Babytijd Babytijd

Babytijd

Biene M.

Biene M.

24-06-2011 om 13:55

Borstvoeding in het openbaar

http://www.nu.nl/gezondheid/2546349/helft-van-moeders-schaamt-zich-borstvoeden.html

Herkennen jullie dat, die schaamte, opmerkingen etc? Misschien heb ik een enorme plaat voor mijn hoofd of een selectief geheugen, maar ik herinner me amper reacties en voor zover die er waren, waren ze positief. En ik heb dus echt nooit op een wc gevoed.

Totaal niet

Ik moet wel zeggen dat ik meestal in de buurt van een muur of hoek ging zitten. Maar ik heb echt overal gevoed.

Ik zag een keer een programma op de BBC waar een moeder die niet in het openbaar durfde te voeden op een plat bankje midden in een overdekt winkelcentrum ging voeden om haar schroom te overwinnen. Dat vond ik nou zo'n onzin. Oh ja, tot dan toe had ze altijd de WC genomen... ik weet niet wat ik erger vind. Er liepen allemaal mensen om haar heen. Niet dat je daar niet mag voeden van mij, maar ik zou het niet aanraden voor een newbie. Dan zou ik een rustig hoog bankje ergens achteraf of een hoekje in een rustig restaurant nemen.

Oh, leeftijd speelt misschien ook nog een rol.. ik heb frequent buitenshuis gevoed tot een maand tot 10 denk ik. Daarna alleen nog maar thuis, maar dat had meer met ons ritme met maken dan met voedschroom. Oh nee, daarna ook nog wel op lange treinreizen geloof ik. Nou ja, zoiets ofzo.

Heb ook nooit negatieve reacties gekregen. Alleen verbaasde reacties van mensen die het niet door hadden gehad.

Yaron

Yaron

24-06-2011 om 14:56

Weinig reacties gehad

Ik heb 3 van mijn 4 kinderen ook gewoon in het openbaar gevoed, ik heb wel altijd geprobeerd om het op een discrete plek te doen, maar dat lukte niet altijd. Wel lukte het aardig om te voeden zonder mijn borsten te laten zien. Eén keer heb ik wel een onaardige reactie gehad en dat was nota bene mijn oom op een familiefeestje bij een restaurant, wij waren het enige gezelschap daar, maar hij vond dat ik ook wel op een plekje alleen had kunnen zitten in plaats van bij de familie. Mijn bijzonderste plekken om te voeden waren bij de notaris tijdens de overdracht van ons nieuwe huis, zoon was toen 2 weken, niemand aan tafel had door dat ik aan het voeden was. En op een trap op Schiphol, wij waren aan het wachten op iemand en dochter ging op een gegeven moment krijsen van de honger, de dichtsbijzijnde plek om te zitten was op die trap. Iedereen liep om mij heen, maar ik denk niet dat er iemand was die door had dat ik mijn dochter aan het voeden was.

Ook geen herkenning

Mijn zoontje heb ik tot ongeveer zeven maanden ook overal gevoed. Daarna niet meer, maar dat is meer omdat hij heel snel afgeleid raakt en gaat bijten bij onverwachte geluiden, heel fijn... ik heb wel eens opmerkingen gehad, maar allee steunend van oudere dametjes en het heeft een keer tot een heel gesprek over borstvoeding geleid met iemand die zwanger was van haar eerste kindje. Wel ging ik in een restaurant/koffietentje het liefst met mijn rug naar de grootste groep mensen zitten. Niet uit schaamte, maar omdat ik en zoon nog wel eens onhandig waren met aanhappen en er dan wel eens een stukje bloot te zien was.
Ik hoop eigenlijk dat er moeders zich melden die wel last hadden van die schaamte, want ik ben benieuwd naar het verhaal dat daar achter zit!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

liora

liora

24-06-2011 om 17:28

Wel herkenning

Ik heb erg grote borsten en dan kan je echt niet discreet voeden. Heb het dus nooit in het openbaar gedaan.

dc

dc

24-06-2011 om 17:49

Nee

Ik heb ook grote borsten, maar ben gewoon niet discreet! Het kan me echt niets schelen wat anderen ervan vinden. Ik vond een tas die iemand in het ziekenhuis had dan ook erg grappig:
If breastfeeding offends you, put a towel over YOUR head!

Ik heb trouwens zo'n borstvoedingshoed gekocht, en ik vind hem geweldig! Hij is namelijk niet alleen superhandig om te camoufleren, maar ook super om baby tegen zon en wind te beschermen tijdens het voeden. Had ik net ook baat bij! Met dank aan Biene die me erop gewezen heeft!

http://www.lafeenoire.com/breast-feeding--baby-nursing-241-c.asp

Asa Torell

Asa Torell

24-06-2011 om 20:46

Ook nauwelijks reacties gehad

maar misschien merk ik dat soort dingen ook niet goed op, zou best kunnen. En ik schaam me niet zo gauw, dat maakt dit soort dingen wel makkelijker.

Massi Nissa

Massi Nissa

24-06-2011 om 20:54

Nee hoor

Ik krijg juist allemaal bejaarde dames naar me toe die zwijmelend uitwijden over hun eigen bv-tijd. Ik weet ook niet wat voor uitstraling ik heb, maar ik trek die lieve oudjes bij bosjes aan als ik in het openbaar voed.
Verder eigenlijk ook alleen maar positieve blikken en glimlachjes. Nog nooit zelfs maar iemand raar zien kijken. Maar ik ben ook niet zo oplettend, er gaat vrij veel langs mij heen. Zeker als ik naar het lieve hoofdje van zoon zit te staren.
Groetjes
Massi

Asa Torell

Asa Torell

24-06-2011 om 20:57

Overigens

kan ik me goed voorstellen dat niet iedereen zich er gemakkelijk onder voelt, in het openbaar te voeden. Ook zonder reacties moet je toch ineens een stuk meer 'bloot' (ook al zie je het idd. niet) dan je gewend bent.

Sunja

Sunja

24-06-2011 om 21:57

Soms

Grappig genoeg heb ik mij nooit bezwaard gevoeld bij vreemden of op openbare plekken, maar toen mijn collega's op kraambezoek waren ben ik boven gaan voeden! Ik had er ineens helemaal geen zin in dat zij misschien een stukje bloot zagen ofzo.
Maar nee, verder schamen wij ons niet en heb ik vandaag nog op een bankje bij de speeltuin in de dierentuin mijn inmiddels 11 maanden oude zoon aangelegd. En daar kun je dus geen hydrofielluier of iets anders meer overheen draperen want dat trekt hij opzij om eens goed te kunnen rondkijken onder het lurken :-)) Ik kijk eigenlijk ook nooit zo om mij heen dus ik ben wellicht ongevoelig voor vreemde blikken.
Sunja

essanlau

essanlau

24-06-2011 om 22:40

Ongemakkelijk

Ik voel mij er wel ongemakkelijk bij.
Thuis niet, daar voedde ik wel gewoon op de bank, ook met visite (vooral directe familie) maar ik heb het nooit in het openbaar gedaan. Vooral de 2 jongsten waren erg onrustige drinkers met veel aanhappen en loslaten en ik voedde in de rugbyhouding wat in het openbaar mij nogal lastig lijkt. Daarbij ging het ook niet altijd even soepel.

Ik heb wel veel bewondering voor mensen die het wel kunnen en ben zelfs een beetje jaloers omdat het dan zo makkelijk lijkt wat bij mij nooit zo was.

Esther

Aagje Helderder

Aagje Helderder

24-06-2011 om 23:09

Vond het geen probleem

Vooropgesteld dat ik geen natuurtalent was met borstvoeding, maar voeden in het openbaar had ik totaal geen moeite. Ik liep er niet mee te koop, maar was ook niet extra discreet ofzo. Ik vind het zo'n natuurlijk iets dat ik bij bv geen enkele last had van de gedachte dat 'vreemden' mijn borsten zouden zien. En dat terwijl ik verder absoluut niet topless zou gaan. Verder kan ik me vanuit die gedachte dat het zo natuurlijk is ook helemaal niet voorstellen dat het aanstootgevend zou kunnen zijn. Ik weet dat het bestaat, maar ik snap daar helemaal niets van.
Aagje

Biene M.

Biene M.

25-06-2011 om 07:57

Ongemakkelijk

De eerste keren buitenshuis vond ik het wel wat ongemakkelijk. Ik ga altijd een beetje in een hoekje zitten, vooral omdat ik niet wil dat de baby afgeleid wordt en om de toeschietreflex niet in de weg te zitten. Die eerste keren was ik wat aan het klooien met sjaaltjes en omdat de baby toen vrij jong was, was het aanhappen ook nog iets wat aandacht behoefde. Maar het werd allengs makkelijker en vanzelfsprekender en die sjaaltjes ging ik steeds vaker vergeten.

Het ongemakkelijkst vond ik het inderdaad in de aanwezigheid van collega's of baas.

Omdat mijn zoontje pas met anderhalf echt ging eten heb ik hem tot die tijd ook nog geregeld in het openbaar gevoed. Soms vroeg ik me wel af of mensen dat niet raar zouden vinden bij zo'n groot kind, maar als ik reacties kreeg, waren die positief.

Dc, wat leuk dat je die hoed hebt besteld en dat hij bevalt!

Limi

Limi

25-06-2011 om 08:12

Herken het niet

Behalve in de periodes dat mijn baby's beter dronken als er geen afleiding was, heb ik me nooit afgezonderd. Bij mij zie je ook niks, dus ik zou niet weten waarom.

Van andere mensen heb ik ook altijd alleen maar positief commentaar gehad. (Behalve mijn jongere broer dan; die vond het smerig. De onbenul.) Er zijn eigenlijk best veel mensen die lang voeden, maar die vertellen dat alleen als ze het een ander zien doen.

De jongste is nu bijna 2 en ik voed nog steeds in het openbaar. Dat moet ook wel, want we zitten nog op een keer of 7 per dag.

Biene M.

Biene M.

25-06-2011 om 09:33

Pelle

Ik heet geen Liora, maar zo'n ieniminibabyhoofdje is niet bepaald bedekkend voor een cup G of groter.

Massi Nissa

Massi Nissa

25-06-2011 om 12:17

Lol biene

"Zo'n ieniminibabyhoofdje" - zoon heeft nu met drie maanden al zo'n groot, rond bolletje dat zelfs mijn meloenborst er zo'n beetje achter verdwijnt.
Groetjes
Massi
PS: Het zal mij trouwens echt worst zijn als iemand zich ergert aan bv in het openbaar. Dat shirt van dc vind ik geniaal!

Kiki

Kiki

25-06-2011 om 12:37

Ik heb geen schaamte en ik ken geen schaamte

Ik heb gewoon altijd en eeuwig gevoed en overal. Moest ook wel, want mijn jongste bliefde echt geen fles, dus die moest wel in het openbaar

Ik had altijd een dekentje over ze heen als ik in een restaurant zat of bij mijn schoonouders (dat vond ik gek genoeg dan wel weer meer gênant)

liora

liora

25-06-2011 om 13:04

Pelle

Moeilijk uit te leggen maat het is echt niet hetzelfde. Ik voedde ook het beste in rugbyhouding en dat maakt het ook moeilijker.

Biene M.

Biene M.

25-06-2011 om 21:54

Rugbyhouding

Die is vooral voor vrouwen met grotere borsten handiger. Maar ik vond hem vooral handig toen de kinderen nog echt klein waren, na een paar maanden gebruikte ik hem eigenlijk alleen nog bij de clusteravondjes van middelste, omdat ik dan mijn handen vrij had.

Biene M.

Biene M.

25-06-2011 om 21:56

Aangezien ik geen zin heb om telkens die paar kledingstukken te dragen waarmee ik discreet kan voeden, draag ik vaak iets waarbij ik een hele borst uit mijn kleding moet halen om te voeden. Dan scheelt het toch echt wel of het een flinke sinaasappel of een bescheiden watermeloen is die je tevoorschijn haalt.

Vic

Vic

25-06-2011 om 22:56

Zeker

Toen oudste bv kreeg, had ik een collega die twee weken later was bevallen. Tijdens mijn kraambezoek aan haar hebben we gezellig samen zitten voeden. Ik was zwaar onder de indruk (sorry) van het verschil tussen het kleine babyhoofdje en de grote borst van mijn collega. Bij mij waren de afmetingen min of meer gelijk, en dat voedt echt discreter. Ik kon de baby ook meer tegen me aan houden tijdens het voeden. Die van haar lag zo ongeveer op het puntje van haar knie.

liora

liora

25-06-2011 om 23:23

Vic

Ja dat is dus een verschil, de baby zit veel verder van je lichaam af.
Pelle je moet dit maar even aannemen, het is echt een verschil!

liora

liora

26-06-2011 om 07:59

Nou

Hoi Pelle,

Ik ben totaal geen expert, maar mijn lactatiekundige adviseerde om maximaal 10 minuten per borst te voeden en niet meer. Maar wellicht was dat specifiek voor mij en mijn kind.

Liora

Massi Nissa

Massi Nissa

26-06-2011 om 08:10

Nee hoor pelle

Die van mij ligt ook graag drie kwartier aan de borst. Hij drinkt dan niet continu, hoor, hij rommelt wat aan en geniet van de gezelligheid en drinkt dan weer wat. Wat hem betreft ligt hij volcontinu aan het melkreservoir - helaas heb ik nog andere activiteiten.
Als ik hem in het openbaar voed, zet ik er wat haast achter. Desnoods kolf ik met mijn hand mee (gemeen he). Dan heeft hij na een kwartier of twintig minuten genoeg binnen om weer een tijdje door te kunnen.
Groetjes
Massi

dc

dc

26-06-2011 om 08:30

Liora?

Is de borstvoeding gelukt?

Misschien is het omdat mijn kinderen al met rond de 4.5kg beginnen, maar 10 minuten drinken heeft geen van de 3 gedaan. Als ze nu erge honger heeft en snel drinkt, dan drinkt ze zeker 20 minuten per borst!

Ik heb trouwens ook grotere borsten dan het hoofd van mijn baby :-)

Biene M.

Biene M.

26-06-2011 om 09:06

10 minuten

Minibiene redt het (als ze niet afgeleid is en alleen aan de borst is voor de honger en niet voor de troost of gezelligheid) met 8 minuten per borst. Maar haar grote broer was meer van 20 minuten per borst en liefst langer (nonstop).

10 minuten zei de lactatiekundige in het begin ook tegen mij, maar dat was om mijn tepels te sparen. Dus dan ging het van 10 minuten links, 10 minuten rechts, 10 minuten links, 10 minuten rechts. Maar alleen de eerste tijd, na een poosje hield ik hem juist langer aan één borst, vanwege de groene poep.

liora

liora

26-06-2011 om 09:11

Hoi dc,

Ja was gelukt. Nou ik neem aan dat het advies echt was toegesneden op baby en mij. Hij groeide enorm op borstvoeding. Ik heb een paar keer gedacht dat de weegschaal stuk was.
Bovendien was hij randprematuur en mocht in het begin niet meer dan zeven minuten per borst omdat het anders te vermoeiend voor hem was.
Ben zelf al met twee maanden gestopt dus geen idee hoe het daarna verder was gegaan.
En 's avonds kreeg hij ook regelmatig vier borsten achter elkaar hoor, dus zo precies hield ik me er ook niet aan...

(was dus niet zo'n relevante bijdrage van mij, dat 10-minuten advies..)

Stakeholders

Het onderzoek komt uit de koker van Philips. Die heeft na de overname van Avent hier gewoon belang bij. Want als je maar goed doorgeeft dat borstvoeding iets is waar je je blijkbaar voor schaamt (was zelf nooit op het idee gekomen), dan gaan er meer moeders kolven en een fles geven en dan heb je meer klanten die je kolven kopen.

Biene M.

Biene M.

26-06-2011 om 13:09

Dirksmama

Dat was ook mijn eerste gedachte. Maar het artikel eindigt met "Volgens de onderzoekers is het van belang dat borstvoeding zijn taboe status verliest. Het is belangrijk voor de gezondheid van het kind en het aanleggen van een kind aan de borst, zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn."

Daardoor was mijn achterdocht wel weer weg.

Nou, de mijne niet biene

Wiens brood met eet...

Valkyre

Valkyre

26-06-2011 om 20:19

Ook lastig

Ik heb normaal al flinke borsten (cup E, valt gelukkig niet zo op door mijn brede schouders), maar tijdens de borstvoeding zweefde ik ergens tussen cup H en I ofzo... Geen baby die dat nog een beetje leuk afdekt. Ik had ook een hekel aan borstvoedingsshirts, want ik kon altijd net de tepel en tepelhof door dat gat wurmen, en de rest zat klem - dat voedt gewoon niet lekker. Zoon weigerde dan ook aan te koppelen, want hij was gewend om z'n knuistjes lekker op mijn huid te leggen. Dus ik droeg altijd rekbare shirts met een flinke V-hals en haalde de hele borst te voorschijn. Ik vond het ook niet fijn om in het openbaar te voeden - discreet voeden is me nooit gelukt (zoon graaide sjaaltjes woedend van zijn hoofdje of beet me). "gelukkig" had ik zoveel last van mijn bekken dat ik de eerste acht maanden veel thuis was en niet ver kon wandelen...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.