Babytijd Babytijd

Babytijd

eef!

eef!

27-01-2010 om 14:34

Borstvoeding loopt niet lekker.

Op het moment loopt het niet goed met de borstvoeding bij mijn zoontje van bijna 10 weken. Ik zal proberen om het een beetje duidelijk op te schrijven en hoop dan op wat tips.
Mijn zoontje heeft vanaf het begin erg goed gedronken. Hij had een goede techniek en kwam goed aan. Ik had/heb ook echt voldoende voeding. Hij was met zijn geboorte 3340 gram en is nu 6500 gr. Maar nu zijn we al een tijdje aan het sukkelen. Hij hapt niet meer goed, doet zijn mond niet ver open en ik hoor regelmatig ook wat lucht naat binnen "klakken". Soms trekt hij aan mijn tepel of laat hij los en hapt hij opnieuw. Het zijn dus erg onrustige voedingen. Daarbij komt ook nog dat hij elke keer na een half uurtje slaap alweer wakker wordt en dan erg op zijn vuistjes aan het zuigen is. Ook steekt hij vaak zijn tongetje even uit zijn mond. Ik vind het erg moeilijk om erachter te komen waarom hij wakker wordt. soms denk ik dat hij honger heeft en dan geef ik hem weer wat, maar dan drinkt hij slecht. Soms lijkt het alsof hij krampjes heeft. Zo komt het soms voor dat ik hem vaak voed op een dag en vaak heeft hij dan 's avonds echt kramp omdat hij erg vol zit, denk ik.
Ik vraag me af of hij zo slecht drinkt omdat hij geen honger heeft, voed ik hem te vaak? Of heeft hij juist vaak honger omdat hij zo slecht drinkt en dus mijn borst niet goed leeg krijgt? Of heeft hij misschien spruw; onrustig drinken, veel met zijn handjes bij zijn mond, tongetje uit zijn mond. Maar ik zie niks op zijn tong. Kortom, ik weet het echt niet meer. Wat ik wel weet is dat het niet goed loopt zo. Wie weet raad?

Spruw

kan inderdaad een oorzaak zijn. Zie je niet altijd op de tong, soms ook alleen op de binnenkant van de wang, of soms is het volgens mij helemaal niet duidelijk te zien. Je kan even langs cb om te laten nakijken of naar de ha en gewoon om een anti-spruw medicijn vragen.
Wat ook kan zijn is dat hij veel lucht naar binnen krijgt en daardoor niet goed kan happen. Dat zie ik al bij mijn jongste van 2 weken, als hij niet lekker hapt dan heeft hij een boertje wat hem dwars zit. Even laten boer, en hier werkt dat het beste door hem over mijn hand naar voren te laten leunen terwijl ik over zijn rug wrijf. Die boer kans soms heel lang op zich laten wachten. Bij mijn dochtertje duurde het soms een kwartier.

Rembrand

Rembrand

28-01-2010 om 08:38

Spruw niet altijd zichtbaar.

Hoi Eef,
Het ziet er inderdaad naar uit dat je zoontje goed groeit. Hij heeft in tien weken tijd zijn geboortegewicht bijna verdubbeld, dus dat zit wel goed.
Het lijkt er op dat je veel melk hebt. Heb je het idee dat je een heftige toeschietreflex hebt ( of had ) en dat hij daar aan gewend is geraakt ? Soms zie je na een aantal weken dat de melkstroom wat minder heftig word ( vraag en aanbod zijn op elkaar afgestemd ). Een baby die eigenlijk niet veel meer hoefde te doen als slikken, merkt nu dat hij wat meer moet werken voor zijn melk. Sommige baby vinden dat niet leuk en gaan borstworstelen en tepeltrekken. Het kan ook zijn dat hij inderdaad pijn of ongemak heeft ( wellicht inderdaad door spruw ). Heb je zelf last van pijnlijke of branderige tepels ? Spruw kan je niet altijd zien bij een baby. Sommige zorgverleners zijn daarvan niet goed op de hoogte en letten minder goed op andere signalen. Je zou kunnen overwegen om een consult met een lactatiekundige af te spreken. Als ze je zoontje kan bekijken ( ook wanneer hij bij jou drinkt ) kan ze beter beoordelen wat er aan de hand kan zijn.
M.

eef!

eef!

28-01-2010 om 16:13

Rembrand

Bedankt voor je reactie. Ik heb zelf geen last van mijn tepels. Maar ik begin het steeds meer te herkennen van mijn eerste kindje die ook spruw heeft gehad. Hij is nu echt heel veel met zijn tongentje bezig, tegen zijn gehemelte en in en uit zijn mond. Hij slaapt de hele dag maar heel kort en is dan heel druk met zijn vuistjes bij zijn mondje. Ik heb net de huisarts gebeld voor een medicijn, ik hoop dat dat gaat helpen. Anders laat ik toch nog een lactatiekundige meekijken.
Eef

Rembrand

Rembrand

28-01-2010 om 19:32

Eef.

Je hoeft zelf (nog) geen last van je tepels te hebben. Maar je wilt het ook niet krijgen......
Lees voor de juiste informatie over spruw en de behandeling even de volgende link:
http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Upload/Bestanden/427606_deel_2_IB_1.pdf
Het gebeurd namelijk regelmatig dat moeders onjuiste of onvolledige informatie en advies krijgen over de manier van behandelen !
M.

eef!

eef!

29-01-2010 om 14:35

Rembrand

Bedankt voor de link, erg nuttige tips!
Ik heb nu toch ook maar iets gehaald om mijn tepels te behandelen.
Maar ik herken mijn zoontje op het moment niet. Hij huilt zoveel en slaapt alleen maar heel erg kort. Moeilijk zeg. Wat ik vooral heel lastig vind, om te beoordelen wanneer het nou wel echt honger is. Hij is namelijk de hele tijd op zijn vuistje aan het zuigen, waarschijnlijk omdat hij zo'n last heeft van zijn tongetje. Wat moet ik daar nu mee?
Ik hoop dat het snel over gaat nu ik de medicijnen heb.
Eef

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.