Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Ik zie op tegen sectio in dit ziekenhuis

ik ben net een uurtje terug van een gesprek in het ziekenhuis, ik ben boos geworden op de arts die tegenover mij zat. Ze had het dossier niet doorgenomen, onderbrak mij in een zin en ontkende dat wat eerder is afgesproken zo had kunnen plaatsvinden. Onzin, als ze de moeite had genomen dan had ze de aantekeningen zo terug kunnen vinden. En die hele houding is nou net waar mijn traumatische bevalling om heeft gedraaid, het niet aannemen van wat je zegt, je niet serieus nemen, niet goed geinformeerd over je willen beslissen, fouten maken.

ik heb in dit ziekenhuis die eerste hel bevalling gehad. Daarna nog tientallen artsen, arts-assist. etc meegemaakt voor vruchtbaarheidsonderzoek en met elk volgend bezoek heb ik alleen maar minder en minder vertrouwen in dit systeem en dit ziekenhuis.

Wat mij zo tegen staat is dat in dit ziekenhuis ik zelden een arts heb meegemaakt die het dossier leest voordat het gesprek start. Ik ook regelmatig met arts a een afspraak heb maar toch weer tegenover arts b. zat die nergens van af wist en geen beslissingen kon maken en dan was ik dus weer voor Jan Lul er naar toe geweest.

Nu ben ik dus weer gefrustreerd, woedend en verdrietig. Heb een stress aanval en mijn buik (ik ben 17 weken zwanger) is sindsdien keihard wat dus ongezond is voor de baby. Moet ik een manier proberen te vinden hier mee om te gaan ? Of buiten Haarlem een ziekenhuis gaan zoeken waar ik die geplande sectio wil laten doen.

Ik kan het gewoon niet aan om nog een keer een hel bevalling mee te maken. Er is in Haarlem maar 1 ziekenhuis, dus als ik wil dat mijn volgende ook 'Haarlem' op het geboortebewijs heeft moet ik daar weer naar toe.

Mijn vriend zegt dat het op zich mee valt, er volgt nog met 24 weken een gesprek in het ziekenhuis (team overleg nav dit gesprek) en met 36 weken is de overdracht van vk naar gyn, tussen 39 en 40 weken is dan de geplande sectio. Dus in die zin zegt hij dat we er nog maar een paar keer heen moeten en het vrij duidelijk is.

Maar goed. Wat zal ik eens gaan doen, ik moet nu eerst proberen te ontspannen.

Nasha 1st

Nasha 1st

03-02-2009 om 11:12

Nog 1 keer

een gesprek aangaan, en dan iemand meenemen die desnoods met een duidelijke stem de aandacht van de arts vraagt : "en nu gaat u eens naar ONS luisteren!" Ben je dan nog niet tevreden, dan lekker een ander ziekenhuis zoeken! Het is jouw bevalling!!! Hier drie kinderen met een andere geboorteplaats dan waar wij wonen, jammer dan.....

Manda Rijn

Manda Rijn

03-02-2009 om 11:20 Topicstarter

Duidelijke stem

het hele dossier (heb het na het gesprek weer eens helemaal doorgelezen) staat vol met aantekeningen "erg ontevreden", "teleurgesteld", maar ook dingen zoals "heeft ontzettend veel uitleg". Ik ben uitermate assertief in dit ziekenhuis omdat er anders helemaal niets gebeurd.

Kortom ze vinden mij al zo'n verschrikkelijk moeilijk mens in dit ziekenhuis.

En ik heb in het AMC en in de kliniek in Leiderdorp zulke totaal andere dingen mee gemaakt, positieve ervaringen van pro-actieve artsen, aardige mensen, menselijk. Zal ik dan maar naar het AMC gaan....

oh vreselijk. Ik ga in bad, moet eerst van deze harde buik af.

Niny

Niny

03-02-2009 om 12:26

Manda

Dag Manda,

Ik zou zeggen: neem je dossier mee en ga naar een ander ziekenhuis. Gewoon met een schone lei beginnen. Dit is toch geen doen, dat je met 17 weken al in de stress schiet?

Geniet van je bad en doe rustig aan, je moet nog even!

Niny

Amarins

Amarins

03-02-2009 om 12:26

Manda

Dit ziekenhuis bezorgt je zo onwijs veel stress op voorhand, dat ik me afvraag of het nog goed kan komen tussen jou en het ziekenhuis. Ik zou het verlies (geen Haarlem als geboorteplaats) voor lief nemen om (uit)gerust en begrepen straks je sectio te ondergaan. Dit ligt voor jou terecht zo gevoelig, wat is die innelijke strijd met dit ziekenhuis je waard? Ik denk in ieder geval niet dat het ziekenhuis nog verandert in zijn houding. Sterkte ermee, heel vervelend dit.

mama 78

mama 78

03-02-2009 om 12:47

Ik sluit me aan

bij de anderen. Ik kan me heel goed voorstellen hoe vervelend dit is!
Het is nu in de eerste plaats belangrijk om aan jezelf en je kindje te denken.
Ontspannen de bevalling tegemoet gaan is heel belangrijk.
En wat makat het uit joh, als ze ergens anders geboren worden...? Als het maar gezond is en als jij het ook maar ziet zitten!
Dus slaap er nog eens een nachtje over en anders ga je ergens anders heen.

Veel sterkte en zorg goed voor jezelf!

Wendy2

Wendy2

03-02-2009 om 12:48

Ik zou overstappen...

Hoi manda,

Als je ervaringen met dit ziekenhuis zo slecht zijn op alle fronten en bij anderen beter, dan zou ik overstappen. Het gaat niet alleen om de sectio zelf, je moet er ook nog een paar dagen blijven daarna. Wil je dat wel in een ziekenhuis waar je geen vertrouwen in hebt?

Kan je verloskundige misschien nog iets doen? Hoe zijn haar ervaringen met dit ziekenhuis?

Ik heb zelf een redelijk dramatische ervaring gehad bij de bevalling van de eerste, door de verloskundige, de gynaecoloog en de nazorg op de verpleegafdeling. Bij de tweede ben ik dus overgestapt naar een andere verloskundige en was het voor mij reden om te weigeren naar het ziekenhuis te gaan toen de VK dat voorstelde. Achteraf bezien ben ik daar behoorlijk koppig in geweest, gewoon uit angst om er weer te belanden. Gelukkig goed afgelopen, maar of ik zonder de eerste bevalling ook die beslissing had genomen? Ik denk het niet...

Groetjes,

Wendy

Jacoline29

Jacoline29

03-02-2009 om 12:58

Sluit mij ook aan

Ander ziekenhuis,zou ik ook doen.Haarlem is niet zo'n leuk ziekenhuis,kwam destijds kill over toen mijn opa daar lag en daar uiteindelijk is gestorven.

Overstappen

Dit is een van de belangrijkste en meest emotionele gebeurtenissen in je leven: de geboorte van je kind. Ik zou dat niet willen laten plaatsvinden op een plek die je zoveel stress bezorgt en waar je niet gehoord wordt. Als ik je zo hoor, denk ik dat het niet echt meer goed kan komen tussen jou en dit zh. Je zou er nog één gesprek aan kunnen wijden (met partner erbij), niet inhoudelijk over de sectio, maar puur over de vertrouwenskwestie en het feit dat ze je dossier niet lezen voordat ze je spreken. Als dat niks oplevert (of als je dit al weinig zinvol lijkt), zou ik echt een ander zh zoeken. Vind je het echt belangrijk dat je kinderen allebei in Haarlem geboren worden? In wezen maakt dat toch niks uit?
Sterkte!

Ander ziekenhuis

Hoi Manda,
Ik ben 3x bevallen in het Spaarne Ziekenhuis. De 1e keer nog in Haarlem (Mariastichting), daarna in Hoofddorp. Ik had de 1e x een vreselijke afschuwelijke nare akelige zak van een arts assistent. Daar heb ik achteraf over geklaagd. Op "bevel" van mijn gyn heeft die arts assistent mij moeten bellen en uitleggen waarom hij e.e.a. zo had aangepakt. Dat vond ik netjes. Tevens is er een aantekening gemaakt in het dossier bij de 2e zwangerschap. Toen ik binnenkwam voor die bevalling werd er onmiddellijk aan gerefereerd. Ik was bang dat ze het zouden vergeten, maar niet dus. Dit keer hele aardige arts assistent (andere), die zei dat ik het moest aangeven als ik iets niet wilde enz.

Mijn gyn was dr. Emanuel. Ik vind hem sympathiek en praktisch, maar wel medisch. Dus geen urenlang geklets over dat je moe bent, de relatie met je partner verandert of wat dan ook. Maar ik voelde me in goede handen en kan hem ook aanraden.

Succes! En ja, dan komt er bij de geboorteplaats Haarlemmermeer. Dat is dan maar zo.

liora

liora

03-02-2009 om 14:31

Amsterdam

Hoi Manda,

Ik zou ook een ander ziekenhuis kiezen. De VU is een goede optie denk ik, ken mensen die er naar tevredenheid zijn bevallen. Er is inderdaad een superleuke creche bij.
Zelf ben ik bevallen in het Lucas/Andreas, dat lijkt me het dichtst bij Haarlem. Ik vond het heel prettig. Erg fijne verloskamer, alhoewel dat in jouw geval waarschijnlijk niet nodig zal zijn.

Liora

Zus

Zus

03-02-2009 om 14:53

Alleen het lastige van de vu is

Dat ze bij een geplande ks de spoedgevallen en moeilijke gevallen van andere ziekenhuizen voor laten gaan. Ze zeiden dat je zo een paar dagen langer zit te wachten op je ks dan bij een niet-academisch ziekenhuis. Zelf ben ik toen naar het Slotervaart gegaan. Vond ik niet denderend, maar goed.

Manda Rijn

Manda Rijn

03-02-2009 om 15:19 Topicstarter

Bedankt

voor jullie berichten, pff ik ben gewoon zo ontzettend in de stress geschoten vanochtend, die hele bevalling en angst van toen kwam weer om hoog.

Gelukkig heb ik nog 5 maanden om te kiezen en het te regelen. Ik ga zeker over andere ziekenhuizen nadenken, VU en Hoofddorp klinken goed, Amc is mij toen ook goed bevallen (correcte afhandeling afspraken, aardige meedenkende artsen).

Vriend wil het volgende gesprek in dit ziekenhuis in Haarlem (over 7 weken) met de juiste arts afwachten en we zullen het dan ook over dat vertrouwen hebben. Waarschijnlijk ben ik komend weken toch alles aan het uitzoeken dus wellicht zit ik er dan al heel anders in met nieuwe informatie.

Ik zou heel graag willen dat de volgende sectio de eerste bevalling een beetje goed maakt.

Sandra

Sandra

03-02-2009 om 18:19

Heel herkenbaar

Hoewel onze situatie anders was, is het wel een heel herkenbaar verhaal. Die stress, heel erg naar! Ik liep bij de gyn. in een klein en prima ziekenhuis, hier was ook onze oudste geboren. Tijdens mijn zwangerschap werd echter de afdeling verloskunde gesloten; de gynaecologen waren opgestapt. Daardoor was ik aangewezen op het grote ziekenhuis in onze stad. Maar ik was niet de enige... ze hadden daar dus helemaal geen tijd voor die extra patiënten. Nadat ik 1,5 uur op een houten stoel in de gang had zitten wachten voor een afspraak (en toen was ik nog steeds niet aan de beurt), besloot ik dat ik hier niet wilde bevallen. Ik was tegen die tijd al zeker 35 weken zwanger. Voor een volgende afspraak zou pas tijd zijn rond 38 weken, eerder kon de arts mij niet zien... Mijn oudste kind kwam ruim 3 weken te vroeg, dus ik voelde de bui al hangen. Ik verwachte rond Kerst te gaan bevallen, en voelde mij toen echt een Maria voor wie geen plekje was in de herberg.
Ik heb contact opgenomen met de specialist waar ik onder behandeling was (daarom had ik ook medische indicatie) en hem mijn frustratie en stress voorgelegd. Omdat mijn eerste bevalling heel makkelijk ging, heeft hij besloten dat ik - mits verloskundige het zag zitten - thuis kon bevallen. Wat een opluchting! De verloskundige zag het gelukkig ook zitten. Onze jongste werd inderdaad een kerstkindje - geboren in onze 'eigen herberg'.

Heel veel sterkte, volg je gevoel!

Tirza G.

Tirza G.

03-02-2009 om 19:50

Mèns

Ik heb maar een tipje meegekregen van het geboortetrauma van je oudste, maar het zou voor mij reden genoeg zijn om iedere geboorteplaats behálve Haarlem op het paspoort van mijn volgende te willen hebben. Laat ze lekker de rambam krijgen, heel die gemeente met hun butziekenhuis. Bah. Ga lekker lekker lekker bevallen in het OLVG. Dan regel ik een goeie OK-bezetting voor je :-))

Tirza

liedewij

liedewij

03-02-2009 om 23:09

Assertief

Als je werkelijk zo assertief bent waarom ben je dan nog altijd in dit ziekenhuis onder behandeling?
Snap ik echt niet. Haal je gegevens op en zoek een ander. Als je denkt het ergens anders beter te krijgen is dat je goed recht.Als er zoveel aantekeningen over je asserviteit in de status staan zal de specialist je waarschijnlijk ook liever kwijt dan rijk zijn.Dus voor beide partijen beter om afscheid van elkaar te nemen.

Liedewij

Wegwezen

Ik zou mijn dossiers ophalen en wegwezen. Zat mooie geboorteplaatsen in Nederland!
Als ze bij 17 weken al lomp zijn en het de vorige keer ook waren dan is het gewoon de cultuur daar. Daar valt niet assertief tegenop te wezen.
Goed idee, Tirza! Misschien zijn er nog meer OO-ers die een plekje voor je hebben?

Prulletje

Prulletje

03-02-2009 om 23:34

Plaats

Jullie hebben allemaal wel gelijk hoor. Maar ik zou het zelf niet leuk gevonden hebben als er op de geboorteakte van mijn kind geen Amsterdam zou staan. Het is niet belangrijk, maar toch...

Prulletje

liora

liora

03-02-2009 om 23:57

Prulletje

Ja Prulletje, maar dan hebben we het over Amsterdam.... ;-))

Maar serieus: het mooiste op de geboorteakte is toch gewoon je kind?

Liora

Zus

Zus

04-02-2009 om 09:40

Waar baal je achteraf het meest van?

Je kunt een afweging maken: wat zou ik achteraf het ergst vinden: een tweede traumatische bevalling of een andere plaats dan Haarlem op de geboorteakte?

Manda Rijn

Manda Rijn

04-02-2009 om 10:20 Topicstarter

Hmm

Het is in ieder geval niet goed dat de gesprekken in dit ziekenhuis zo'n stress opleveren. Ik heb van te voren dan al zo'n weerzin om te gaan, dat is niet goed.

Het leek mij gewoon mooi als de 2e net als de 1e ook in Haarlem geboren zou worden en ook handig straks met bezoeken die dagen in het ziekenhuis. En ergens hoop ik misschien ook wel dat het door wel daar te bevallen die 1e bevalling goed zou maken, dat het ook anders kan zeg maar.

Maar idd ik moet misschien niet meer die strijd aan willen gaan, gewoon eieren voor mijn geld kiezen.

Ik geloof dat liedewij het aankaartte maar ik ben helemaal niet in behandeling daar. Ik heb afgelopen jaren in het AMC en een ander ziekenhuis gezeten, beide tot mijn volle tevredenheid.

Ik zoek een ziekenhuis waar ik mijn geplande keizersnede kan laten doen en waar ik mijn wensen rondom die sectio kan bespreken. Ik wil bijvoorbeeld niet alleen achtergelaten worden op de ok tafel bij het hechten.
Die wensen zijn met name belangrijk, ze zullen niet allemaal uitgevoerd kunnen worden maar ik wil het graag bespreken. Dit laatste daar kwam ik gisteren voor maar dat is helemaal niet in het gesprek aan bod gekomen omdat ik tegenover iemand zat die de hele geschiedenis niet kende en er dus per definitie van uit ging dat ik uit mijn nek zat te kletsen.

Manda Rijn

Manda Rijn

04-02-2009 om 10:30 Topicstarter

Bedankt

ja het is ook niet zo belangrijk of er Haarlem op staat. Het is meer dan dat besef ik want anders was ik er wel meteen van af gestapt.

Ik zie mijn vk volgende week weer en zal het bespreken met haar, misschien hebben zij nog wat ervaring met andere ziekenhuizen dan deze ene in Haarlem. Ik heb in elk geval de overdracht met een week of 36 dan moet ik sowieso overstappen naar een gyn.

Manda Rijn

Manda Rijn

04-02-2009 om 12:03 Topicstarter

Morgen in hoofddorp

gedacht, besloten en nu geregeld.

Ik kon meteen morgenochtend terecht bij een specialist in Hoofddorp, het Spaarne ziekenhuis. Ben benieuwd.

Tineke

Tineke

04-02-2009 om 12:32

Succes en sterkte!

Doe vooral iets waar jij je goed bij voelt!

Oh ja

je kunt ook voor de gewone controle naar Heemstede. Voordeel daarvan is dat je meestal niet zo lang hoeft te wachten en dat niet eerst een aio komt. Dat is in Hoofddorp vaak wel zo. Het is nl. een opleidingsziekenhuis.

Verder zijn er ook informatieavonden, daar kun je een folder voor pakken bij de balie en je aanmelden. Dan zie je ook de verloskamers en kraamkamers.

Succes!

Tirza G.

Tirza G.

04-02-2009 om 16:35

Nou kijk

Je bent natuurlijk een grote schat dat je rekening houdt met het gemak voor je bezoek. Maar hoe lang lig je daar? Een week? En hóe oud is je dochter ook alweer? En wát zit er in je geheugen? De ramp-bevalling of het bezoeksgemak? Meid, voor jouw nieuwe kindje rijden ze maar een stukkie hoor, hoppekee.

Tirza

Nasha 1st

Nasha 1st

04-02-2009 om 19:42

Ja hoor

na een ks laten ze je tegenwoordig al vrij snel weer los :-) zoon 1 is op dinsdag geboren, donderdag was ik al weer thuis....tweeling is op donderdag geboren, zondags mocht ik naar huis....en bij hen moest ik ook in een ziekenhuis bevallen wat ik eigenlijk niet wilde, maar het ziekenhuis waar oudste is geboren deed geen bevallingen meer....dus ja, weinig keuze....

Asa Torell

Asa Torell

04-02-2009 om 20:41

Ja goedmaken

Dat kan ik me voorstellen, dat je het liefst zou willen dat ze het een beetje goedmaken. Maar ja, dat gaan ze zo te lezen gewoon niet doen daar. Goed van je om meteen verder te gaan kijken!

Polly Shearman

Polly Shearman

04-02-2009 om 21:15

Hier

Mijn eerste bevalling was ook een hel, toen ik zwanger was van de tweede had ik ook gesprek met de gynacoloog. Ik hoefde niet persee weer een ks, ik wilde het best normaal proberen. Ik heb alle soorten onderzoeken gehad en een normale bevalling was gewoon een optie. In mijn dossier stond letterlijk: mevrouw heeft groene sneeuw gezien en mag direckt een ruggeprik als ze het wenst.
( duurde even voor ik wist wat groene sneeuw betekende)
maar bij nr 2 kwam ik het ziekenhuis binnen wandelen met lichte weeen en nog geen 2 cm ontsluiting, binnen een uur na aankomst had ik al een ruggeprik. Iedereen was zeer meelevend en luisterde gewoon heel goed naar mij.
Na de ruggeprik had ik in no-time 7 cm en persdrang is is tweede 1,5 uur later normaal geboren. ToP bevalling.
Ook bij de derde werkte het ziekenhuis en het team heel goed mee. Alles wat ik wilde kon. Ik snap dat het voor jou te ver is. Maar bevallen in breda is zalig!
ik zou het zo weer doen.

groet, polly

Amarins

Amarins

04-02-2009 om 21:16

Goed van je!

... en de harde buiken zijn nu hopelijk weg? Fijn dat je zo snel terecht kunt!

Prulletje

Prulletje

05-02-2009 om 11:46

Hoofddorp

Mijn zusje heeft goede ervaringen in Hoofddorp. Bij haar bevalling dreigde exact hetzelfde mis te gaan als bij mijn bevalling. Zus en zwager hebben mijn verhaal verteld. Het is blind voor waar aangenomen door de artsen en er is goed naar gehandeld.
Succes!

Prulletje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.