Babytijd Babytijd

Babytijd

Fem

Fem

30-03-2009 om 16:29

Baby drinkt slecht en komt niet genoeg meer aan (rembrand?)

Kyan (9 weken) gaat steeds slechter drinken en komt niet veel meer aan. Hij kwam telkens ruim 300 gram per 10 dagen aan. In de afgelopen week is hij maar 50 gram aangekomen. Hij kwam altijd al vaak voor een voeding, dat wordt nu alleen maar meer.
Het lijkt wel alsof effectief drinken hem te veel energie kost. Na een paar (klokkende!) slokken houdt hij t voor gezien. Hij begint dan glazig te kijken en valt uiteindelijk in slaap. Als ik hem dan afkoppel en vervolgens opnieuw aanleg drinkt hij weer even en dan weer hetzelfde verhaal. Ik ben de laatste weken alleen maar bezig hem te voeden, maar met weinig resultaat qua gewicht en hij huilt dan ook erg veel.
We hebben spruw gehad en het duurde vrij lang, met veel smeren en sprayen, maar het is alweer een tijdje weg. Zijn billen zijn nu ook bijna genezen (daar was het nog het ergste).
Ook snachts drinkt hij nu om de 2 uur. Ik ben dan ook ruim een uur bezig. Dit is bijna niet meer vol te houden.
Omdat het gewicht vandaag weer echt tegenviel en Kyan vandaag echt helemaal niks wilde drinken ben ik met hem naar de huisarts gegaan. Kyan moet vrijdag weer worden gewogen en bij tegenvallend gewicht wordt hij doorgestuurd naar de kinderarts. Volgens de huisarts moet ik dan rekening houden met opname en sondevoeding.
Maar dat willen we helemaal niet! Ik denk dat het dan helemaal gedaan is met de borstvoeding en dat wil ik echt niet!!! Ik heb mijn oudste niet gevoed, maar dat ruimschoots ingehaald met de jongste die ik zonder problemen 9 maanden heb gevoed. Ik hoop zo ontzettend dat dat nu weer gaat lukken.
Kolven lukt me niet bijzonder goed. En wat ik kolf moet ik invriezen want Kyan wil ook geen fles. Al heel vaak geprobeerd, zowel ik als mijn vriend. Maar ook uit de fles drinkt hij minimaal.
Kortom; hellup
Femke
p.s. ik heb al een lactatiekundige gebeld, maar wacht nog op haar tegentelefoontje (ze was niet thuis)

Fem

Fem

30-03-2009 om 16:31

Aanvulling

Ik dacht vorige week dat mijn voeding terug was gelopen. Toen ik prompt snachts wat bloedverlies had dacht ik dat mijn menstruatie was teruggekomen. Maar het is bij een beetje bloedverlies gebleven, dus dat is het niet.

femmetje

femmetje

30-03-2009 om 18:03

Fem

Ik heb geen tips voor je.. (Je weet ik geef fles..)
Maar vind het wel rot voor je dat het niet zo lekker loopt nu!
Ik hoop dat iemand een goede tip voor je heeft.
Veel succes met lieve kleine mannetje.

Liefs Femmetje.

marie

marie

30-03-2009 om 18:26

Voeden met hulpset?

hallo
Erg veel tips/ervaring heb ik niet maar ik kwam dit eens tegen en dat misschien wel wat voor jullie?
http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/kraamtijd/het-gebruik-van-een-borstvoedingshulpset.html
http://medgrid.medela.ch/BENELUX/breastfeeding/products/nursing.php
succes

Rembrand

Rembrand

30-03-2009 om 19:17

Femke.

Wellicht heb je de lactatiekundige al gesproken, maar ik wilde toch wat hersenspinsels met je delen.
Wat ik wel opvallend vind is dat hij steeds heel veel aankwam en van de éne op de andere week beduidend minder.
Een opname klinkt wel gelijk erg heftig, zeker als je kijkt naar hoeveel hij eerst groeide. Het lijkt me inderdaad goed om naar een mogelijke achterliggende reden te zoeken ( en dat doe je dus ook ).
Waarschijnlijk kwam je melk altijd makkelijk en snel en hoefde hij weinig moeite te doen om zijn buikje rond te krijgen. Soms zie je dan dat zo'n baby niet echt heeft geleerd om effectief te drinken. Het was niet echt nodig omdat de melkstroom toch snel genoeg was. Komt dit je bekend voor ? Nu je productie wat is teruggelopen ( normaal, maar wellicht ook erger omdat er toch een ongi aan zit te komen ) is de melkstroom minder snel en moet hij eigenlijk wel effectief gaan drinken. Zijn drinkgedrag op dit moment lijkt erop dat hij afhaakt zodra de eerste toeschiet over is. Je kan je melkstroom versnellen door borstcompressie toe te passen. Meer hierover kan je lezen op http://www.borstvoeding.com/kindjeaandeborst/al-even-bezig/borstcompressie.html
Onderaan het artikel kan je naar de site van Jack Newman gaan waar je een filmpje over borstcompressie kan bekijken.
Een andere factor die zijn drinktechniek wellicht nadelig heeft beïnvloed is de spruw. Baby's gaan daar vaak slordiger door drinken.
Ben je na het verdwijnen van de klachten nog minimaal tien dagen doorgegaan met smeren ?
Je kan de gekolfde melk ook via een hulpset bijgegeven, maar dit is iets wat je echt met een lactatiekundige moet oefenen. De opname in het ziekenhuis lijkt me vooralsnog erg kort door de bocht, tenzij hij echt stil gaat staan in gewicht of af gaat vallen en droge luiers gaat krijgen. En dan nog zal er naar de borstvoeding moeten worden gekeken. Met sondevoeding zal het achterliggende probleem niet verdwijnen namelijk.
Ik hoop dat je wat aan mijn informatie hebt, en dat deze op één lijn zit met mijn collega.
Sterkte !
M.

Fem

Fem

30-03-2009 om 21:18

Lactatiekundige gesproken

Bedankt voor jullie reacties.
Femmetje, bemoedigende woorden helpen ook hoor ;-) Maar dit was dus inderdaad de reden waarom ik even wat minder reageer en online ben. Ook aan onze eigen site kom ik even niet echt toe. Maar dat is dan maar even zo.
Een borstvoedingshulpset ken ik wel, ik heb het een kennis ooit eens zien gebruiken. Misschien ik denk niet dat we daar nu al aan toe zijn. En al helemaal niet aan een opname voor sondevoeding. Want dat zou een laatste redmiddel moeten zijn voor het geval hij inderdaad af gaat vallen ofzo. Het neemt inderdaad de onderliggende oorzaak niet weg. Dat was mijn idee ook. Dus dat houd ik zowieso mooi af.
Heb de lactatiekundige inmiddels gesproken en dat was een heel prettig gesprek. Ze lag inderdaad qua gedachte behoorlijk op één lijn met jou, Rembrand. Ze heeft me dan ook een heleboel tips gegeven om de boel een beetje op te peppen en makkelijker te laten stromen. Van massage en brandnetelthee tot domperidon en syntocinon.
Van dat laatste bedacht ik me opeens weer dat ik het destijds met Nick (5 jaar geleden dus) op een gegeven moment ook ben gaan gebruiken. Ik heb die 9 maanden als vrijwel probleemloos in mijn gedachten, maar die syntocinon gebruik je natuurlijk niet voor niks. Zo zie je maar.. dat was ik alweer vergeten. Ik heb alleen nog maar de 9 maanden in mijn hoofd waar ik ontzettend van genoten heb.
Ik ga hier in elk geval met de tips aan de slag. Ze gaf ook aan dat dat wel een kwestie van volhouden is, omdat het effect (behalve van de syntocinon, die voel je wel, dat weet ik nog wel) wat later merkbaar is.
Nogmaals bedankt voor de reacties en ik houd jullie op de hoogte.
Groetjes Fem, die vanavond voor het voeden met warme pampers om dr borsten zit ;-)

Fem

Fem

30-03-2009 om 21:19

Spruw

Ondanks dat ik af en toe wel last heb van mijn rechterborst (wellicht toch wat ontstoken?) is de spruw wel echt weg, dit voelt toch anders. Mijn rechterborst was ook altijd voorkeursborst en werd nu dus niet echt goed leeggedronken. (vandaar toch maar wat gekolfd)

Fem

Fem

31-03-2009 om 08:54

Goede nacht gehad

Gisteravond nog een (voor op dit moment) behoorlijke voeding kunnen geven om een uur of tien. Heb hem lekker bij me in bed genomen en liggend gevoed. Dat is toch nog relaxter en dat verschil merk je wel. Daarna sliep Kyan tot kwart voor twee (was voorheen kwart voor een, lang leve de zomertijd ;-)) Toen weer lekker bij me genomen voor een voeding en voor ik het in de gaten had waren we weer een uurtje verder.
Vervolgens heeft hij weer geslapen tot half zes. Toen vond ie t welletjes in zijn eigen bedje geloof ik. Meneer had er zin an... hij was echt vrolijk.
Kreeg vanmorgen tijdens het voeden een sms van mijn ex; Sam (oudste) had flink gespuugd vannacht. Die is nu lekker hier thuis. Misschien heeft Kyan ook wel iets onder de leden (gehad) en was het dat wat we merkten.
We zullen zien. Ben erg benieuwd naar zijn gewicht vrijdag. Een ziekenhuisopname laat ik in elk geval niet toe. Maar ik geloof er ook niks van dat een kinderarts hem op zou willen nemen.
Groetjes Fem

Rembrand

Rembrand

31-03-2009 om 09:15

Fem.

Fijn dat mijn collega en ik op dezelfde lijn zaten ;-)
Wat ik nog vergeten was te vragen is of Kyan soms sinds kort een fopspeen heeft of fanatiek op zijn duimpje zuigt ?
Ik zie wel eens vaker een drastische daling van de gewichtstoename bij kindjes die hun zuigbehoefte op die manier uitleven. Heb je al een filmpje over borstcompressie gevonden ?
M.

Fem

Fem

31-03-2009 om 16:36

Rembrand

Het enige dat Kyan wil is borrrrrrrrrst ;-)
Dat kan het dus niet zijn. Heb het idee dat hij vandaag alweer een stuk beter drinkt. Misschien toch echt wat onder de leden. Maar dat verklaart dan zijn drinkgedrag, niet het weinige aankomen. Dat slecht drinken was van de laatste dagen. Njah misschien dat het een en ander toch met elkaar te maken hebben. Je weet het toch niet natuurlijk. Ben erg benieuwd naar zijn gewicht vrijdag.
Was in "de Tuinen" voor de brandnetelthee en bedacht me ineens dat er ook borstvoedingsthee bestaat. Dat hadden ze en dat heb ik ook maar gekocht. Ben benieuwd. Niet dat ik wonderen verwacht, maar alle beetjes helpen.
Groetjes Fem

Rembrand

Rembrand

31-03-2009 om 19:21

Fem.

Fijn dat hij vandaag alweer een stuk beter drinkt.
Als zijn gewicht Vrijdag toch niet naar wens is ( 110 gram of meer ) kan je natuurlijk ook een huisbezoek afspreken met de lactatiekundige. Als er twijfels zijn rondom het aanleggen of de drinktechniek is dat bij mij altijd het voorstel aan de cliënt.
M.

Nog een tip

Hoi Fem,
nog een tip, niet makkelijk met 3 kids, maar.... zorg dat je zelf ook veel drinkt en slaapt. Ik merkte bij alle 3 dat als ik weinig rustte, de voeding snel terugliep.

Verder gebruikte ik de borstvoedingsmix van Sano (ik geloof kruidenmix nr. 14), een groen pak. Veeeeeeel water/kruidenthee drinken en veel slapen (of in elk geval zoveel mogelijk). Vitamine B hielp bij mij ook. En borstcompressie, ik vond dat filmpje waar Rembrand op doelt erg verhelderend, zelfs bij de 3e. En vaak aanleggen, minstens elke 3 uur overdag. Na een paar dagen merk je vaak al verbetering, even volhouden dus.

Heel veel sterkte en succes!!

Fem

Fem

01-04-2009 om 20:50

Tussenstand

Hoi hoi,

Afgelopen nacht een supergoede nacht gehad. Kyan sliep van 22.30 tot 02.30 en na de voeding weer tot ruim 07.00 uur. Ben zelf dus ook heel aardig aan mijn slaap gekomen. Rust is erg belangrijk voor me. Vanmiddag waren de jongens heel erg druk en vervelend (ja dat kunnen ze ook ;-)) en dat had gelijk zijn weerslag. Ik had vanavond echt heel weinig voeding en Kyan was gewoon echt boos!
Ben vanmorgen de tussenstand op gaan nemen op t c.b. Toch maar even gewogen dus. En jawel hoor; 70 gram aangekomen in 48 uur. Gewoon hardstikke netjes dus.
Ik ga vrijdag gewoon toch nog even. Maar geen enge ziekenhuisopnames voor ons hoor :-)
Groetjes Fem

Fem

Fem

01-04-2009 om 20:53

Wiggie

Bedankt voor je reactie.
Ik drink me momenteel suf aan de theetjes. Heb er zelfs een hele fijne thermoskan voor gekocht, zodat ik altijd wat warms binnen handbereik heb. Ben zowieso een enorme theeleut dus dat komt goed uit.
Sinds gisteravond staat hier dus standaard een lekker warme pot borstvoedingsthee klaar. Best lekker vind ik die trouwens!
Groetjes

Fem

Fem

02-04-2009 om 11:37

Nou..

Dat was te merken, dat Kyan gisteravond niet genoeg aan de voedselvoorziening had :-(
Hij kwam om 1.00 uur, 3.15, 5.00, 7.00... "s Kijken of ik er nog wat van kan maken." dat zal ie wel gedacht hebben.. Nou, dat is m gelukt hoor. Ik loop een beetje op mijn tandvlees (ach dan heb ik tenminste geen nieuwe schoenen nodig) maar mijn borsten zitten vol joh!
Ben een beetje moe nu.. Dus Kyan en ik hebben een onthaastochtend. Ff relaxen, compleet met een lekkere massage na het wassen. En wat geven wij er om.. gewoon op de eetkamertafel in in een lekker warme huiskamer. Jazz-muziekje op de achtergrond... Hij vond het heerlijk! (en ik ook hoor ;-))
Nog een drankje als afsluiter en daarna hup.. de maxi-cosi in. Hij was blij met me geloof ik.. zat me stralend aan te kijken. Maar dat was voordat zijn oogjes dichtvielen. Meneer slaapt een diepe slaap nu..
Zal zo maar voorzichtig de maxi-cosi op het onderstel plaatsen. Lopen we lekker het zonnetje in, de jongens van school halen.
Ja heerlijk geslapen gisternacht. Was echt even een helder momentje. Maar na vannacht is ie er weer hoor;
Mijn heerlijke, mistige roze wolk..
Fem

Pittig

Hoi Fem,

het is gewoon best pittig, BV voor een 3e. Vond ik tenminste wel. Hopelijk kun je het weekend wat rusten, of misschien een keer een oppas door de week. Dat je zelf thuis een middag lekker kunt slapen. Op enig moment slaapt beebje door, en dat scheelt. En als dan de late voeding (23 uur) eraf kan, dan wordt het echt makkelijker. Bij mij was dat bij alle 3 de kids bij ongeveer 5 maanden.

Het is nu gewoon een kwestie van volhouden en steun vragen bij je omgeving. Succes!! Hopelijk heb je vannacht weer een goede nacht. En het mooie weer helpt natuurlijk om je beter te voelen.

Sterkte, Wiggie

Fem

Fem

02-04-2009 om 17:25

Tijd voor mezelf

Tsja dat is op dit moment het (overigens enige dat ik kan bedenken) voordeel van "gescheiden" zijn. Mijn oudste kinderen zijn om de week een weekend bij hun vader. En als het mijn weekend is geweest slapen ze er de maandagnacht. Op donderdagmiddag gaan ze naar hun opa en oma na school en blijven daar eten. Ook weer zo'n voordeel van het contact goed houden met je ex-schoonouders. Niet alleen genieten zij en mijn kinderen met volle teugen van elkaar, ik heb zo ook nog eens af en toe mijn handen vrij.
Heb vanmiddag dus ook lekker tegelijk met Kyan een dutje gedaan. Heerlijk. En inderdaad, dit mooie weer geeft ook een boost.
Kyan heeft trouwens meestal geen late voeding. Hij slaapt meestal vanaf 19.00 uur tot tegen 01.00 uur. Om 23.00 uur wakker maken doe ik niet. Dat bleek geen toegevoegde waarde aan zijn nachtritme te geven. Dus laat ik hem gewoon maar zelf aangeven wat ie wil.
Ach onze standaardslogan hier in huis is; "Dat blijft ie niet doen tot zijn 18e".
Groeten Fem

Fem

Fem

03-04-2009 om 12:35

5880 gr!

En het eindresultaat; 5880 gram! 200 gram aangekomen in 4 dagen, dus waar hebben we het helemaal over? Hij doet het weer hardstikke goed. Ik ga niet eens meer terug op consult bij de huisarts. Zou niet weten wat ik daar moet gaan doen. Wel ga ik nog het receptje voor de syntocinon ophalen. Voor je weet maar nooit. Maar gebruiken ga ik het vooralsnog niet.
Toch grappig, op zich voel je je bij je 3e kindje een stuk zekerder. Maar zo zie je maar weer dat elk nieuw kindje toch weer een vlaag van onzekerheid naar boven kan brengen..
Fem

Rembrand

Rembrand

03-04-2009 om 14:13

Mooi zo fem!

Lijkt me genoeg zeggen !
100 gram per week is genoeg !
Je kan natuurlijk altijd telefonisch mededelen hoeveel hij is aangekomen en wat je aanpak is geweest. Steekt de huisarts er wellicht ook weer iets van op ;-)
Die onzekerheid herken ik ook wel. Ik vond het toch moeilijk om sommige zaken los te laten. M.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.