Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Nicky Lohs

Nicky Lohs

24-12-2012 om 19:41

Lage bloeddruk of zwangerschapsdiabetes?

Al een paar weken voel ik me na het ontbijt knap waardeloos. Duizelig, hartkloppingen en ik kan niet goed uit mijn woorden komen dan.
Vandaag bij de gyn heb ik dat uiteraard aangekaart. Mijn bloeddruk is vrij laag dus dat zou het kunnen zijn. Voor de zekerheid moet ik echter donderdag terug voor een glucosetest. De baby groeit ook te hard, zowel baby als buik liggen 2 weken voor.
Iemand hier ervaring mee? Ik weet op z'n vroegst vrijdag meer en ben me nu druk aan het maken. Durf nu niet veel te eten omdat ik bang ben het probleem groter te maken.

Valkyre

Valkyre

24-12-2012 om 20:46

Nicky

Gewoon blijven eten hoor! Anders is de glucosetest ook niet betrouwbaar; daar moet je een bepaalde hoeveelheid koolhydraten voor eten. Misschien dat je online een folder kunt vinden.

Wat je wel kunt doen:
- kleinere maaltijden eten, maar dan vaker per dag (snackgrootte zeg maar)
- complexe koolhydraten en veel vezels eten (roggebrood houdt je bloedsuikerspiegel goed stabiel) en zo min mogelijk enkelvoudige koolhydraten (koek, snoep, dat soort dingen vermijden).

Verder ter geruststelling: mijn buik en ook formaat baby lopen al vanaf het begin van de zwangerschap voor - in het begin een paar dagen, nu al veel meer - maar ik ben uitvoerig getest (2x glucosetest) en mijn bloedsuiker zit ruim binnen de normen.

Desondanks is het niet lekker voelen natuurlijk wel iets om uit te laten zoeken. Sterkte weer!

Valkyre

Biene M.

Biene M.

24-12-2012 om 22:35

Nicky

Zwangerschapsdiabetes verloopt meestal zonder dat je klachten hebt, en als je ergens last van hebt is dat eerder veel plassen en dorst. Ik zou me geen zorgen maken als ik jou was en blijf vooral gewoon eten. Sterkte!

Yep

In mijn laatste zwangerschap heb ik zwangerschapsdiabetes gehad en die hartkloppingen en waardeloos voelen herken ik wel. Ik heb de glucosetest niet gedaan, ik zou dan drie keer op een dag naar het ziekenhuis moeten op onmogelijke tijden (schooltijden oudste twee). Ik heb bij mijn buurvrouw een diabetespriktestding geleend en de uitslagen doorgebeld naar de gyn. Volgens diezelfde buurvrouw (chirurg in opleiding) kon ik onbeperkt fruit eten, nou dat heb ik geweten. Ik dacht dat ik gezond bezig was met versgeperst sinaasappelsap, een trosje druiven en een homp verse ananas als lunch maar ik lag ofwel te slapen op mijn bureau of helemaal te hyperen. Gelukkig kon ik al snel bij de ziekenhuisdietiste terecht die mij betere adviezen gaf, toen was het al snel onder controle en heb ik, en belangrijker, mijn baby's, geen last meer van gehad. Inderdaad regelmatig matige hoeveelheden eten en zorgen voor weinig of langzame koolhydraten. Voor het slapen gaan nog een schaaltje vanillevla schijnt ook goed te zijn om een dip in de vroege ochtend te voorkomen.

skik

Tijgeroog

Tijgeroog

25-12-2012 om 00:10

Herkenning

Bij mij was het snelle groeien van m'n oudste reden om aan zwangerschapsdiabetes te denken. Die groeide ook harder dan de bedoeling was en liep steeds verder uit. Ik heb toen een echo gehad bij de gyn, en twee weken later nog een keer. Daaruit bleek dat hij groot was, maar niet te groot. Drie weken voorsprong bij 30 weken ofzo, dat viel binnen de marges. Uiteindelijk is hij met 38 weken geboren en was toen 3850 gram. Niet heel erg zwaar, maar voor de zwangerschapsduur behoorlijk stevig. En inmiddels is het een slanke jongen die onder het gemiddelde in de groeicurve zit.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

25-12-2012 om 09:06

Dank!

Dan blijf ik voorlopig maar gewoon normaal eten, en hopen dat donderdag mijn bloedsuikers normaal zijn.
Ik ga wel van het ene probleem naar het andere zeg, dat herken ik helemaal niet van mijn andere zwangerschappen. Die verliepen lichamelijk vrijwel probleemloos. Maar ja, ben de 30 gepasseerd he;).

Fransien

Fransien

26-12-2012 om 19:19

Hier

Zat ik net binnen de norm maar voelde ik me knap waardeloos. Ik heb fruit alleen met mate en als toetje na de warme maaltijd gegeten, veel flink zwaar brood (roggebrood schijnt goed te zijn, maar vind ik echt niet lekker) en hartig broodbeleg (kaas, worst, komkommer etc), geen koekjes meer, zo was het goed binnen de perken te houden en voelde ik me niet zo moe en futloos meer.
En die zwangerschapsproblemen, ik had er bij alle 4 echt een andere set, dus ik denk niet dat dat aan de leeftijd ligt. De jeuk bij de tweede wens ik je niet toe, dat was de heftigste.

Valkyre

Valkyre

29-12-2012 om 09:05

Nicky

Hoe gaat het nu met je?

Valkyre

Nicky Lohs

Nicky Lohs

30-12-2012 om 22:01

Valkyre

De bloedtesten waren helemaal goed! Het komt dus echt door de lage bloeddruk. Ik heb er inmiddels wat meer over gelezen en herken de symptonen ook wel. Mijn hersenen krijgen gewoon te weinig bloed op zulke momenten (vooral na het eten!) en mijn hart moet heel hard werken.
Het enige dat er volgens die site aan te doen is, is veel drinken en meer zout eten. Dat doe ik dus maar braaf, pizza en ijs enzo;)

Nog 9 weken! Aan de ene kant fijn om al zo ver te zijn, aan de andere kant is dit echt de laatste en zal ik het zwanger zijn, de baby voelen en alle babyvoorpret ook wel missen.

Zout ijs?

Gelukkig dat je bloedsuiker goed was, lage bloeddruk lijkt me makkelijker onder controle te houden dan diabetes.

"...en meer zout eten. Dat doe ik dus maar braaf, pizza en ijs enzo" Zout ijs? Met dropsmaak ofzo, dat schijnt te bestaan?

skik

Aagje Helderder

Aagje Helderder

31-12-2012 om 17:07

Heb mij laten vertellen

dat er zout zit in ijs zodat het niet te hard is om te kunnen eten. Hoe zachter het ijs, des te meer zout. Geldt vziw alleen voor schepijs en softijs. Niet voor waterijs.
Aagje

Nicky Lohs

Nicky Lohs

01-01-2013 om 09:52

Ijs

Dat was inderdaad het idee achter het ijs. Weet niet of het klopt hoor, maar het is in elk geval wel lekker;)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Fransien

Fransien

02-01-2013 om 15:27

Zoethoutthee

Ik had ook een flink lage bloeddruk (80-40)en bij mij hielp het geregeld drinken van een beetje zoethoutthee, ieder kwartier een paar slokjes. Daarmee hield ik mijn bloeddruk richting de 100 en vooral wat stabiel. Ik voelde me namelijk best slapjes met 2 kleine kinderen (oudste was toen 2) en zo'n lage bloeddruk.

Nicky Lohs

Nicky Lohs

02-01-2013 om 16:31

Ach

Ik heb er vooral last van na het ontbijt. Ik zorg nu voor de nodige spanning na het eten, in de vorm van een spannend spelletje mens erger je niet bijvoorbeeld. Daar stijgt je bloeddruk vanzelf van;) Of een kop koffie, eentje per dag is vast geen ramp voor de baby.

Zoethoutthee gaat niet worden vrees ik, heb ik nooit echt lekker gevonden. Ik zal het overwegen als het echt te erg wordt;)

Valkyre

Valkyre

03-01-2013 om 11:45

Dropje?

Daar zit ook zoethout in. Zoute drop is natuurlijk dubbel effectief...
Ik merk dat bij mij zoute crackertjes goed helpen als ik duizelig ben. Sterkte hoor!

Valkyre

Fransien

Fransien

03-01-2013 om 14:09

Doe wat werkt

En bij mij was zoute drop, bouillon etc niet effectief genoeg. Mijn bloeddruk van 80-40 is gemeten na een flinke fietsrit waarbij ik net op tijd binnen kwam hollen onder het motto 'ben ik nog op tijd? ik was het compleet vergeten...' Ik kon toen direct gaan zitten voor de bloeddruk die dus zo laag was. Mijn verloskundige snapte direct dat ik mij wel eens wat slapjes en wat duizelig voelde. En bij mij werkte spanning dus niet voldoende om mijn bloeddruk omhoog te krijgen, wel jammer, ik houd wel van mens erger je niet.
Zoethoutthee kan ik onderhand niet meer zien, maar het heeft mij wel door mijn zwangerschap gesleept, tot met 40 weken mijn bloeddruk uit zichzelf weer op 100-60 kwam, eindelijk...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.