe het wel of niet, daar zitten verder geen hele filosofie of regels achter van hoe, wat, wie en aan wie achter
Maar wat is er mis om met een schuursponsje af te wassen dan?

Stickertje
Schuursponsje had ik ook niet

Was alles vergeten.

Dees
Zuinig

Ik ben altijd zuinig op mijn boeken. Had ik een mooi fotoalbum gemaakt en wilde mijn zus hem zien. Terwijl ik er naast stond zie ik haar het boek even (verkeerd om) dubbel vouwen. Woest was ik, de reden waarom ik niemand boeken uitleen!

De meeste spullen die we hebben hebben we gewoon dagelijks nodig. Maar gereedschap mogen de meeste mensen wel lenen hoor. Dingen die we niet meer nodig hebben geef ik vaak weg. Zo hebben we de buren laatst heel blij gemaakt met kinderboeken, autostoeltjes en fiets stoeltjes. Andere buren maakten we al blij met een step.

Mijn buren hebben de BBQ weleens geleend en op een ander moment tuingereedschap.

Olivia
boeken wel

Oh ik heb nou juist geen probleem met boeken uitlenen, meestal schrijf ik wel even in mijn agenda aan wie ik het heb uitgeleend want sommige mensen vergeten het terug te geven of weten niet meer van wie het boek was.
Ik leen geen spullen uit waar ik zuinig op ben en/of die makkelijk stuk kunnen gaan (mijn fotocamera en lenzen bijvoorbeeld) maar geheugenkaartjes en batterijen voor de camera weer wel, dat maakt me niet zo uit.
Ik heb wel vroeger wat pech gehad met uitlenen, dan kreeg ik een colbertjasje met een vlek terug, ze had hem nog naar de stomerij gebracht maar de vlek ging er niet meer uit. Toen kreeg ik de mededeling dat ze het ook jammer vond dat het er niet uitging, maar dat ze er verder ook niets meer aan kon doen (jasje was niet meer te koop) en ze wist ook niet hoe die vlek erin was gekomen (en dat was haar redenering dat ze er ook niets aan kon doen toch?) Tja, aan haar heb ik niets meer uitgeleend sindsdien.
Oh en mijn auto leen ik ook niet graag uit. Wel aan mijn kinderen, maar ik blijf dat een beetje eng vinden. Ik leen ook liever geen auto van iemand, dan ga ik wel met de bus ofzo. Mijn vriendin heeft haar auto eens uitgeleend en toen was er schade mee gemaakt en was er iets met haar no-claim, ze heeft er nog heel veel gedoe om gehad financieel met de verzekering.

Hangkous
Oeps # 11

Knippen, kopiëren en raar plakken, weet niet wat ik gedaan heb maar #11 was van mij.
Ik had alles vergeten.

Hangkous
Miep Kraak

Het is niet een hele filosofie, er zijn gewoon dingen die ik makkelijker (uit)leen dan andere dingen.
Sommige dingen hebben ook een reden. In verband met allergieën wil ik niet dat er een hond in mijn vouwwagen verblijft.
Mijn vader is al wat ouder klust nog hier en daar wat. Bekend gereedschap mag hij lenen maar de cirkelzaag niet. Hij kent het apparaat niet, ziet niet meer zo goed en als je met een cirkelzaag in je vingers snijdt is het leed niet te overzien. Grote kans dat je vinger er af is.

Tamar
nooit

Wij lenen niks van anderen en het wordt ons ook nooit gevraagd. Als mensen dat wel deden zou ik er weinig moeite mee hebben, behalve met boeken. Die geef ik weg of ze blijven hier.

Wilgenkatje
Jawel

In vorige woonplaats hebben we jaren onze auto gebruikt samen met de buren.

Boeken worden uitgeleend, dvd’s ook. Toen de kinderen klein waren soms fietsjes en buitenspeelgoed. Bij verjaardagen (tuin) stoelen van/naar de buren. Soms gereedschap ( hebben wij zelf weinig ). Rubberboot.

Tegenwoordig minder lenen/ geleend worden. Heb het gevoel dat ieder graag eigen spullen heeft.

Niki73
Mag best

Ik leen best regelmatig spullen uit. Ik maak een foto van het geleende samen met de lener, zodat ik het niet vergeet. Want als de lener de spullen niet spontaan terugbrengt, dan vergeet IK wie er iets geleend heeft.
Geld leen ik alleen aan bepaalde mensen die ik ermee vertrouw of die ik het geld gewoon zou gunnen als het onverhoopt toch niet terugkomt.

Niki73
Facebook en Hoplr

We hebben hier (grote stad) trouwens verschillende groepen op sociale media waar mensen dingen aan elkaar uitlenen, tot auto's voor een heel weekend aan toe. Ik vind het een mooie ontwikkeling en herken de trend van Wilgenkatje juist niet, er wordt hier juist meer geleend.

Katy
lenen

kan ook via peerby

Ik heb ook het gevoel dat er niemand meer is die spullen leent, we hebben allemaal wel de mogelijkheid om de meeste dingen zelf te kopen. Toen de kinderen klein waren praatte ik veel meer met de buren (met ook kinderen) en toen leende je ook vaker.

De buuf en ik deelden 1 pakje aardappelzetmeel, hadden we allebei bijna nooit nodig, was eigenlijk meer een grapje dan dat het nut had. We hadden een oude scheepsbel tussen ons in en die luidden we dan als we elkaar wat te vragen hadden :) Nu zou ik appen, deze buuf is allang weg maar ik mis haar als ik aardappelzetmeel nodig heb.

Deze buuf paste op ons huis toen we op vakantie waren, ze belde dat er iemand was binnen geweest die de post op de trap had gelegd. Mijn vader en de andere buur hadden ook een sleutel. Bleek de andere buur te zijn geweest die gereedschap nodig had wat hij toen van ons altijd kon lenen. Dat was geen fijne ervaring, buur komt uit zuid-amerika, blijkbaar is het daar normaal, hier niet.