Babytijd Babytijd

Babytijd

Baby die veel overgeeft

Zoon is nu 2 maanden. Hij was 3.5kg bij de geboorte en weegt nu iets van 6kg. De laatste keer wegen was hij 300gr aangekomen in 2 weken. Hij krijgt borstvoeding. Op zich doet hij het goed.

Alleen word ik zo langzamerhand gek van zijn gespuug. Na elke voeding komt er wel wat melk terug. Gevarieerd van een mondje melk tot een tsunami. Dan kan er een of enkele uren later ook nog wel waterige of heel slijmige drab uit zijn mond komen. Je hoort hem heel vaak vocht wegslikken, iets waar hij vaak wakker van wordt. Hij komt aan dus de reflux is niet ernstig genoeg om medicijnen voor te schrijven.

Sinds gisteravond 8 uur maakt hij het wel erg bont. Hij heeft hij zo'n 5 voedingen gehad en 3 daarvan zijn vrijwel volledig teruggekomen. De andere 2 een beetje. Mijn borsten voelen alsof ze een tweeling voeden, want na zo'n spuugbeurt is zijn maagje leeg en wil hij meer, wat soms ook weer terugkomt.

Moet ik me hierover zorgen maken of me erbij neerleggen dat het gewoon een spuugbaby is?

Fransien

Fransien

09-11-2011 om 15:07

Johannesbroodpitmeel?

Hoi Petal,
Dit klinkt echt als behoorlijk teruggeven. Bij onze baby's (die lang niet zo erg waren) begonnen we tegen de tijd dat ze konden rollen en begonnen met kruipen (het spugen was toen enorm veel) met johannesbroodpitmeel. Het is bij de meeste drogisten en in sommige supermarkten verkrijgbaar als nutriton en het verdikt de voeding in het maagje zodat die niet zo makkelijk terug komt. Begin wel rustig aan met het verdikken, het is best een geklooi met die theelepeltjes (druppeltje vit D erbij deed wonderen, dat vonden die van ons lekker) en als je te erg gaat verdikken kunnen ze last van darmkrampjes gaan krijgen.

Tirza G.

Tirza G.

09-11-2011 om 18:41

Soms

helpt het om wat vaker kleinere voedingen te geven. Dat belast de maag net wat minder, waardoor de teruggeef-prikkel wat meer achterwege blijft.

Tirza

Poppy

Poppy

09-11-2011 om 19:07 Topicstarter

Fransien

Ik woon in Engeland maar wellicht hebben ze dat ook hier. Ik heb Gaviscon van de dokter wat ook zou moeten helpen maar met borstvoeding is dat gewoon prut. Eerst aanmaken en dan proberen 30ml van dat spul erin lepelen. Vandaag geprobeerd en zoon begon zo te kokhalzen dat ik maar gestopt ben omdat ik bang was dat de voeding er anders sowieso uit zou komen.

Poppy

Poppy

09-11-2011 om 19:10 Topicstarter

Tirza

Oef, op zich snap ik wat je bedoelt maar ik voed al om de 2-3 uur. Zou ik dan nog vaker moeten voeden?

Zoon heeft trouwens een enorm slurp talent want na 5 minuten aan een borst heeft hij genoeg en hij wil de andere dan vaak niet eens. Mijn oudste dronk met deze leeftijd nog vaak bijna een half uur.

Misschien drinkt hij te snel? Maar geen idee wat ik daar dan aan kan doen. Kan moeilijk een kleinere tepel geven ;)

dc

dc

09-11-2011 om 23:44

Infacol?

Heb je infacol geprobeerd? Dat helpt om de lucht bij elkaar te houden en kan misschien helpen? Kun je hier in engeland gewoon in de supermarkt kopen.

Misschien spurt je melk er in het begin ook te snel uit. Probeer eens een beetje (handmatig) af te kolven voor je je borst aanbiedt. Ik had dat in het begin ook een tijdje, en vroeg me af waarom ze zo onrustig dronk. Ik kolfde toen een keer, en binnen een halve minuut had ik een flesje vol. Dat kost me normaal gesproken dagen :-) Na 1 keer goed afkolven was het probleem verholpen.

Fransien

Fransien

10-11-2011 om 10:23

Lepelen

Ja, het is een mega-geklooi met eerst lepeltjes van zus erin en dat bij een baby die honger heeft. Ik ben vlot overgegaan op lepeltje erin na de ergste honger, dat werkt bij johannesbroodpitmeel in ieder geval wel. Ik zou niet weten wat dat eigenlijk in het engels is, misschien weet Rembrand dat. Je kunt met Gaviscon ook proberen om dat tijdens de voeding erin te lepelen, geen idee of het dan even effectief is, maar het scheelt ook wat gemoedsrust bij moeder en baby, da's ook wel wat waard. Verder wist ik dat mijn baby's gek waren op de vitamine D druppels, dus deed ik door dat papje altijd een druppeltje vitamine D, ging het er stukken beter in. Wel die druppels van het totaal aftrekken natuurlijk.
Wat ik fijn vond van johannesbroodpitmeel was dat het echt puur indikken is, zelfs de huisarts had geen onschuldiger middeltje. En het werkt als een trein, al was ik wel blij dat het gewoon in de fles kon (neem wel een iets grotere speen) toen ik ging werken.
Bij mijn kind, degene die echt ontzettend makkelijk spuugde is nu 5, is er weinig van overgebleven. Ja, als ze een keer misselijk zijn, spuugt hij net iets makkelijker dan degene die er geen last van hadden, maar vanaf een jaar of anderhalf/twee was het eigenlijk wel over.

Tirza G.

Tirza G.

10-11-2011 om 14:17

Ooooooo

Dat had ik zo niet begrepen Petal, ik las ergens in je verhaal '5 voedingen' en dat deed ik op 24 uur. Dan zit er best veel tijd tussen. Neuh, neuh, met om de 2-3 uur is niks mis. Ik denk dat de rest van de info die je geeft (snelle drinker) een groter obstakel is: dat zou het zomaar eens kunnen zijn. Er zijn zulke baby's - en als jij dan een moeder bent die een beetje royaal in de melk zit en een sterke toeschietreflex heeft, dan krijg je inderdaad een knoeiboel.
Mmmmmmm. Even denken. Een beetje afkolven zodat je een toeschietreflex krijgt en daarna pas aanleggen zou een optie kunnen zijn.
Hem na 2 minuten loskoppelen en even rond laten kijken of een boertje laten doen zou een optie kunnen zijn.
Een andere voedingshouding idem: zelf op je rug gaan liggen en hij op zijn buikje bovenop jouw buik, zodat hij je borst/tepel als het ware van bovenaf benadert. Hij moet dan als het ware tegen de zwaartekracht in drinken en bovendien helpt buikliggen tegen refluxklachten. Dat is natuurlijk geen hándige voedingshouding, maar als je die nou voor ogen houdt en dan probeert om bijv. op een stoel of in de hoek van de bank zo ver mogelijk onderuit te zakken, dan kun je in elk geval in je huiskamer blijven :-) Zijn beentjes wijzen dan in de richting van jouw navel/benen, dus hij ligt als het ware meer naar beneden. Eeeeh......fijn he, beschrijvingen via internet :-) Kun je het nog volgen :-)

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

10-11-2011 om 14:20

Infacol

Kent geen vastgestelde werking. Gaviscom wel, maar dat krijg je er niet in en het is ook maar de vraag of het wat doet. Johannesbroodpitmeel doet wel wat, verdikken namelijk. Dat lost het probleem niet op, maar maakt het spugen moeilijker. De Johannesbroodboom heet in het Engels de locust tree.

Tirza

Poppy

Poppy

10-11-2011 om 14:30 Topicstarter

Reacties

Heb ik bij oudste wel gebruikt maar eigenlijk deed dat niets. Deze kan trouwens wel goed boeren, als hij niet in slaap is gevallen dus als ik hem heel gulzig hoor drinken haal ik hem er wel eens snel af om tussentijdig te boeren.

Gelukkig Tirza dat ik niet nog vaker hoef te voeden. Vannacht kwam hij om de 2 uur, echt niet leuk. Vandaag overdag dus maar om de 2 uur aanbieden om te kijken of hij wat meer binnenkrijgt overdag.

Verschillende houdingen doe ik al maar op mijn rug voeden heb ik nog niet geprobeerd. Kan ik nog wel eens doen.

Trouwens na een drama spuug nacht en dag gisteren heeft hij vannacht en vandaag vrijwel nog niet gespuugd. Zelpfs geen mondjes. Nou moe. Wel lekker want het was een hele plakkerige knoeiboel hier.

Proberen te werken met verdikking laat ik voorlopig maar zitten omdat hij alleen aan de borst drinkt. Meneer blieft geen speen dus kolven ben ik niet aan begonnen nog, dan kan ik de melk door de gootsteen gooien waarschijnlijk.

In ieder geval bedankt voor het meedenken. Duimen dat het extreme spugen van korte duur was.

Tirza G.

Tirza G.

10-11-2011 om 14:43

Petal

Zoals zo vaak, is er over schrijven (praten) vaak al de helft van de oplossing. Misschien kan Baby lezen, weet jij veel :-) Heeeeeerlijk, zo'n dag zonder extra wasgoed. Heb je nou ook de neiging om hem heeeeeeeel voorzichtig te hanteren? Dat herinner ik me nog van mezelf, dat ik de hele dag riep: Niet Mee Schudden!!
Ter geruststelling: baby's hebben niet veel hinder van het spugen an sich. Dat doen ze heel makkelijk :-)

Tirza

Poppy

Poppy

11-11-2011 om 10:05 Topicstarter

Tirza

Inderdaad, als ik zoon aan man geef na een voeding krijgt hij altijd 'omhoog houden' te horen. En zoon kotst vrolijk een hele voeding eruit, het zal hem worst wezen want er is altijd meer.

Fransien

Fransien

11-11-2011 om 10:30

Lepeltjes

Petal,
Het kan echt, een lepeltje verdikkingsmiddel er tussendoor doen, maar het is inderdaad een gedoe. Verdikkingsmiddel werkt overigens ook als het als laatste, als toetje na de voeding, naar binnen gelepelt wordt. Probeer het gewoon, kan je een hoop schone kleren schelen.

Poppy

Poppy

11-11-2011 om 11:04 Topicstarter

Fransien

Ik bedenk me net dat ik ook het spuitje wat bij de kinderparacetamol komt kan gebruiken. Dan maak ik 1 zakje Gaviscon ipv 2 en probeer dat er dan zo in te krijgen.

Maar op het moment gaat het verbazingwekkend goed met het spugen dat ik nog even wacht. Zou er verband zijn met het buikslapen?

Fransien

Fransien

11-11-2011 om 13:29

Proberen

Joh, dat spuitje, nooit aan gedacht. Gewoon proberen zou ik zeggen. Probeer anders toch het johannesbroodpitmeel te krijgen, gaviscon neutraliseert volgens mij maagzuur en dat wordt geadviseerd als het kind last heeft van huilen bij het spugen (tenminste voor wat ik gehoord heb). Johannesbroodpitmeel is echt alleen indikken en werkt ongeveer net zoals maizena bij een sausje, alleen dan zonder dat je het hoeft te koken :-).
Mijn spugertjes spuugden ook bij buikslapen, dus ik weet niet of er verband is. Maar fijn dat het even wat minder erg is, scheelt toch weer een hoop werk.

Biene M.

Biene M.

11-11-2011 om 14:36

Maagzuurremmers helpen niet

http://www.amc.nl/?pid=9243&&contentitemid=986&itemid=101

Sterkte! Hier is de jongste ook nogal een spuger. Alhoewel, inmiddels mag ik zeggen dat ze een spuger WAS, want het werd steeds minder en ik denk dat ze de afgelopen maand amper meer gespuugd heeft (is nu 10 maanden).

Tirza G.

Tirza G.

11-11-2011 om 15:05

Er is vaak verband met buikslapen. Baby's met reflux hebben minder last als ze op hun buikje liggen.

Tirza

tele

tele

11-11-2011 om 16:51

In elk geval logisch dat hij niet op zijn rug wil slapen..

Dat wil ik namelijk ook niet als mijn eten omhoog komt. Denk dan ook dat er zeker een relatie is. Wij hebben onze veel-spuger destijds zoveel mogelijk op haar zij laten slapen. Dan lag ze tenminste niet in haar eigen spuug. Verder bed bovenaan dubbel opmaken (bijvoorbeeld met een luier, of een kussensloop) zodat je bij spugen niet het hele bed hoeft te verschonen.

Verder hadden wij heel veel spuugdoekjes en heel veel setjes kleding (en om eerlijk te zijn, droogde ik gedurende de dag de kleding op de verwarming, en hergebruikte ik setjes). Dan kwam ik de dag door met zo'n drie setjes kleding (en dan 's avonds alles in de was).

Heb heel lang nagedacht over wat te doen, maar ook hier verder een gezonde baby, die verder prima aankwam. Dus uiteindelijk hebben we de tijd uitgezeten. (en met een maand of 7 was het over...).

Maar ik weet nog dat het altijd een kunst was om haar schoon en droog op de crèche te krijgen. Dat was aankleden en direct een slabbetje om (en hopen dat dat gelukt was voor ze ging spugen).

(hier ook vaak moeten horen dat ze gewoon teveel kreeg, maar ze gaf ook vlak voor de volgende voeding nog melk terug, het was gewoon niet anders, en bij laten huilen i.p.v. voeden kwam er natuurlijk nog meer melk omdat ze overstuur was).

Zij

Ons meisje spuugt ook best veel. We leggen haar altijd op haar zij te slapen en dan heeft ze er weinig tot geen last van. We hebben toen ze nog kleiner was een zijligger gebruikt, nu gebruiken we alleen de achterkant daar nog van omdat ze niet meer past:-)

Nutriton

We gebruiken ook al maanden nutriton (johannesbroodpitmeel) bij elke maaltijd en dat scheelt ook veel!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.