Babytijd Babytijd

Babytijd

Bv: lactatiekundige regio eindhoven?

Helaas,
Had ik aan het begin van deze week het idee dat alles eigenlijk heel goed ging (zie ook draadje hierboven); inmiddels zie ik het allemaal niet meer zo zitten. Altijd jammer aan het begin van het week-end.

Drinken ging tot nu toe goed, met tepelhoedje.
Sinds woensdag heb ik het (gemotiveerd tijdens het borstvoedingscafe) eens (langdurig) zonder geprobeerd, en dat leek toch wel erg goed te gaan. Dagen daarna ook weer met veel aandacht & rust aangelegd, en het leek erop dat we tepelhoedjesloos door het leven konden gaan. Helaas, sinds anderhalve dag ofzo lukt het allemaal niet meer zo goed.

Aanleggen is nooit echt soepel gegaan, en ik vrees dat ik daar nu de prijs voor betaal, in de vorm van kloven (denk ik). De eerste paar seconden aanleggen is dus verschrikkelijk, en omdat aanleggen niet zo soepel gaat, moet dat dus een aantal keer. Het helpt ook niet dat Dochter (inmiddels bijna zes weken) enthousiast ligt te wiebelen, draaien, trappelen & zwaaien.
Ik doe mijn best om mijn borst als 'sneetje brood' aan te bieden, en tegelijkertijd haar mond verder open te duwen, maar meestal lukt dit niet. Lukt dit wel, dan zal ze een groot deel van de tijd al heel snel weer 'terugglijden', zodat ze nog steeds alleen de tepel heeft. Ze heeft het zelf wel door, en zal dus enthousiast opnieuw proberen aan te leggen. (meestal zonder de tepel goed los te laten. Au!).
Als ze eenmaal wel goed aanligt, dan kan je merken dat de pijn ook binnen een paar seconden weg is, en tijdens de rest van de voeding hoogstens 'gevoelig' blijft. Wel valt me op dat ze zonder hoedje veel krachtiger lijkt te kunnen zuigen, want ik kan het echt tot 'diep' in mijn borst / oksel voelen stromen.

Omdat het zo'n zeer doet, zet ik er nu af en toe weer een tepelhoedje op. Ook om (vooral 's nachts) wat meer rust te creëren. De eerste keren ging dat goed, maar het lijkt wel alsof Dochter dat nu helemaal niks meer vind.
Kortom: AAargghhh.
Ik heb al een paar keer huilend / vloekend op de bank gezeten, en heb zojuist besloten dat we maandag een lactatiekundige gaan bellen.

Ik woon in de regio Eindhoven, en ik heb op www.borstvoeding.com gezien dat ik ruime keuze heb. (Hmmm, zelfs een die 24/7 bereikbaar is...).
Voordat ik er 'at random' een kies, is er iemand die specifiek kan word aangeraden? Bij voorkeur iemand die er redelijk praktisch & nuchter over BV denkt. (Voor mij is 'flesvoeding kan altijd nog' een prettige reden om BV juist langer vol te houden).

In ieder geval alvast bedankt voor het lezen.
Het schrijven hier helpt al om een beeld te krijgen van het probleem (en vervolgens te denken: 'Ach, valt ook wel mee...').
Op naar de volgende voeding.

Kraanvogel.

Vooruitgang

Geweldig dat het gelukt is om zonder tepelhoedje te voeden. En goed dat je steun zoekt bij een lactatiekundige. Als je hier doorheen bent, de kloven, de pijn, het tepelhoedje, kun je een lange periode hebben waarin de bv gewoon makkelijk en gezellig wordt. Bij mij waren de 1e 2 maanden van bv lastig omdat ik blijkbaar de goede houding niet kon vinden en veel spierpijn had en ook last van gevoelige tepels, daar moest gewoon nog wat 'eelt' op komen. Bij de 2e ging het dan ook direct naar wens.
En heb je er veel plezier van. Waarom bel je die 24/7 niet op?

Tijgeroog

Tijgeroog

07-05-2011 om 12:27

Iets verder weg

Ik vind Karin de Graaf heel erg goed, maar zit is iets verder weg, bij Tilburg. Dan hangt het er een beetje vanaf aan welke kant van Eindhoven je woont.
Wat betreft die 24/7, die is verbonden aan Homecare, ik denk dat ze bedoelen dat Homecare 24 uur per dag bereikbaar is. Ik vind Wietske O
Maar waarom ga je as woensdag niet nog een keer naar dat borstvoedingscafe, daar is ook een lactatiekundige aanwezig en dan kun je daar vast contact maken.

Rembrand

Rembrand

07-05-2011 om 13:45

Suggestie

Femke van Roozendaal zit in Eindhoven zelf. Zij is ( net als Karin) ook VBN contactpersoon geweest voor ze LK is geworden. Veel vrouwen vinden dit een stuk meerwaarde.
M.

Kraanvogel

Kraanvogel

07-05-2011 om 14:45 Topicstarter

Twee voedingen later

Ben ik iets minder wanhopig.

Ik heb het 24/7 nummer even gebeld, maar zoals ik (en Tijgeroog) al dacht; dat is idd. het kraamzorgnummer. Overigens is de LK voor noodgevallen eventueel wel beschikbaar, maar dat vond ik niet het geval. (Dochter krijgt niet te weinig binnen & bij mij bloed er (nog) niks).

Dochter en ik hebben (lijkt het) een redelijk compromis bereikt. De ene kant (waar ik nog geen kloven lijk te hebben) blijven we hoedjesloos voeden. Aan de andere kant plakken we het hoedje er meteen op. Dit scheelt stress (en pijn) en alleen dat lijkt al te helpen.

De laatste twee voedingen gingen beide goed, dus de verwarring waar ik vanochtend / vannacht erg bang voor was lijkt ze niet te hebben. In beide gevallen koppelt ze heeeel tevreden af, dus op dit moment ben ik nog positief.

Afhankelijk van hoe e.e.a gaat / voelt, bel ik dan of maandag al een LK, of wacht ik de woensdag af. Of beide. Tot dan blijven suggesties welkom, overigens. Vooral omdat er nu drie genoemd zijn, waarvan er twee niet op de lijst staan.

Allemaal hartelijk dank voor de snelle hulp (en het hart onder de riem, dank AnneJ).

Kraanvogel.

Valkyre

Valkyre

07-05-2011 om 20:50

Kraanvogel

Die pijn kan ook spruw zijn. Bij zowel mij als zoon was er destijds niets te zien, maar ik zat elke keer tegen het plafond bij het aanleggen. Daarna werd de pijn wel minder. Ik zou zeker een lactatiekundige bellen. Bij mij ging daarna het aanleggen super, en na de behandeling tegen spruw ook geen pijn meer gehad. Zooo blij dat ik toen gebeld heb!

Sterkte ermee!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kraanvogel

Kraanvogel

09-05-2011 om 11:09 Topicstarter

Valkyre

Dacht niet dat het spruw was.
Inderdaad, geen tekenen (maar ik weet dat dat niet alles zegt). Vooral het feit dat het maar een borst is (was), en dat ik dacht een kloofje te herkennen.

Maar als ik DC & Karla hierbeneden lees: Dochter drinkt inderdaad vaak heel onrustig aan de borst. Soms is de oorzaak duidelijk (niet goed aangelegd, blijkbaar), maar soms blijft ze maar kronkelen & trappelen.

De voornaamste reden dat ik over een lactatiekundige twijfel, is da het niet altijd moeilijk is. Zul je net zien dat juist als ze met een voeding meekijkt, dat alles soepel gaat. Overigens zonder dat ik weet waarom hoor.

Maar ik heb het nu opgegeven, ik ga een lactatiekundige vragen. En dan hopen dat het fout gaat als ze langskomt :-).
Ik heb inmiddels gezien dat mijn VK de 'hart voor borstvoeding' praktijk aanraad. Nu vond ik mijn VK erg prettig (en praktisch) in de omgang, dus dat komt vast goed.

Zoals gewoonlijk: hartelijk dank voor het meedenken.

Kraanvogel.

Tijgeroog

Tijgeroog

12-05-2011 om 13:18

Kraanvogel

Hoe gaat het nu?

Kraanvogel

Kraanvogel

18-05-2011 om 22:47 Topicstarter

We naderen de acht-weken grens

Waarvan iedereen beweert dat het daarna makkelijker wordt. En zowaar....

Uiteindelijk heb ik toch pas een lactatiekundige gesproken tijdens het borstvoedingscafé, en dat bleek toevallig Ingrid zelf te zijn. Ze heeft meegekeken bij het (zittend) aanleggen, en dat deden we eigenlijk hartstikke goed. Mijn manier om Dochters mond ver genoeg open te krijgen ('broodje maken van borst, en met pink haar kin naar beneden duwen) was ook niet verkeerd, dus ook daar ben ik mee doorgegaan.

Zij gaf ook aan dat het onrustige drinken 's nachts ook kon komen doordat het kind moeite had met aanhappen, omdat 'liggend voeden' best wel een lastige houding was. En inderdaad: op die manier is mijn borst behoorlijk bol, met een klein beetje tepel 'erop'. Kan me voorstellen dat dat lastig drinkt.
De LK suggereerde de 'rugligging', met Dochter op mijn buik. Ik heb ermee geëxperimenteerd, maar het 'tegenhouden' van Borst & Dochter aan de zijkant was nog veel onrustiger. Leuk experiment voor een keer, maar niet geschikt voor ons.

Maar we zijn inmiddels twee weken verder, en de combinatie van: vertrouwen (de LK dacht heel erg mee), oefening en tijd heeft ertoe geleid dat ik tegenwoordig eigenlijk best veel voedingen zonder al te veel aanleg problemen heb. Soms moet het nog een of twee keer opnieuw, maar dan is het ook echt goed. Ook liggend kan ik nu eigenlijk zonder tepelhoedje. Aanhappen gaat ook daar stukken beter, en ze is zeker minder onrustig.

Achteraf is denk ik het besef dat we in principe niks verkeerd deden het belangrijkste is geweest. Niet alleen omdat er een keer een LK meekijkt (en meedenkt), maar ook omdat je ook van anderen hoort dat niet alles altijd goed gaat. Waardoor je vanzelf beseft dat (een beetje) gedoe er soms bijhoort, en niet meteen betekend dat je iets (structureel) fout doet. Daardoor ben je minder wanhopig, waardoor alles beter gaat. Kortom; op dit moment gaat alles goed. Sterker nog: de laatste paar dagen hapt dochter af en toe zonder hulp perfect aan. Het gaat dus echt de goede kant op.

Wat betreft de LK in de regio Eindhoven: Ik vond zowel Ingrid van Lierop als Wietske Oosterkamp (bij het borstvoedingscafé) heel erg prettig in de omgang. Praktisch & meedenkend. Beide een aanrader.

Allemaal hartelijk dank

P.S. Sorry Tijgeroog. Ik had je vraag echt helemaal gemist.

Massi Nissa

Massi Nissa

19-05-2011 om 09:02

Wat fijn, kraanvogel!

Heerlijk om te lezen dat het steeds gemakkelijker gaat! En wat knap dat je zo doorzet, petje af.
Groetjes
Massi

Tijgeroog

Tijgeroog

19-05-2011 om 09:35

Kraanvogel

Geeft niet, fijn om te lezen dat het steeds beter gaat!
Wat betreft het voeden in andere houden: mocht je erover denken om langere tijd door te gaan met voeden dan zul je nog versteld staan over de houdingen die een kind dan opeens aan kan nemen, maar die je nu nog compleet onmogelijk lijken. (ondersteboven ofzo...) :-)

Kraanvogel

Kraanvogel

19-05-2011 om 23:33 Topicstarter

*bloos*

Goh, wat een complimenten. Ik bloos er zowat van.

Om eerlijk te zijn, ik ben zelf ook (bijna) verbaast dat ik nog steeds aan het voeden ben. (Nou ja, BV dan). Ik heb altijd geroepen dat ik met BV zou beginnen, en dat ik als dat niet meer leuk was gewoon op FV over zou gaan. Dat denk ik eigenlijk nog steeds, dus blijkbaar vind ik het nog niet te veel moeite.

Ik moet zo langzamerhand wel een beetje af gaan bouwen, want als ik weer aan het werk ga, wil / kan ik overdag niet (altijd) kolven. Maar voorlopig neem ik nog even aan dat het buiten werktijden geen probleem blijft. (Mocht dat niet zo zijn, dat zien we dan wel weer). Maar mocht dat mogelijk blijven, dan zal ik jullie op de hoogte stellen van de meest interessante voedingshouding.
En over voedingen gesproken: het is weer tijd.

Kraanvogel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.