Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Agaatje

Agaatje

28-01-2010 om 10:09

Wijntje

Hallo hier even een praktisch vraagje:

Als je zwanger bent dan mag je een aantal dingen niet, o.a. wijn en rauwmelkse kazen en rood vlees enzo.

Dit is nou precies wat ik als 1 van de ongeneugten van het zwanger zijn vind. Ik ben gek op mijn wijntje in het weekend :-)
Ja, natuurlijk laat ik hem staan, maar toch.
En ja, ik heb het er natuurlijk graag voor over, het is ondankbaar om dit zo te melden, wetende dat er legio vrouwen zijn die graag hun wijntje laten staan in ruil voor een kindje.

Nu weet ik dat de eerste 12 weken de placenta nog niet werkt, is alcohol dan juist nog slechter voor het vruchtje of kan je beter de 1e 12 weken af en toe een wijntje nemen of juist als de placenta wel werkt. Want... er zijn zat zwangere vrouwen die zo nu en dan een wijntje drinken, sterker nog er zijn zelfs verslaafden die toch een (relatief) gezond kind op de wereld zetten.

Hoe gaan jullie hiermee om?

marsja

marsja

28-01-2010 om 11:36

Risico

Risico op een miskraam is groter bij een wijntje in de eerste 12 weken. Daarna is het risico op een afwijking bij het kindje groter. Oke, bij de meeste zal het goed gaan, maar je zal maar net pech hebben. Is een afweging die je zelf zal moeten maken.

Er is ook alcoholvrije wijn :)

Kadonaj

Kadonaj

28-01-2010 om 16:59

Hier witte puntjes filet american...

nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken
nog 4 weken

en dan mag het weer, sterk zijn, heel sterk zijn, maar het eerste wat ik ga eten als mn meisje is geboren moge duidelijk zijn ;)

sterkte!!!

Agaatje

Agaatje

28-01-2010 om 19:41

Kadonaj

hahahahaha ja dat had ik bij nr. 3 ook. Toen at ik voor de zwangerschap regelmatig filet en braaf de hele zwangerschap niet.

Mijn schoonmoeder kwam een paar uur na de bevalling met witte puntjes en filet van de slager op kraamvisite, moet er nog om lachen en het smaakte mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :-)

jij nog 4 weken, ik nog 33 haha

maar heb je echt geen wijntje gedronken?

En de anderen, hoe braaf zijn jullie????

Nee nooit

Ik kon helemaal verlangen naar Brie, maar heb er tijdens mijn zwangerschappen geen hap van genomen. Ook niet toen er allerlei berichten opkwamen dat het wel mee zou vallen met het rauwmelkse van deze kaas.

Het was het me gewoon niet waard. Maar driemaal raden wat ik in mijn kraambed op brood had! Totdat de koemelkallergie opkwam bij de jongste trouwens....

Tink

Tink

29-01-2010 om 01:07

Echt geen wijn

Ik weet niet precies hoe het zit met de bewering die je doet over een placenta die niet werkt tot 12 weken, maar in elk geval is het wel zo dat er al veel eerder dan 12 weken een verbinding is tussen moeder en baby! Zolang je nog niet weet dat je zwanger bent (dus voor je je menstruatie zou moeten krijgen) is die verbinding er nog niet, dus een wild feestje in week 3 is niet meteen reden voor paniek. Maar daarna heeft het dus wel invloed. En aangezien het hele kindje, ook de hersentjes, in die eerste weken wordt aangelegd...
Ik lees tegenwoordig steeds meer berichten dat er voor alcohol eigenlijk geen veilige ondergrens is.

Kortom, ik zou persoonlijk het risico niet nemen!! Kan het nog zo lekker zijn, maar de gezondheid van mijn kind zou dat korte genietmoment me niet waard zijn.

Kadonaj

Kadonaj

29-01-2010 om 09:30

Wat wijn betreft heb ik mazzel...

Dat lust ik namelijk niet, en verder drink ik zo zelden een bessenjenevertje... (en uiteraard begin deze zwangerschap heb ik dat dus wel gedaan ;) hihi, toen de test 'negatief' was, en een week later dus hartstikke positief ;))

Gerookt

ik heb een paar sigaretjes gerookt afgelopen zwangerschap, om de week een sigaretje denk ik. En ik heb wel eens leverworst/pate gegeten en dagelijks dronk ik een glas cola.

Wijn

Agaat(je),

Je ziet het al aan de titel die je kiest. Je vergoeilijkt het.

Mijn overgrootmoeder was getrouwd met een wijnboer. Ik denk dat ze geboren was rond 1866. En toen al werd er gezegd dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd niet mochten drinken. Gewoon niet. Ook niet een beetje. Omdat ze nooit konden weten of ze zwanger waren.

Het is een keus, en ik vind dat zwangere vrouwen momenteel veel te veel betutteld worden met flutkennis. Het is ook veel belangrijker om te zorgen dat je een volwaardige gevarieerde voeding binnenkrijgt dan om de hele tijd maar te zaniken over risico's. Dus vanuit die invalshoek mag jij best een glas wijn drinken.

Alleen... klinkt misschien raar... noem het dan ook een glas wijn, en niet een 'wijntje'. Want dat laatste klinkt alsof je je ogen ergens voor sluit.

Risama

Risama

29-01-2010 om 11:12

Alcohol...

...drink ik echt niet. Mis het wel, maar laat het toch echt staan tijdens de zwangerschap. Direct na de bevalling wel een glas champagne en in de BV periode drink ik heel voorzichtig, slokje voor slokje wel 1, max 2 glaasjes wijn. Gelukkig beval ik eind mei en kan ik in de zomer weer heerlijke frisse, droge witte wijntjes in de tuin drinken!

Franse kaas eet ik gewoon, is nagenoeg nooit rauwmelks in Nl en harde kaas kan ook rauwmelks geen kwaad. Gerookte zalm eet ik ook wel, dat kon bij kind nummer 1 en 2 namelijk ook gewoon.

Risama

Agaatje

Agaatje

29-01-2010 om 11:51

Rodebeuk

Ik ben het met je eens, maar vind de toon van je berichtje niet tof, ik "vergoeilijk" niets en sluit nergens mijn ogen voor!

Ik heb al mijn zwangerschappen (7 tot nu toe met 3 prachtige kinderen), nooit een glas gedronken, hoog uit een slokje bier of wijn van mijn man. En ja ik leef en eet verder ook gezond.

Maar ik was benieuwd of er anderen zijn die het ook missen, gewoon, gedeelde smart is halve smart :-)

En wat zeg je dan meestal?: doe mij maar een wijnTJE, dus vandaar die titel

marie-laure

marie-laure

29-01-2010 om 12:13

Viel mij het woord "wijntje" ook op.

Mij viel de woordkeus wijntje ook onmiddelijk op.
Misschien toeval dat je het "wijntje" noemt, maar misschien zegt het ook wel iets.

Voor mij was geen alcohol drinken iets wat ik zonder nadenken er graag voor over had. Geen issue dus.

Vic

Vic

29-01-2010 om 12:48

Wijn

Bij de eerste kwam ik er pas na 6,5 week achter dat ik zwanger was. Ik ben nogal van de wijntjes en sigaretten, dus daar heeft ze wel wat van binnen gekregen. Ik heb al die weken ook nog de pil geslikt, maar gelukkig was het een gezond kind. Verder heb ik tijdens de zwangerschap niet gedronken, behalve een wijntje tijdens het kerstdiner. Daar werd ik vervolgens behoorlijk ziek van, dus dat was geen succes. Bij de tweede zwangerschap had ik geen moeite met het niet drinken, hoewel de ijsthee en fris me op een gegeven moment wel begon tegen te staan. Toen heb ik sporadisch gerookt (bij de eerste niet). Het kind was 4 kilo bij de geboorte dus heeft er gelukkig geen last van gehad.
Het is natuurlijk altijd beter om niet te roken of te drinken tijdens je zwangerschap.

Massi Nissa

Massi Nissa

29-01-2010 om 15:19

Geen alcohol, wel nicotine

Ik heb tijdens de zwangerschap geen druppel gedronken, omdat ik het heel makkelijk kan laten staan. Mijn makke is mijn rookverslaving. Ik heb dus net als Manda af en toe een sigaretje gesmokkeld (ik moest bietsen, want ik had niets in huis, dus veel waren het er niet). Kind is zo gezond als een vis.
Natuurlijk is er een soort perfect zwangerschapsregime waar je je krampachtig aan kunt vasthouden, maar van 1 keer in het weekend een glas wijn krijgt je kind volgens mij niets. Ik ben zelf niet zo strak met die regels. "Doe meer met ongeveer," zoals mijn beste vriendin graag roept.
Groetjes
Massi

Erg braaf

Ik heb geen alcohol of koffie gedronken zodra ik wist dat ik zwanger was. Geen koffie was geen probleem, alcohol vond ik iets minder (niet dat ik nou zoveel drink). Ook geen cola of andere caffeine dranken.

Agaatje

Ik wist al toen ik het schreef dat het een beetje ontof kon vallen, maar ik kon geen andere woorden vinden voor wat ik zag. Schrijven op een scherm is dan gewoon een te beperkt medium. Je gebruikt het woord ook niet één keer maar drie keer, dus niet alleen voor het moment in het weekend maar gewoon als begrip voor alcohol gebruiken, ook als je aan andere vrouwen refereert. Dat viel me op.

En zoals ik zei, verder ben ik helemaal niet zo streng ;-). Al dat gezeik over risico's vind ik verkeerd omdat de basis van gezonde voeding daarmee wordt vergeten.

Ook zijn er twee soorten risico's: spul waarvan ieder beetje een beetje (je weet niet hoe zeer) slecht is, zoals alcohol, of spul waarmee je een kleine kans op een groot probleem hebt (besmetting met listeria of toxoplasmose).

Dat vind ik altijd een nuttig onderscheid. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijker van filet americain afblijven, want dat is een kleine kans op een megaprobleem (baby kwijt, dood of misvormd), en ervoor kiezen om wel soms te roken of te drinken omdat dat een grote kans op een klein probleem (minder optimale/gunstige ontwikkeling) geeft.

Goed uitrusten en gezond eten is nog steeds de beste start voor je baby. De rest is secundair.

Maylise

Maylise

29-01-2010 om 18:37

Wel en niet

Toen ik van mijn oudste kinderen zwanger was "mocht"je nog drinken tijdens de zwangerschap. De gynaecoloog zei dat het wel belangrijk was om de alcohol consumptie te beperken. Overigens waren er toen ook al tegen geluiden maar de consensus leek te zijn dat een glas wijn geen kwaad kan. Nu woonde ik niet in Nederland en is dat al 26 jaar geleden.
Ik drink zelf niet veel en kan alcohol makkelijk laten staan maar tijdens de zwangerschap van mijn oudsten heb ik wel eens een glas wijn gedronken. Niet veel maar wel af en toe. Ik had toen ook helemaal geen idee dat dit kwaad zou kunnen. Ja, wel veel drank drinken maar een glas wijn dronken de meeste zwangeren in mijn omgeving wel. Al die babies zijn trouwens gezond ter wereld gekomen.

Bij latere zwangerschappen heb ik helemaal niet meer gedronken. Het werd toen ook meer afgeraden. Omdat ik zelf toen wat meer over het onderwerp had gelezen besloot ik toch om maar helemaal niet te drinken.

Persoonlijk zou ik er voor kiezen om inderdaad tijdens een zwangerschap helemaal niet te drinken (of te roken) maar aan de andere kant zal het allemaal ook niet zo erg zijn om als zwangere af en toe te drinken.

Mijn gevoel zegt me dat een enkel glas wijn of een sigaret geen enorm kwaad kunnen.

Maylise

Maylise

Maylise

29-01-2010 om 18:42

Oh en..

Koffie, cola en thee heb ik wel gewoon gedronken. Ik wist ook niet dat dit ontraden werd. Nu is mijn laatste zwangerschap al weer van 10 jaar geleden en de laatste zwangerschap die ik intensief beleef heb die van een schoonzusje van 3 jaar geleden maar toen werd daar niks van gezegd in elk geval. Dus dat is iets van de laatste twee jaar of zo? Of had mijn schoonzusje een gynaecoloog die niet helemaal had opgelet?

Maylise

Carolien

Carolien

29-01-2010 om 20:46

Hmmm

in mijn eerste zwangerschap had ik een heel goede, maar ook strenge verloskundige die meteen zei dat ik vanaf nu geen alcohol meer zou drinken. Ik ben niet zo van het moeten en ik stond mezelf maximaal een glas wijn per week toe. Dat ene glas wijn per week haalde ik niet, maar een aantal heb ik er wel gehad. Nooit meer dan een per week. Bij de volgende zwangerschap had ik weer een andere verloskundige die vond dat een glas per week wel kon. Het ging er volgens haar vooral om dat je geen constante alcoholstroom in je bloed krijgt. Ook daar haalde ik dat gemiddelde van 1 per week niet, maar zo nu en dat dat ene glas mocht ik wel van mezelf. Bij de derde zwangerschap was ik zeer neurotisch en wantrouwde ik alles. Alcohol dronk ik dan ook niet, op een paar slokken champagne Nieuwjaarsnacht na. Maar dat glas heb ik niet leeg gedronken.
Mwah, dat klinkt alsof ik wel heel erg graag wijn drink. Maar dat valt wel mee.
Wat ik wel miste: een zacht gekookt ei. Ik kwam er in mijn tweede zwangerschap pas achter dat dit niet goed was (in mijn eerste zwangerschap heb ik dis onwetend heel wat zachtgekookte eitjes gegeten). Maar toen ik het eenmaal wist, heb ik er geen meer gegeten. Maar dat was echt een offer. Vlak na de bevalling kookte mijn man weer gauw een zacht gekookt eitje voor me. Heerlijk!!!!!!!
groetjes,
carolien

Witje

Witje

30-01-2010 om 09:51

Geen alcohol

Drink ook niet tijdens zwangerschap...

Witje

Witje

Witje

30-01-2010 om 11:47

Caffeine?

Maar dat koffie afgeraden werd, wist ik niet... Dacht dat het advies was dit te beperken tot 4 kopjes per dag...

Witje

2 of 3 kopjes koffie

Ik heb gehoord dat het er maximaal twee of drie mogen zijn. En ben zelf op twee gaan zitten. Minder was niet haalbaar ;-).

Overigens is dat advies in de loop der tijd inderdaad aangepast. Bij mijn oudste was het nog maximaal 6. En bij de laatste dus dit advies. Moet er wel bij zeggen dat ik bij de oudste nog niet zo aan de internet was en dat scheelt toch wel een stuk qua informatievoorziening.

Beertje

Beertje

31-01-2010 om 12:47

Betutteling, wijntje en domme reclame

Ik ben nu voor de 4e keer zwanger en de lijst met wat je vooral niet mag lijkt wel steeds groter te worden. Nu ook weer geen voorverpakte zalm :-( Terwijl ik daar in de andere zwangerschappen gewoon van at en niks aan de hand. Dus eet ik dat nu ook gewoon; lekker door de pasta bv en vooral omdat het makkelijk is. Zo eet ik ook gewoon af en toe een boterhammetje met smeerworst of zelfs een biefstukje in reepjes roergebakt! Mijn moeder vind het helemaal lachwekkend: die at heel veel biefstuk tijdens haar zwangerschap (hoe bloederiger hoe beter haha); de huisarts beveelde het juist aan want goed voor het ijzergehalte. Ik ben wel voorzichtig met gerechten waarin rauwe eieren zitten (tiramisu!) en beleg zoals osseworst; dat eet ik niet.

En...ik drink wel af en toe een wijntje. Beschaafd glaasje natuurlijk en niet iedere week maar wel gewoon voor het "lekkere". Ik kan me er gewoon niet zo druk om maken. Wordt juist neurotisch van die zwangere vrouwen die bij iedere hapje wat ze eten, eerst een grondig warenonderzoek vooraf doen. Natuurlijk; alles voor een gezond kindje maar...dat heb je ook met heel veel dingen niet zelf in de hand. Er kan zoveel mis gaan.

Leuke site: www.alleenmaarzwanger.nl/content/view/311/4/1
Hier staat ook een artikel op over dat het misschien juist goed zou zijn om als zwangere af en toe een glaasje te drinken (er is ook onderzoek naar gedaan). Het kwam er op en neer dat kinderen juist minder kans hebben om gedragsproblemen te ontwikkelden dan bij moeders die nooit iets dronken. Of je het nou gelooft of niet: het is wel grappig nieuws. Er staat ook heel veel ander nieuws over zwanger zijn op.

Weet je trouwens aan welke reclame ik me echt kapot irriteer? Het is van een zorgverzekering en je ziet een hoog zwangere vrouw een patatje eten. Dan ziet ze opeens in de verte haar zeer bemoeizieke collega (notabene een MAN!!!) lopen en stopt het zakje patat snel in haar tas zodat ze niet betrapt zal worden. Nou jaaaaaaaa! Echt niet 2010 vind ik.

Kadonaj

Kadonaj

31-01-2010 om 16:33

Leverpastei mag wel...

Ik kom echt wel aan het maximale gewicht van 50 gram leverproducten per dag hoor. Dat is veilig in je zwangerschap en dat zal ik gebruiken ook! Ik eet normaal dus op brood, leverkaas, berliner, unoxsmeerworst, varkenslever, runderlever, kippenlevertjes... en filet americain :P Dus nu wel een beetje lever per dag ;)

En cola, ja sorry, anders blijf ik echt niet wakker hoor, ik drink geen koffie dus dat kleine beetje caffeine moet ik toch ergens vandaan halen ;)

Oh carolien, moest je dat opschrijven ;) Een zachtgekookt eitje, nu ik het las miste ik het ineens!!! haha

Inderdaad een hele irri reclame, dat ie de telefoon overneemt en even haar man gaat vertellen wat hij moet klaarmaken voor zn vrouw... wat nou emancipatie...

Ik merk inderdaad ook wel dat de lijst met 'verboden' producten steeds langer wordt, zo las ik laatst, ik geloof in wij jonge ouders, dat alle voorverpakte bederfelijke producten niet mogen. Dus die gerookte zalm niet, maar ook de worst en kaas niet... en kaneel is ook ineens taboe... Een beetje gek wordt je er wel van, maar ik let er zoveel mogelijk op, en verder probeer ik gewoon lekker te eten ;)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.