Babytijd Babytijd

Babytijd

Borstvoedingsvraagje: melk op?

Mijn dochtertje van bijna een half jaar heeft de laatste tijd nogal eens dat ze onrustig aan de borst drinkt, op een gegeven moment loslaat, huilt en narrig doet, en kennelijk nog niet genoeg heeft. Ik wissel dan van kant, en dat soms meermalen. Maar gisteren hielp ook dat niet. Ze dronk op de normale tijd en viel toen in slaap, werd een drie kwartier later huilend wakker - kennelijk niet genoeg gedronken (dit flikt ze me vaker), maar toen ik haar aanlegde liet ze na korte tijd steeds los, keek mij verwijtend aan en zette het op een brullen. Ze was niet tot bedaren te brengen, zodat ik inderhaast een flesje heb gemaakt waarvan ze zonder mankeren zo'n 100 cc wegklokte.

Ik weet dat het niet kan volgens de borstvoedingstheorieën, maar toch vraag ik me dan af: was de melk soms op? Of moet ik de conclusie trekken dat de melk van Kruidvat lekkerder vindt dan die van mij? (snik!)

Groeten,

Temet

Menstruatie?

Kan het zijn dat je weer menstrueert, of dat op korte termijn gaat doen? Hier was dat ooit een probleem, mijn zoon dronk de eerste keer dat dat gebeurde en paar dagen vrij slecht, inclusief verwijtende blik ;-)
Verder: miss kan het best zo zijn dat je productie tijdelijk veel minder is (stress gehad?, te weinig geslapen/hard gewerkt?). Remedie is vlgs. mij nog steeds aanleggen, aanleggen, aanleggen en rusten. Een dagje met de baby in bed schijnt wonderen te doen (geen ervaring).
Verder krijg je vast veel tips van de BV-deskundigen hier.
Succes!

Temet

Temet

10-09-2009 om 10:05 Topicstarter

Mmmm

menstruatie - dat moeten we afwachten, maar ik denk het niet. Bij de eerste had ik toen ik na ruim zes maanden de bv afbouwde ook mijn cyclus nog niet terug trouwens.

Stress/hard werk zou kunnen. Ik dacht daar zelf ook al aan. We zijn net verhuisd, wat al erg genoeg is ;-), en de fietsafstand naar het werk is fors langer geworden dus ik moet nu meer inspanning leveren. Dat te weinig slapen was de afgelopen dagen ook wel zo, maar in het verleden heb ik daarvan nooit zo gemerkt dat er dan live minder gedronken werd (wel minder gekolfd overigens).

Maar 'melk op'zou dus volgens jou eigenlijk wel kunnen, begrijp ik.

Groeten,

Temet

Echt op weet ik niet, maar

Flink teruggelopen kan zeker. Heb nog even in mijn Grote Handboek BV gekeken: bij teruggelopen productie (of grotere vraag van baby bij niet direct meegroeiende productie, dat kan natuurlijk ook), is het devies idd: aanleggen, rusten, ontspannen, evt. taken uit handen geven om zo meer rust te krijgen én (was ik nog vergeten) voldoende drinken.
Ik kan me in ieder geval goed voorstellen dat een verhuizing, en alles wat je verder beschrijft zo zijn invloed heeft. Maar het kan dus ook weer bijtrekken.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

10-09-2009 om 12:55

Even checken met kolf?

Misschien op zo'n moment even de kolf te voorschijn halen en proberen of er inderdaad geen melk meer in zit? Ik herken wel dat drukte en stress niet zo bevorderlijk waren voor de BV...

Wat ik dan deed

Wissel-wissel-wissel... Soms wel "zes borsten" achter elkaar. Nu moet ik wel zeggen dat regeldagen bij ons niet voorkwamen - dat waren minstens regelweken. Maar met dat gewissel kreeg ik de productie dan altijd toch weer op peil.

Melk op

ja hoor, ik heb af en toe gewoon echt minder melk. Dat weet ik doordat dochter sneller klaar is (minder vaak slikt) en dan wat bozig na een half uur weer vraagt om melk. Verder merk ik het aan de heoveelheid die ik kolf (ik kolf af en toe).

En wat tot nu toe (ik geefn nu 9 weken de helft van de keren bv) om vaker aan te leggen en wat vaker te kolven, ja het is wel een gedoe maar het werkt het is dan redelijk snel weer op peil.

Rembrand

Rembrand

10-09-2009 om 23:58

Niet checken met de kolf.

Een borst is nooit helemaal leeg. Des te vaker je baby drinkt des te sneller word de melk weer aangemaakt. Als je niet gewend bent om te kolven en je gaat met kolven controleren of er nog melk in zit kan de stress flink oplopen als er inderdaad niets komt.
Een goed aangelegde baby is de beste kolf.
M.

Ja maar rembrand

ik kolf heel regelmatig, dus om de dag wel een keertje en dat al 9 weken lang (eerder kolfde ik elke voeding).

Rembrand

Rembrand

11-09-2009 om 14:39

Manda.

Mijn reactie over het kolven was bedoeld voor de opmerking dat je met nakolven kunt controleren of je borst echt leeg is.
M.

Rembrand

Rembrand

11-09-2009 om 14:41

Manda.

Als ik het goed begrijp ben je al vrij snel af gaan bouwen en de helft van de voedingen gaan vervangen door kunstvoeding. Klopt dat ? Als je al snel na de geboorte gaat afbouwen kan het gebeuren dat je productie sneller terug loopt dan wenselijk.
Vaker gaan voeden ( en twee of meer borsten geven per voeding ) kan wellicht meer melk opleveren.
Kan je ook aangeven waarom je bent gaan afbouwen ?
M.

nietmanda

nietmanda

11-09-2009 om 16:50

Rembrand

Manda vertelt dat ze de voeding weer op kan krikken als dat nodig is door vaker aan te leggen en vaker te kolven. Blijkbaar gaat het met voeden zoals zij wil. Waarom wil je weten waarom ze is gaan afbouwen? Omdat ze dat zelf wilde lijkt mij zo.

Rembrand

Rembrand

11-09-2009 om 19:32

Nietmanda.

Manda verteld ( meen ik te lezen ) dat ze denkt dat haar productie terugloopt. Als dit niet de bedoeling is kan ze dit nog opkrikken op de manier die ik vertel.
Ze hoeft niet te vertellen waarom ze is gaan afbouwen, maar het kan natuurlijk zijn dat dit niet haar wens was. Soms gaan mensen kunstvoeding bijgeven omdat ze onjuiste informatie hebben gekregen. Vandaar dat ik het vraag. Ben je bang dat ik haar over ga proberen te halen tot iets wat ze zelf niet wil ? Gelukkig is Manda mondig genoeg om dit zelf tegen mij te zeggen.
M.

Rembrand

nee hoor mijn productie looopt niet terug op dit moment, ik gaf alleen aan dat ik dat wel eens heb en dan leg ik wat vaker aan of dan kolf ik tussendoor weer eens en dan is het snel weer op peil.

Ik heb op dit moment nou even geen bv probleem ;-)

Temet

Temet

12-09-2009 om 20:43 Topicstarter

Kolven

Mijn huurkolf staat op mijn werk en een andere kolf heb ik niet. En wil ik niet. Kolven levert bij mij weinig op: ik heb twee kolfbeurten nodig voor éen volledige voeding terwijl dochter normaal gesproken aan de borst genoeg drinkt.

Behalve nu dus even, kennelijk. Ik blijk inmiddels ook een soort buikgriep onder de leden te hebben. Zucht. Ik vond bij het uitpakken van de verhuisdozen nog een pakej kant-en-klare nutrilon, ik denk dat dat mevrouwtjes late voeding wordt...

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.