Babytijd Babytijd

Babytijd

Borstvoedingsperikelen

Beste allemaal,

Ik ben een beetje aan het tobben met de borstvoeding en hoop hier op wat adviezen/meedenkers.
Mijn zoontje is bijna 7 maanden. Het is een grote baby (ik vermoed rond de 72 cm en 9 kil, zijn een tijdje niet bij CB geweest). Sinds hij 5,5 maand oud is krijgt hij 's morgens fruit en sinds een week of twee rond 17 uur groente. De laatste week doe ik bij de groente wat aardappelkruim. Voor zover de bijvoeding.
Hij drinkt ongeveer 6 à 7 keer per dag (rond 4 uur, 8, uur, 12 uur, 16 uur, 19 uur, 23.30 uur). Soms zit er overdag wat korter de tijd tussen voedingen en dan krijgt hij eerder drinken en dus een voeding meer.
De avond- en nachtvoedingen verlopen goed. Zoon drinkt rustig, sukkelt aan de borst een beetje in slaap en laat zelf los als hij genoeg heeft. De dagvoedingen vind ik steeds lastiger worden. Zoon lijkt weinig geduld te hebben om krachtig te drinken tot de melk toeschiet. Van elk geluidje raakt hij afgeleid en hij kijkt dan ook snel om zich heen. Als hij schrikt van een geluidje, bijvoorbeeld een politiewagen (politiebureau is bij ons op de hoek) kan hij flink bijten (twee ondertanden en twee boventanden die op het punt staan door te komen). Ik heb vaak het idee dat ik hem in de houtgreep moet nemen om hem te laten drinken. Is deze afleidbaarheid en weinig geduld met drinken herkenbaar? Als hij zich niet zelf meldt voor eten leg ik hem zelf na 4 uur tussen de voedingen weer aan. Misschien moet ik toch wachten tot hij zichzelf meldt zodat hij hongeriger is en beter zijn best doet met drinken?
Verder maak ik me wat zorgen over mijn melkproductie. Waar ik op mijn werkdagen altijd rond de 350 cc kolfde, kolf ik de afgelopen weken in twee keer kolven ongever 220 cc. Ook voelen mijn borsten veel minder vol/zwaar na 4 uur geen voeding geven. Dit is niet genoeg voor een dag kdv of bij papa. Kunstvoeding lust meneer niet ook als we het mengen met borstvoeding (en we vervolgens alles dus weg kunnen gooien). Ik heb het idee dat ik mijn melkproductie weer wat moet opkrikken. Deze week ben ik vrij en ik ben sinds gisteren begonnen met elke ochtend kolven. Zo bouw ik weer een voorraadje op en produceer ik misschien weer meer melk? Of werkt dit niet zo? Zijn er betere tips om iets aan de productie te doen?

Ik hoor graag van jullie!
Maanve

Fleur Mas

Fleur Mas

01-05-2011 om 20:55

Geen deskundige

maar zelf wel twee kindjes en als ik het zo lees,denk ik eigenlijk dat hij toe is aan iets meer dan alleen de borst,en fruitje,ik zou proberen om s´morgens wat pap te geven ,tussendoor een rijstewafeltje ofzo,fruithappie en evt een broodkorstje,moet eerlijk zeggen dat ik 7 maand en 7x per dag de borst wel enorm veel vindt, en het niet zo gek vind dat zijn drinken niet zo lekker meer gaat, zou proberen 2x borst laten vallen en wafeltje of broodkorstje,soepstengeltje ervoor in de plaats te geven, nogmaals, ik geef gewoon mijn mening, groet Fleur

Fase

Niet eens met Fleur, het is heel normaal dat kinderen op deze leeftijd erg snel afgeleid raken. Zeven keer op een dag is ook niet te veel (als jij het zelf ok vindt).

Wat ik begreep, en ik heb niet eerder gereageerd omdat er hier veel bv-kundigere mensen zitten, is dat dit heel veel voorkomt op die leeftijd, en dat het een misverstand is om te denken dat ze dan niet meer willen. Hun wereld wordt gewoon groter. Bv blijft wel tot 1 jaar de belangrijkste voedingsbron, een broodkorst kan daar echt niet tegenop.
Wil er verder geen discussie van maken. Het is hier zo rustig momenteel, misschien moet je even uitwijken naar het borstvoedingsforum? Van de samenwerkende bv-organisaties. Want nogmaals, het komt heel veel voor.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

01-05-2011 om 21:21

Niet veel

Ik vind 7 keer voeden bij 7 maanden heel normaal hoor. Ik zou wel idd wat meer bijvoeding geven. Dat snel afgeleid zijn herken ik wel, en ook het ongeduld als de melk niet snel genoeg toeschiet. Volgens mij zijn dit ook fases, de ene keer drinken ze makkelijker/geconcentreerder dan de andere keer. Je zou kunnen proberen op een zo rustig mogelijke plek te voeden. Ik deed ook vaak een sjaal over het hoofdje zodat ze niks konden zien tijdens het drinken.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

01-05-2011 om 21:25

Oh ja

Ik deed ook vaak mijn hand op zijn oortjes zodat hij niet bij elk geluidje afgeleid was.

Biene M.

Biene M.

01-05-2011 om 21:53

Herkenbaar

Dat drinken, dat ging bij mijn zoontje rond die leeftijd ook zo. Ik probeerde echt wat rustiger te gaan zitten om te voeden, op bed met de gordijnen dicht vaak. En als ik buitenshuis voedde gebruikte ik soms de syntocinonspray die ik eigenlijk heb voor het kolven en die de toeschietreflex opwekt, anders was het niet te doen met dat draaiende hoofd (en dan inderdaad nog de tepel tussen de kaakjes geklemd...)

Wat je kolfproductie betreft: ik weet nog dat ik in die tijd zelf ook erg moe was, had nogal last van de combinatie nachtvoedingen (veel) en werk. Voel jij je wel fit? Kijk maar wat dat weekje vrij doet, misschien trekt het wel bij. En nu wat extra kolven om de voorraad aan te vullen is sowieso geen slecht idee.

Verder denk ik ook dat je wel wat crackers of brood kunt gaan geven, maar niet per se om een borstvoeding te vervangen.

dc

dc

01-05-2011 om 22:07

Normaal

inderdaad is dat afgeleide gedrag normaal.

Verder zou ik me om mijn productie niet zo druk maken. Ben je al ongesteld geweest? Indien niet, dan kan het zijn dat je dat binnenkort gaat worden (reageert kindje ook op en dan gaat de productie tijdelijk even achteruit), en indien wel, dan klopt het dat je borsten niet zo vol meer voelen. Ik heb gemerkt dat je na een tijdje nooit meer dat hele volle gevoel hebt, maar ik heb wel makkelijk borstvoeding tot 18 maanden kunnen geven. Zelfs af en toe een weekend weggeweest zonder kind, om het daarna weer op te pakken (zonder kolven, en zonder moeite).

En wat de afleiding betreft, inderdaad proberen je een beetje af te zonderen. De tijd dat je overal borstvoeding kunt geven en je kindje er helemaal in op gaat, is helaas over :-)

Valkyre

Valkyre

01-05-2011 om 23:30

Over kolven

Bij mij liep de voeding tijdelijk terug toen ik ging werken - ik was gewoon te moe. Inderdaad uitrusten! En ik kreeg ook de tip om ofwel tuseen de voedingen wat extra te kolven, ofwel een keertje extra aan te leggen, of - veel werk maar werkt super - na elke voeding de borsten helemaal leeg te kolven. Dat bracht de productie weer flink op gang.

En lekker dutten als je vrij bent, en extra water drinken. Misschien ben je met het mooie weer ongemerkt een beetje uitgedroogd?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Maanve

Maanve

02-05-2011 om 14:50 Topicstarter

Fijn, al die reactie!

Fijn zeg dat jullie zo meedenken. Ik ga proberen een alles in één reactie te maken, hopen dat ik niks vergeet...
Tja, de hoeveelheid voedingen die mijn zoontje drinkt. Eerlijk gezegd vind ik het niet per se veel of weinig, ik denk gewoon dat hij het blijkbaar nodig vindt en het zo prettig vindt. De frequentie is wat bijtreft dus ok, al zou het wel erg fijn zijn wanneer hij de nachtvoeding niet meer nodig heeft. Ik maak me er niet zo druk over en denk dat hij vast niet meer 's nachts bij mij wil drinken als hij 12 is :-). Man en ik hebben 's s nachts een aardig ritme waarbij man er uit gaat voor de 'help, ik ben mijn speen kwijt' huiltjes en ik voor de 'alarm, ik heb honger!' huiltjes.
Verder vind ik de richtlijn van het voedingscentrum en GGD leidend dat borst/melkvoeding op dit moment nog de hoofdvoeding is. De algehele tendens die ik uit jullie berichtjes lees is dat ik wel wat meer bijvoeding kan geven, maar niet als vervanging van borstvoeding. Tussen de middag (vandaag) heb ik twee broodkorsten gegeven, wat in mum van tijd op was. Dit kan ik dan de komende weken denk ik uitbouwen naar een halve boterham.
Die afleidbaarheid bij het drinken is dus ook herkenbaar. Ik ga de tips over in het donker voeden overdag en als we ergens zijn een doek over het gezichtje toepassen. Verder herken ik wat dc zegt over dat de periode voorbij is dat alles aan baby voorbij gaat zodra hij aan de borst drinkt. Ik vond het wel heel mooi dat baby's zo supergeconcentreerd kunnen zijn op je borst en het drinken en niet af te leiden zijn.
Ik denk zeker dat factoren als vermoeidheid (4 dagen werken, slecht slapen, wennen aan een heel nieuw leven met baby) een rol kunnen spelen. Vorige maand ben ik voor het eerst weer een beetje ongesteld geworden en nu zt het er inderdaad waarschijnlijk ook weer aan te komen. Vorige maand was ik denk ik zo chagerijnig dat ik eerder dan ik gehoopt had weer ongesteld werd, dat ik me toen niet zo bezig heb gehouden met melkproductie.
Ik maak een einde aan deze post. Zoon slaapt, dus ik zou net nog een half uurtje slaap mee kunnen pikken...
Maanve

Marleen

Marleen

03-05-2011 om 20:26

Zelfde

Hoi Maanve, zeer herkenbaar! Dochter is nu net 8 maanden en ik vind ook dat er de afgelopen maand een paar dingen zijn veranderd met de bv. Niet meer dat volle gevoel idd, paar keer gebeten (auuuu) en een concentratie van niks. Ik voed haar nu eigenlijk altijd op haar kamer, daar heb ik een lekkere stoel en drinkt zij goed. Zo gauw ze nieet goed drinkt stop ik om bijten te voorkomen. Kolven ging hier ook niet laatst, moest idd ongesteld worden (was het ook al eerder geweest hoor). Ze krijgt 's morgens fruit. Verder geef ik haar nu wat meer brood maar meer dan een halve boterham wordt het nog niet. Het avondeten is nu wel wat meer (half potje en losse dingen zoals pasta), soms een toetje erbij. En 's middags wat extra fruit of drinken. Ze drinkt trouwens ook ng steeds 1 keer 's nachts. Maar ze heeft echt honger dan, dus ze heeft het nog wel nodig. Eerlijk gezegd maak ik me soms ook zorgen of ze wel genoeg drinkt, ik heb toch het idee dat er minder van die supervolle plasluiers zijn, maar ja het is ook niet meer alleen drinken maar ook vast voeding dus miss. hoort het zo? Groetjes, MArleen

Mathilde

Mathilde

04-05-2011 om 13:04

Niet de bijvoeding opkrikken

maar je borstvoeding. Via een borstvoedingsdag of -weekeinde, waarin je kind elke twee uur aanlegt, aan beide borsten. Mijn tweede was op die leeftijd nog sneller afgeleid dan de eerste, die al omkeek als er een stofje van het plafond viel (AU!). Ik had bij hem ook meer last van productiedips voor de menstruatie. Na zo'n borstvoedingsdag was het vervolgens weer in orde, tot de volgende menstruatie ;-).
Wat rond deze leeftijd bij mijn kinderen ook een rol speelde, was dat de melktoestroom minder hard ging. Ze kregen dus wel genoeg, maar het schoot niet meer zo krachtig toe als daarvoor. Daar reageerden ze beiden ook op met muitend gedrag en/of minder interesse. Ik gebruikte borstcompressie om de melk wat sneller te laten stromen: met je ene hand houd je je borst vast, als een c, dus je vingers onder de borst en de duim aan de bovenkant van de tepel (niet te dichtbij, anders knijp je de melkkanaaltjes dicht). En dan druk uitoefenen vanaf je pink naar je wijsvinger, terwijl je je duim over je borst laat glijden. Soort melkbeweging. Op borstvoeding.com vind je vast een plaatje. Dit hielp bij mij uitstekend, dan dronken ze ineens wel weer lekker door. Het helpt trouwens ook bij de productie, want je leegt dan de borst tot de laatste druppel en dat stimuleert meer.
Mijn oudste was een bijter, al vrij vroeg trouwens (en ook die tandenloze kaakjes doen zeer zeg...). Afleren bleek erg moeilijk, ik heb maandenlang met een vinger in de aanslag gevoed om bij het geringste teken meteen te kunnen afkoppelen. Heel vermoeiend. Wat na een paar keer wel werkte, was kind direct afkoppelen na het bijten en een tijdje weg te leggen (5-10 min). Dat vond ze niet leuk en dan dronk ze wel 'netjes'.
Als het kolven minder makkelijk gaat, kan oxytocine neusspray helpen om een goeie toeschietreflex te krijgen. Ik hoefde daarvoor alleen even de bellen naar de huisartsassistente.
Succes!

Maanve

Maanve

06-05-2011 om 11:02 Topicstarter

Marleen

Ha Marleen,
Fijn die herkenning in deze lastigere periode!
Ik voed thuis idd nu ook op een rustige plek, maar gisteren waren we een dagje op pad en dan is het voeden echt heel erg lastig. Vooral wanneer de melk nog niet is toegeschoten probeert hij ondertussen van alles te pakken, bekijken en de doek voor zijn ogen weg te halen en ondertussen nog een beetje halfbakken sabbelen. ja, dan komt die toeschietreflex natuurlijk nooit... Ik heb het gisteren nu twee pogingen maar gelaten en toen kwam zoontje vannacht voor een extra nachtvoeding. Niet heel fijn, maar dan weet ik wel dat hij op dat moment weer wat binnen krijgt.
Net als jij maak ik me ook zorgen of hij nu wel genoeg vocht krijgt. Ik geef naast de borstvoeding geen extra drinken. Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom niet, omdat ik waarschijnlijk niet wil dat zijn buikje vol zit met water terwijl borstvoeding voedzamer is. Hij plast wel regelmatig en wrijf regelmatig over zijn fontanel om te voelen of deze niet ingezakt is (Teken van uitdroging, las ik ergens).
Wat ik ook lastig vind is dat ik ergens heb gelezen 'jij bepaalt wat je kind eet, je kind bepaalt hoe veel hij eet'. Voor mijn zoontje is het met alle extra hapjes nooit genoeg. Bij fruit, groente en broodkorstje huilt hij altijd als het op is. Voor fruit en groente houd ik de porties aan uit het Opperdepop-kookboek van de AH (gruit ongeveer 2-2 eetlepels en groente 3 eetlepels en wat aardappel). Zou dat betekenen dat ik hem gewoon meer kan geven? Als ik meer ga bijvoeden ben ik bang dat de voeding meer terugloopt en ik misschien moet stoppen.
Nou ja, zoals je/jullie kunnen lezen vind ik die hele nieuwe fase van bijvoeding maar weer lastig!

Maanve

Maanve

06-05-2011 om 11:07 Topicstarter

Mathilde

Ha Mathilde, bedankt voor je uitleg.
Volgens mij had Biene M. ook al geschreven over die neusspray en eerst wilde ik er nog niet echt aan. Maar na het geworstel van gisteren is het waarschijnlijk toch wel een goed idee. Ik zal maandag eens bellen met de huisarts.
Kan jij mij uitleggen in welke voedingshouding jij je bbay hield bij het toepassen van borstcompressie? Ik vind het lastig om een vrije hand te vinden voor de borstcompressie als ik mijn bewegelijke en zware baby moet vasthouden :-).
Dat met een vinger in de aanslag voeden doe ik inderdaad nu ook. Het maakt het voeden niet meer ontspannen...

Marleen

Marleen

06-05-2011 om 21:44

Melk is goed voor elk

Hoi dames. Om de toeschietreflex een beetje te versnellen help ik ook een beetje mee, ik duw gewoon tegen de onderkant van de borst (alsof je m omhoog duwt). Ik heb het idee dat dat wel helpt. Ik heb wel neusspray maar dan voor het kolven. Ik heb dat nog niet ingezet voor het gewonen drinken, ben een beetje bang dat ze er lui van wordt zeg maar. Ik zit trouwens ook vaak met de vinger in de aanslag om mogelijk bijten te voorkomen, vind ik niet erg relaxed moet ik zeggen. Maar ze lijkt het nauwelijks meer te doen. Ik geef nu meetsal 1 keer per dag extra drinken, niet standaard hoor, maar het is warm en vaak zijn we 's middags wel even op pad en dan wil drinken uit een beker of glas beter dan aan de borst. Ik geef water of sap. Ik had er nog niet zo bij stil gestaan dat mijn voeding dan kan teruglopen, dat kan natuurlijk. aan de andere kant voed ik nog erg vaak tenminste als ik de boekjes mag geloven, 1 keer minder moet kunnen. Ik probeer wel weer wat vaker aan te bieden op de tijden dat ze eerst ook altijd dronk, dus standaard voor en na het slapen en halverwege de middag. Ik vind het gewoon moeilijker aan haar te zien wanneer ze honger heeft en ik heb zelf ook wat minder zin continu beschikbaar te zijn (sorry baby!!!!!!) Nou moet ik ook zeggen dat ze nog steeds 's nachts drinkt en ik ben er echt zo flauw van! helpt niks natuurlijk. Ze heeft ook last van tandjes, vannacht iets van 5 keer wakker!!! Maar goed, het hoort erbij. Het vaker aanleggen heeft wel geholpen hier, weer meer dikke plasluiers zeg maar. En dikke pootjes! Heel apart trouwens, een vriendin van me geeft geen bv meer maar de fles, die baby is 10 maanden en krijgt nog maar 1 melkfles per dag. Verder ander drinken en hij eet al heel erg veel (met de pot mee zeg maar). Volgens het cb allemaal prima. Hier ligt de nadruk toch nog wel op melk al wordt het steeds meer 50/50. Groetjes, MArleen

Mathilde

Mathilde

09-05-2011 om 11:24

Maanve

Die neusspray is gewoon hartstikke makkelijk. Ik heb er maanden mee gekolfd. Wat je ook nog kunt doen, is direct voor het aanleggen (als je baby op de arm hebt) even je ogen dicht doen en drie keer heel diep en langzaam ademhalen. Dan voel je meestal je schouders vanzelf naar beneden zakken. De toeschietreflex komt dan ook sneller.
Ik hield baby op die leeftijd op de arm, beentjes over mijn schoot en met de andere, vrije hand deed ik dan borstcompressie. En ik werd wat strenger op het gedrag tijdens de voeding. Een beetje opvoeden dus :-).

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.