Babytijd Babytijd

Babytijd

liora

liora

27-05-2009 om 08:46

Borstvoeding vroeger

Hallo allemaal,

Gisteren was ik naar een borstvoedings-voorlichtingsbijeenkomst en daar werd gevraagd wie van de aanwezigen herinneringen heeft dat je als kind baby's aan de borst zag. Er was maar 1 persoon die zich dat van vroeger herinnerde.

Ik vond het wel een interessante vraag en stel hem daarom hier. Ik heb het vroeger niet gezien, werd er vroeger vaker de fles gegeven? Of voedde men toen nog niet zo vaak in het openbaar als nu? Of allebei?

Liora

*Lotus*

*Lotus*

27-05-2009 om 09:18

Interessante vraag

Mijn moeder heeft wel bv gegeven, maar volgens mij een paar maandjes. Ik heb een broertje die een stuk jonger is en bij hem had ik het me moeten herinneren, maar ik zou het echt niet weten. Ik denk dat ik het nog nooit heb gezien als kind. Nu zie je het idd veel meer in openbaar. Of lijkt het zo, doordat je het meer beseft?
Ik weet van mijn oma dat ze alleen de fles heeft gegeven, omdat ze bang was dat de kinderen niet genoeg voeding binnen zouden krijgen.
Toch maar eens aan mijn moeder vragen:)..

Paar keer gezien

als kind. Eentje is mij vooral bijgebleven omdat die vrouw theezeefjes in d'r bh had waar ze wcpapier in had, dat vond ik veel vreemder dan dat er een baby uit kon drinken ;-)

Yaron

Yaron

27-05-2009 om 10:13

Ook een paar keer

Mijn ene tante gaf borstvoeding, dat heb ik bij alle drie kinderen wel een paar keer gezien. Verder inderdaad vooral de fles gezien bij anderen. Ik denk dat het ook zo is dat je vroeger geen bv gaf als er anderen in de buurt waren, dat ze het meer privé hielden.

Hanne.

Hanne.

27-05-2009 om 10:40

Niet vaak

ik heb het niet vaak (bewust) gezien, maar ik weet wel dat mijn moeder mijn jongere broertje borstvoeding heeft gegeven. En aangezien zij fulltime thuis was en ik ook heb ik dat vast met enige regelmaat gezien. Waarschijnlijk was ik alleen te jong om het met te kunnen herinneren.

Moet ook zeggen dat ik ook weinig herinneringen heb aan moeders/ouders die hun kind een flesje gaven. Waarschijnlijk was ik als kind gewoon met andere dingen bezig....

Nooit, wel veel flessen

want ik was het oudste kleinkind (van 11) in een heel close familie waar veel voor elkaars kinderen werd gezorgd. ik kan me zelfs nog de zoete smaak van de speciale flesvoeding van mijn neefje herinneren, die proefde ik altijd even voor voordat ik de fles gaf.

Tijgeroog

Tijgeroog

27-05-2009 om 13:47

Foto's met flessen

Ik kan me niet herinneren dat ik babies de borst heb zien krijgen, maar flessen kan ik me ook niet echt herinneren. Maar er zitten in m'n fotoboek een aantal foto's van mij met een baby erbij, en die krijgen op die foto's allemaal een fles. Op de ene foto waar ik zelf de borst krijg kan ik nu precies zien waarom m'n moeder steeds borstonsteking kreeg (die aanleiding waren om na een paar weken te stoppen)
En ik merk het wel aan de reactie van m'n ouders: die dachten in het begin echt dat ik liever in een andere kamer ging zitten om m'n zoontje de borst te geven.

Ot: Zijn de maxi cosi adaptors nog aangekomen.

Mijn moeder heeft mijn 5 jaar jongere zus een aantal maanden gevoed, maar ik herinner me alleen dat ze dat liggend op bed deed. Ik herinner me vaag dat ik ook ergens op bezoek een mevrouw zittend zag voeden en dat ik me afvroeg waarom ze niet ging liggen.
Mijn broer is nog eens 5 jaar jonger en inmiddels was Nederland toen veranderd in flessotopia. Ik herinner me dat je vaak als er ergens een baby was je het aanbod kreeg een flesje te geven in die tijd.

liora

liora

27-05-2009 om 16:14

Tijgeroog (ot)

Hoi Tijgeroog,

Ja hoor, ze zijn perfect aangekomen!

Groeten,

Liora

Massi Nissa

Massi Nissa

27-05-2009 om 18:17

Heel vaak

Ik ben opgegroeid in een streng-christelijke omgeving. De meeste moeders gaven hun kinderen de borst, en dat waren er niet zelden een stuk of tien achter elkaar. Het kwam dus heel vaak voor dat ik mijn eigen moeder of de moeder van een vriendinnetje/vriendje een baby de borst zag geven. Wel trok de moeder in kwestie zich volgens mij vaker terug in een kamertje om de borst te geven. Of dat geheel werd ingegeven door preutsheid, waag ik te betwijfelen. Ik denk eerder dat de moeder het wel prettig vond om de andere negen kinderen even te ontwijken en de baby wat rust te gunnen. Mijn moeder gaf overal de borst, maar had allerlei technieken om het 'netjes' te doen, dus zonder grote blote mammaborst. Er waren trouwens ook moeders bij die hun kind jaren aan de borst hielden als geoorloofd anticonceptiemiddel.
Groetjes
Massi

Rembrand

Rembrand

27-05-2009 om 19:01

Nooit gezien.

Als kind heb ik het in ieder geval niet geregistreerd. Mijn moeder heeft mijn zusje maar een paar dagen gevoed en had toen "te weinig". Bij mijn jongere broers is ze er op advies van de dokter niet meer mee begonnen. Ik weet wel dat ik vond dat ze er zo plat uit zag toen ik thuis kwam na de bevalling van mijn jongste broertje ( ik was toen acht jaar ). Niet alleen haar buik was weg, maar haar borsten ook ;-)
Later bleek dat ze die gelijk hadden opgebonden om het op gang komen van de productie te verhinderen.
Toen ik puber was zat ik bij de welpenleiding en de Akela was bevallen. Die heb ik wel borstvoeding zien geven ( ook in het openbaar ). Ondanks het feit dat ik geen voorbeeld heb gehad ben ik toch zelf met volle overtuiging borstvoeding gaan geven en het begeleiden en adviseren van zwangeren en voedende vrouwen is tegenwoordig zelfs mijn werk.
M.

Asa Torell

Asa Torell

27-05-2009 om 19:58

Alleen van de foto

Ik was denk ik nog te klein toen mijn broertjes de borst kregen, ik kan me dat niet echt herinneren. Wel herinner ik me een keer een fruithapje, dat leek me kennelijk wel spannend. Maar mijn ouders hebben wel redelijk wat foto's gemaakt van ons alledrie aan de borst dus die foto's heb ik mijn hele jeugd wel gezien. Volgens mij waren er veel meer borst- dan flesfoto's, of het maakte gewoon meer indruk op mij.
En weliswaar waren wij de oudste kinderen in de hele vriendenkring van mijn ouders maar aan het borst- of flesdrinken van die jongere kinderen heb ik ook geen herinnering. Ik zie het volgens mij pas echt regelmatig sinds ik zelf de borst gegeven heb en mijn oog er op valt.

Mayte*

Mayte*

28-05-2009 om 22:34

Voor het eerst in mexico

Toen ik als 25 jarige een jaar in Mexico woonde zag ik voor het eerst allemaal Mexicaans-indiaanse vrouwen die in het openbaar voedden. Ik vond dat echt heel opzienbarend toen. Dat was toen in Nederland echt nog niet gebruikelijk. (Ben nu bijna 40, dus dat is nog maar 15 jaar geleden). Kun je nagaan wat een opmars borstvoeding gemaakt heeft.

Tirza G.

Tirza G.

28-05-2009 om 23:19

Berber

Ja, dat zou zomaar kunnen. Het beeld wat mensen (vrouwen :-)) hebben van bv en of ze het wel of niet gaan geven ligt al vast voor de zwangerschap.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

29-05-2009 om 15:37

Ah nee joh

Doe dat nou je moeder niet aan. Moeders krijgen tóch altijd al van alles de schuld :-)

Tirza

Mijn dochter grappig

is 6 en geobsedeerd door borsten, loopt dan als een vieze man te roepen "borsten, borsten !", wil ook aan mijn borsten voelen en is benieuwd hoe de melk straks smaakt.

Het is een beetje een 'apart' kind denk ik, ach het zal dan wel een fase zijn ;-)

Jakiro

Jakiro

29-05-2009 om 21:07

Nog verder ot

Mijn zoontje van 3,5 trok van de week Oma's shirt naar beneden: "Jij hebt kleine tieten !!!!"
Dochterlief van 3,5 was boos op papa omdat hij grotere tieten had dan haar.
En samen zijn ze tot het besluit gekomen dat hun grote zus heel raar is: Ze zegt ook mama tegen mij en toch heeft ze tieten.....en kindjes hebben geen tieten.
Jakiro
(wisten jullie overigens dat tweelingen niet in de buik gezeten hebben, maar in tieten ?????)

Haha

tweelingen komen uit tieten !! Dan moeten het wel grote tieten zijn, pff ik ben nu 33 weken zwanger, moet er niet aan denken om 2 van die bewegende baby's op borsthoogte te hebben, dat past niet bij mij !

hout anne

hout anne

09-06-2009 om 10:33

Ja, wel eens gezien

Mijn moeder heeft alle 3 de kids BV gegeven, tot het eerste tandje doorkwam. Mijn oma deed dit ook. Mijn mans oma heeft de eerste 2-3 maand BV gegeven, maar die wilde niet echt dus ook bijgevoed, de 2e heeft BV gehad, maar die bleek na een jaar zwaar ondervoed. De kids daarna hebben allemaal de fles gehad, wel zo makkelijk vond oma.
Mijn opa's familie is behoorlijk religieus, op familie feesten zat er altijd wel 1 dame te voeden. Wel apart, maar niet uit preutsheid, meer omdat het rustiger was (als kind mocht ik er altijd bijzitten.)
Als ik kijk naar mijn omgeving en familie is er wel altijd geprobeerd BV te geven, maar lukte het soms ook niet en werd er overgestapt naar FV (heb ik zelf ook moeten doen)
Maar zie nu op straat eigenlijk nooit iemand BV geven

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.