Babytijd Babytijd

Babytijd

Consultatiebureau

Na goed overleg hebben wij besloten om ons nieuwe kindje niet op het consultatiebureau aan te melden, maar hoe gaat dat in zijn werk? Ik ben nu nog hoogzwanger, en eigenlijk wil ik mij al van te voren afmelden. Misschien heeft iemand daar ervaring mee?

Hanne.

Hanne.

10-03-2011 om 13:21

Bij de hielprik

Hier is het standaard dat de dame die langs komt voor de hielprik (die laat je neem ik aan wel doen) vraagt of ze je gegevens aan het CB door mag geven.

Dat lijkt mij dus het moment om het door te geven.

Joke

Joke

10-03-2011 om 16:28

Kraamverzorgende

Bij ons was het de kraamverzorgster die einde van de week alle gegevens doorstuurde naar het CB. Ik weet eigenlijk niet hoe de aanmelding daar normaal gesproken gaat, ik denk via het kraambureau en de huisarts. Die laatste zou je ook op de hoogte kunnen brengen, wellicht weet die hoe je het door kunt geven. En anders gewoon het CB even bellen...
Succes met de bevalling! Enne, mag ik misschien vragen wat jullie overwegingen zijn? Wij hebben zelf namelijk ook een tijdje getwijfeld..
Groetjes!

vesu

vesu

10-03-2011 om 17:00 Topicstarter

Bedankt

Bedankt voor de reacties. Ik ga ze inderdaad van tevoren (nu dus ;) bellen om aan te geven dat we niet gaan.
Onze overweging is dat onze ouderschapsfilosofie totaal niet aansluit op de visie én adviezen van het cb. Wij slapen samen, ik geef lang borstvoeding, we vaccineren niet... allemaal zo anders dan hoe het cb het grootbrengen van kinderen ziet dat het voor frictie en irritatie zorgt.
Liever ga ik met vragen daarom naar mijn ha, en meten en wegen lukt thuis ook prima.

liora

liora

10-03-2011 om 19:46

Gesprek?

Misschien gewoon het gesprek aangaan? Dat dat jullie filosofie is, en dat jullie over slapen en voeding geen adviezen willen. Maar is er iets op tegen dat je kind woedt gewogen en gemeten?

Liora

Massi Nissa

Massi Nissa

10-03-2011 om 20:00

Eens met liora

Wij deden ook een aantal dingen anders: inderdaad samen slapen, aangepast prikschema etc. Voor het meten en wegen ging ik gewoon naar het cb. Ik legde elke keer geduldig uit hoe het in elkaar stak (ze lezen het dossier echt niet van te voren, dus je moet het wel elke keer vertellen). En dan ging het eigenlijk meestal wel goed. De adviezen *die* ik kreeg op het gebied van borstvoeding waren trouwens waardeloos en zelfs contraproductief. O ja, en haar hoofd was ook te klein. En dan weer niet. En dan weer wel. Ach ja.
Heb ook wel eens een leuk gesprek gehad daar, hoor. Er lopen zowaar artsen en wvp's rond die niet barsten van de vooroordelen.
Ik zou het gesprek wel aangaan en dan vragen of alleen wegen en meten ook mogelijk is.
Groetjes
Massi

dc

dc

10-03-2011 om 20:30

Niet vaccineren?

Mag ik vragen waarom niet? Dat lijkt me echt heel erg eng namelijk!

Kari1

Kari1

11-03-2011 om 07:56

Aanmelden doe je niet zelf

Het hangt een beetje van de gemeente af, maar meestal geeft de gemeente de geboorte automatisch door aan het cb. Die vervolgens in actie komen, te beginnen met de hielprik, de gehoorscreening, een huisbezoek rond de leeftijd van 2 weken en zo verder. Als je niets van dat al wilt kun je bij het aangeven bij de gemeente al vermelden dat de geboorte niet doorgegeven moet worden. Maar misschien weet de gemeente niet hoe dat te stoppen valt. Dan kun je als de eerste van het cb belt voor een afspraak bij je thuis (meestal hielprik en/of gehoorscreening) vertellen dat je die afspraak niet met ze wilt maken, en dat er ook geen vervolgafspraken,(thuis of op het cb) hoeven te komen.
Kari

Sluit me aan bij liora

Adem in, adem uit, en alleen meten en wegen.

Ik vind het, ondanks hun afwijkende levensfilosofie, toch handiger om met het CB in contact te blijven, vind ik zelf. MOCHT je tegen dingen aanlopen, dan is het meteen het loket om dingen aan te vragen.

Maar goed, waar ik woon heb je zoveel refo's, daar zijn ze helemaal aan niet vaccineren gewend. Gewoon eerste keer melden dat je niet prikt, en dat is dat.

marjanne

marjanne

11-03-2011 om 09:14

Antroposofisch cb

Het reguliere CB komt als vanzelfsprekend voor de gehoortest en hielprik. Ik zie geen reden om dat niet te laten doen. Daarna hoef je niet naar het CB, het is vrijwillig. Er zijn trouwens ook een aantal antroposofische consultatieburos (www.kinderspreekuur.nl). Ik ben daar een keer met een vriendin geweest en vond het een verademing.(mijn dochter gaat zich daar in mei ook aanmelden) Niet of op een ander tijdstip vaccineren is daar ook goed bespreekbaar en er wordt met je meegedacht.
succes, Marjanne

Tirza G.

Tirza G.

11-03-2011 om 13:37

Ja en nee

Antroposofen stoppen met bv als de baby 9 maanden oud is. Dat lijkt me voor Vesu ook niet de wenselijke termijn, als ik het zo lees :-)

Tirza

liora

liora

11-03-2011 om 13:48

Maar

Je kan toch ook advies krijgen van iemand die niet op elk punt dezelfde parenting style heeft? Of ben je zo onzeker over je eigen keuzes dat je meteen uit balans raakt als iemand het anders doet?

Massi Nissa

Massi Nissa

11-03-2011 om 15:24

Je hebt advies en advies

Liora, op zich een heel goed punt, maar voor jonge moeders is het vaak wel lastig als je dringende adviezen krijgt. Zo ben ik geheel tegen alle adviezen van de borstvoedingscursus in na 2,5 week bv toch gaan bijvoeden - op advies van het cb. Ik voelde me zo onder druk gezet en was zo bang dat ik mijn baby tekort deed omdat ze niet snel genoeg aankwam (volgens het cb dus), dat ik toch dat pak kv ben gaan kopen. Heb ik nu nog steeds spijt van, trouwens.
Ik zou trouwens inderdaad eens kijken of er een antroposofisch cb in de buurt zit, allicht dat daar de richtlijnen wat beter aansluiten bij de opvoedstijl van vesu. En Tirza, waarom zeggen ze daar dat je maar negen maanden mag borstvoeden? Is dat ook weer zo'n -eerst-tanden-wisselen-dan-leren-lezen-ding?
Groetjes
Massi

vesu

vesu

11-03-2011 om 17:08 Topicstarter

Waarom niet?

Ik heb me er heel lang in verdiept, en alle voors en tegens afgewogen. Daarna instinctief gekozen voor niet vaccineren. Voor mij voelt dat veiliger dan wel, ik heb het gevoel dat de vaccinaties mijn dochter meer zouden belasten dan goed voor haar zou zijn. Mocht ze vroeg zijn gestopt met borstvoeding, dan had ik het wellicht nogmaals overwogen.

dc

dc

11-03-2011 om 19:07

Vesu

Dus na de borstvoeding ga je haar alsnog laten vaccineren?

En voor zover ik weet geeft borstvoeding enkel bescherming tegen darmgerelateerde ziektes toch? Weet iemand hoe dit ookalweer precies zit?

Ook gedaan

Ai, het draadje gaat ws. weer eens ontsporen in een wel of geen vaccinatiediscussie. En dames, ieder z'n mening en probeer de ander nu eens niet te overtuigen maar gewoon respect voor elkaars mening.

Nu ontopic:
Eerder mocht ik bij het cb nog een 'eigen' vaccinatie programma volgen, maar bij de jongste spruit mocht dat niet meer. Ik moest me aan het reguliere houden of helemaal niet. Toen besloot ik met dezelfde argumenten als jij dat ik maar niet meer heen ging. Héérlijk!
Er werkte daar eerder 'toevallig' een antroposofe die ik heel inspirerend vond. Die is nu weg en nu is het degelijkheid ten top. Prima, maar niet voor mij.

Volgens mij werd ik inderdaad bij de hielprik uitgenodigd voor een afspraak en zou ik die nu weigeren (die afspraak, niet de hielprik).

Mijn kinderen krijgen overigens wel de inentingen op latere leeftijd ( 4 en 9 jaar?) en dan zijn ze weer net zo 'bij' als de anderen.

vesu

vesu

12-03-2011 om 13:00 Topicstarter

Wat we gaan doen is bij inschrijving in het persoonsregister aangeven dat we niet aangemeld willen worden bij het cb. Mochten ze daar dan wel nog over bellen, dan leg ik het uit zonder al te veel poespas.
Bedankt voor jullie input!
De vaccinatiediscussie laat ik even aan mij voorbijgaan, er zijn veel plekken waar je daar informatie over kan vinden en mijn hoofd staat er niet naar.

Kiki

Kiki

12-03-2011 om 14:37

Wij gaan ook niet naar het cb

Ik ben nu ook weer zwanger en volg bij mijn nu nog jongste (wat is dat leuk om te zeggen zeg) een heel ander vaccinatieschema dan regulier en ik was dalijk van plan bij de gemeente en verloskundige en kraamzorg door te geven dat ik niet naar het cb ga en dat ze ons niet hoeven op te geven.

Komt wijkverpleegkundige toch langs kan ze weer gaan en zal ik het aan haar doorgeven dat ze ons weer uit kunnen schrijven.

Meten en wegen kan ik zelf en mijn jongste loopt bij verschillende artsen die ook allemaal meten en wegen en vaccinaties doet momenteel de kinderarts. Het cb voegt mijns inziens niet zoveel meer toe. Ik zie genoeg artsen.

Ook straks bij de nieuwe baby zal ik niet gaan.

Tirza G.

Tirza G.

12-03-2011 om 15:43

Bv beschermt niet

Borstvoeding beschermt niet (afdoende) tegen de ziektes waar in NL voor (tegen?) wordt ingeënt. Ook niet als je zelf bent ingeënt dan wel de ziekte zelf hebt doorgemaakt. Je moet nog een geslacht terug (jouw moeder dus) en dan naar je eigen bv-geschiedenis kijken willen je iets van 'aangeboren afweer' door kunnen geven via de borstvoeding aan je baby.
Lars Hanson heeft er veel over gepubliceerd. Borstvoeding is een geweldig spulletje, maar denken dat het tegen alles beschermt is een misvatting.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

12-03-2011 om 15:44

Liora

Advies van iemand met een andere opvoedingsstijl slaat nergens op omdat het niet in jouw situatie past. Stel dat het CB tegen jou gezegd had: tja, in een eigen bedje en kunstvoeding geven is vrágen om problemen mevrouw, u kunt écht veel beter uw baby bij u in bed nemen en niet voor het 2e jaar stoppen met borstvoeding: hoe serieus genomen en 'gehoord' zou jij je dan gevoeld hebben?

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

12-03-2011 om 15:45

Antroposofen

Geen idee waarom precies (en geen zin om het uit te zoeken), maar het stoppen met 9 maanden is inderdaad gerelateerd aan een ontwikkelingsstadium van het kind. Of aan de aardstralen ofzoiets. Wonderlijk, want Steiner zelf heeft tot zijn 4e jaar bv gekregen (dat weet ik dan weer wel, jammergenoeg).

Tirza

Massi Nissa

Massi Nissa

12-03-2011 om 17:52

"Wonderlijk, want Steiner zelf heeft tot zijn 4e jaar bv gekregen." Dat spul beschermt blijkbaar ook al niet tegen geestelijke aandoeningen. Je zou haast zeggen: allemaal over op Kruidvat Eigen Merk ;-).
Groetjes
Massi

liora

liora

12-03-2011 om 21:31

Haha massi

Ik wilde ongeveer dezelfde grap maken!

Ik vind het trouwens niet in het belang van je baby om zelfs geen hielprik te doen.

Tirza (o.t.)

Tirza: "Borstvoeding beschermt niet (afdoende) tegen de ziektes waar in NL voor (tegen?) wordt ingeënt. Ook niet als je zelf bent ingeënt dan wel de ziekte zelf hebt doorgemaakt. Je moet nog een geslacht terug (jouw moeder dus) en dan naar je eigen bv-geschiedenis kijken willen je iets van \'aangeboren afweer\' door kunnen geven via de borstvoeding aan je baby."

Tirza, vertel daar eens meer over? Ik heb 1 jaar bv gekregen van mijn moeder... en geef nu mijn peuter van 3,5 jaar nog steeds bv, alleen is het helaas bij hem nooit volledige bv geweest. Hij is wel ingeënt tegen alles hoor. Maar ik ben gewoon benieuwd...

Tirza G.

Tirza G.

13-03-2011 om 17:00

Best moeilijk :-)

Het heeft te maken met aangeboren afweer. Een gedeelte van je afweersysteem wordt bij je geboorte aangelegd (nou ja, in de zwangerschap vóór je geboorte natuurlijk) en de 'sterkte' van de aanleg is mede afhankelijk van wat je meekrijgt van je moeder. De rest van je afweersysteem verwerf je als je opgroeit. Borstvoeding speelt bij het te verwerven gedeelte een belangrijke rol, het is de voedingsstof die er voor gemaakt is om het afweersysteem te optimaliseren.
Welnu. Dat aangeboren stukkie is (gedeeltelijk) afhankelijk van de afweer van je moeder. En de aanleg van háár afweersysteem is dus weer afhankelijk van haar aanleg en haar babyvoeding. Wat je niet hebt, kun je ook niet doorgeven :-) Kleine dingen zijn al voldoende om dit proces te verstoren, denk bijv. aan het doormaken van een infectie in de zwangerschap. Dus. Stel dat jouw moeder een optimaal systeem heeft om door te geven aan jou. Dan moet ze dus ook een optimale zwangerschap doormaken, zonder infecties. Vervolgens moet ze baby-jou borstvoederen, zonder verstoringen in de zin van suikerwater, vitaminedruppels, fluordruppels, ijzerdruppels. Ik weet niet van welk jaar je bent, maar de inzichten in wat bv-ende-moeders hun baby bij moeten geven verschillen per ongeveer 3-5 jaar :-) Dan is jouw afweersysteem geoptimaliseerd en dan ga jij dat vervolgens weer doorgeven aan jouw kind. Met weer dezelfde mitsen en maren - dus geen infecties doormaken in je zwangerschap, geen andere voeding enzovoort.

En dan nog krijg je geen garanties, jammer he :-) Afweer is een heel ingewikkelde materie en vooral in dat 'aanleg'-stuk zitten heel veel obstakels.

Wat ik echter voornamelijk wilde betogen, is dat bv géén bescherming biedt tegen de dingen waar je in NL voor wordt ingeent. Dat is een niet ongevaarlijk misverstand.

Tirza

Dank tirza

Dank Tirza, een heel verhaal.

Heel wat mitsen en maren erbij, inderdaad. En of ik zelf een goed afweersysteem heb? Geen idee, vaak verkouden maar nooit erg ziek - en er kan ook later van alles zijn dat je afweersysteem beïnvloedt, vermoeidheid, stress, voedingspatroon, en voor mij als stadskind: luchtvervuiling! (Die in mijn jeugd nog veel groter was dan nu...)

Mijn zoon heeft als ex-prematuur vanaf het begin af aan van alles bij de bv gekregen (soort speciale oplossing helemaal in het begin, fortifier door de mm, kunstvoeding)... maar ik begreep van de neonatologie-verpleegkundigen en lactatiekundige dat elke druppel borstvoeding goed is voor het kind, in allerlei opzichten maar vooral vanwege de afweerstoffen. Mijn lactatiekundige zei, over dat ik geen volledige bv kon geven: bij jou zijn de waardevolle stoffen in de mm juist extra geconcentreerd! Nou dat was in ieder geval een bemoedigende opmerking die ik erg goed kon gebruiken... Ik denk zelf dat in het in allerlei opzichten (ook psychisch) veel gezonder is om het positief te benaderen: elke druppel mm is waardevol, probeer zo veel en zo lang mogelijk borstvoeding te geven; in plaats van negatief: als je één keer er iets anders bijgeeft, is het "verpest" (vanwege dat bijzondere laagje in de darmen of zo) - en tja met die laatste houding zou je juist sneller de bv kunnen opgeven, een averechts effect dus...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.