Babytijd Babytijd

Babytijd

rabuto

rabuto

13-12-2008 om 20:03

Eczeem en onrust

Hallo,

Mijn dochtertje blijkt sinds kort allergisch voor de hypo allergene voeding die ik haar gaf. Via een mesoloog zijn we hier achter gekomen. Ze is nu overgegaan op nutrigem. Verder mag ze geen tarwe en suiker hebben. We merken wel dat het aanslaat, omdat haar eetlust is verbeterd en haar huid is minder droog. Alleen merken we wel dat wanneer zij iets gegeten heeft wat niet goed valt haar wangen rood uitslaan van de exceem. Het duurt dan weer een aantal dagen dat dit wegtrekt. Om welke voedingsstoffen het gaat is lastig te ondenken. We denken bv wel aan ei waar ze neit tegen kan. Snachts is ze nog regelmatig wakker. Ze huilt dan niet echt,m aar is gewoon wakker en gaat spelen. Op de dag is ze wel vrolijk, maar ik vind haar wel wat onrustig. Ik weet niet zo goed hoe we erachter kunnen komen waar ze allergisch voor is. Ik heb wel eens gehoord dat beneden de vier jaar er geen bloed afgenomen wordt voor allergietest, omdat dit nog niet betrouwbaar zou zijn. Wie heeft er voor mij een tip wat te doen?

alvast bedankt voor de reactie

groetjes van Laura

Guinevere

Guinevere

13-12-2008 om 21:47

Dietist

Wat is een mesoloog, rabuto?
Vervelend dat je baby zoveel last heeft. Hoe oud is ze eigenlijk?
Ik raad je aan hiermee bij een diëtist die gespecialiseerd is in voedselallergie langs te gaan. Die kan je alles vertellen over de eliminatie-provocatiemethode. Bovendien kun je, bij een bewezen allergie (een deel van) de speciale poedermelk vergoed krijgen.

Suc6, Guinevere

Agnet

Agnet

13-12-2008 om 23:11

Inderdaad een dietist

Mijn zoon is ook heel allergisch geweest voor heel veel dingen. Hij mocht geen koemelk, geen soja, geen tarwe, geen tomaten, geen fruit, geen nieuwe aardappelen, enz. Ongetwijfeld zul je tegenwoordig veel op internet kunnen vinden, maar toen, in pre-internet-tijdperk, ben ik met hem naar een dietiste gegaan. Zij heeft mij echt goed geholpen, zorgde voor lijsten met producten die hij wel mocht hebben en wist ook waar ik speciale producten kon bestellen. Zoals Guinevere al zegt krijg je bij bewezen allergie de Nutramigen vergoed, ik kreeg het toen volledig vergoed en dat was wel fijn want het kostte zo'n 80 gulden voor een klein blik (450 gram of zo). Inmiddels is hij er helemaal overheen gegroeid, gelukkig.

Succes!

Voedselovergevoeligheden en mesokwak

Er zijn verschillende soorten voedselovergevoeligheden, die opgesplitst kunnen worden in allergisch (waarbij het immuunsysteem betrokken is) en niet-allergisch (ook wel pseudo-allergie genoemd). En allergie wordt weer opgesplist in IgE-gerelateerd en niet-IgE gerelateerd. Er zijn namelijk onderzoeken waarbij duidelijk is dat bij sommige reacties het immuunsysteem wel een rol speelt maar er geen antilichamen IgE aan de pas komen. Er komt hierbij wel histamine vrij. Ik heb een onderzoek over een LHRT-test gevonden (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=7693545) en er zullen er vast wel meer zijn.

Met een bloedtest worden over het algemeen alleen de IgE gerelateerde allergieën opgespoord. behalve dat deze test vooral bij jonge kinderen nog wel eens valse uitslagen geeft, is hij dus niet in staat op alle soorten overgevoeligheden op te sporen. De voedselovergevoeligheden waarvan het mechanisme nog niet duidelijk is kunnen alleen dooor dubbel blinde eliminatie-provocatie worden vastgesteld. Als men werkelijk overgevoelig is zal men iedere keer reageren op die stof ook al weet hij/zij niet dat hij het genomen heeft en men zal niet reageren op een placebo.

Het blijkt met dit soort proeven telkens maar weer dat er veel meer mensen allergisch/intollerant/overgevoelig denken te zijn dan dat ze het werkelijk zijn. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=8120272)

Als eerste zou ik dus willen weten waarom je dochter hpoallergene melk krijgt. Is er een koemelk allergie door nog iemand anders dan de mesoloog vastgesteld?
Indien ja, dan kan het inderdaad zijn dat de eerste hypoallergene voeding voor haar nog niet hypoallergeen genoeg is. Het kan echter ook zijn dat je dochter op iets anders reageert en dat hoeft zelfs niet persé iets van voeding te zijn.

Zelf heb ik de ervaring met één van mijn kinderen waarbij het eczeem verdween nadat ik koemelk uit zijn dieet scrapte. Herinvoering van koemelk toen de huid rustig was had echter niet het gevolg dat het eczeem terug kwam. Pas na een jaar toen het eczeem bij de eerste koude periode weer terug kwam legde ik de link met de andere toevallig samenvallende factor, namelijk het warmer worden van het weer, in de periode dat ik de koemelk scrapte. Het eczeem kwam ieder jaar weer terug, maar wel steeds minder, omdat mijn zoon zoals dat heet over zijn overgevoeligheden heen groeit.

Er zijn zo nog vele voorbeelden van andere eczeembevorderende factoren waarbij de ouder niet stil staat en de alternatieve behandelaar al helemaal niet, zoals wasmiddellen, gebruike fleeche dekentje, enz.

Overgevoeligheidsreacties gebeuren tegen eiwitten, die in (koe)melk, tarwe, ei, vis, enz voorkomen. Je kunt deze reactie niet krijgen tegen suiker, omdat dit geen eiwitten, maar koolhydraten zijn. Voor suikers zoals lactose kan iemand wel intollerant zijn, omdat ze het enzym missen om deze te verteren. Deze intollerantie kan ook voor saccharose ( van bietsuiker, rietsuiker of palmsuiker) bestaan wanneer men het enzym sucrase mist en geeft gasvorming en diaree bij suikerconsumptie. Dit is echter uitermate zeldzaam tenzij je dochter van een bepaalde groep eskimo's afkomstig is.

Voedselovergevoeligheden zijn lastig te bepalen, omdat het vaak niet dubbelblind getest kan worden. Het grote gevaar is dat allerlei observaties worden toegeschreven aan de invloed van voedsel en het kind een te beperkt dieet voorgeschreven krijgt met een grote psychologische belasting, terwijl dit volkomen onnodig is.
Vooral als het om niet IgE gerelateerde overgevoeligheden gaat, groeien kinderen er in een paar jaar vaak overheen en wordt de overgevoeligheid stukken minder. Door alternatieve genezers wordt dan vaak geclaimd dat zij het 'genezen' hebben. Niet dus.

Bij dit soort overgevoeligheden met niet al te ernstige klachten is het vaak minder schadelijk om alleen het voedsel waar zeer duidelijk bij herhaling op gereageerd wordt te mijden en voor de rest de klachten gewoon regulier te behandelen met (hormoon)zalf en eventuele antihistamine bij ernstige jeukuitslag ipv het kind op een ernstig beperkend dieet te zetten in de hoop zo alles te kunnen voorkomen.
Zijn de klachten wel ernstig dan kun je beter een kinderarts of liever nog een (kinder)allergoloog of dermatoloog raadplegen voor behandeling.

Laat je niet in de luren leggen door de kreet dat mesologie gelijkstaat aan een 5-jarige HBO-opleiding. In werkelijk gaat het over complessief drie maanden les, die over 5 jaar (in Duitsland 4 jaar) worden uitgesmeerd met hier en daar een lesweekend. Het is een mix van verschillende, elkaar bovendien tegensprekende, alternatieve therapieën, waarvan een slap aftreksel wordt gepresenteert: in één woord kwaksoep.

Groetjes Jessica

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.