Zwanger worden Zwanger worden

Zwanger worden

Afgesloten eileider, wie ook?

Hoi,

Ik heb vandaag een HSG laten maken. Helemaal ervan uitgaande 'dat het wel goed zou zitten', was ik overrompeld toen bleek dat mijn linkereileider waarschijnlijk dicht zit. Rechter-eileider liep snel mooi vol maar de linker bleef ondanks druk opvoeren (auw) helemaal leeg. Volgens mijn gyn hoeft dit nog geen vruchtbaarheidsprobleem op te leveren. Een eitje uit die eileider zou omgeleid worden naar de andere eileider. Ik heb daar echt nog nooit van gehoord. Ze gaat ons bespreken in het team en 24-6 horen we of het noodzakelijk wordt geacht er iets aan te doen.
Heeft iemand van jullie ervaring met 1 afgesloten eileider en zo ja: hoe is het jullie vergaan? Wat was de mening van jullie gyn?
Ben echt zo overrompeld dat er toch iets aan de hand blijkt te zijn. Ben al 3x zwanger geweest waarvan 1 nu een ijsje aan het eten is en de andere 2 helaas zijn geeindigd in een mk. Reden van onderzoeken is dat het alledrie de keren een jaar heeft geduurd eer ik zwanger was en we nu al op 14 maanden zitten. Zaadonderzoek hub was gelukkig prima.
Bedankt alvast,
Linnie

Therese

Therese

08-06-2009 om 19:47

Linnie

Wat een ontzettende schrik moet dat zijn. He bah wat rot. Om antwoord te geven op je vraag. Ik heb beide eileiders nog, maar het had weinig geschild of eentje was vorig jaar wel verwijderd. Daardoor waren we al wel 'getrakteerd' op de uitleg van de gynaecoloog. Mij werd hetzelfde verteld dat de ene eierstok het eitje uit de eierstok met verstopte eileider opvangt, waardoor één eileider minder geen problemen zou opleveren. Wel werd ons toen verteld dat het een hele lichte negatieve invloed op de vruchtbaarheid zou kunnen hebben.
Via via ken ik ook iemand met een verstopte eileider. Bij haar hebben ze de verstopping operatief verholpen, omdat ze ten gevolge van de de verstopping twee keer een bbz heeft gehad. Daarna is ze meteen zwanger geworden en gebleven.

Ik hoop dat iemand anders nog ervaringen voor je heeft.

Liefs

Maartje

Maartje

08-06-2009 om 22:00

Zelfde beeld op hsg

Linnie, ik had hetzelfde beeld op de HSG. Bij mij moest het ná het opvoeren van de druk en een spuitje met spierverslappers zelfs nog een keer over (dubbel au!). Wat is een HSG toch een afschuwelijke uitvinding...
Maar goed, bij mij was het ook zo dat de ene eileider wel vol liep en de andere niet. De gyn zei bij mij dat het niet erg was en dat het zelfs ook niet hoefde te betekenen dat de eileider dan echt helemaal dicht zat. Vloeistof zoekt toch de makkelijkste uitweg, en de makkelijkste uitweg was waarschijnlijk mijn rechtereileider. De linker zal wel wat dicht zitten, maar dat was geen probleem.
We zijn meteen daarna met IUI begonnen, helaas tot nu toe zonder resultaat (had graag iets anders tegen je gezegd :-( ). Maar over die eileider hebben ze niets meer gezegd. Het bleek toch gewoon doorgankelijk te zijn.
Dus als een eileider niet volloopt, wil niet zeggen dat het niet doorgankelijk zou zijn. Het kán natuurlijk wel dat het zo is.
Veel sterkte met alles. En hou je nog even rustig na die HSG. Het deed mij lichamelijk en emotioneel meer dan ik zelf dacht. Enne... wie weet is die ene eileider nu gewoon vanzelf schoongespoeld, en kom je ons over een maand heel mooi nieuws vertellen!

Dat hoor je wel eens

inderdaad dat het na een hsg wel lukt, er is toch vloeistof doorheen gespoeld.

Overigens heb ik 2x een hsg gehad, de eerste keer mislukte, ze kregen het cupje niet goed op de baarmoedermond door zwaar gekantelde baarmoeder, 2e keer via kijkoperatie en toen bleken de eileiders wel vol te lopen maar er kwam geen vloeistof uit (dus geen ingang voor de eitjes).

opinie ziekenhuis 1: totaal onvruchtbaar door litteken weefsel van keizersnede op uiteinde eileiders, ga beginnen aan ivf
opinie ziekenhuis 2: totaal vruchtbaar, komt zelden voor dat er wel een doorloop is en toch onvruchtbaarheid, ga maar een half jaar weer zelf proberen en kom dan terug voor iui
opinie ziekenhuis 3: onvruchtbaar door littekenweefsel na keizersnede, jullie zijn al zo lang bezig, start met ivf. 2e poging ivf is gelukt, ik ben nu 35 weken zwanger van mijn 2e dochtertje.

Linnie@

[email protected]

09-06-2009 om 12:22 Topicstarter

Oef

Allereerst bedankt voor jullie reacties. Verschillende scenario's spelen door mijn hoofd. Inderdaad is 1 ervan dat de eileider wellicht wel open is, maar minder open dat de rechter waardoor het vloeistof de weg van de minste weerstand koos. Alhoewel, ze heeft echt heel veel druk gezet, ze had zelfs de groeven van het spuitje in haar hand gedrukt staan, zo erg had ze haar best gedaan. Waar ik nog niet aan heb gedacht, is dat natuurlijk uit de foto's ook nog wel moet blijken dat de vloeistof is teruggelopen uit de rechtereileider. Anders is het probleem natuurlijk nog weer groter :-(.
Manda, ik vroeg me al af waardoor het veroorzaakt zou kunnen zijn. ik heb ook een keizersnede gehad dus wie weet.
Kortom: nog 2 weekjes onzekerheid dus. Ondertussen merk ik wel dat het onderzoek behoorlijk ingrijpend was. Met name psychisch. Ik huil om niets. Daarnaast moest ik gisteren 2 grote antibioticapillen en daar ben ik me toch misselijk van geweest. En van de pijnstiller die ik kreeg was ik gisterenavond helemaal sleepy. Word ik toch nog eens stoned op mijn ouwe dag :-).

Maar

had je nu wel of niet dat er uit beide eileiders oo vloeistof in de buik liep (dus doorgang) ?

Trek er niet te zwaar aan, je kan prima zwanger worden met maar 1 eileider !! Als je hulp wil kan je aan iui denken, dan wordt het gewassen zaad hoog in de baarmoeder gespoten en heb je een grotere slagingskans per cyclus. Elke behandeling is belastend en het is gewoon niet leuk om te horen dat er iets in je lijf niet functioneert zoals je dacht, best schokkend kan dat zijn. Ik kwam totaal teneergeslagen het ziekenhuis uit.

Linnie@

[email protected]

09-06-2009 om 14:41 Topicstarter

Manda

Totaal verbouwereerd als ik was, heb ik het einde van het onderzoek niet echt goed begrepen. Ik heb de eileider zien vollopen. En volgens mij moest ik daarna nog voor een foto na een half uur om te bepalen of ie ook weer leeg was gelopen. Dit heb ik dus ook braaf gedaan en over 2 weken wordt die foto ook besproken. M.a.w. volgens mij is alleen bepaald dat de ene wel volloopt.
Vruchtbaarheidsbehandelingen als iui, ivf etc. willen we niet. Doel van deze onderzoeken was uit te sluiten dat er iets mis is. Ik heb al 1 dochter, daarna 2 mk en ik vind het te belastend om 'ins blaue hinein' te blijven proberen. Als ik zeker weet dat het nog kan, is dat nog wel vol te houden. Alles wat 'fysiek' kan worden opgelost, dus een eileider openmaken, etc. willen we aangaan, maar andere behandelingen ga ik geestelijk niet trekken, vrees ik. Maar ik ging er 90% zeker van uit dat er eigenlijk niets aan de hand is, de gyn schatte de kans ook heel erg klein dat er wat gevonden zou worden. Vandaar de schok...

Hmm

ik snap het ook niet helemaal, doorgaans bij een hsg weet je direct hoe en wat aangezien het ter plekke bekeken wordt. Kan je 2 weken wachten ? Ik zou proberen even te bellen en het zo te vragen.

Goed dat jullie een grens aanhouden. Wij zaten met vermoedelijk 2 dichte eileiders toch anders er in. Ik heb na dochter1 ook 2 vroege miskramen gehad, de laatste is niet geheel zeker omdat onbetrouwbare testjes gebruikt. Daarna dus is het niet meer gelukt en we wilden gewoon echt nog graag een 2e kindje. Ik denk dat dat littekenweefsel/verkleving gaandeweg is gegroeid, anders kan ik het ook niet verklaren. De rest van al onze uitslagen waren perfect.

Linnie

Meid wat een rot bericht en balen dat het ook allemaal zo vaag is.Ik heb geen ervaring met een dichte eileider maar ik heb maar 1 eileider de ander is verwijderd na mijn buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Mij is ook verteld dat de andere eileider de funtie van de dichte/verwijderde eileider overneemt. Je bent dan wel iets verminderd vruchtbaar maar niet heel veel.Ik ben met de ene eileider zwanger geraakt zoals je weet en nu 35 weken.

Dikke knuffel voor jou

Dieke

Linnie@

[email protected]

10-06-2009 om 20:12 Topicstarter

Wat ik mij afvraag...

Ben me eens gaan verdiepen in de anatomie van de mens :-). Stel: eierstok 1 dropt een eicel in de buikholte. Eileider 1 is dicht. Hoe weet die eileider dan dat ie de eicel niet moet oppakken met zijn trechter omdat hij 'm toch niet kan doorlaten en hem moet laten gaan zodat eileider 2 'm kan opvangen met zijn trechter?

Vriendin

Een vriendin van mij heeft door een cyste een eileider moeten laten verwijderen, of door moeten laten knippen. Deze is inderdaad ook omgeleid naar de andere eileider. Vrij snel daarna was ze zwanger en kreeg een zoon.

Linnie@

[email protected]

16-06-2009 om 10:31 Topicstarter

Bedankt

Meiden, allemaal bedankt voor jullie antwoorden. Ik wacht 'gewoon' maar geduldig af tot vlg week woensdag. Er is inmiddels al een week voorbij dus die ene week red ik ook nog wel :-). Afgelopen weekend had ik eisprong-pijn maar ik mag deze maand niet zwanger worden ivm de HSG dus dat voelde wel een beetje boel als een gemiste kans. Weten jullie of een HSG ook invloed kan hebben op je hormoonhuishouding? Ik heb namelijk sinds een paar dagen enorm zere tepels. Brrr. en ze lijken ook wel wat gegroeid (mijn borsten dan he, niet mijn tepels).Heb ook weleens gelezen dat een HSG je cyclus kan verstoren namelijk.
gr.
Linnie

Extra vruchtbaar na hsg

Dat is wat mijn gyn me vertelde nadat ik een HSG had gehad. Daarbij bleek ook 1 eileider verstopt te zijn. Deze is weer toegankelijk gemaakt door met behoorlijke kracht er vloeistof doorheen te spuiten. Ontzettend pijnlijk, maar het bleek wel effectief; de vloeistof ging door de hele eileider en dus konden er ook weer eitjes doorheen.
Na afloop vertelde de gym me dus dat door het spoelen van de baarmoeder en de eileiders alles weer lekker schoon was, zowel fysiek als mentaal. Ik kreeg drie maanden de tijd om zwanger te raken voordat ik eventueel aan de hormonen moest. De derde maand was het raak, na 2,5 jaar zonder resultaat...

Succes!

Linnie@

[email protected]

24-06-2009 om 21:58 Topicstarter

Uitslag

Hoi meiden,

Vandaag bij de gyn geweest:
Het viel mee. De ene eileider is 100% open. Van de andere is (zoals ze het zo mooi zeggen) niet aangetoond dat hij open is. De enige mogelijkheid om dat te onderzoeken, is een kijkoperatie en in 50% van de kijkoperaties blijkt dat er niets aan de hand is. Daarbij is het meestal zo dat het ongewoon is dat bij slechts 1 eileider iets wordt gevonden. Meestal is er dan iets met beiden.

Ze hebben een computerprogramma om de kans te berekenen. Met 2 open eileiders heb ik het komende jaar 47%. Met 1 open eileider 38,7%. Met andere woorden: als hij al echt dicht is, is de verslechtering niet spectaculair. % wordt naar beneden gehaald door mijn leeftijd (:-() en positief bijgesteld omdat ik al meerdere keren zwanger ben geweest. Haar advies was het komende jaar in ieder geval nog geen kijkoperatie. Ze gaat er vanuit dat het nog gaat lukken binnen een half jaar.

Dus…aan de slag maar weer :-). Ik word er bijna hyper van. Net als wanneer je net een brainstorm hebt gehad, ben je ook weer helemaal optimistisch om de plannen te gaan uitvoeren :-).

Bedankt voor jullie luisterend oor!
X
Linnie

Nou mooi

dan moeten jullie gewoon er weer 'tegen aan' haha, veel succes en geluk !

Therese

Therese

25-06-2009 om 20:05

Linnie

Wat een goed nieuws zeg! Ik hoop dat je dat heerlijke positieve weet vast te houden, want dat het allemaal net een stuk draaglijker. Maak maar flink 'gebruik' van je hyperbui hihi

liefs

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.