Babytijd Babytijd

Babytijd

Saffira

Saffira

05-12-2010 om 16:01

Baby 5 maand matig in lengtegroei

Hoi,

Ik geef mijn zoontje van 5 maanden nog volledig borstvoeding zonder bijvoeding. Naar mijn mening gaat het erg goed met de voeding, want sinds 4 dagen slaapt hij zelfs de nacht door!

Mijn zoontje was best groot bij de geboorte (3960 gram met 54 cm). Zijn gewicht volgt ook een prachtig mooie curve als hem invul op borstvoeding.com (hij is nu ongeveer 8 kilo).

Het enige wat mij een beetje zorgen baart is zijn lengtegroei. Sinds de geboorte groeit hij eigenlijk maar matig. Hij volgt zijn lijntje niet waarop hij begonnen is (de stijging gaat veel vlakker) en terwijl hij op de bovenste lijn zat bij de geboorte, zit hij nu op de middenlijn (ongeveer 66cm).

Op internet lees ik heel veel verhalen van kindjes die matig in gewicht groeien en dan nog normaal in lengte groeien, of de lengtegroei uiteindelijk ook minder wordt. Maar andersom kan ik totaal niet vinden.

Wij wonen in Italie en met mijn matige italiaans heb ik de vorige keer even kort aan onze kinderarts gevraagd of dit goed was (toen was hij namelijk zelfs in een maand tijd helemaal niet gegroeid, maar ik neem aan dat die keer daarvoor misschien verkeerd is gemeten), maar zij zei dat het prima was en dat hij de volgende keer zeker wel weer gegroeid zou zijn.

Ik zie alleen dat hij deze "dalende" lijn door blijft zetten.

Mijn zoontje heeft in de eerste 3 maanden erg veel krampjes gehad en heeft nog steeds regelmatig last van zijn darmpjes. Hij poepte vanaf 3 weken maar eens in de 2/3 dagen, terwijl hij wel 2 dagen lang zijn best doet het eruit te krijgen, daar erg veel last van heeft/had en er uiteindelijk zo'n hoeveelheid komt dat het tot in zijn nek zat.

Tot 2 maanden geleden. Na een situatie waarin hij 5 dagen achtereen niet poepte en daar zo ontzettend last van had poepte hij ineens 1 a 2 keer per dag (eindelijk ook gewoon een normale hoeveelheid, zijn luiers konden het eindelijk aan..)!!! Het ging dus een stuk beter eigenlijk tot aan nu, want hij had nu weer 3 dagen niet gepoept en heeft 3 dagen lang lopen huilen/persen/overstrekken tot een uurtje geleden waarbij zijn luier weer ontplofte!

Ik weet dat borstvoeding kindjes heel weinig kunnen poepen (vanwege weinig afvalstoffen), maar de hoeveelheid poep is na 3 dagen ook gewoon 3 maal zo veel (sorry voor het frisse verhaal), hij krijgt het er gewoon niet eerder uit.

De samenstelling is wel perfect. Goed slap, geen harde stukjes, netjes geel.

Terugkomend op mijn "probleem" van zijn lengtegroei vraag ik me soms af of hij misschien:

1. Niet genoeg (goede) voeding krijgt (al geloof ik niet zo dat dat kan. Ik heb een zeer hoog vertrouwen in borstvoeding)
2. In zijn eerste weken veeeeeeel te weinig slaap heeft gehad door zijn vele krampjes en dat daardoor zijn groei zo matig is (door slaap groeien kindjes toch?). Al moet ik zeggen dat hij sinds 2 maanden echt ontzettend goed slaapt (overdag EN 's nachts), dus je zou zeggen dat hij dat dan al wel weer in gehaald heeft!
3. Nog veel last van zijn darmen heeft waardoor daar heel veel energie naar toe gaat (ik zeg ook maar iets...). Ze zeggen toch dat bij kindjes die een tijd lang veel pijn hebben/ziek zijn geweest hun groei een tijdje kan stagneren.
4. Het zo goed heeft gehad in mijn buik, dat hij daardoor gewoon op een grotere lengte is begonnen dan dat de bedoeling was... (ik had geen zwangerschapsdiabetes ofzo)
5. Besloten heeft na de bevalling toch de lengtegenen van zijn moeder aan te houden. Mijn man is namelijk erg lang: 1,90 en ik ben erg klein: 1,62.

Sorry voor dit ongelooooooflijk lange verhaal, maar ik moest het nu gewoon echt even kwijt en wil heel graag weten wat anderen van dit verhaal vinden.

Logischerwijs ziet mijn kindje er wel erg gezond uit aangezien zijn gewicht netjes doorgaat.... Lekkere spekrolletjes dus!
Hij is ook erg alert, zijn ontwikkeling gaat super en zit prima in zijn vel als hij geen krampjes heeft!

Wie kan hier iets mee?

Alvast bedankt!

Saffira

Risama

Risama

05-12-2010 om 16:13

Volgens mij...

Even kort ivm sint stress, maar volgens mij hoef je je nergens zorgen over te maken. De groei in gewicht zegt veel meer dan de lengtegroei en is ook veel zuiverder dan de lengtemetingen. Mijn kinderen zijn zelfs wel eens gekrompen, het blijft toch een beetje natte vinger werk die lengtemetingen bij babies. Zijn gewichtstoename is prima en wellicht heeft hij idd jouw lengtegenen. Het uitgangspunt bij de geboorte hoeft ook niets te zeggen over de uiteindelijke maten. Mijn kinderen zijn bij de geboorte allemaal loodzwaar, maar zakken allemaal af naar gemiddeld qua lengte en gewicht.

Risama

Saffira

Saffira

05-12-2010 om 19:52

Bedankt

Hoi Risama,

Bedankt voor het reageren.

Ik dacht dat het wel degelijk belangrijk was dat ze het geboortelijntje vast blijven houden, of eventueel een lijntje daaronder. Maar mijn jongetje stijgt gewoon echt minder snel dan alle lijntjes, dat vind ik wel heel raar.

Jij denkt niet dat het door slaaptekort in de eerste weken/maanden kan komen?

Saffira

xx

xx

05-12-2010 om 22:19

Saffira

ook hier een kindje dat flink aan gewicht was bij de geboorte maar na 2 maanden ook flink afzwakte in gewicht en lengte. Nu is het afzwakken gestagneerd en gaat hij op een treetje lager verder. Kan dus gewoon, heeft niets met slaaptekort te maken ,maar meer met de groeifases van een kindje.

Kan best zijn dat jou kindje straks zomaar weer een groeispurt krijgt. De lijntjes zijn gemiddelden en verschillen echt per kind. Geen zorgen maken, je kindje doet het, zoals ik eht kan lezen, prima!!!

Sannie

Primavera

Primavera

06-12-2010 om 10:39

Klinkt niet verontrustend

Hallo Saffira,
Wat leuk, ik woon al meer dan 20 jaar in Italië, welke regio zit je? Omdat de Italiaanse bevolking opgebouwd is uit oorspronkelijk zeer verschillende bevolkingsgroepen hebben ze aparte groeicurves voor Noord, Midden en Zuid. Als Nederland moet je eigenlijk de curve van Noord aanhouden.
Het kan heel goed dat het startpunt van de baby bij de geboorte niet op de groeilijn zit die hij uiteindelijk gaat volgen. Het viel me juist op dat de babymaten die ik las in het ziekenhuis in Italië niet erg anders zijn dan in Nederland, terwijl Nederlanders uiteindelijk wel langer worden. Mijn Italiaanse man was zelfs 60 cm bij zijn geboorte, terwijl hij uiteindelijk gewoon 1.75 is geworden. Zeker groter dan zijn ouders, maar niet de lijn die een baby van 60cm zou volgen als hij op dat lijntje zou blijven zitten.
Hoe lang heeft je zwangerschap geduurd? Dat heeft ook invloed op de lengte die de baby bij de geboorte heeft.
Je voeding is is prima. Baby's die te weinig krijgen worden eerst dunner en lopen kans op uitdroging, omdat borstvoeding behalve voor de Kcal ook de eerste maanden volledig voor de vochtvoorziening zorgt. De stop in lengte groei komt pas een flinke tijd erna.
Krampjes zijn vrij normaal met name in de eerste 3 maanden, de darmen moeten gewoon nog uitrijpen. De ene baby heeft er meer last van dan de andere, maar het heeft geen invloed op de groei. Bovendien is de samenstelling die jij beschrijft die van gewoon goed verteerde poep.
3 dagen niet poepen is heel normaal voor borstgevoede baby's. Het kan zelfs nog langer duren. Mijn oudste was er zo eentje. Net op het moment dat ik helemaal wanhopig werd gooide ze weer een luier boordevol. Je kunt eventueel het buikje met een ronddraaiende beweging zachtjes masseren. Zolang ze geen harde buik krijgen en de buik soepel aanvoelt is het goed. Laat je niet overhalen tot babyklisma's of stimulatie met de thermometer van achteren, waar oudere Italiaanse dames bij zweerden, want dat is juist helemaal niet goed. Het komt echt allemaal vanzelf.
Doe wel heel kalm aan met de introductie van bijvoeding met 6 maanden, want dan kun je waarschijnlijk weer zo'n periode krijgen dat je baby meer moeite met poepen heeft. Introduceer bijvoeding dan met kleine beetje tegelijk en niet gelijk een heel potje of hele maaltijd.
In Italië hebben ze ook een hele informatieve borstvoedingslijst http://it.groups.yahoo.com/group/allattiamo/ en bijbehorende site www.allattiamo.it De lijst is wel in het Italiaans, maar ze zijn erg begripvol voor wie dat niet zo goed schrijft en veel kunnen ook wel Engels. Verder zijn er borstvoedingsorganisaties die in vele steden bijeenkomsten houden en waar iedereen naar toe kan die met vragen of ook alleen maar onzekerheden zitten. Zie http://www.lllitalia.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=46&Itemid=53
Kortom uit je berichtje merk ik niks op wat aan problemen van te weinig voeding of slaap zou kunnen liggen. Alleen als je kind dwars door alle lijntjes blijft zakken en onder de onderste lijn terecht komt kun je gaan denken aan zeldzame aandoeningen zoals groeihormoondefect of schildklierhormoondefect. Op de laatste wordt trouwens standaard geprikt in Italië vlak na de geboorte in het ziekenhuis samen met een heleboel andere dingen. Als je daarna niks hoort is het allemaal goed. Is je baby in Italië geboren?
Groeten Primavera

Saffira

Saffira

06-12-2010 om 13:26

Thermometer

Hoi Primavera,

Bedankt voor je lange reactie!!
Ik woon bij het lago maggiore, dus hier zouden ze dus de "langere" curve aan moeten houden.
Ik was inderdaad 9 dagen overtijd, dus dat zal wel de reden zijn geweest dat hij zo groot was, maar dan nog zou hij wel een lijntje aan moeten houden lijkt mij!

Toch heb je me wel gerustgesteld, ook met het voorbeeld wat betreft je man.

Als ik inderdaad naar mijn jochie kijk, dan ziet hij er beregezond uit, dus ik geloof ook niet dat ik me echt ongerust hoef te maken.

Kan je me vertellen waarom een thermometer van achteren niet goed is? Heb het maar een enkele keer gedaan en merkte ook dat het totaal geen effect had. Maar is het echt slecht om te doen?

Groetjes,
Saffira

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.