Babytijd Babytijd

Babytijd

Gnome

Gnome

19-09-2008 om 10:09

Baby oogjes

Mijn zoontje is nu bijna 1 maand oud, en zijn oogjes blijven maar vies. De kraamverzorgende heeft gezegd dat dit komt doordat de traanbuisjes nog niet goed functioneren, maar hoe lang kan dat dan duren, weet iemand meer?

-Wendy-

-Wendy-

19-09-2008 om 12:39

Kan lang duren

Mijn nichtje heeft dit ook gehad. Haar ene oogje was, als ik het me goed herinner, na een maand of tien schoon, het tweede oog heeft nog iets langer geduurd. Als het na een jaar niet over is, kunnen de traanbuisjes evt. worden doorgeprikt. Ook kan je bij de dokter een zalfje krijgen. Zelf kan je ze schoonmaken met water (van buiten naar binnen). Op zich is het iets onschuldigs. Leg het anders even voor bij je huisarts/cb.

Wendy

Guinevere

Guinevere

19-09-2008 om 14:25

Heeft zoon ook

Mijn zoon heeft dat ook gehad, hij had als baby altijd één rommelig oogje. Elke dag moesten we prut-poetsen. Nu is deze meneer 6 jaar en dat traanbuisje werkt nog steeds niet optimaal, dus traanvocht loopt regelmatig over zijn wang. "Maar hoe kan dat nou, ik heb een traan en ik ben helemaal niet verdrietig!". In elk geval heeft hij behalve af en toe een nat oog totaal geen last van!

Celine*

Celine*

19-09-2008 om 14:50

Hier ook

En het is vanzelf over gegaan. Ik heb bij mijn zoontje in het begin ook z'n oogjes schoongemaakt met moedermelk en dan was het 2 dagen schoon en dan begon het weer opnieuw. Ik veegde altijd het ergste weg met afgekoeld gekookt water. Hij is nu bijna 3 maanden en ik denk dat het nu zo'n 3 weken prutvrij is :-))

Groetjes Celine

Linda c

Linda c

19-09-2008 om 15:42

Neus sprayen

dat werkte bij ons ook wel. Je hebt wel wat 'zachtere' sprays dan die met zout (homeopatische kinderneussprays)
En een hydrofiele doek bij het hoofdeind die we dagelijks verschoonden, want het is zo vreselijk besmettelijk.

-Wendy-

-Wendy-

19-09-2008 om 21:07

Niet besmettelijk

Een verstopte traanbus bij een baby is niet besmettelijk. Er zit een soort vliesje over de traanbuis waardoor het vocht niet weg kan. Daardoor kan je een bacteriële infectie krijgen waardoor er pus uit de ogen komt. Het is dus geen virus ofzo en echt onschuldig.

Wendy

Juul M

Juul M

20-09-2008 om 03:39

Masseren

Je kan ook proberen om naast het schoonmaken, bij het traanbuisje te masseren 2-3x per dag. Hieronder is er een stukje over. Maar ze zijn er niet over uit of dit wel of niet gedaan moet worden, maar misschien kan je het proberen.

juul

Massage the lacrimal sac (where tears collect) twice a day to empty it of old fluids. Always wash your hands carefully before doing this. The lacrimal sac is in the inner, lower corner of the eye. Start at the inner corner of the eye and gently press upward, using a cotton swab. A small amount of clear fluid should come out.

Diana

Diana

20-09-2008 om 05:18

Hier ook

Hoi

Mijn zoontje had dat ook, in beide ogen. Wij maakten het gewoon telkens schoon met watjes gekookt in water of kamille thee, en masseerden een aantal keer per dag de traanbuisjes. (zachtjes naar beneden vrijwen van de binnekant van het oogje naar de neus toe: hier was ons verteld dat dat goed werkte) Na 6 weken was het opeens helemaal over. Baby had er verder geen last van.
Succes!

Gnome

Gnome

20-09-2008 om 05:39

Bedankt

Ja met moedermelk schoonmaken doe ik al (handig spul he, dat van moeder natuur ;) Je hoeft er niet eens de deur voor uit om het te gaan kopen :P) Maar het blijft pruttelen.

Ik hoef volgende week pas naar het CB, zal het daar ook nog eens voorleggen, maar zo te lezen is het vrij normaal bij kinderen als ze klein zijn. Het is alleen niet zo'n lekker gezicht steeds als je je kind wil showen aan kraambezoek :P:P:P

Bedankt allemaal voor de tips :)

Carolien

Carolien

20-09-2008 om 12:35

Consultatiebureau

Mijn tweede had een vies oogje had (werkelijk vanaf de dag van de geboorte). Eerst zei de wijkverpleegkundige en later de arts op het consultatiebureau dat het echt vanzelf wel over zou gaan van wegpoetsen met afgekookt water en dat de huisarts er toch niets aan zou doen voordat het kind een jaar was. Toen we drie maanden verder waren was het nog steeds niets beter: kind werd nog steeds iedere keer wakker met een oogje dat dicht zat, dat met veel gedoe schoongepoetst moest worden enz. Ik was het op een gegeven zo zat en ben naar de ha gegaan. Die lachtte me hartelijk uit toen ik zei dat het cb gezegd had dat er niets aan gedaan zou worden en gaf wel medicatie. Uiteindelijk hebben we zowel druppels als zalf gehad. Kind bleef gevoelig en heeft het nog wel een aantal keer teruggehad, maar uiteindelijk bleef het weg.
Kortom, ik weet niet hoeveel vertrouwen je hebt in je cb(arts), maar zelf heb ik meer vertrouwen in de ha dan de arts van het cb. Ik zou niet doormodderen, maar het in ieder geval aan de ha laten zien. Kan hij/zij altijd nog zeggen dat het vanzelf wel over gaat.
groetjes,
Carolien

Gnome

Gnome

20-09-2008 om 20:41

Goed dat je het zegt

ik heb nooit zo'n hoge pet op van het cb, dus ik zal je advies zeker in mn hoofd houden! thx

Kari1

Kari1

21-09-2008 om 10:58

Medicijnen of niet

Traanbuisjes gaan niet eerder open door het gebruiken van antibioticadruppels/zalf. Carolien geeft dat al aan: kind heeft het nog wel een aantal keer teruggehad, maar uiteindelijk bleef het weg. (Toen de buisjes uiteindelijk in de loop van de groei niet meer verstopt zaten.)
Als je de ogen met poetsen nog redelijk kunt bijhouden dan hoef je geen medicijnen te gebruiken. Als het te heftig wordt (dik rood, veel vieze plak en bijna niet meer open kunnen) dan kunnen medicijnen (tijdelijk) verlichting brengen. Er is natuurlijk een grijs gebied tussen wanneer dat "moet" en wanneer het nog niet hoeft. Daar kunnen moeder, cb en huisarts allemaal een andere mening over hebben.
Kari

Carolien

Carolien

21-09-2008 om 14:12

Symptoombestrijding

de oorzaak neem je niet weg door medicatie, daar heb je helemaal gelijk in, Kari1. En ik zou ook zeker neit meteen naar medicatie grijpen. We hebben destijds niet voor niets zo'n maand of drie met afgekookt water gepoetst... Maar ik vind het ook zo wat om helemaal niet aan symptoombestijding te doen, als een baby dag na dag met een vies oogje zit. Het oog lijdt geen schade heeft de huisarts me verzekert, maar het kind werd wel gallisch van iedere keer dat gepoets. En itt wat het cb meldde zijn er artsen die in een aantal gevallen wel aan symptoombestrijding willen doen...
groetjes,
Carolien

Gnome

Gnome

22-09-2008 om 22:09

Cb geweest

De arts zei inderdaad wat jullie ook zeggen, dat het wel tot een jaar kan duren voor het over is, maar het kan ook elk moment over zijn. Tot nu toe zijn zn oogjes verder niet ontstoken, dus geen zalfjes of zo, ik krijg het nu ook nog goed schoon in badje of douche. Die doekjes ga ik ook kopen, makkelijk voor tussendoor en lekker neutraal ;)

thx

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.