Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Lees ook op

Wat regelen voor ik zwanger word (draagmoeder)


Bijtje82 schreef op 15-11-2022 om 11:16:

[..]

Weet niet hoe het zit, maar misschien als TO een verkeerde bloedgroep heeft dat haar lichaam dan sowieso het eitje afstoot omdat het gezien wordt als invasief materiaal?

Ik gok maar wat hoor, heb er geen verstand van.

Maar in principe lijkt het me vergelijkbaar met een orgaan transplantatie. Maar kan het goed mis hebben.

Rhesus antagonisme komt vaker voor, maar dat is juist bij de eerste zwangerschap minder een probleem dan bij latere zwangerschappen. Er bestaan daar wel injecties voor en ziekenhuizen zijn er alert op. 

Problemen met de bloedgroep tussen moeder en kind zijn zeldzaam, maar niet uitgesloten. Het komt heel vaak voor dat baby en moeder niet dezelfde bloedgroep hebben. Ik kan me wel voorstellen dat bij donorcellen de kans op problemen groter is.

Bijtje82 schreef op 15-11-2022 om 11:16:

[..]

Weet niet hoe het zit, maar misschien als TO een verkeerde bloedgroep heeft dat haar lichaam dan sowieso het eitje afstoot omdat het gezien wordt als invasief materiaal?

Ik gok maar wat hoor, heb er geen verstand van.

Maar in principe lijkt het me vergelijkbaar met een orgaan transplantatie. Maar kan het goed mis hebben.

Als je een negatieve rhesusfactor hebt en het kindje een positieve rhesusfactor dan kan je antistoffen maken. Maar dit is meestal pas een issue bij een tweede zwangerschap. En er zijn medicijnen tegen.

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 12:27 Topicstarter

Thalas schreef op 14-11-2022 om 10:08:

Je verzekering checken en eentje kiezen die veel vergoedt rondom zwangerschap?

Ik ga ze allemaal even stuk bij stuk langs, vind namelijk alle input echt heel fijn.

Ziektekostenverzekering is in het land waar ik woon niet van toepassing maar ben wel bezig kosten in kaart te brengen voor hun van een keer extra bekkenbodemfysio en andere dingen die hier niet in het systeem inbegrepen zitten.

Arbeidsongeschiktheid verzekering ben ik mee bezig. Had ik eerder niet nodig nu misschien wel.

Bijtje82

Bijtje82

15-11-2022 om 12:29

Yvaine schreef op 15-11-2022 om 11:50:

[..]

Als je een negatieve rhesusfactor hebt en het kindje een positieve rhesusfactor dan kan je antistoffen maken. Maar dit is meestal pas een issue bij een tweede zwangerschap. En er zijn medicijnen tegen.

Ja, maar een eicel is nog geen kind toch? Dus dan gaat het over rhesusdactor tussen twee vrouwen lijkt me. 

Naja, ik gok maar wat. Dat is hogere wiskunde voor mij 😁 

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 12:29 Topicstarter

MamaE schreef op 14-11-2022 om 10:12:

Geen ervaring mee, maar ik wilde wel even zeggen dat ik het heel erg lief van je vindt dat je dit voor een ander wil doen.

Verzekering checken, op je werk misschien nog dingen regelen qua verlof?

Via het werk krijg ik gewoon zwangerschapsverlof. Dat ben ik aan het uitzoeken, vooral ook omdat ik me afvraag of ik gedeeltelijk kan werken want heb een fulltime baan en twee mini baantjes. Dat laat ik mijn accountant doen is namelijk nogal specifiek voor mijn beroepsgroep die vraag. Ik was van plan het op het werk te vertellen wanneer het zichtbaar is/of van de wet moet, eerder lijkt mij niet nodig. Het kan natuurlijk ook allemaal niet lukken zoals we hopen.

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 12:32 Topicstarter

Mija schreef op 14-11-2022 om 10:23:

Misschien hier eens kijken:
https://www.meerdangewenst.nl/

Die website heb ik idd in een eerder stadium goed beken, goede tip om hem nog een keer door te spitten. De Britse broertjes en zusjes van die website ken ik goed (ben ik woonachtig).

Bijtje82 schreef op 15-11-2022 om 12:29:

[..]

Ja, maar een eicel is nog geen kind toch? Dus dan gaat het over rhesusdactor tussen twee vrouwen lijkt me.

Naja, ik gok maar wat. Dat is hogere wiskunde voor mij 😁

Nee. Rhesusfactor gaat over bloed. De bloedgroep van het kindje wordt bepaald door de genen van beide biologische ouders. Tijdens de zwangerschap zijn de bloedstromen van (draag)moeder en ongeboren kind één geheel. Rhesusantagonisme kan alleen optreden als de vrouw die het kindje draagt (ongeacht of dat de biologische moeder is of de draagmoeder) rhesusnegatief is en de baby rhesuspostief. 

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 12:40 Topicstarter

Bijtje82 schreef op 14-11-2022 om 10:25:

Misschien heel stom. Maar is het een idee om ook te praten met een hulpverlener over de hele situatie? Iemand die gespecialiseerd is in draagmoederschap en afstand doen?

Je gaat je de komende maanden ongewild toch enorm hechten aan zo'n kindje en de hormonen zullen ook door je lijf gieren.

En dan natuurlijk nog de voedingen. Als je er voor open staat, zou je natuurlijk kunnen afspreken met je vriendin dat je de eerste weken melk kolft. Ondanks dat kunstvoeding tegenwoordig ook prima is, zitten er toch altijd die extra antistoffen in moedermelk die in kunstvoeding niet zitten.
Je kunt moedermelk heel goed invriezen.

Dat is helemaal niet stom en is hier gedeeltelijk verplicht. Zij als stel hebben al een jaar lang met een hulpverlener gepraat om zich hier op voor te bereiden. Ik ga met hun hulpverlener en iemand los van hun ook een paar gesorekken voeren en daarna pas contracten tekenen.


Mijn vriendin kan door eerdere kanker beter niet zelf proberen te voeden, ook al is de kans miniem, het risico dat iets hormonaals terugkeer teweeg brengt wil niemand nemen. Volgens ervaringen kan je al voor de geboorte colustrum afkolven en bevriezen, dat wil ik zelf graag doen en willen zij ook. Over kolven de eerste zes weken moet ik nog wat nadenken en zij ook.


Heeft er iemand ervaring met uitsluitend kolven zes weken lang? Lijkt me best lastig. En ook misschien een vraag voor iemand van La Leche of zo voor support.

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 12:44 Topicstarter

absor schreef op 14-11-2022 om 10:44:

heb je zelf wel nog een kinderwens? Want in dat geval kan je dat beter eerst doen. Zo niet maakt dat niet uit uiteraard

Dat zijn idd goede medische inzichten (ben zelf arts dus zie eigenlijk alleen maar de drama kant van zwanger zijn 😜). Ik heb geen kinderwens en heb ook goed met partner dat doorgesproken. Kinderen van anderen zijn heel leuk maar ik heb liever een hond.

Arbeidsongeschikt is idd nodig, ziektekosten niet - dat wordt gedekt door nationale zorg hier.

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 12:52 Topicstarter

Bijtje82 schreef op 14-11-2022 om 10:48:

Hebben jullie ook besproken welke rol jij gaat spelen in het leven van het kind? Het is natuurlijk wel een goede vriendin, dus je zal het kindje ook regelmatig zien.
Wordt je dan tante? Of misschien zelfs wel ..euh.

Sorry, mijn hormonale demente brein laat me even in de steek. Dat wat je bij de notaris vast kunt laten leggen, dat jij de zorg krijgt over het kindje mciht er iets met de ouders gebeuren. Zit nu met suikertante in mijn hoofd, maar dat is het natuurlijk niet. 😁

Over de rol die ik ga spelen. Hoe dat wordt als alles zoals gepland verloopt hebben we nog niet goed doorgesproken, dat is een puntje voor de hulpverlening. We zijn ons denk ik allemaal erg bewust dat het wel eens helemaal niet zou kunnen lukken dus gezellig plannen maken kver vakanties samen voelt wat te positief. Maar verwachtingen uitspreken moet wel.


Het is idd niet vanzelfsprekend dat ik voogd zou worden maar dat wordt dus wel zo geregeld. Zij hebben goed contact met familie maar niemand die ze als voogd aan zouden willen wijzen. Ik zou als één van hun of als hun allebei wat overkomt praktisch, psychisch en financieel makkelijk een kind kunnen opvoeden. Dat is iets wat in het draagmoedercontract (dat overigens weinig wetmatigheid heeft) opgenomen gaat worden en dan als alles goed gaat en het kind door hun ‘geadopteerd’ is langs de notaris voor voogdijschap.

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 13:00 Topicstarter

Bananapancake schreef op 14-11-2022 om 12:01:

Er werd hierboven al genoemd dat je eventueel na zou kunnen denken over het kindje voeden of kolven en dat geven aan de baby. Wat ook soms mogelijk is, is dat de 'niet draag-' moeder haar eigen melk productie op gang brengt. Daar is medicatie en toewijding voor nodig, maar dat kan dus soms wel.

Je zou ook tijdens je zwangerschap brieven aan het kindje kunnen schrijven en die op een later moment kunnen geven. Over jouw keuze en jouw gevoel voor het kindje. Over hoe de zwangerschap gaat etc. De wensmoeder zou hetzelfde kunnen doen.

Je kunt ook in het contract vast laten leggen dat er overlegd moet worden als een vd twee partijen verder weg wilt verhuizen. En wat er gebeurd bij overlijden van jou of ouders. Wil jij het kind iets nalaten? Of krijg jij voogdij.
Wat als het kindje ziek blijkt te zijn of een beperking heeft en er zorgkosten gemaakt moeten worden. Je kunt laten vastleggen dat jij dan nergens voor hoeft te betalen.

En heel erg mooi trouwens dat jij dit voor hen kan en wil doen.
Blijf vooral met elkaar communiceren over elke wens, gedachte en gevoel. Zorg dat het niet tussen jullie in komt te staan. Bespreek de 'wat als' scenario's ook als je denkt 'dat overkomt ons toch niet'. Want het is echt een heel kostbaar iets met veel onzekere factoren, hormonen en emoties. Maar ook een heel mooi en bijzonder iets!


Heel eerlijk gezegd hadden we nog niet nagedacht over een zwangerschapsdagboek. Best stom want we hadden het al wel heel kort over een eventuele geboortefotograag gehad.


We wonen al vrij ver van elkaar af maar wat als scenario’s zijn we idd aan het bekijken, daarnaast hebben we ook hulpverleners en advocaten die dit als specialiteit hebben dus hopelijk kunnen zij met ons samen zo’n beetje alle wat als vragen afdekken.

Ik moet mijn testament ook idd nog meer officieel vastleggen en had iets nalaten aan dat kind nog niet overwogen. Iets om over na te denken.

Zorgkosten zijn hier gelukkig geen issue. Dat is in dit hele verhaal wel heel fijn.

Yvaine schreef op 15-11-2022 om 11:50:

[..]

Als je een negatieve rhesusfactor hebt en het kindje een positieve rhesusfactor dan kan je antistoffen maken. Maar dit is meestal pas een issue bij een tweede zwangerschap. En er zijn medicijnen tegen.

Dat had ik toevallig. Ik heb negatieve bloedgroep en toen gingen ze later de baby ook testen. Moest weer bloed prikken. Maar als hij dan positief zou zijn zou het geen probleem zijn. Hebben ze procedure voor. 
Het lijkt me trouwens wel vervelend het commentaar van buitenaf en iedereen z’n meningen enz als draagmoeder zijnde. 
Kan trouwens ook goed zijn dat je je kleding niet meer past na de zwangerschap. Gaat je vriendin dan hele nieuwe garderobe betalen? 

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 13:08 Topicstarter

Wilgentak schreef op 14-11-2022 om 12:49:

Bel even met het ziekenhuis/fertiliteitskliniek waar je het embryo laat plaatsen. Zij kunnen je vaak precies uitleggen waar je aan moet denken.

Die gesprekken zijn gaande. Ik doelde juist ook op dingen daar buiten. Misschien dingen die je zelf zou doen voor je bewust aan een zwangerschap begint?


Ik dacht bijvoorbeeld ook een dagje sauna afgerond met een buffetje rauwmelkse kaas 😀

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 13:11 Topicstarter

Gsleutel schreef op 14-11-2022 om 12:51:

Op je praktische lijstje: een nieuwe bril/lenzen, indien nodig. Het wordt afgeraden om een oogmeting te laten doen als je zwanger bent (of net zwanger bent geweest) omdat de hormonen je zicht kunnen beïnvloeden.

Oh Gsleutel - hele handige! Ik ben ontzettend blind zinder bril.

MelMel

MelMel

15-11-2022 om 13:13 Topicstarter

Bloemenzee schreef op 14-11-2022 om 13:04:

Informeer eens bij je zorgverzekering hoe kraamhulp in deze situatie werkt.
Wat is verder je thuissituatie? Heb je een partner die in de loop van de zwangerschap en daarna extra dingen in het huishouden kan doen?

Is een goede - wij wonen ergens zonder kraamhulp. Ik heb twee volwassen huisgenoten. We wonen al jaren samen in onze mini commune die kunnen helpen en we besteden sowieso al veel uit. Extra hondenwandeldiensten zal het stel betalen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.