Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Jantje 45 Noord Holland

Jantje 45 Noord Holland

01-05-2019 om 21:19

Alimentatie betalen en belasting teruggave

Hallo,

Er is vastgesteld dat ik per maand €1000,- netto aan partneralimentatie moet betalen.

Kan ik het verschil tussen het bruto en netto bedrag maandelijks terugontvangen via de belastingdienst?

Zo ja, hoe regel ik dit?

Dank voor het antwoord!

Flavia

Flavia

01-05-2019 om 22:00

Belastingaangifte

Dit regel je door een voorlopige aanslag in te vullen en op te sturen.
Te vinden op de site van de belastingdienst.

Jantje 45 Noord Holland

Jantje 45 Noord Holland

01-05-2019 om 22:27

Teruggave

Dank je wel! Maandelijkse teruggave is dan mogelijk?

Aster

Aster

01-05-2019 om 23:41

Ja, mijn ex doet dat ook. Ikzelf ook maar dan om het vooruit te betalen aan de belasting.

Aster

Aster

01-05-2019 om 23:42

In december vullen we t in dan start de teruggave maandelijks. In januari kan ook, dan wordt het bedrag over de resterende 11 maanden verdeeld.

Maikel

Maikel

06-08-2019 om 14:03

Alimentatie vraag

Hoi, na een relatie van 7 jaar en 2 jr getrouwd met een dochter van 1 jaar en 3 maanden heeft mijn vrouw besloten om wel bij de 3e sessie relatietherapie te willen scheiden.

Prima, alleen nu omtrent de alimentatie. Zij is quote 500 waardig en ik ben gewoon een hardwerkende modale man die inmiddels een levensstandaard gewend is en ook aan zijn dochter te geven.

We hebben onze huwelijkse voorwaarden kouder dan koud laten opstellen, geen afrekening met vermogen... maar het kan toch niet zijn dat in ons landgoed moet verlaten en mijn dochter bij mijn ouders moet laten opgroeien omdat mijn nu nog vrouw geen alimentatie wil betalen?

Ook mijn advocaat geeft aan dat het zeer de vraag is of ik wel wat ga krijgen omdat ons huwelijk zo van korte duur is geweest... iemand ervaringen???

Flavia

Flavia

06-08-2019 om 14:35

Ben bang van wel

Je hebt huwelijkse voorwaarden, daar staan ook voorwaarden mbt scheiding in.
Partner alimentatie zal maximaal 12 jaar zijn mits je dochter hoofd verblijf bij jou krijgt tenzij daar in de voorwaarden al afstand van is gedaan ook ingeval van kinderen.

Dan is er nog wel kinder alimentatie mogelijk ook bij een 50/50 co-ouderschap.

Als jij het landgoed niet kunt betalen dan zul je moeten verhuizen, je dochter kan ook bij haar moeder wonen. Grote inkomensverschillen komen vaker voor bij gescheiden ouders. Leren kinderen prima mee omgaan.
Met een modaal inkomen zul je geen landhuis kunnen betalen maar wel een acceptabele woning, en dat kan ook een flat zijn.

Koffiekop

Koffiekop

06-08-2019 om 14:54

Wat dacht je dan dat die huwelijkse voorwaarden betekenen?

Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, kun je geen aanspraak maken op het vermogen en/of de goederen die je vrouw had voor jullie huwelijk, noch op wat ze eventueel ingebracht heeft tijdens het huwelijk. En andersom geldt dat natuurlijk ook zo. En het gaat ook op voor eventuele schulden.

Wel geldt ook in jullie geval gewoon de standaard alimentatieberekening. Als het inkomen van je vrouw hoger is dan het jouwe, dan heb je misschien wel recht op partneralimentatie. Maar dat recht bestaat alleen als je zelf niet genoeg zou verdienen om van rond te komen. Als jij een gewoon modaal salaris verdient denk ik dus niet dat je er recht op hebt. Wel vallen er altijd onderling afspraken te maken over partneralimentatie. Dat staat los van kinderalimentatie. De meestverdienende partner betaalt over het algemeen, maar dat is allemaal helemaal afhankelijk van hoe jullie de verzorgende taken verdelen. Als je 50-50 co-ouderschap doet, is kinderalimentatie niet eens gebruikelijk. Hoewel de rechter ernaar zal streven om de levensstandaard die de kinderen (niet jij!) gewend zijn zoveel mogelijk in stand te houden, dus wellicht dat je vrouw daarom nog wel ka zal moeten betalen.

Mijn advies: probeer dus vooral met je vrouw op goede voet te blijven, zodat ze jou nog wat gunt. Je moet natuurlijk goed laten narekenen waar je recht op hebt, maar ik denk dat dat niet heel veel is. Dus je zult het vooral van haar goodwill moeten hebben.

Het is rot, een scheiding, hoe dan ook, maar vooral voor de betrokken kinderen. Dus hoe zeer je ook baalt van het feit dat je geen miljoenen gaat vangen, probeer vooral de relatie met je (ex)vrouw goed te houden. Jullie blijven hoe dan ook samen ouder van je dochter.

Man

Man

06-08-2019 om 15:31

@Koffiekop

"Als het inkomen van je vrouw hoger is dan het jouwe, dan heb je misschien wel recht op partneralimentatie. Maar dat recht bestaat alleen als je zelf niet genoeg zou verdienen om van rond te komen. "

Volgens mij heeft dat er weinig mee te maken hoor.
Partneralimentatie staat los van huwelijkse voorwaarden en gaat naar behoefte en draagkracht. Kinderalimentatie gaat voor partneralimentatie.

https://www.scheidingsplanner.nl/de-alimentatie-bij-een-scheiding/
https://www.alimentatiewijzer.nl/hoogte-partneralimentatie.html

-----------------------------------
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, dan blijft u na de scheiding verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Indien u samenwoont dan geldt dit niet, mits u andere afspraken heeft vastgelegd in uw samenlevingscontract. Partneralimentatie gaat een rol spelen indien de inkomens van u en uw partner verschillen. De partner met het hoogste inkomen draagt bij aan de kosten van levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen. De hoogte van de alimentatie is overigens niet bij wet geregeld. Wel zijn er normen vastgelegd in het Rapport Alimentatienormen (het zogenaamde Trema-rapport) van de expertgroep alimentatienormen. Deze normen dienen als leidraad.

De onderhoudsverplichting (alimentatieplicht) duurt maximaal 12 jaar. In uitzonderlijke gevallen kan deze periode door de rechter worden verlengd. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zonder kinderen dat korter dan vijf jaar heeft geduurd, is de maximale termijn gelijk aan het aantal jaren dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft geduurd. Ook deze termijn kan door de rechter worden verlengd.
-----------------------------------

Helaas bestaat er voor de partneralimentatie niet zo’n duidelijke berekenmodule als voor de kinderalimentatie. Dit omdat het berekenen van de partneralimentatie toch nog iets complexer is. Het enige dat je makkelijk uit kunt rekenen is de behoefte aan partneralimentatie. Dit is eigenlijk het bedrag dat nodig is om op dezelfde voet door te leven. Om uiteindelijk tot een bedrag te komen zal er ook een draagkrachtberekening moeten worden gemaakt. Deze berekening moet uitwijzen in hoeverre de betaler in de behoefte kan voorzien. Over het algemeen valt het uiteindelijke bedrag aanzienlijk lager uit dan de behoefteberekening.

https://www.alimentatiewijzer.nl/berekenen/partneralimentatie-behoefte.html

Koffiekop

Koffiekop

06-08-2019 om 15:57

Man

Van Rijksoverheid.nl:
"Wat is partneralimentatie?

Heeft u of uw ex-partner na de scheiding niet genoeg inkomsten om van te leven, dan heeft de ander de plicht om bij te dragen in deze kosten. Dit heet partneralimentatie.

Hoogte partneralimentatie

U kunt samen met uw ex-partner afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Dit gebeurt meestal in overleg met een mediator, de advocaat of notaris. Bent u het niet met elkaar eens? Dan kan de rechter een bedrag vaststellen."

Daar haal ik uit dat er geen automatisch recht is. En zeker als het huwelijk maar zo kort heeft geduurd en op strikte huwelijkse voorwaarden is gesloten betwijfel ik of Maikel er veel van moet/kan verwachten. Mocht het toch lukken, dan is dat voor hem mooi meegenomen. Maar het zou zuur zijn als we hem hier vertellen dat hij van wat hij gaat vangen van zijn ex best een villa in Wassenaar en een jacht in Monte Carlo kan bekostigen en dat toch niet helemaal waar blijkt te zijn...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.