Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Kiki26

Kiki26

29-12-2008 om 21:25

Kleine baby

Vandaag bij de verloskundige geweest. Ik ben bijna 29 weken zwanger, en vandaag heb ik voor het eerst gehoord dat mijn te verwachten kindje (te) klein is... Bij eerdere controles is er nooit een woord over gerept, dus dit nieuws heeft me nogal overvallen. De VK zei dat mijn baby wel een groeispurtje kan gebruiken.

Nu moet ik zeggen dat mijn eerste ook klein was (nog geen 6 pond), maar toch baart het me wel wat zorgen. Over 3 weken heb ik mijn volgende controle en wordt de groei nog eens goed bekeken en misschien moet ik dan opnieuw voor een echo. Moet ik me nu zorgen gaan maken, of zijn mijn kinderen gewoon klein van stuk?

Wie heeft hier ervaring mee?

Hoi kiki

Hoi kiki

Ik heb geen ervaring met een kleine baby, mijn baby bleek bij geboorte gemiddeld (3300 gr.). Wel heb ik ervaring met een exra echo vanwege de groei. Ik zat bij een grote praktijk met meerdere verloskundigen, en dan kwam het wel eens voor dat de ene bij de controle dit zei, en de ander bij de volgende controle dat. Ik weet niet of jij dezelfde verloskundige had, of ook een ander, dat kan naar mijn idee schelen. Bij mij was er lichte twijfel van deze verloskundige, vermoedelijk was ze wel op gewicht, maar uit zekerheid toch een echo gekregen (was met 37 weken). Eerdere controles is er ook niks over gezegd. Uit de echto bleek dat ze op een gemiddeld gewicht zat.
Ik zou me als ik jou was nu nog niet druk maken. Ze houdt het in de gaten, volgende keer wordt er nog een keer naar gekeken en misschien moet (mag) je nog een keer voor een extra echo. Je baby wordt dus gewoon goed in de gaten gehouden. En wat betreft het klein zijn van de baby: zal er ongetwijfeld mee te maken hebben wat je zwangerschap duur was (38 of 41 weken scheelt gewoon), hoe groot of klein jij / je man zijn.
Sterkte hoor, ik kan me goed voorstellen dat je je ongerust voelt, dat had ik ook wel een beetje toen ik voor de extra echo moest, maar het was tegelijk ook wel een geruststelling voor me dat de VK het serieus nam en me bij twijfel gewoon doorstuurde om dat uit te sluiten.

Liefs, Loekie

Echo

geeft veel meer duidelijkheid vind ik. Ik heb 5 verloskundigen gehad die alle 5 zeiden dat mijn dochter groter dan gemiddeld zou worden. Met 41,5 weken was ze slechts 48 cm en 7 pond.

Juist grote kinderen

Mijn kinderen zijn alledrie voor de 40 weken geboren en wogen resp. 8, 8,5 en 9,5 pond. De vierde is geen uitzondering, bij echo's en controles zeggen ze steeds dat hij groter is dan gemiddeld. Ik heb dus juist altijd grote kinderen.
En zo kan het dus goed zijn dat jij wat kleinere kinderen op de wereld zet, maar dat hoeft echt geen reden tot zorg te zijn. Vooral als je er nu pas voor het eerst van hoort zal het m.i. geen extreem klein kindje zijn. En inderdaad, als je verschillende verloskundigen hebt kan het ook nog per vk schelen.
Ik zou de volgende controle gewoon afwachten, wel tegen de vk zeggen dat je je zorgen maakt. En bij een echo kunnen ze het vaak redelijk nauwkeurig zien dus dan hoor je vanzelf of er reden tot zorg is. Het word in ieder geval wel in de gaten gehouden.

Carolien

Carolien

30-12-2008 om 14:27

Gewicht inschatten

blijkt nogal lastig bij ongeboren baby's. Via een echo zitten ze er ook maar zo een pond naar boven of beneden naast, vertelde mijn verloskundige. Ook het voelen geeft een indicatie, maar geen zekerheid. Kortom: als de verwachting niet uitgaat van een extreem klein kindje, zou ik me er zelf niet al te druk om maken. Maar dat is persoonlijk natuurlijk.
Mijn eigen ervaringen zijn de volgende: bij mijn eerste zeiden drie verloskundigen op rij dat ik een heel klein kindje zou krijgen. Met 37 weken zou baby waarschijnlijk nog niet eens 5 pond wegen. Ik werkte tot 36 weken, had dus weinig rust, maar toen baby geboren werd waren lengte en gewicht: 50 cm en net boven de 7 pond. Toen ik zwanger was van baby 2 zei de gyn bij een echo met 24 weken dat deze baby absoluut niet het (hij zei bovengemiddelde) gewicht van baby 1 zou halen. Uiteindelijk bleek baby 2 zelf zwaarder. Toen was ik zwanger van baby 3. Dat zou een heel groot kind worden. Bij een extra echo in het ziekenhuis met 32 weken vroeg de vk daar of iemand het gewicht van dit kindje wel eens extra bekeken had, want ik zat zo helemaal vol baby. Alle vk's schatten baby toch ruim boven de 8 pond. Toen baby geboren werd, bleek ze qua gewicht precies tussen baby 1 en 2 in te zitten: net over de zeven pond.
Groetjes en sterkte,
Carolien

Jeanny

Jeanny

30-12-2008 om 14:56

Inschatten moeilijk

Mijn ervaring is ook dat het gewicht van de ongeboren baby nogal moeilijk is, middelste werd geboren met een gewicht van 10 pond, ik was 's middags nog voor controle geweest bij de vk en die had niet verwacht dat de baby zo zwaar zou zijn. Bij de jongste heb ik de 20 weken echo gehad, de vk die de echo deed verwachte niet dat deze boven de 8 pond uit zou komen. Met 37 en 39 weken heb ik een groei-echo gehad en de gyn. schatte de baby zelfs klein in, ongeveer 6 pond en als ik twee weken over tijd zou lopen maximaal 8 pond. Jongste is met 40 weken geboren en woog toch wel 4900 gram en was 56 cm lang. Gewicht inschatten, tijdens de zwangerschap, is blijkbaar toch erg moeilijk.

Zus

Zus

30-12-2008 om 16:17

Geen zorgen maken

Mijn schoonmoeder kreeg 5 kinderen, allemaal niet zwaarder dan 5 pond (zelfs haar tweeling waren ieder 5 pond!). Mijn eerste dochter was tijdens de zwangerschap ook klein, ik had ook een klein buikje. Verloskundige zei dat de baby klein was, maar maakte er verder geen woorden aan vuil. En toen ze geboren werd was ze 5 pond! Kerngezond verder en tot nu gemiddeld klein (ze is nu 7). Vooral omdat je eerste ook klein (alhoewel 6 pond niet echt klein is, toch?) is, lijkt het mij niet vreemd dat deze baby ook klein is.
Overigens was mijn tweede dochter een kilo zwaarder dat de eerste.
Groeten Zus

Hanne.

Hanne.

30-12-2008 om 22:43

Zou me geen zorgen maken

Zoals gezegd de groei/gewichtsschatting door de verloskundige kan nogal onnauwkeurig zijn. Bovendien kan een groeispurt heel veel veranderen.

Bij m'n eerste liep de baby met 30 weken drie weken in groei/gewicht achter, en moest ik rust gaan houden....drie weken later lag hij 2 weken voor. Uiteindlijk met 38 weken geboren met 50 cm en 3250 gram (exact gemiddeld dus)

Bij m'n tweede was tijdens de zwangerschap gezegd dat het een klein kind zou worden, met 39 weken kreeg ik een 54 cm grote dame die ruim 4100 gram woog. 't is maar wat je klein noemt...

Ik zou de volgende controle en evt de echo dus maar rustig afwachten

Blijven groeien

Je bent 29 weken zwanger en als de baby blijft groeien zal het wel meevallen. Het grootste probleem is als de groei stopt, dat is eng. Onze oudste groeide niet meer na 32 weken en is met ruim 36 weken geboren, 4 pond en 47 cm. Gelukkig kwamen we daar pas met 34 weken achter, dus ik heb niet veeltijd gehad om me zorgen te maken.Hij deed het verder ook geweldig! Baby 2 maakte het nog bonter, bleef tot 42 weken zitten en woog nog geen 5 pond!

Kleine baby's hebben meer zorg nodig, ze hebben meer moeite om warm te blijven, zijn wat meer wakker en hebben honger!
En de kans op een thuisbevalling is kleiner, hier willen ze in ieder geval 5 ponds kindjes.

Trouwens het gewicht van de oudste week 10 gram af van wat de arts nav de echo had bepaald,erg knap.

groetjes Akka

femmetje

femmetje

31-12-2008 om 08:09

Hier ook.

Schatten kunnen ze maar moeilijk geloof ik ook!!

Mijn zoontje hadden ze geschat op een HELE rote baby met een HEEEEEEL groot hoofd.... Nou daar heb ik wel even van wakker gelegen... Ik ben niet zo heeeeel erg groot en draag maatje 34 normaal... Dus ja dacht echt oh mijn god.... Hoe ga ik dat doen nou hij lag op mijn buik... en ik dacht he????? Wat is hij klein zeg.... Vroeg of ze hem wilde meten en wat denk je?? no geen 46 cm.... en een mini hoofdje... en wel 3550 gram is ook niet zo heel flink?? ttoch?
Hij ligt nu zelfs nog met 18 mnd onder in de groei curve en ik vind het niet zo erg wanyt dan kan hij lekker lang zijn kleertjes aan!!
Nu verwachten wij een meisje... en ja!! Ze zeggen het weer maaar nu?? Het word een kleine baby... Nou dat zou wel los lopen denk ik!!

Succes en niet te druk maken hoor!! Is maar een schatting!!

Liefs fem 33+2

Nou dat is fijn

gewoon even afwachten, zal wel niets zijn. Dat inschatten is zo wazig vind ik, beetje met die handen en niets is gemarkeerd dus je kan niet exact de zelfde punten opnieuw na meten.

ja eigenlijk moeten ze met een markerstift de meetpunten zetten ;-)

Afwachten

Mijn ervaring is dat ook met echo┬┤s het inschatten moeilijk blijft. Bij mijn zoontje had ik een echo met 30 weken. Het werd een kleine baby, en dat konden ze echt vrij zeker zeggen, aldus de gyn. Afijn, na ruim 41 weken bleek ie bij de geboorte 4110 gram te zijn.

Ik zou zeggen, gewoon goed voor jezelf en dus voor de baby zorgen. Neem je rust, eet gezond en wacht maar af. Meer kun je toch niet doen.

Hedda

Hedda

02-01-2009 om 12:02

Voor iedereen

Een heel gelukkig en mama to be 2009.

Liefs Hedda

Chantal

Chantal

05-01-2009 om 14:26

Ze zitten er zo vaak naast

Gisteren op kraamvisitre geweest bij een vriendin van mij. Die zou ook een 'wat kleine baby' krijgen. 't Manneke woog 4,3 KG...Ze hebben hem er met een pomp uit moeten halen, en m'n vriendin tot aan haar neusgaten open moeten knippen ;-)

Maar het stomste verhaal kwam van een andre vriendin van mij. Haar kindje, zo vertelde de VK, zat waarschijnlijk wel goed op gewicht, maar had toch wel een erg klein hoofd (1 week voor de bevalling). Ook een andere VK zei het zelfde: 'erg klein hoofd". Vriendin natuurlijk in de stress en een week niet geslapen. Eenmal aan het persen bleek het kindje in stuit te liggen, en hadden ze dus al die tijd op z'n kont staan duwen ipv op z'n hoofd! Kindje was volkomen normaal. Maar eigenlijk is het te gek dat 2 VK zelfs niet kunnen voelen of een kind in stuit ligt of niet.

Groetjes,
Chantal

Hahaha

oh dat geloof je toch niet, aan de verkeerde kant zitten voelen... man wat stom !

Hier een vk die tegen mij zei (nadat ze dus zei dat het een groter dan gemiddeld kind werd) dat ik zelf ook niet klein ben, nu ben ik 1.54 dus ik was blij dat ik haar niet aan het bed heb gekregen.

Hier ook

Hier een verloskundige die steeds bleef beweren dat ik echt een klein babytje droeg. Vrijdags bij de verlokundige geweest, gevoeld en ze zei heel stellig, maximaal 7 pond, meer ECHT niet. Het is echt een ukkie!
Hmmm... die maandag daarna ben ik bevallen van een gezonde dochter van maar liefst 4.205 gram! Hahaha!

anne

anne

12-01-2009 om 20:15

Hier ook

Sluit me helemaal aan bij bovenstaande verhalen. Had bij de eerste een keizersnee vanwege groot kind met groot hoofd. Bij de drie zwangerschappen daarna werd er dus extra op het formaat gelet. Geen enkele schatting, ook niet die van de echo's, had enig verband met de realiteit.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.