Babytijd Babytijd

Babytijd

dc

dc

26-11-2012 om 21:25

Borstvoeding - onzin advies

Even om Galaxias en anderen de kans te geven ongestoord hun hart te luchten, wat voor onzin advies hebben jullie gehad of van dichtbij meegemaakt over borstvoeding?

Ik zal even beginnen, ik kreeg na de geboorte van mijn eerste te horen dat ik echt " niet langer dan 10 minuten aan elke borst mocht, anders zouden mijn borsten pijn gaan doen, de borstvoeding mislukken en dat alles mijn fout zijn (sic in het frans). Het moge duidelijk zijn, dat de deskundige in kwestie mij niet uit heeft gelegd hoe ik baby zonder pijn van borst kon verwijderen, dus de pogingen daartoe hebben mij zeker een week tenenkrommend voeden gekost, en ik heb het enkel gered door telefonisch advies van mijn zus.

(ik heb nog meer, maar dat om even te beginnen).

krin

krin

26-11-2012 om 21:55

Geen

Mijn ervaring is vooral positief. Nou ja, niet in het ziekenhuis, waar ik een kolf kreeg toegeschoven maar niemand de moeite nam om me uit te leggen hoe die werkte, en waar iemand me pas na een dag vertelde dat er bij medium care een voedruimte was waar ik altijd kon gaat zitten (en toen ik er zat, was er wederom niemand om tips te geven).
Maar toen we na drie dagen thuiskwamen, was daar de kraamverzorgster die man meteen de stad in stuurde voor een kolf, haar mouwen opstroopte, kind aanlegde om te kijken wat er gebeurde, zich een breuk lachte om mijn gezicht bij mijn eerste toeschietreflex, het aanhappen van zoon controleerde en ons beiden tot natuurtalent verklaarde. Die kolf kon ongebruikt weer terug.
Ze kwam wel met een schema, maar zei erbij dat ik dat ook kon loslaten als dat beter uitkwam, schreef wel keurig voedingsrichtlijnen met die 10 minuten links en rechts, maar zei erbij dat zoon en borsten zelf een betere graadmeter waren.
Perfect, dus.

Mag een pluim ook?

Eigenlijk zou ik wel een borstvoedingspluim willen geven aan het ziekenhuis waar ik ben bevallen, het Slotervaart in Amsterdam. Waarom:
- op tweede dag met tepelkloven een lactatiekundige aan mijn bed, die dacht aan een te kort tongriempje. Consult van de kinderarts en de plastisch chirurg (het is een heel mooi geknipt tongriempje ;-)) heeft dezelfde middag nog een knipje gezet. Eerste probleem getackeld!
- zoon lekker in een aanhangbedje en aangemoedigd om zoon veel bij me te houden.
- op de vierde dag, toen zoon 10% van zijn geboortegewicht was afgevallen begonnen met kolven en iets bijvoeden en na week zat zoon op volledige borstvoeding. Het kolven op advies van de verpleegkundige en de kinderarts.

Verder eigenlijk met weinig professionals over borstvoeding gesproken. Ik had genoeg op te voeden in mijn eigen familie... Het valt mij nu juist op, bv bij intake kraamzorg en gesprek verloskundige, dat zij heel positief zijn dat ik negen maanden borstvoeding heb gegeven. Terwijl mijn streven toch ooit een jaar was.

Maar goed, een pluim dus voor het Slotervaart!!

Biene M.

Biene M.

26-11-2012 om 22:06

Nog een pluim

Voor het OLVG in Amsterdam, waar mijn jongste en ik toen ze een uur na de geboorte een te lage temperatuur bleek te hebben onder een laag dekens bedolven werden, thermostaat op 25, met de opdracht baby maar flink aan de borst te laten drinken. Niks geen hielprikjes, suikerwater of kunstvoeding.

Off topic

Grappig dat krin, Biene en ik kiezen voor een positieve benadering. Past vast bij de lastige peuterfase van mijn zoon. Altijd positief blijven ;-).

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Biene M.

Biene M.

26-11-2012 om 22:30

Positieve ervaring

Ik moest daar toevallig aan denken door dat draadje van tonny bovenaan :-) Mijn eerste kind heb ik gekregen in 1995 en de jongste in 2011 en er is in de tussentijd zo ontzettend veel ten goede veranderd!

Heb je even ;-)

Eigenlijk wil ik er geen negatief draadje van maken. Het is voor mij moeilijk om er objectief naar te kijken, omdat ik vaak in beeld kom als er al veel ellende voorbij is gekomen. Ik besef me maar al te goed dat er de afgelopen vijftien jaar veel ten goede is veranderd, maar er moet ook nog heel veel gebeuren. Ik hoop dat ik daar nog jaren een positieve bijdrage aan mag leveren.
G

dc

dc

26-11-2012 om 22:51

Leuk zeg!

Pluimen kunnen natuurlijk ook.

Bij deze een pluim dus voor mijn zus die door ervaring mij kon helpen.

Maar het is ook fijn om eens gewoon lekker te kunnen spuien zonder het op een specifiek draadje te betrekken, toch?

Dus hier nog een negatieve van mij dan, om even tegen de stroom in te gaan. Ik had een postnatale depressie, zat na 4 maanden na geboorte bij huisarts, die mij vertelde dat ik aan de antidepressiva moest en dus moest stoppen met borstvoeding. Met dank aan Galaxia heb ik doorgehamerd op een bloedonderzoek, en bleken staalpillen alles te zijn wat ik nodig had, en wist ik ook dat er ad waren die te combineren waren met borstvoeding en dat stoppen met bv juist gevaarlijk zou kunnen zijn. Ik heb dat kind erna nog 14 maanden borstvoeding gegeven. Dus bij deze een grote pluim voor Galaxia, waarvan ik heeel erg veel geleerd heb over borstvoeding!

Gosh, toch nog positief eigenlijk dus. Dit draadje is gewoon dwars!

Gedeleted

Ik heb alle slechte ervaringen ver weg gestopt.

Ben heel blij met de vriendin in Australie, ervaren bv-counsellor, met zoon die tien dagen ouder is dan Dirk, die ik vanwege het tijdsverschil middenin de nacht kon bellen.

Enige echt gekke wat ik me meteen herinner zijn de arts-assistent en kinderarts bij de drie maanden controle van dochterlief.
Dat ze 'nog' borstvoeding kreeg was erg 'knap', maar waarom gaf ik nog geen groente? Kind was dysmatuur, precies 3 maanden, hoge allergiekans in de familie. WHO-code was alleen voor 3e wereld, en toen ik tersloops aangaf dat ik tandemde met zoon van 3 snapten ze er helemaal niets meer van.

dc

dc

27-11-2012 om 07:25

"nog borstvoeding"

Ja, die ken ik ook. Bij controlebezoek van een jaar met baby 2 werd mij verteld dat "borstvoeding nu echt niets meer toevoegde hoor. Ik kon beter opvolgmelk geven. Daar zat precies is wat ze op deze leeftijd nodig hebben".

Doink, weer een arts van een pedaal gevallen.

Wat ik me trouwens afvraag Dirksmama, als het toen normaal was om eerder met bijvoeding te beginnen, hoe wist jij dat het niet goed was? Wanneer en waar was dit trouwens?

Thanks ! Dat kon ik wel even gebruiken.
G

Arts liep achter

mijn dochter is net tien, toen was de WHO-code echt al lang bekend hoor!
Het was trouwens in het Nutrikazia in Rotterdam, schiet me opeens te binnen dt ik ze in de kraamtijd zo noemde...gewoon bv geven kostte wel de nodige strijd en kwade gezichten van verpleging herinner ik me nu weer.

dc

dc

27-11-2012 om 20:20

Proest

Nutrikazia!

Ik doe er nog eentje. De de geboorte van mijn dochter (kindje nr 3, al 35 maanden borstvoedingervaring) was ik een week in het ziekenhuis, omdat ze ziek was. Ik zat in de openbare ruimte te voeden (die kamer was ik zat) en komt er opeens een verpleegster aan die op mijn borst begint te drukken en zegt dat ik de borst ingedrukt moet houden, anders kon mijn kindje niet ademen, want mijn borsten waren te groot! Ik heb haar ter plekke flink de les gelezen en een klacht ingedient. Maar wat was ik boos. Je bent op zo'n moment met een ziek kindje en al die hormonen al zo gevoelig en dan komt zo'n lomp mens zich tegen je aan bemoeien! Haar leidinggevende heeft zich verontschuldigd, maar hield vol dat de persoon in kwestie wel een borstvoedingscertificaat had.
Is er een bv politie die die certificaten weer af kan nemen? Ik bedoel, ik kon haar tegengas geven, maar als ze dit doet met een eerste moeder, kan ze zo flink de bv om zeep helpen (lekkere kloven door verkeerd aanleggen...).

oe, ik merk dat deze me nog best wel hoog zit. Mijn dochter is nu trouwens 19 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding trouwens.

Fransien

Fransien

28-11-2012 om 09:23

Die zelfbenoemde deskundigen

Oh, wat ben ik daar kwaad om geweest!
Een zelfbenoemde borstvoedingsdeskundige jonge moeder van de puf-club (zij had een borstvoedingscursus gedaan, wij slechte moeders niet) sloeg wat mij betreft alles. Zij wist van het leuke beschermende laagje in de darmen door borstvoeding dat er al na 1 druppel kunstvoeding af is en dat je dan 3 maanden uitsluitend borstvoeding moet geven voordat je weer op het niveau zit van voor de kunstvoeding. Haar baby mocht dus niet aan baby's zitten die mogelijk kunstvoeding kregen, dat risico wilde ze niet lopen. Verder kon je net zo goed geen borstvoeding geven als je dat maar 3 maanden wilde volhouden, en gedeeltelijk kunstvoeding gedeeltelijk borstvoeding was wel zo uit de boze, dat was alleen maar voor jezelf en niet voor de baby.
Er zijn heel wat dames toen van de pufclub geweest die haar informatie voor betrouwbaar aangenomen hebben en er na het eerste beetje kunstvoeding de brui aan hebben gegeven.

Fransien

Dat is wel heel erg.
Die dame was duidelijk haar doel voorbij geschoten. Ik denk dat ze de informatie die ze tijdens de borstvoedingscursus heeft meegekregen wel heel erg letterlijk heeft genomen en heeft uitgedragen........
G

Fransien

Fransien

28-11-2012 om 21:09

Galaxias

Ja, die dame is haar doel ten enen male voorbij geschoten. Ze had nog haar telefoonnummer uitgedeeld voor het geval wij nog vragen en problemen hadden. Ik heb niet de behoefte gevoeld om haar te bellen, bij problemen klopte ik liever aan bij LLL of VBN.

Komische noot

Voor wie geen hekel heeft aan Engels lezen, in het internetmagazine "Slate" een overzicht van belachelijk advies inzake baby's (en hun voeding) van de afgelopen eeuw ofzo. http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2012/11/bad_baby_advice_a_history.html

Rode draad: Moeder doet het Helemaal Verkeerd. Dat verbaast me dan ergens weer helemaal niet...

Groeten,

Temet

O.t. - ook lezenswaardig

In het kader van zin en onzin van adviezen wil ik dan ook nog verwijzen naar het boek 'Opvoeden door beginners' van René van der Veer.
Zie: http://www.bol.com/nl/p/opvoeden-door-beginners/1001004010965877/

Meer vanuit het idee, je vindt altijd ergens wel onderbouwing dat wat je doet goed is. Dat vond ik fijn :-).

Waar ik zo moe van word

is als mensen horen dat ik 'nog steeds' bv geef aan mijn 15 maand oude zoon en dat dan gek lijken te vinden. Laatst zei iemand zelf iets van 'maar hij heeft nog meer tanden dan ik'. Zucht. Live and let live zou ik zeggen.

dc

dc

29-11-2012 om 21:48

Ik zeg het niet meer

Vanaf een jaar zeg ik het gewoon niet meer. Bij de oudste had ik nog de drang om tekst en uitleg te geven, maar het begint me steeds minder te boeien dat anderen er wat bij leren.

Wat je ook zegt, je kunt het toch nooit goed doen. Of je kwetst de mensen die de eerste week moesten stoppen vanwege iets (en vaak iets waarvan ik dan denk "echt"? Maar wijselijk m'n mond hou), of ze vinden het onzin of ze denken dat je een soort hippie bent die nog samen met kind slaapt als ze 20 zijn ofzo.

Nee, lekker laten leven die anderen, ik doe gewoon waar ik zin in heb zonder discussie!

Sunja

Sunja

29-11-2012 om 23:43

Deskundig cb

jvk: 'hij is te weinig aangekomen, hoeveel schepjes doe je per voeding?'
ik: 'uh, schepjes?? O! Nee, ik geef nog borstvoeding'
jvk: 'nog borstvoeding? Oh. Eh. Hoeveel drinkt hij per voeding?'
ik: 'geen idee. Maar wel aardig lang en hij drinkt ook goed'
jvk: 'En als je hem de fles geeft, hoeveel drinkt hij dan?
ik: 'hij weigert de fles'
jvk: 'maar hij krijgt toch soms de fles?'
ik: 'nee dus, die weigert hij sinds het begin'
jvk: 'en hoeveel drinkt hij op het kinderdagverblijf?'
ik: 'daar ga ik heen om te voeden'
jvk: 'en hoeveel drinkt hij dan?'
ik: 'geen idee dus maar hij drinkt gewoon wel een tijdje en goed'
jvk: 'maar hoeveel flesjes dan?'
ik: 'nul, gewoon rechtstreeks uit de bron, daarom moet ik erheen he'

Goed, zaakjes afgehandeld, hij ontwikkelt goed en blabla. Kom ik thuis, gaat de telefoon. Weer die jvk aan de lijn: 'ik wou nog even zeggen, ik denk dat het goed is als je hem Pepti gaat geven' JEMIG. 'MAAR IK GEEF DUS BV EN HIJ WEIGERT DE FLES' Jvk: 'nou gewoon bij de fles die hij dan van papa krijgt'

Ik heb het opgegeven, ja gezegd en opgehangen. Mijn zoontje was toen vijf-en-een-halve maand. [en ik deed stikveel moeite voor hem, met op en neer naar dat kdv waar hij uiteindelijk afgetrapt is wegens flesweigeren - het was niet te doen - onder mijn werk waar ik moest zeuren om tijd daarvoor, sta voor de klas dus rechten zat maar niets geregeld natuurlijk. en nooit weg zonder hem, altijd op tijd terug voor voeden etc. Met een hele omgeving die zo'n beetje zo reageerde: joh, stop toch met die bv dan gaat-ie wel uit de fles drinken. Daar had ik graag een oppepp(ti)end gesprekje over gehad...]

dc

dc

30-11-2012 om 07:41

Sunja

Wel eens kafka gelezen? Daar lijkt het wel een beetje op.

Hoe is het verder gegaan? Hoe oud is hij nu?

Jeetje, sunja...

Wat een horror-gesprek bij het CB... Niet te geloven!
En heel knap dat je zo vol hebt gehouden met voeden, heen en weer racen en een flesweigeraar!
Ik heb ook niet veel aan het CB gehad, maar ik tref steeds van die jonge types (bijvoorbeeld een jonge mannelijke arts van maximaal 30 jaar) die alles fantastisch en goed vinden. Borstvoeding, rapley, alles vinden ze prima. En dat is wel fijn, maar ook best vermoeiend, omdat het voelt als een bezoekje dat je af moet leggen en waar ik zelf niets opsteek.
Ik moet wel zeggen dat ik in een 'Vogelaarwijk' woon en de standaard misschien wat laag ligt. Alsof ze al blij zijn dat je komt, het boekje bij je hebt en een paar zinnige vragen stelt :-).

P

P

30-11-2012 om 10:14

Sunja

Daar had ik werk van gemaakt, wat een idioot!

Limi

Limi

30-11-2012 om 10:51

Maanve

" Ik moet wel zeggen dat ik in een 'Vogelaarwijk' woon en de standaard misschien wat laag ligt. Alsof ze al blij zijn dat je komt, het boekje bij je hebt en een paar zinnige vragen stelt :-). "

Haha, hier precies zo. Ik heb eens opgezocht, maar inderdaad: ons CB ligt ook in een Vogelaarwijk! Alles was altijd goed, nooit commentaar, en meestal "dat zal hij/jij al wel doen, hè?" Ik had altijd het idee dat ze blij waren dat er eens iemand kwam waar ze normaal tegen konden praten zonder dat ze steeds moesten controleren of het wel begrepen werd.

Limi - o.t.

Ik voelde heel politiek nietcorrect om zo te schrijven over mijn buurt, maar toch is het echt zo.
Ik heb het idee dat hele gewone dingen heel enthousiast worden ontvangen. Laatste keer was man met zoon en toen kwam ter sprake dat zoon zo geniet van naar de bieb gaan en nieuwe boekjes zoeken. De medewerker was bijna lyrisch en zei 'oh echt, en lezen jullie dan samen die boekjes?'. Eh ja, waarom zou je anders boekjes halen bij de bieb...
Na het CB voelen wij ons altijd bevestigd als hele goede en verantwoorde ouders. Dat is dan fijn :-). Grappig dat je het herkend!

Ja hoor (maanve en limi)

Zelfde ervaring hier. Ik stond bij de eerste CB-bezoeken aardig op scherp na de verschillende horrorverhalen hier, maar inderdaad, nooit gezeur op het CB. Ik vermoed dat medewerkers die de Enige Juiste Methode uitdragen het op zo'n CB precies drie weken volhouden :-)

Groeten,

Temet

Temet

Ja, grappig dat de standaard blijkbaar zo verschillend is. Zou wel eens om een hoekje willen kijken in bijvoorbeeld de chique wijken van Wassenaar of het Gooi. Gewoon om eens te vergelijken of de lat dan inderdaad veel lager wordt gelegd.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

01-12-2012 om 00:20

Lat

Ik woon in een witte Vinexwijk en ik had toch ook iedere keer hetzelfde gevoel als dat jullie beschrijven. Misschien een iets minder extreme en blije reactie, maar wel altijd een heel positieve benadering.

Ik denk dat het ook een stijl van communiceren is, het cb 2.0 ofzo.

Omdat onze jongste nogal een aparte is had ik in ieder geval niet het idee dat ik er helemaal voor niks naar toe ging. Echte tips geven was vaak moeilijk, maar het bemoedigende praatje deed vaak al wonderen bij mij.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

01-12-2012 om 00:23

Apart hoor sunja

Dat jou jongste van het kdv is afgetrapt. Dat was zeker nog in de tijd dat business booming was? Hier heeft jongste juist uit een fles leren drinken door volhardend blijven aanbieden door de pm-er van het kdv. En er werd ook echt meegedacht over alternatieven (bekertjes, yoghurt etc.) Slecht eigenlijk.

Is het ooit nog goed gekomen qua drinken?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

01-12-2012 om 00:24

De post rammelt een beetje

denk dat het bedtijd is.

Maar ik denk ook dat je wel snapt wat ik bedoel...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.