Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Gespannen buik versus drukke baan

Ik voel de laatste paar dagen dat mijn buik heel erg gespannen is, alsof er lucht in zit. Nu sta ik fulltime voor de klas in het VMBO onderwijs en dat vraagt de nodige energie van mij.
Stiekem maak ik me een beetje zorgen merk ik.
Werk ik te hard? Is mijn werk, met zo nu en dan de nodige emoties, wel goed voor mijn ongeboren kindje? Heeft mijn harde buik iets te maken met mijn harde werken?

Vanmiddag zei een collega tegen mij: denk aan je kindje hé want alles wat je nu doet en voelt krijgt hij/zij mee, dat herinnert hij/zij zich allemaal nog straks. Dit was vlak nadat ik een leerling met enige boosheid de deur had gewezen nadat ze een grens overschreden had.
Ik bedacht me op dat moment dat mijn kindje dan gedurende de dag nogal wat momenten mee krijgt waarbij ik stevige 'herstelmomenten' met mijn leerlingen moet beleef.

Moet ik me zorgen maken???
Voel me een beetje radeloos...

Groetjes,
Regien

Massi Nissa

Massi Nissa

22-12-2010 om 21:44

Precies hetzelfde

Ik werk ook vier dagen per week in het speciaal onderwijs (niveau VMBO). De vragen die jij nu hebt, had ik voornamelijk bij mijn eerste zwangerschap (dezelfde baan, andere stad). Ook toen veel harde buiken en confronterende momenten tijdens de zwangerschap (naast ook nog eens een forenstraject waardoor ik regelmatig erg laat thuis was). Ziek melden is moeilijk voor mij, dat deed ik dus nooit. Resultaat van al die stress: een kerngezonde, vrolijke dochter. Laat je niets aanpraten. Je hoeft alleen in te grijpen als je echt het gevoel hebt dat het je emotioneel of fysiek teveel wordt, als je bijvoorbeeld bijna in tranen voor de klas staat of onpasselijk wordt.
Ik zie trouwens wel op tegen de laatste zeven weken voor mijn verlof, tussen Kerst en voorjaarsvakantie. Ik merk dat ik wat in mezelf gekeerd raak en het moeilijker vind om alles op te brengen wat ik nodig heb voor mijn werk (concentratie, energie, positieve insteek, oplossingsgerichtheid, flexibiliteit). Zeker dat laatste, de flexibiliteit, is er een beetje af - samen met de energie. Ik heb dat ook gemeld op school en zal het na de vakantie zeker nog eens herhalen.
O, en wat ook echt helpt: betrek de kinderen erin. Vertel hoe het is om zwanger te zijn, leg uit dat je vermoeider bent, een korter lontje hebt, vaker om hulp zult vragen. Vraag om begrip en medewerking. Dat krijg je hoor! Ze zullen elkaar erop aanspreken: "Hou op joh, de juf is zwanger, hoor. Ben je gek ofzo?". Ik vind het altijd ontroerend om mee te maken, die zorgzaamheid die uit zulke woorden spreekt van een vijftienjarige puber.
Groetjes
Massi

Biene M.

Biene M.

23-12-2010 om 07:34

Obstipatie?

Om te beginnen: ik geloof er niets van dat je kindje alles zo meekrijgt hoor :-) Wel lijkt het me goed om vermijdbare stress uit de weg te gaan, en dan bedoel ik niet het licht verhoogde stressniveau wat gewoon bij het leven hoort, maar onprettige langdurige spanning. Het is wel zeker dat dat in elk geval niet goed is voor je kind. Maar ik heb deze zwangerschap doorgemaakt met een puber en een peuterpuber in huis, waarbij ik me ook best wel eens een beetje boos moest maken, en ik geloof echt niet dat dat schadelijk is voor mijn kind.

Wat de harde buik betreft: je bedoelt niet harde buikEN maar een buik die steeds hard aanvoelt? En hoe is je stoelgang? Je kunt je huisarts vragen om movicolon of lactulose en kijken of het scheelt. Door de progesteron worden je darmen wat trager en kan er lucht of hard geworden ontlasting in je darmen achterblijven. Dat voel je ook echt van buiten (en je kunt er buikpijn van krijgen, en aambeien). Veel zwangere vrouwen hebben daar last van, dus het is niet gek om dat even uit te sluiten.

Sterkte hoor, en maak je maar niet zo'n zorgen :-)

Regien

Regien

23-12-2010 om 07:53 Topicstarter

Massi

Wat fijn om een bericht te krijgen van iemand die min of meer met hetzelfde moet dealen! Dank je wel!
Vooral het idee om de kinderen er meer bij te betrekken vind ik een hele goede, ga ik zeker doen!

En ik zal zeker mezelf fysiek en emotioneel in de gaten houden!

Ik kan me voorstellen dat de laatste weken inderdaad zwaar voor je zijn, ik ben nu 19 weken zwanger dus ik heb nog wel wat 'over' maar over een weekje of 10 zal dat heel anders zijn.

Ben zuinig op jezelf en je kindje!!

Groetjes,
Regien

Regien

Regien

23-12-2010 om 07:58 Topicstarter

Biene m

Dank je voor de geruststelling! Ik kan me zo voorstellen dat een puber en een peuterpuber ook voor de nodige stress kan zorgen, jeetje.

Wat betreft mijn stoelgang: die is wel vrij hard ja, misschien dat dat ook een oorzaak is. Ik zal dat eens afwachten en anders een bezoekje aan de dokter brengen.

Tja, het zorgen maken: het is mijn eerste, zeer gewenste zwangerschap en misschien maakt me dat onzeker? In ieder geval heb ik mezelf voorgenomen om niet te lang met zorgen rond te blijven lopen maar om hulp en advies te vragen, zoals ik hier doe.
Fijn dat er dan mensen zoals jij zijn die me gerust kunnen stellen!

Groetjes,
Regien

Regien

Kan je je werk wel goed achter je laten?

Bij mijn eerste zwangerschap werkte ik op een groep met heel lastige kinderen. Er zei er zelfs eentje: ik steek een mes in je buik dan gaat je baby dood en jij ook! Op dat moment had ik wel stress, maar dat kon ik goed van mij af zetten, deur dicht naar huis en thuis lekker relaxen. Zolang dat goed gaat is het heus niet erg!

Mijn vriend had toen gezeik op zijn werk, dat zorgde voor veel meer stress bij mij omdat we daar thuis gedoe over hadden, dan kon ik dus niet relaxen.

Dus zorg thuis voor rust thuis en kies anders voor iets van zwangerschapsyoga, dan leer je bewust relaxen, mijn collega, die zich zelf een stresskip noemde, had daar veel aan.

Regien

Regien

24-12-2010 om 16:01 Topicstarter

Loslaten

Loslaten is lastig voor mij, heel erg lastig zelfs. Ik heb met een collega gesproken en die adviseerde mij op met een coach binnen de school te gaan praten.
Na de kerstvakantie ga ik dat doen!

Loslaten!

Ha Regien,

Ja dat is heel moeilijk, loslaten. Zeker met de doelgroep waar je mee werkt, ze weten je toch wel te raken.

Ik heb trouwens ook zwangerschapszwemmen gedaan, vond ik ook heel ontspannend in het warme water drijven!

Ga zeker met de coach praten, dat zal helpen en nogmaals raad ik je aan om te kijken naar zwangerschapsyoga of zwangerschapszwemmen voor wat extra (opgelegde) ontspanning.

Kom je wel aan ontspanning toe nu in je vakantie? Beetje niksen voor de tv de hele dag?

Regien

Regien

29-12-2010 om 10:32 Topicstarter

Ontspannen in de vakantie

Dat lukt!

Lekker een dagje niets doen afgewisseld met wat shoppen.....heerlijk!

Dat zwangerschapszwemmen ga ik eens onderzoeken!

Komende maandag de 20-weken echo.....spannend!!!!

Spannend ja!

Ik heb gister een afspraak gemaakt voor over 3 weken dan heb ik de 20 weken echo!

Succes maandag en sterkte met ontspannen in je vakantie ;-)

Oh die 20-weken echo

Spannend voor jullie allebei. Gaan jullie vragen wat het wordt, of laten jullie het een verrassing?

Ik wel!

Bij de vorige wilde we het ook weten, dus nu weer.

En ik heb tegen vriend gezegd, voor ik uberhaupt een test had gedaan: ik ben zwanger en het is een jongen.

Dus ik ben benieuwd!

Regien

Regien

30-12-2010 om 17:42 Topicstarter

Ik ook!

En mijn man is er heilig van overtuigd dat het een meisje is.....ben dus heeeeeeel erg benieuwd of hij een bijzondere gave heeft;-)

Leuk

Grappig he, dat raden naar het geslacht. Weet wel bij mijn zoon dat ik 2 online testjes had gedaan en die zeiden allebei dat het een meisje werd.

Ik vermoed deze keer weer een zoon, maar man wil heel graag een dochter. We zullen zien :-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.