Home » Forum » Gemeenschappelijke binnentuin en katten

gemeenschappelijke binnentuin en katten

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

27 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Danielle W
gemeenschappelijke binnentuin en katten

Wij wonen in een appartementencomplex in de binnenstad met een grote gemeenschappelijke binnentuin. Deze tuin bestaat uit gras met bomen. Jarenlang functioneerde dit rcht al een tuin waar iedereen lekker kon gaan zitten, eten, kinderen speelden etc. Nu is de helft van de tuin, de schaduwkant verandert in een modderpoel, er groeit nog nauwelijks gras. Ooraken: als eerste waarschijnlijk doordat er teveel schaduw is. Maar ten tweede dat er 9 katten en een hond aangrenzend aan de tuin wonen die allemaal hun behoefte doen in het inmiddels grasloze gedeelte. De katten woelen in de grond bij pogingen om hun uitwerpselen te begraven. Een paar bewoners, waaronder wij(merendeels geen huisdieren) zouden graag in actie komen en nieuw (schaduw-gras) zaaien. Maar zaad zal niet de kans krijgen te ontkiemen en te wortelen omdat er zoveel gewoeld wordt i n de grond. We moeten nog overleggen met de andere bewoners. Maar is het onredelijk om te vragen katten en hond enkele weken niet in de tuin te laten zodat het gras een kans krijgt? Is dat té zielig? Ik denk dat iedereen op zich graag een mooi grasveldje wil in plaats van een armoedig modderpoel met uitwerpselen.. Heeft iemand tips voor ons hoe dit aan te pakken?

Dendy Pearson
Niet onredelijk hoor

Ik vind het een heel normaak verzoek. Honden kunnen gewoon ergens anders uitgelaten worden en voor katten bestaan er toch tuigjes zodat ze op eigen terrein blijven?

juf Ank
het is

zeker redelijk. Moet over te praten zijn als duidelijk is dat dit een gezamenlijke tuin is.

Phryne Fisher
Stank

Wacht maar tot het zomer wordt. Dan willen de bewoners die er met hun neus bovenop wonen echt wel meewerken. Niet te harden, de stank van kattenpoep.
Mijn voortuin was tot vorig jaar een bak met grind, erg populair bij het lokale kattenvolk. Ik rook het direct als er weer een bezig was geweest, en ging dan ook maar weer met een plastic zakje in de weer. Er komen ook groene vliegen op af, dus dat gaan jullie ook merken.

Pooh bear
Katten lastig

Een hond kan je natuurlijk ergens anders uitlaten.
Een kat is lastiger als je kat vrij naar buiten mag kan je hem niet uitleggen dat hij uit die tuin moet blijven.
En een kat die gewend is naar buiten te kunnen ineens binnen te houden is echt heel moeilijk en levert voor de katten echt heel veel stress op.
Horen de katten bij mensen van het appartementencomplex ? Of hebben ze eigen tuinen? In het laatste geval kan je ze vragen of ze hun tuin willen afschermen zodat de katten in hun eigen tuin blijven.
Of jullie schermen de binnentuin af zodat er geen katten in kunnen.

Lente
Een net spannen over het nieuwe gras?

Hondeneigenaren kun je vragen om een bepaalde periode hun hond niet op het gemaaide veldje uit te laten.
Katteneigenaren is lastiger. Je kunt ze wel vragen hun kat eruit te jagen. Maar dat lukt natuurlijk niet 24/7. Wel kunnen alle omwonenden katten eruit jagen. Dat scheelt weer.
Er zijn misschien kasteneigenaren die geen kattenbak hebben omdat kat de behoefte buiten doet. Misschien kun je die motiveren om wel een kattenbak te nemen.

Ik zou kijken of het mogelijk is om een net te spannen boven het veld. Katten kunnen daar nog wel onderdoor maar het wordt minder prettig om te graven.

Wat wel zou kunnen werken is het leggen van graszoden. Gras is voor katten niet prettig om hun behoefte in te doen. En hondeneigenaren kun je dan nog steeds vragen om hun hond daar voorlopig niet uit te laten.
En daarna opruimplicht.

Kaaskopje
Er is wel wat mogelijk.

Kattenschrik strooien, planten zoeken, waar katten niet van houden. Eventueel een plek aanwijzen waar het wel kan, maar met opruimplicht. Katten zijn zindelijke dieren, dus houden er niet van om in elkaars plek alles te moeten doen, dus een beetje ruim niet het wel zijn. Aantrekkelijke maken met voor katten aangename geuren. Jullie zouden kunnen overwegen om geen gras te zaaien, maar bodembedekkers die tegen schaduw kunnen. Hoe dichter de planten op elkaar staan, hoe minder een kat er kan spitten en zitten.

Wat de honden betreft: aanlijnen als ze de boel vernielen.

Pirata
Kaaskopje

Hoe ga jij die katten een plek aanwijzen? Met een bordje? 😊
Graszoden lijkt me het handigst en mensen verzoeken de honden elders uit te laten.

Jesse_1
Uh?

Bij het woord binnentuin hoor ik toch echt tuin.
Doet een hond zijn behoefte in die tuin? Dit vind ik sowieso echt heel raar hoor. Lijkt mij niet de bedoeling.

Triva
ik zou voor

kunstgras gaan, dan zijn al je problemen opgelost.

Danielle W
Alvast...

Bedankt voor alle tips, echt heel fijn! We zijn vandaag een dagje weg dus nu geen tijd uitgebreider te antwoorden. Dat doe ik vanavond.

Guppie
Kattenzandbak?

Zandbak met los zand misschien aantrekkelijker, zodat ze de rest hopelijk wat met rust laten.

rode krullenbol
Toch nog een tip

Vandaag tijdens het 'urban gardenen' trof ik, verscholen in een donker lommerrijk uithoekje van mijn dakterras, enkele metalen duivenpinnen aan die ik ooit van plan was in stelling te brengen tegen de overlast alhier van de nazaten van de tortelduiven van mijn verhuisde buurman, maar alweer in de vergetelheid zijn geraakt nog voordat het daar goed en wel van kwam. Raar misschien maar wel degelijk waar; ik moest ogenblikkelijk denken aan dit draadje.

Terwijl ik koelbloedig met mijn blote handen het spinrag en de spinnen tussen de pinnen vandaan veegde, kwam ik mij af te vragen: zou je deze dingen ook kunnen ingraven in die delen van een tuin alwaar je wilt dat er gras kan groeien, teneinde de vele katten af te schrikken die er vrijelijk rondbanjeren, hun behoefte doen en dan met hun pootjes de grond omwoelen zodat zaaien – ook al koos je voor een grassoort die het goed doet in de schaduw – zinloos zou zijn? Zou dat werken?

Het enige dat ik kan bedenken, waardoor de katten het zouden winnen van de duivenpinnen, behelst de mogelijkheid dat zij ze eventueel omver duwen met hun pootjes of achterste. – Ze schijnen over een nogal sterke wil te beschikken. – Wil je dit voorkomen door die mogelijkheid weg te nemen, dan zou je de duivenpinnen eerst ‘hufterproof’ kunnen maken door ze te bevestigen aan een baksteen om deze dan vervolgens mee in te graven.

Beste Daniëlle; het is misschien het proberen waard? Of vind je dat het doel dit middel niet heiligt?

Rode krullenbol

Dees
Duivenpinnen

Zeker het proberen waard! Helpt ook gelijk tegen kinderen die op een later moment lekker op het gras willen ravotten!

rode krullenbol
De jeugd van tegenwoordig ...

Tegen de tijd dat dat gras hoognodig moet worden gemaaid, hebben de jeugdigen allang bijgebracht gekregen dat ravotten helemaal niet mag. Maar hoe kortwiek je gras waarin duivenpinnen verscholen zitten? Dat zal dan handmatig moeten gebeuren. Misschien die brave kinderen eens vragen of zij daar zin in hebben? Wie weet vinden ze het wel een avontuurlijke onderbreking van hun dagelijkse routine!

Rode krullenbol

Knurf
Rode krullenbol

Wasrom zouden kinderen niet mogen ravotten in een gezamenlijke binnentuin?

Wilgenkatje
Is er geen VVE

Die hierover afspraken vastlegt ?

mirreke
Duivenpinnen in het gras?

Moet een grap zijn.

Niki73
Graszoden en net

Inderdaad, graszoden zijn de oplossing, en een net erop of er overheen totdat het gras aangeslagen is.

Een kat een tuigje aandoen gaat niet lukken, dat kan over het algemeen alleen als je het de kat van kitten af aan geleerd hebt. Een kat die het niet gewend is, wordt letterlijk gek als je hem aanlijnt. Niet doen, want zo'n kat is instaat zichzelf te verstikken in de lijn!

rode krullenbol
Nog even over die duivenpinnen

Ofschoon een net boven het gras (heel) misschien ook de katten en de hond in kwestie wel weg weet te houden uit het betreffende schaduwrijke deel van de gezamenlijke binnentuin, wil ik toch nog even terugkomen op het idee om duivenpinnen te benutten voor dit doeleinde.

Bij nader inzien is het ingraven ervan niet zo'n goed idee en ook helemaal niet nodig. Om te voorkomen dat die dingen wegwaaien of worden weggeduwd, kun je ze aan elkaar bevestigen en als staketsel op de met gras bezaaide aarde leggen. Als een soort van spijkerbed, zeg maar. Eventueel veranker je het geheel dan op de hoeken, zodat je het t.z.t. weer makkelijk los kunt maken.

Zodra het gras hoog genoeg is, til je de constructie er gewoon vanaf.

Rode krullenbol

P.S. @Knurf
Wie niet wil dat katten en een hond het grasveld van de gemeenschappelijke binnentuin beschadigen, zal naar mijn inschatting ook niet al te tolerant staan tegenover ravottende jeugd.

Kaaskopje
RK

Ik lees sarcasme, klopt dat? :-)

Toch spelen dat soort pinnen ook weleens door mijn hoofd, als we dan toch even gemeen willen doen tegen levende wezens als ehm... kinderen. In ons geval klimmen kinderen op het hek wat onze tuin van de buren scheidt, niet door ons betaald, maar de gemeente, om zo naar het dak van een schuurtje van de buren te kunnen komen. Ik vind dat a. gevaarlijk en b. vervelend dat ze dat via 'ons' hek doen. Ik voel me dan ook vaak verantwoordelijk voor wat er kan gebeuren. Ik treed daarom op als ik het zie en krijg het weleens aan de stok met de lieverds. Laatst zag ik inderdaad van dat soort pinnen, maar voor op een dak of gootrand en er begon spontaan wat kwijl uit mijn mond te lopen ;-)). Zou ik dat kunnen maken?? Gewoon het stukje wat langs dat schuurtje loopt, meer niet.

Jasmijn
Vroeger waren ze erger

Wij hadden vroeger een muurtje in de buurt daar hadden ze glasscherven op gemetseld ! Je liet het wel daarop te klauteren. Tegenwoordig 'mag' niets meer dus ik zou wel even checken of je niets illegaals doet met je pinnen, maar het zou een prima oplossing kunnen zijn. De kinderen kunnen vallen, maar je hek is ook niet gemaakt om op te klimmen en het is tevens een oplossing tegen inbraak bijvoorbeeld. Doe er voor de zekerheid nog een waarschuwingsbordje bij misschien?

rutiel
Satéprikkers

Onze buurvrouw zette simpelweg satéprikkers in haar tuin op de plek waar onze kat graag haar behoefte deed. Was heel effectief gelukkig.

Lou
Ik zou niks vragen

Satéprikkers staan hier ook in de grote planten in de huiskamer. Werkt uitstekend inderdaad. En anders zou ik iets met een net of iets anders in de tuin zelf doen. Scherm het stuk tuin af tegen katten, dat lijkt me echt een heel stuk makkelijker dan de katteneigenaren vragen om op de een of andere manier hun katten daar weg te houden.

rode krullenbol
Zie je wel!

Als die satéprikkers van de buurvrouw van Rutiel het beoogde effect sorteren, dan zullen de duivenpinnen dat toch ook doen? En – "mind you!" – we hebben het hier in dit draadje over een – héle! – halve binnentuin. Wie weet hoeveel vierkante meters!

Ik wil niks overbodigs zeggen, maar volgens mij wil dat zoveel betekenen als dat je groot moet denken. Dus: ofwel een flink aantal verpakkingen satéprikkers handmatig aanbrengen en t.z.t. weer verwijderen – het risico nemend er per ongeluk een aantal over het hoofd te zien met alle gevolgen van dien voor de jeugd die het grasveld een ideale plek vindt om te ravotten – ; ofwel een aantal duivenpinnen aan elkaar verbinden met bijvoorbeeld van die handige tie wraps en dit geheel er tijdelijk deponeren in plaats van die vermaledijde drollen.

rode krullenbol
Met betrekking tot het spannen van een net

Hier in het park om de hoek zie ik zulke netten nog wel eens worden ingezet tegen vogels. Niet alleen is het best lastig om zo'n net aan te brengen; ook schrikt het de dieren onvoldoende af. Vogels althans laten zich gewoon vanuit de lucht erop neerploffen. En dat zie ik eerlijk gezegd een kat ook wel doen.

We dienen er rekening mee te houden dat het ongelofelijke gewoontedieren zijn, die – zoals gezegd – ook nog eens over een zeer sterke wil beschikken. Doorgaans.

Het zal een beetje van het formaat en karakter van de hond afhangen, of een net dat beest weghoudt uit het betreffende deel van de gemeenschappelijke binnentuin.

Knurf
Rutiel

Maar dat was ook haar tuin. Hier gaat het om een gemeenschappelijke tuin, dat is toch anders.

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.