Babytijd Babytijd

Babytijd

jigglypuff

jigglypuff

11-05-2009 om 11:28

4e vaccinatie met 11 maanden nu ineens wel veel last

Ons meisje van 11 maanden heeft vorige week haar 4e vaccinaties gehad DKTP-Hib/Pneu.

Na de eerdere 3 vaccinaties DKTP-Hib/Pneu heeft ze totaal nergens last van gehad, geen plekken op de beentjes / verhoging oid.

Maar na de laatste prikken... verhoging, veel huilen, pijn en hele nare plekken op haar beentjes (dik, rood en blauw).
Wie herkent dit?
Volgens de cb arts is het precies dezelfde cocktail als de 3 eerdere vaccinaties.
Toch vreemd dat ze nu ineens zo ontzettend veel last ervan heeft gehad.
Je zou denken dat dezelfde hoeveelheid vaccinatie stof minder problemen zou moeten geven bij een inmiddels groter babylijfje.

Wie herkent dit?

Primavera

Primavera

11-05-2009 om 13:51

Toevallig niet het beentje gemasseerd?

Vaak wordt er het advies gegeven om na een prik de beentjes te masseren, maar dit doet de kans op bijwerkingen zoals roodheid, harde plekken en verkleuringen juist toenemn ipv afnemen.
Verder is het niet gek dat het juist na de vierde DaKTP-prik gebeurd. (De Hib/Pneu erbij maakt nauwlijks verschil voor de bijwerkingen). Het acellulaire vaccin heeft geeft in het algemeen minder bijwerkingen dan de oude Whole-cell variant. Van het acellulaire kinkhoestvaccin is echter bekend dat het juist na de 4de prik meer bijwerkingen geeft in de vorm van koorts, irritatie, pijn op plaats inenting en roodheid als het kind daarvoor ook 3 keer een acellulair vaccin heeft gekregen.
Waarschijnlijk omdat deze bijwerkingen niet komen door de vaccinatie stof zelf, maar juist door de reactie van het immuunsysteem erop. Het immuunsysteem van een ouder kind werkt beter en kan dus aggressiever reageren en bovendien is het al getriggerd door de voorgaande prikken.
Anti-prikkers verhalen over kleine babylijfjes en de hoeveelheid vaccin die ze moeten verstouwen zetten mensen op het verkeerde been. Bij dit soort reacties gaat het om hoe heftig het immunsysteem op de stoffen reageert en sterker imuunsysteem betekent meer reactie.
Een bont rood/blauw gevlekt al of niet opgezet been na de vaccinatie wordt discolored leg syndrome genoemd. Dit is een wat zeldzamer, maar geen onbekende bijwerking na prikken. Er is een hypothese dat dat aan een vasomotirische reactie kan liggen. Gemiddeld is het binnen 3 dagen over.
Groetjes Primavera
http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/100/5/772
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18546020

Puck2

Puck2

12-05-2009 om 12:08

Was hier ook

Onze kinderen zijn al wat ouder, maar hier was het precies hetzelfde: weinig last van deeerste 3 vaccinaties en met de 4e ineens behoorlijk ziek. Ik heb het ook maar gehouden op een actiever immuunsysteem, zoals Primavera ook al aanhaalt.

jigglypuff

jigglypuff

15-05-2009 om 20:46

Bedankt!

Primavera, aan jouw reactie heb ik veel gehad. Zo had ik het eigenlijk nog niet bekeken dat het aan het immuunsysteem kon liggen en ook de links naar de websites waren heel verhelderend!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.