Zwangerschap en bevallen Zwangerschap en bevallen

Zwangerschap en bevallen

Miss M®

Miss M®

15-10-2008 om 20:57

Zus zwanger van kindje met syndroom van down

Mijn zus van 36 jaar is nu 11 weken zwanger van haar derde kindje en heeft vorige week tijdens haar eerste bezoek aan de verloskundige te horen gekregen dat de verloskundige heeft kunnen zien op de echo dat het kindje waarschijnlijk het syndroom van Down heeft.
Om zeker te weten dát het zo is, mag ze een vruchtwaterpunctie laten doen. Mocht het inderdaad zo zijn, dan is ze in 1e instantie geneigd om de zwangerschap af te laten breken. Eerst moet ze het nieuws laten bezinken natuurlijk en de punctie af laten nemen. Als ik mijn zus goed begrepen heb, kan ze die punctie volgende week laten doen al.
Na wat surfwerk op internet zie ik dat zo'n punctie pas vanaf de 16e week gedaan kan worden. Dan nog eventjes de wachttijd in, voordat ze de uitslag heeft. Dan is het kindje al zodanig gegroeid dat het al een echte baby is (wat het nu en daarvoor al is natuurlijk, begrijp me niet verkeerd en verder wil ik jullie vragen er hier geen discussie over te starten), en om dan te gaan bevallen?!
Mijn vraag is: klopt het dat het pas vanaf de 16e week is? Of kan het al veel eerder? En hoe lang is de gemiddelde wachttijd op uitslag?
Met groet, Miss M.

Biene M.

Biene M.

15-10-2008 om 21:37

Miss m

Dag Miss M,

Ten eerste ben ik verbaasd dat de verloskundige dit op basis van een echo met 11 weken zo stellig kan zeggen. Ik ben geen echoscopist, maar bij mijn weten kun je bij deze zwangerschapstermijn vaststellen dat er een verdikte nekplooi is en dat er geen neusbotje aanwezig is. Dat zijn allebei indicaties van een verhoogde kans op downsyndroom, maar volgens mij kun je niet zeggen dat het dat "waarschijnlijk" is.

De punctie die je zus laat doen, is waarschijnlijk een vlokkentest. Die kan rond deze termijn gedaan worden, een vruchtwaterpunctie inderdaad pas later. Het voordeel van een vlokkentest is dat hij al vroeger gedaan kan worden. De nadelen zijn dat er een hogere kans op een miskraam is dan bij een vruchtwaterpunctie en dat er een kans is op een vals-positieve uitslag.

Ik weet niet precies hoe lang je op de uitslag moet wachten. Als er naar een specifieke aandoening gezocht wordt (zoals in dit geval dus) geloof ik dat ze soms al na ongeveer een week een voorlopige uitslag kunnen geven, maar in principe duurt het na een vruchtwaterpunctie een week of drie.

Overigens is het vanaf een zwangerschapstermijn van ± 13 weken vaak al niet meer mogelijk om de zwangerschap te laten beëindigen d.m.v. een zuigcurettage, maar wordt het dan inderdaad een soort bevalling.

Hopelijk is het vals alarm en is het kindje helemaal in orde! Veel sterkte in elk geval met de spanning die dit alles met zich meebrengt.

sassie

sassie

16-10-2008 om 11:07

Vreemd

Raar dat een verloskundige dit zo zegt. Ik moest voor een nekplooimeting en diegene die de echo doet is hierin gespecialiseerd. Inderdaad wordt direct gekeken naar o.a. een neusbotje, of het maagje vol is en het kindje dus kan slikken, of het een regelmatige hartslag heeft, of het zowieso een nekje heeft, of het schedeltje ovaal is en het kindje wordt aan alle kanten opgemeten. Daarnaast doen ze natuurlijk de nekplooimeting.
Dit gaat via speciale apparatuur.

Ik vind het daarom nogal merkwaardig en vreemd dat een verloskundige dit zegt aan de hand van haar echo appraraat.
Ik zou er niet mee akkoord gaan en een nekplooimeting eisen bij het ziekenhuis hoor. En dan nog! Het is een kansberekening en ook kindjes met een verdikte nekplooi hoeven niet perse Down te hebben.

Ik zou je zusje willen adviseren om een second opinion te laten uitvoeren hoor.

femmetje

femmetje

16-10-2008 om 15:26

Raar

Het klopt idd dat ze pas een punctie doen 16 weken... Ik zelf heb het met 17 weken laten doen omdat de nekplooimeting niet al te positief was 1:90 (ben 28 jr)
Punctie was overgens goed! Heb een versnelde uitslag gekrgen kanje zus ook om vragen een FISH test heet dat. Dan heeft ze binnen 1 week een voorlopige uitslag wat al meer inzicht geeft in wel of een down alleen op 13 en 18 ( ook chromosomen afwijkingen) moet je 3 weken wachten.
Maar je kan zo vroeg in de zw schap toch nog helemaal niet zeker zeggen of het kindje down heeft? Ze kunnen idd een verdikte nekplooi zien maar dat zegt echt nog niet!! Over wel of niet afbreken van een zwangerschap kan je pas echt praten als je zeker weet dat het kindje niet goed is... Dat heb ik ervaren leek elke dag wel anders te denken... dan dit dan dat...

Je zu sof jij moeten eens op google in voeren 1 chromosoompje meer is een HEEL goed tv programma over down duurt ongeveer 40 min en geeft een heel duidelijk beeld...

Succes! Fem (22wk en 3 dg zw)

Miss M®

Miss M®

19-10-2008 om 20:27

Reactie op reacties...

... inderdaad is het niet zeker of het een kindje is met het syndroom van Down. Maar de verloskundige dacht 'iets' te hebben gezien aan het nekje. Een 'second opinion' is niet nodig in dit geval. Zus krijgt op 28 oktober een combinatietest. Er is bloed afgenomen en op die dag krijgen ze te horen of ze idd een verhoogde kans heeft. Ze krijgt ook een uitgebreide echo waarin een nekplooimeting wordt gedaan. Is de uitslag niet goed, dan kan ze vrij snel daarna een vlokkentest doen. Ze hoeft dus niet nog eens een vruchtwaterpunctie laten doen na de 16e week.
En ja... nu maar hopen op een goede uitslag! Er is nog echt een kans dat het nog goed zit, hoor!
Ik houd jullie op de hoogte; spannend is het natuurlijk wel.
Bedankt voor de reacties, met groet, Miss M.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.