Religie en Spiritualiteit Religie en Spiritualiteit

Religie en Spiritualiteit

Moemie

Moemie

04-07-2020 om 18:00

Is er meer tussen hemel en aarde?


Geweten

Interessante vraag die Wilgenkatje opwerpt. Waarom is de bij een het geweten meer ontwikkeld dan bij een ander.
Ik zelf denk niet dat dat met geloof te maken heeft. Al is het maar omdat Het geloof niet bestaat, dat waaiert van bevindelijk gereformeerden met zijn predestinatie tot het "de bijbel zegt vooral dat je goed moet zijn voor anderen" geloof van mijn moeder. En dan nog het katholicisme, de islam, het jodendom etc etc. We kunnen allemaal talloze voorbeelden noemen van goede gelovigen tot mensen die al da niet in de naam van een god vreselijke dingen hebben gedaan. En ook niet-gelovigen heb je op een schaal van te-goed-voor-deze-aarde tot vreselijke monsters.
Dus terug naar de vraag, hoe komt het dat geweten bij de een meer ontwikkeld is dan bij de ander. Ik denk dat het deels opvoeding is, je moet leren om te weten wat goed en fout is. Vervolgens moet je er ook nog naar handelen. Maar of empathisch vermogen dat ook van belang is bij geweten ook door opvoeding ontwikkeld wordt of een aangeboren eigenschap is, weet ik niet. Ik denk dat het een mix is van nature en nurture of je een sterk ontwikkeld geweten hebt.

Lou

Lou

11-08-2020 om 09:59

Aagje

Je zegt inderdaad telkens dat je je niet beter voelt dan anderen. Je zegt ook telkens dat je oordelen en veroordelingen leest. Ik leg je uit dat ik jou niet veroordeel. Dat is kennelijk niet genoeg. Ook mijn gevoelens over geloof zijn niet genoeg. Misschien moet je gewoon niet elke tegenwerping en elke wending in een gesprek zien als een oordeel.

Dat een draadje over persoonlijke ontboezemingen ineens kan gaan over systematisch kindermisbruik en het willens en wetens toedekken daarvan, is mijn schuld niet. Dat is helaas een onderwerp dat opkomt bij het geloof (niet bij jou persoonlijk uiteraard, maar wel bij de katholieke kerk).

Mijn persoonlijke gevoelens daarover bestaan eruit dat de afschuw zo groot is dat ik het geloof nog maar moeilijk serieus kan nemen als leidraad voor wat een goed leven is. Wat een rare kronkel maakt je geweten dan?

Wilgenkatje

Wilgenkatje

11-08-2020 om 13:59

nature and nurture

'hoe komt het dat geweten bij de een meer ontwikkeld is dan bij de ander. Ik denk dat het deels opvoeding is, je moet leren om te weten wat goed en fout is. Vervolgens moet je er ook nog naar handelen. Maar of empathisch vermogen dat ook van belang is bij geweten ook door opvoeding ontwikkeld wordt of een aangeboren eigenschap is, weet ik niet. Ik denk dat het een mix is van nature en nurture of je een sterk ontwikkeld geweten hebt.'

Helemaal met je eens Alkes, gewetensvorming heeft waarschijnlijk weinig of niets met geloven te maken. Al is het maar om het feit dat gelovigen van welke snit dan ook enorm uit de bocht kunnen vliegen in hun bejegening van medemensen & de natuur.

Ik moet ineens ook denken aan een verslaafde die iemand zwaar verwondt bij een roof, en vervolgens extra veel van zijn 'spul' gebruikt om het leed wat hij/zij veroorzaakte weg te drukken. Misschien werkt religie bij ontspoorde mishandelaars ook zo?

De mix van nature en nurture zal vast een rol spelen bij het ontwikkelen van empathisch vermogen en dit daadwerkelijk omzetten in handelen.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

11-08-2020 om 14:05

@Wil40

'Ook dat vind ik een typische uitspraak van een gelovige. Net of een niet-gelovige niet begrijpt wat het geloof inhoudt of de gelovige niet begrijpt.'

Op FB zag ik 'humor' betreffende het dagschema een atheïst. Ik ga in een pb eens vragen wat de poster nou eigenlijk bedoelde. Het komt in elk geval totaal niet overeen met hoe ik als gelovige een atheïst zie.

Interpretaties

Even dit draadje laten liggen en dan zulke interpretaties;
Ik vind van mijzelf dat ik over een redelijk stevige ruggengraat beschik, wat een ander ook over het geloof in God vindt.
Ik zie het geloof ook niet als een manier waarop ik moet leven, maar mag leven. Daarom ook het woord leidraad, waarin de keuzes bij mij liggen

Een leidraad om gezamenlijk te streven naar vrede, vertrouwen en rust in je eigen leven en in die van je omgeving ( en verder).
De ene noemt dit geweten op basis van normen en waarden. Ook mooi.

Het gaat niet om hoe we dat noemen, als we dat maar mogen bereiken. Als iemand dat zonder geloof in zijn/haar leven bereikt, dan is dat heel waardevols.
Als een gelovige dit nastreeft dmv een persoonlijke band met God, waarom zou je daar dan over oordelen..
Dat begrijp ik niet; ik zie het nut er niet van in.
——
De term wegkijken beleef ik maar al te vaak. Mensen die wegkijken, kom je op alle vlakken tegen. Echt jammer.
Ik geloof dat de mensen die wegkijken dit doen uit gebrek aan moed. Maar het is een keus. Men kan namelijk ook een andere keus maken, uit vertrouwen of geweten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.