Zwanger worden Zwanger worden

Zwanger worden

wensje

wensje

16-06-2010 om 21:18

Zwanger blijven - onderzoeken

Hallo,

ik heb een heel lang verhaal. In het kort: ik heb afgelopen jaar 3 of 4 miskramen gehad en zit nu in de medische molen. Ik sta nu voor een aantal keuzes (wel/niet doen van bepaalde onderzoeken) en wil graag wat ervaringen van anderen horen en misschien hebben jullie ook antwoorden op de vragen die ik pas bedacht toen ik weer buiten het ziekenhuis stond.

Voorgeschiedenis in het kort: in 2006 zwanger bij eerste poging, probleemloze zwangerschap, complicaties bij bevalling (infectie in baarmoeder en keizersnee) maar gezonde dochter.
In 2009, toen 31 jaar oud, opnieuw anticonceptiegestaakt. Vermoeden weer meteen raak maar op de dag dat ik wilde gaan testen ongesteld/miskraam.
Maand later wel (zwak) positieve test, geen bijzonderheden tot termijnecho: missed abortion. Curretage met daarna complicaties (achteraf hadden ze niet alles weggehaald, wat mijn lichaam niet zelf op kon lossen, wat op echo na kleine bloeding gemist is, toen mega-bloeding gekregen en met spoed tweede curettage).
Eind december: weer zwak positieve test en kort daarna (5 weken) weer miskraam. Idem in april.

In maart onderzoeken opgestart. Uit bloedonderzoeken (stolling, b12/homocysteine, schildklier, antistoffen fosfolipen) kwam niets. Chromosoomonderzoek hebben we geweigerd.
Gezien de complicaties bij miskraam is er een indicatie voor hysteroscopie (?). Die staat gepland maar is nog niet uitgevoerd.
Na miskraam in april vond gyn slijmvlies vrij dun, daarom cyclusmonitoring gestart. Daarbij zijn geen bijzonderheden gevonden rond slijmvlies, maar wel bij eierstokken. Een eierstok is niet zoveel over te zeggen, zit op moeilijk zichtbare plaats. Op de andere zit een "verdenking op een cyste". Echoscopiste was niet 100% zeker, kon ook een stukje darm zijn, maar gyn was wel overtuigd. Hij zocht niet naar dit soort dingen, maar als je ze ziet, dan moet je er iets mee. Zijn voorstel was om te kijken en evt weg te halen via kijkoperatie via de buik, en als ik dan toch onder narcose was maar meteen 'alles' te doen, dus ook de hystescopie (plan was/is zonder verdoving) en evt ook doorlaatbaarheid eileiders. Ik heb even bedenktijd gevraagd.

mijn vragen:
- doet deze gyn zijn werk goed? (patientvriendelijkheid zeg ik ja, maar zijn medisch handelen beoordelen vind ik lastiger)
- wat vinden jullie van dat cyste verhaal? Wel meegaan in alle onderzoeken of niet doen?
- moet zo'n onderzoek onder narcose of zou het ook met een ruggeprik kunnen? (ik heb eerder lang last gehad van narcose)
- gyn geeft steeds geen commentaar op de zwak positieve testen. Test bij onze dochter was VET positief. Is dat een aanwijzing ergens voor?
- hoe belastend zijn deze onderzoeken?

Dank voor het lezen van dit lange verhaal!

Anna3

Anna3

16-06-2010 om 21:50

Wensje

Wat een nare geschiedenis zeg.
Wat ik me afvraag, is wat je bedoelt met een "verdenking op een cyste"? Op zich hoeft een cyste niet zo'n probleem te zijn dacht ik. Ik vind het vreemd dat daar een kijkoperatie voor nodig is, volgens de arts.
Ik ben wel bekend met een hysteroscopie (via de vagina) en met een baarmoederfoto (doorlaatbaarheid eileiders). De eerste heb ik zonder narcose laten doen (kan ook met narcose), ik vond het meevallen. De tweede ook zonder narcose, geeft even een gevoel van zware menstruatiepijn.
Ik denk dat je op het forum van Freya (freya.nl) meer mensen vindt die iets kunnen zeggen.
Veel sterkte!

Biene M.

Biene M.

16-06-2010 om 22:17

Second opinion?

Dag wensje,

Balen van die miskramen!

Je hebt veel vragen over het beleid van je arts, zou je het niet prettig vinden eens voor een second opinion naar een andere gynaecoloog te gaan? Ik weet niet waar je woont, maar in het AMC hebben ze een specifiek herhaalde miskramen spreekuur.

Wat de cyste betreft: er zijn verschillende soorten cystes, sommige zijn onschuldig en gaan vanzelf weer weg, maar niet allemaal. Ik durf geen mening te geven over de noodzaak tot een kijkoperatie.

Wat de operatie betreft: een laparoscopische ingreep kan alleen onder narcose, ruggenprik is geen optie. Als ik jou was, zou ik voordat ik ook maar zou overwegen iemand laparoscopisch aan mijn eierstokken te laten rommelen wel goed nagaan of die arts daar de nodige ervaring in heeft. Hoe meer ervaring, des te kleiner de kans op complicaties waarbij je hele eierstok eruit moet of ze alsnog een grote snede in je buik moeten maken.

Wat de zwak positieve tests betreft: ik heb drie miskramen gehad, heb twee kinderen en lijk nu ook een doorgaande zwangerschap te hebben (ruim 10 weken, nog te vroeg om te juichen...) Bij mijn kinderen had ik vet positieve tests. Bij de miskramen waren de streepjes minder dik en/of fel en/of duurde het langer voordat ze verschenen. Ik denk dat bij de vruchtjes die in aanleg al niet zo goed gingen de hcg-waarde lager was. Maar dat hoeft natuurlijk niets te zeggen over jouw tests... Waren ze allemaal van het zelfde merk? En heb je altijd op het zelfde moment in je cyclus getest?

Overigens vraag ik me af waarom je gynaecoloog naar de doorlaatbaarheid van je eileiders wil kijken. Als daar iets mis mee was, zou je niet zwanger worden, maar dat is dus helemaal het punt niet. Misschien kun je dat nog navragen bij hem.

Dan nog een laatste dingetje: toen ik een gynaecologische vraag had ben ik heel goed geholpen op dit forum: http://forums.obgyn.net/vrouwengezondheid/.

Sterkte met alles, ik hoop dat het jullie binnenkort toch gewoon lukt!

Groetjes, Biene

Anna3

Anna3

16-06-2010 om 22:30

Herstel

Ik zou net als Biene moeten zeggen: ik durf geen mening te geven over de noodzaak van een kijkoperatie.
Inderdaad, een second opinion lijkt me een goed idee, ook omdat ik uit je posting lees dat je niet weet of je deze gynaecoloog vertrouwt.

Antwoorden

Waarom ook naar cyste en eileiders kijken? Efficiency. Als je dan toch naar een steriele ruimte moet, dan maar alles in een keer. Een cyste kan een eierstok dichtdrukken, en als ze dan toch bezig zijn... In het hier en nu is er geen reden voor ongerustheid, zowel over de aard van de cyste als over de doorlaatbaarheid van de eileiders. Maar vanuit OK-tijd-oogpunt is het natuurlijk niet efficient om daar mogelijk drie keer te liggen ipv alles in een keer te doen.

mijn wan/vertrouwen heeft meer te maken met ervaringen met andere artsen dan met deze. Ik heb in het algemeen niet veel vertrouwen in artsen. Ik heb voor deze gyn gekozen omdat hij een van de gyns was die ik rond de bevalling van onze dochter heb gezien. Zijn 'bed side manners' zijn goed. Ziekenhuis staat ook in zijn algemeenheid goed aangeschreven, maar dat zegt natuurlijk niet zo heel veel over toevallig gevonden cystes. Ik zal een second opinion in mijn achterhoofd houden, afstand maakt me dan niet uit.

Ik heb van iedere zwangerschap op een na een test bij drie dagen overtijd, niet altijd hetzelfde merk maar verschillende merken bij zelfde zwangerschap maakte niet veel uit. Gezien het vroege tijdstip van de zwangerschap is het ook waarschijnlijk dat er of steeds iets met de vruchtjes is, of dat het heel vroeg met innestelen mis gaat (evt door beschadiging baarmoeder door eerdere optaters).

Nog een vraag die bij me opkwam: gyn heeft uitgelegd dat cyste verschillende oorzaken kan hebben. Kan het zijn dat deze cyste een rest is van een eerdere zwangerschap (lees de missed abortion)? Geel lichaam dat toen na beeindiging van de zwangerschap niet is opgeruimd? Kan dat een nieuwe zwangerschap blokkeren?

Freya heb ik gekeken, maar ik word niet wijs uit de info op de site (ik pas niet in een hokje meer denk ik) en op dat forum lijkt iedereen in Belgie een arts te bezoeken, allemaal zo ontevreden over de zorg in NL. Voel me er niet prettig bij (en voor mij is het juist belangrijk om wel vertrouwen te bouwen en houden). Andere site kende ik niet, ga ik bekijken.

bedankt voor het meedenken!

Biene M.

Biene M.

18-06-2010 om 09:13

Wensje/kalop

Je vraag over de cyste kan ik niet beantwoorden.

Ik vroeg me nog wel af waarom jullie geen chromosoomonderzoek willen laten doen. Stel nu dat daar het probleem zit, dan zijn alle andere (ingrijpender) onderzoeken toch niet meer nodig?

Wat de verschillende tests betreft: het ene merk is wel gevoeliger dan het andere, dus ik denk wel dat dat verschil kan maken.

Nogmaal sterkte,
Biene

Schimmel?

Wensje heb jij en je man al een schimmelwerend middel gehad?

Ik had ook veel miskramen en zwangerschapstesten die een erg licht streepje gaven.

De hele medische molen ingeweest en uiteindelijk een gyn gevonden die met een schimmelwerend middel begon. Daarna gelijk knetterzwanger! En nu een prachtige zoon.

peggy

peggy

23-06-2010 om 14:06

Reactie onderzoeken

hoi, ik heb een van de onderzoeken die jij beschrijft gehad. de doorlatendheid van de eileiders. Hoe dat gaat:
Je komt op een bank te liggen met je benen in de beugels. je onderlichaam is ontbloot. in je baarmoeder mond plaatsen ze een eendenbek om je baarmoedermond open te houden. dan heeft men een ijzerenstaafje met een kegeltje er aan die bij je naar binnen wordt gebracht. dan wordt er door dat buisje vloeistof in je eileiders gespoten. dit veroorzaakt menstruatieachtige krampen in je buik. hou je handen vast aan het bed en knijp er in als je pijn hebt, dat hielp mij ook. via de rontgenapparaat die ze boven je hebben hangen zien zij de vloeistof lopen in je eileiders. bij mij hebben ze dit 2x gedaan omdat mijn eileiders hoog lagen. als er geen driehoekje van vloeistof is te zien in korte tijd loopt het niet goed door.

het onderzoek op zich viel wel mee. maar het genante was het in je blootje liggen in de beugels. het feit dat mijn man,de radioloog en de gynaecollog er bij stonden.het onderzoek duurde 15 minuten. na het onderzoek kun een dag/dagen last hebben van een bloeding en duizeligheid en misselijkheid. bij 38 graden koorts moet je bellen. Vanwege die duizeligheid mag je geen auto rijden en is het verstandig om je man mee te nemen, ook vanwege de steun tijdens het onderzoek.

bij mij had ik geen last van misselijkheid en een paar uur (4 uurtjes geloof ik) last van een klein beetje bloedverlies. duizeligheid viel ook wel mee.

hopelijk heb je hier wat aan. heel veel succes met de onderzoeken en zwanger worden.

liefs, peggy

wensje

wensje

23-06-2010 om 22:31

Symptomen schimmel?

Hallo Dere,

had jij symptomen die wezen op een schimmelinfectie? En welke middelen heb je gekregen en hoe lang? Ik heb een schimmelinfectiegehad tijdens de zwangerschap die een missed abortion bleek, maar die is behandeld. Kun je me meer vertellen over de link tussen schimmelinfectie en miskramen? Ik ben het nog nergens tegengekomen.

groet,

Symptomen

Nee, we hadden beiden geen symptomen die wezen op schimmel. Ik had wel in het verleden enkele keren een vaginale schimmelinfectie gehad.

In het AMC geloofden ze ook niet in het verband tussen miskramen en schimmel. Maar bij de friese arts van Veenendaal is het standaard om diflucan (spelling?) te nemen bij herhaalde miskramen. We moesten beide één tablet nemen. Ik was er wat huiverig voor, maar ik ben superblij dat ik het gedaan heb. Echtgenoot slikte het meteen door en toen kon ik natuurlijk niet achterblijven ;-)

De daarop volgende zwangerschap wist ik gelijk dat het goed zat. Terwijl ik daarvoor een heel aantal miskramen heb gehad.

Rembrand

Rembrand

25-06-2010 om 09:15

Dere.

Mag ik vragen waarom je huiverig was om diflucan te slikken ? Overigens is één tablet diflucan bij hardnekkige schimmels tegenwoordig niet meer genoeg. Door mijn werk zie ik regelmatig vrouwen die candidiasis op en in de borst hebben en die hebben een kuur van twee weken nodig om het goed te behandelen.
M.

Rembrand

Eigenlijk meer huiverig voor het nemen van medicijnen terwijl de directe bijbehorende klachten er niet waren.
Eén tablet was daarom waarschijnlijk genoeg bij ons.

Wat je zegt de klachten voor schimmels zouden steeds hardnekkiger worden. Onlangs op tv gehoord dat dat zou komen omdat de landbouw en de veehouderij veel te enthousiast schimmelwerende middelen gebruiken....

LaMama

LaMama

02-07-2010 om 13:42

Aspirine

Beste Wensje,
Wat een verdrietig verhaal! Ik herken er veel in en ben dezelfde molen ingegaan als jij. Geen cyste gevonden, maar wel een hysteroscopie gehad. Ik vond het een heel vervelend onderzoek, pijnlijker dan ik verwacht had. Bij het verwijderen van de scoop viel ik flauw en aangezien mijn gyn geen al te beste bed side manners had, ging hij even weg om belangrijke zaken te regelen en mocht de verpleegkundige mij oplappen...
Ik vond het overigens geen genant gedoe, hoor. Ik ben vast klant bij verschillende gyns geweest en ze doen maar ;-)
Wat mij geholpen heeft (denk ik nog steeds) is het slikken van 80 mg aspirine per dag. Ik had net zulke vroege miskramen als jij en bij de 6de zwangerschap ben ik vanaf de eisprong op aanraden van mijn gyn (van een herhaalde miskramen spreekuur op het Erasmus MC) aspirine gaan slikken. Het resultaat zit nu achter me in het zwembad!
Ik vraag me ook nog steeds af waarom je chromosoomtest weigert. Meestal komt er niets uit, maar het is wel fijn om zeker te weten dat het daar niet aan kan liggen, toch?
De testen van de miskramen werden bij mij ook nooit zo BOEM positief als mijn goede zwangerschappen.
Veel sterkte en als je toch besluit om naar die cyste te laten kijken (en waarom niet?), laat ze dan meteen alles nakijken. Dan lig je er toch!
Groetjes,
LaMama

Biene M.

Biene M.

02-07-2010 om 18:22

Niet op eigen houtje aspirine slikken

http://www.watverwachtu.nl/page.asp?page_id=82

LaMama

LaMama

02-07-2010 om 20:07

Biene

Ik slikte die aspirine ook op aanraden van mij gyn, niet op eigen houtje. Overigens lijkt het bij Wensje niet veel kwaad te kunnen, omdat er stollingsproblemen zijn vastgesteld.
Mijn gyn zei dat aspirine niet alleen aangeraden wordt ivm de kleine stolseltjes waar in de studie over gesproken wordt, maar ook om bepaalde antistoffen weg te vangen. Je wordt nu gestest op een 20 antistoffen, maar volgens haar kennen we over 10 jaar nog wel 30 antistoffen die miskramen kunnen veroorzaken. En om die weg te vangen, schijnt aspirine te kunnen helpen.
Maar Biene heeft gelijk, ga geen zaken op eigen houtje slikken als je niet zeker weet dat het geen kwaad kan.
LaMama

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.