Babytijd Babytijd

Babytijd

Sunja

Sunja

21-10-2008 om 21:36

Eerste hapjes-kan brood?

Mijn zoontje is bijna 6 maanden (op een week na) en ik heb hem vandaag een korst volkorenbrood gegeven nadat hij mijn boterham echt uit mijn mond zat te kijken. Hij at die korst helemaal op! Kan ik dit blijven geven, is brood wel geschikt voor zijn darmpjes, nu al? (ik heb zitten googlen, maar vond geen eenduidige berichten) Er zaten ook wat pitten en zaden in namelijk.
Werd wel duidelijk dat meneertje honger zat te hebben...

Mama Marjan

Mama Marjan

22-10-2008 om 10:07

6 maanden

Ik weet dat het CB 7 maanden aanhoudt voor de introductie van gluten (dus brood/ tarweproducten), maar medisch gezien is volgens mij 6 maanden de grens, jonger heb je een grotere kans op glutenintolerantie (coeliakie). Ik heb mijn oudste na 6 maanden bijvoeding gegeven, eerst wel groente en fruit, maar voor de 7e maand ook al hapjes/ korstjes brood. Komt natuurlijk niet op een weekje aan als je het met mate doet denk ik. Kun je haar misschien op wat anders laten kauwen, een rijstwafeltje misschien? Was hier wel een succes.
Veel plezier ermee!

Groetjes
Marjan

juno

juno

22-10-2008 om 13:28

Ja hoor

Je kunt in principe alles geven als je maar niet teveel van iets geeft.
Gewoon je gezonde verstand gebruiken!

juno

juno

22-10-2008 om 14:52

Mieke

Nee, dank je, waarom zou ik?
Je kunt ze toch veel beter leren om hun gezonde verstand/gevoel weer te leren gebruiken dan die richtlijnen. Door al die richtlijnen denkt men zelf niet meer na, terwijl zelf nadenken zoveel belangrijker is dan alles voorgekauwd te krijgen.

Sunja

Sunja

22-10-2008 om 15:11

Juno

maar als ik er zelf niet aan zou twijfelen dan zou ik het nooit hier gevraagd hebben dus dat gezonde verstand van mij heeft af en toe best een beetje richting nodig, betekent niet dat ik geen verstand zou hebben of mij op het uur aan richtlijnen houd. Gewoon een beetje sturing op zijn tijd, of ervaringen van anderen - best prettig

Sunja

Sunja

22-10-2008 om 15:24

Dank

voor de ervaringen en de link van het bijvoedingsforum! Ga ik zeker gebruiken. Al las ik daar net een negatief verhaal over rijstebloempap, ik heb net een pak aangeschaft :-) Dat bedoel ik ook met dat je toch je eigen keuzes wel maakt. De rijstwafels zijn trouwens een uitstekend idee, vooral omdat ze zo lekker zacht worden van het sabbelen/knagen maar niet verpulveren in die kleine handjes (zoals een gekookte wortel wel doet)

Kari1

Kari1

22-10-2008 om 20:14

Gluten

"Brood bevat gluten en die worden pas aangeraden vanaf 7 maanden." Niet volgens de huidige voedingsadviezen. Daar wordt gesproken van het geven van brood vanaf 6 maanden.
Onderzoeken op dit gebied laten steeds meer zien dat nog eerder starten eerder voor- dan nadelen heeft (zoals Mama Marjan al opmerkt: betere tolerantieontwikkeling) maar het is nog te prematuur om de adviezen zoals die nu zijn (6 maanden) aan te passen.
Een kind van 5 3/4 maand dat graag op een korst wil kauwen zou ik dat lekker laten doen.
Kari

Biene M.

Biene M.

23-10-2008 om 07:18

Kari

Waar kan ik "de huidige voedingsadviezen" vinden? Mijn CB adviseerde anderhalve maand geleden nog om met brood te wachten tot 7 maanden.

Kari1

Kari1

23-10-2008 om 08:18

Biene

Met huidige voedingsadviezen bedoel ik toch wel al een jaar of tien, als het niet langer is. Ik ga geen bronnen daarvoor opzoeken, dat kun je vast wel zelf.
Als jij nu eens aan je cb vraagt waar ze de informatie vandaan heben dat kinderen moeten wachten met gluten tot 7 maanden? Daar ben ik heel nieuwsgierig naar. En voor jou ook aardig om te weten waar jouw cb hun adviezen op baseert.
Even voor de duidelijkheid: ik reageer op de stelling dat een kind moet wachten met gluten tot 7 maanden. Ik kan me voorstellen dat een cb in een advies over "brood" en "7 maanden" bedoelt dat het dagelijks eten van een (besmeerde/belegde) boterham onder de 7 maanden wat ambitieus is. Maar daarmee is niks mis met het kauwen op een glutenbevattende broodkorst of het snoepen van kleine stukjes brood van mama ónder die 7 maanden.
Kari

Guinevere

Guinevere

23-10-2008 om 11:29

Proest mieke

Haha, ik kom even binnenvallen zonder iets zinnigs te melden te hebben, maar PROEST! Rendierenvlees! Toch wel gedroogd he? Waar kan ik dat krijgen, dat ga ik ook eens proberen op mijn Pipootje. Die mag het denk ik inmiddels wel hebben (18 mnd).

Kari1

Kari1

23-10-2008 om 15:51

Eh?

Het ontgaat mij waarom de moeite om de bronnen van "brood bevat gluten en die worden pas aangeraden vanaf 7 maanden" te vermelden groter zou zijn dan het vermelden van de bronnen van "volgens de huidige voedingsadviezen kan gestart worden met het geven van brood vanaf 6 maanden."
Kari

Biene M.

Biene M.

23-10-2008 om 18:38

Kari

De volgende keer dat ik bij het CB ben zal ik zeker vragen waar zij hun adviezen op baseren. Maar ik ben serieus benieuwd waar het overzicht van de(?) huidige voedingsadviezen te vinden is. Met google kom ik niet ver, het meest uitgebreide overzicht wat ik kan vinden, is dat op borstvoeding.com en dat is een stuk behoudender dan wat ze me bij het CB vertellen. Wellicht zoek ik niet goed, daarom hoopte ik dat jij me op weg zou kunnen helpen.

Over het algemeen is wat ik tegenwoordig hoor en lees een stuk voorzichtiger dan in 1995, toen mijn oudste nog baby was en met vier maanden bijvoeden normaal was.

Overigens was het met name de broodkorst die van mijn CB pas vanaf 7 maanden geadviseerd werd, niet alleen stukjes brood.

Biene

Sunja

Sunja

23-10-2008 om 19:35

Richtlijnen bijvoeding

Hoewel niets echt eenduidig is, vind ik dit wel een behulpzaam forum: http://www.network54.com/Forum/382080 over bijvoeding. Het is in ieder geval up to date! Er zitten ook mensen op die alles weten van bronnen en richtlijnen.

Mama Marjan

Mama Marjan

23-10-2008 om 20:11

Referentie: voedingscentrum

Op de site van het voedingscentrum vind je adviezen mbt bijvoeding, hier staat dat je vanaf 6 maanden brood mag geven. Link:

http://www.voedingscentrum.nl/EtenEnGezondheid/Zwangerschap+en+kind/Bijvoeding/brood_+granen.htm

Tja, waarom het CB 7 maanden aanhoudt...geen flauw idee!

Groetjes
Marjan

Bijvoedingsforum (sunja)

Het "oude" bijvoedingsforum is gesloten, en is doorgegaan op www.bijvoedingforum.org

Kari1

Kari1

24-10-2008 om 13:09

Verwarring

Ik denk dat er ook wat verwarring ontstaat tussen voedingsadviezen die uitgaan van de soort voeding, en adviezen die uitgaan van de ontwikkeling van het kind. Dat zie je ook in de voedingscentrum-link van Marjan: "Als uw kind zes maanden of ouder is, kunt u het ook brood geven. Veel kinderen vinden het leuk om op een broodkorstje te sabbelen. Dat is een goede eerste kennismaking. Probeer daarna eens wat stukjes brood. Het kind vraagt vanzelf om meer als het meer nodig heeft...Als uw kind acht maanden is, kunt u de papmaaltijd vervangen door een broodmaaltijd.
Het eerste deel heeft betrekking op het gaan geven van gluten (voedingsmiddel). Het tweede deel heeft betrekking op de manier van eten door het kind (broodmaaltijd). Dat tweede deel is veel meer afhankelijk van het kind zelf. Sommige kinderen zullen al met 6+ maanden smakelijk een boterham wegwerken en anderen houden het bij korstjes tot ze 9 maanden zijn. Die 8 maanden is behoorlijk arbitrair.
Kari

Sunja

Sunja

28-10-2008 om 11:21

Liga

Om de verwarring nog groter te maken: ik kreeg van de huisarts het advies om een liga door een banaan te prakken zodat er een echt hapje genomen kan worden door mijn 6 maanden oude baby. Nu zag ik op de verpakking dat in Liga (behalve suiker, tweede ingredient dus dat verbaasde mij wel) ook gluten zitten, ook in de speciaal voor deze leeftijd ontwikkelde 'Liga tweede stap'. En ik maar denken dat Liga zo gezond is! Daar twijfel ik nu aan, ook door de suiker.

Liga eerste stap

Liga eerste stap is wel zonder gluten als je dat zoekt....

Sunja

Sunja

28-10-2008 om 20:59

Liga whatever

nee, ik vroeg me gewoon af waarom brood niet mag met 6 maanden vanwege de gluten en verhoogde kans op allergie en zo'n bekend merk als Liga dus wel wegkomt met glutenbevattende spullen voor baby's van 6 maanden... verder no problem want ik denk dat mijn zoontje niet allergisch is, dat had ik dan waarschijnlijk al gemerkt

-Wendy-

-Wendy-

29-10-2008 om 08:04

Sunja

Waarom zou je Liga door een banaan prakken? Een baby van zes maanden kan al prima kauwen, dus je kan makkelijk een stuk banaan in zijn hand geven. Of gewoon (halve) plakjes van een vorkje laten eten.

Liga heb ik ook nooit gegeven, vanwege de suiker. In plaats daarvan zou ik een korst brood geven.

Wendy

Oke

sorry... heb het draadje niet helemaal gevolgd. Kan me je verbazing wel voorstellen.

Puck2

Puck2

29-10-2008 om 08:57

Sunja, niet verboden

Sunja, het wordt afgeraden om een baby van 6 maanden gluten te geven, net zoals dat het advies om met bijvoeden te beginnen ook 6 maanden is. Toch staat op de Olvatitpotjes ook dat het vanaf 4 maanden is. Het is natuurlijk ook niet wettelijk verboden om baby's voor die richtdatum iets te geven. Liga en Olvarit zetten het er enkel en alleen om commerciële redenen op en jij bent er ee nvoorbeeld van dat dat werkt: jij hebt het gekocht omdat je die 6 maanden zag staan. Als er op de verpakking groot had gestaan: bevat gluten, advies vanaf 7 maanden had je het waarschijnlijk mooi in de winkel laten liggen.

Sunja

Sunja

29-10-2008 om 21:41

Terug bij af

want dat van dat brood was dus mijn eerste vraag :-) en daarna startte de discussie over gluten ja dan nee en verschillen tussen richtlijnen en gezond verstand etc en omdat in deze discussie een paar keer beweerd werd dat gluten pas na 7 maanden worden aangeraden was ik verbaasd over de liga. En dat terwijl ik het gekocht heb op advies van de huisarts! maar hij eet er lekker van hoor, mijn kereltje, en ook van de banaan, worteltjes, broodkorstjes - dus problemen heb ik niet meer. Dank!

Puck2

Puck2

30-10-2008 om 07:45

Fijn sunja

Fijn dat het goed gaat. En wat betreft dat het aangeraden werd door een huisarts..... die weet vast ook niet precies wat er in die Liga zist. Voorbeeld: ooit voor voedingsadvies voor jongste bij de diëtiste geweest. Was toen ruim 1 en had koemelkeiwitallergie en kon niet tegen appel, peer en honing (niet puur gegeven omdat dat afgeraden wordt ivm botulinesporen, maar in koekjes etc). Zelf had ik het idee dat ik haar dieet wel goed volwaardig had, maar wilde toch een keer een deskundig advies ter bevestiging vooral. Nou... wat ik toen voor adviezen kreeg wat ik kon geven. Toen ik de produkten in de winkel bekeek die zij aanraadde bleken die allerlei "verboden" allergenen te bevatten. Dus net als jouw huisarts wist zij ook niet precies hoe of wat. Moge duidelijk zijn dat ik nooit meer terug ben geweest naar die diëtiste.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.