Babytijd Babytijd

Babytijd

femmetje

femmetje

12-03-2009 om 11:29

Fles voeding bewaren in koelkast?

Even een vraagje... Ik doe het al 4 weken maar toch even checken of ik het wel goed doe...?

Ik maar altijd s avonds de voeding vooruit voor de nacht en avond fles zeg maar ik maak dan 3 flesjes met gekookt water en poeder en zet ze dan in koelkast dan hoef ik ze s nachts en s avonds alleen maar op te warmen in de magnetron. Maar hoe lag kanje het eigelijk bewaren in de koelkast?
en is het eigelijk wel goed voor mijn meisje??
Ze heeft helemaal geen gekke dinegn ofzo hoor.
Zelfs geen karmpjes gehad nog...
Maar vraag het me gewoon even af..........?

Liefs fem

angel3

angel3

12-03-2009 om 12:01

Tja

het wordt niet aangeraden om flessen vooruit te maken ivm bacterieen groei, maar ja... we doen allemaal wel dingen die niet 100% aan te raden zijn.
Alleen ik snap de tijdswinst niet.
Je hoeft nl geen gekookt water te gebruiken. Dus je kunt ook direct een flesje water opwarmen in magne tot de juiste temp. Dan poeder erbij en klaar.
Ik geloof dat wij altijd 40 seconden deden op 900 watt ofzo... even een paar keer uitproberen voor het exacte aantal seconden. Dan ben je ook laar en hoef je s avonds niks voor te bereiden....

Hier

hier maak ik een kan voeding voor de hele dag en dit doen we al vanaf de geboorte (nou ja toen was het nog een flesje voor de hele dag)
En dit heb ik gedaan bij mijn beide zonen! En beide weinig tot geen last van krampjes enz.
Alleen ik maak de voeding wel aan met mineraalwater.
Ook bij beide keren hebben we dit advies gekregen van de kraamhulp. Ik vind het erg praktisch, er staat altijd nu kant en klare voeding klaar en je hoeft maar 1 keer per dag de voeding te maken.
Dus je doet het prima hoor

Asa Torell

Asa Torell

12-03-2009 om 13:30

Bacterie

Volgens mij is het punt met vooruit klaarmaken, dat je een heel erg kleine kans loopt op een heel nare bacterie. Zoek maar in het OO-archief op sakazaki (of sakazakii, daar wil ik van af wezen), in elk geval bij rubriek Algemeen. Dus het grootste deel van de mensen merkt niks van problemen met deze methode. En kraamhulpen weten er duidelijk ook niet altijd van af. Maar ik zelf zou het risico dus nooit nemen, wetende dat die bacterie er is. (en ja, er zijn nog heel veel andere gevaarlijke dingen die ik vast wel doe en ik geef hiermee ook helemaal geen oordeel over het nemen van dit risico, ik wilde alleen even laten weten dat het bestaat).

Kansen

de kans is ook zeer klein dat je een kindje krijgt met een aangeboren handafwijking en tja dat is hier ook gebeurt. Wat ik er mee wil zeggen, ook al maak je maar 1 fles de kans zit er dan ook in dat er toch bacterien bijkomen. Overal zijn er kansen en risico's. En ik zie het niet als een risico nemen het is net wat je gewend bent.

Koude koelkast

Van de site van VGZ:

"Flesvoeding kan per flesje worden klaargemaakt of voor een aantal flesjes tegelijk. Aangemaakte voeding kan in de koelkast, bij een temperatuur van maximaal 4 graden Celcius, 8 uur worden bewaard. Het is dus niet verstandig om alle flesvoeding voor een hele dag tegelijk klaar te maken, omdat de bewaartijd dan te lang wordt."

Is je koelkast zo koud?

Chris

Asa Torell

Asa Torell

12-03-2009 om 21:13

Thein

Een risico is een risico, ik zou niet weten waarom je het anders zou willen noemen. En ja, ik kan me evengoed best voorstellen dat je het risico wel neemt als het heel klein is (al is dat natuurlijk vaak koffiedik kijken).
In die draad in het archief waar dat beest werd besproken, vind je de volgende link van het RIVM, waarin inderdaad het van te voren klaarmaken wordt afgeraden:
http://www.rivm.nl/infectieziektenbulletin/bul1808/art_E_sakazakii_zuigelingenvoeding.html
en waarin ook het iedere keer heel goed schoonmaken/steriliseren van de bij het bereiden te gebruiken voorwerpen wordt benadrukt.

Willens en wetens

Het hele leven is een risico...je hebt altijd ergens kans op...
Ja als je zo gaat redeneren hoef je nergens meer op te letten - ik vind het onbegrijpelijk dat iemand vanwege vermeende tijdswinst willens en wetens extra risico's gaat nemen met kunstvoeding.

Voeding vooraf klaarmaken is riskant, aangemaakte kunstvoeding mag niet genuked worden. Je wint er totaal geen tijd mee, maar je speelt wel russisch roulette met je kind.

Kunstvoeding is so wie so al riskanter voor een kind dan gewoon moedermelk. Als je het dan toch geeft, doe het dan zo zorgvuldig mogelijk, wees niet nonchalant met de voeding voor je kind.

Asa Torell

Asa Torell

15-03-2009 om 22:59

Dirksmama

Ik lees hier dus echt heel vaak dat men het van de kraamzorg zo geleerd krijgt. Daar heeft dus ergens een instantie een steek laten vallen... dat RIVM advies sijpelt dus niet door. Ik kan me daarom wel voorstellen dat mensen dit advies opvolgen en ervan uitgaan dat het risico (als ze er al eens van horen, hier bijvoorbeeld) wel heel klein zal zijn...

Gebruiksaanwijzing

Op elk pak kunstvoeding staat een gebruiksaanwijzing. En op de voeding tot 6 maanden staat heel duidelijk hoe je het moet klaarmaken.
Mensen kunnen toch zeker lezen?

femmetje

femmetje

16-03-2009 om 09:37

Getver!

Ik word niet goed van jullie berichtjes de een weet het nog beter dan de ander!! HET WAS MAAR EEN VRAAG HOOR!!!!
EN NEEEE!!! ik geef geen bortsvoeding en Ja daar kan je discusies over voeren maar het is mijn kind mijn lijf en mijn beslissing!! en NEEE!!! op de verpakking staat niets over hoe bewaren het enige wat er staat is dat je het vanuit de koelkast 1 uur kunt bewaren!! Dus niets daarover!!
Ik sluit deze Vraag van mij ik weet genoeg!!
Ik doe het op mijn manier dat is ten slotte de beste!

Bah wat een toestand maken jullie ervan zeg!

Fem

Agnet

Agnet

16-03-2009 om 09:43

Nou, nou fem

Je vraagt in je eerste bericht of je het goed doet en daar antwoorden mensen op: volgens de gebruiksaanwijzing doe je het niet goed. Flessen moet je per keer maken en niet op voorraad (ook niet eentje). Je reactie kan misschien wat minder heftig, uitroeptekens (al jouw berichten bevatten er altijd minstens 20) en hoofdletters zijn niet nodig. Als je advies vraagt, krijg je het, dan moet je achteraf niet zeuren.

femmetje

femmetje

16-03-2009 om 09:51

Gebeld

Met nutrilon!
En je mag gemaakte flesvoeding 8 uur bewaren in de koelkast!

EN JA ik hou van hoofdletters en uitroep tekens!!! dus al ik post staan er idd wel 20 in 1 bericht!!!!

femmetje

femmetje

16-03-2009 om 09:55

Berber

ja die bortsvoedings maffia word me vaak om de kop geslingert!! het is altijd maar waarom?? waarom geef jij fles je bent toch gezond? geef lekker de borts?
snap het gewoon niet dat mensen mijn keuze niet kunnen begrijpen... Lief dat je het voor mij opneemt
en jammer dat er(vaak) zo negetief op mensen word gereageert hier op Ouders Online... ik kon het ook niet laten om me even af te zetten. Ik word er zo moe van.....

Liefs fem

Jakiro

Jakiro

16-03-2009 om 10:01

Gelijk

Ik kreeg ook al rechtopstaande haren van de reacties, vooral van die van Dirksmama (weer):"Kunstvoeding is so wie so al riskanter voor een kind dan gewoon moedermelk"
Klabaam !!! Daar is ze weer. Slaat wéér een moeder om de oren met een misselijkmakende tekst (héé Dirksmama, het gind niet over moedermelk versus kunstmelk !!!)
En waar bemoei jij je trouwens mee ? Jij hebt nooit kv gegeven, dus je weet niet waar je het over hebt ! En dan nog zeggen dat je Russisch Roulette met je kind speelt. Mens, wat haal je je in je hoofd ?
En flesvoeding mag wél in de magnetron opgewarmd worden !
Femmetje, volgens de richtlijnen mag je niet voor een lange tijd kv klaarmaken. Zoals je zei, staat het op de gebruiksaanwijzing. Klaargemaakte voeding mag 1 uur in de koelkast bewaard worden (de meeste koelkasten staan namelijk op 7 graden).
Wel mag je het gekookte water 24 uur in de koelkast bewaren. Dus gewoon lekker 6 flesjes met de hoeveelheid water in de koelkast,die bewaarbakjes met vakjes voor 1 hoeveelheid voeding als poeder, 's nachts 1 flesje in de magnetron, poeder erbij en terwijl je naar je kind loopt het flesje schudden.
Je verliest geen tijd, doet het volgens de richtlijnen en toch zoals je het zelf wil.

Jakiro

femmetje

femmetje

16-03-2009 om 10:07

Bedankt jakiro!

Daar heb ik wat aan ga idd gewoon gekookt water in de koelkast zetten met maat bakje er naast!
TOP idee!! Nutrioln zei: dat het wel mocht max 8 uur. maar kan geen meterje vinden in mijn koelkast! dus weet niet of hij kouder is dan 4 graden...
zal wel niet.

ik ken dirks mama niet en weet dus ook niet dat ze blijkbaar altijd zo neg reagerrtd...
ik vind het in ieder geval geen leuke reacties...

liora

liora

16-03-2009 om 10:54

3 tips

Hoi Femmetje,

Je kunt in een thermosfles gekookt water op de juiste temperatuur bewaren naast je bed, leeg flesje erbij, en melkpoeder in zo'n containertje. Ik liet altijd gekookt water afkoelen buiten de koelkast in een afgedekte kan. Dan kookte ik even wat water en dan deed ik ongeveer eenderde gekookt water en tweederde afgekoeld gekookt water en dan was het precies op de juiste temperatuur. De Hema heeft van die zilverkleurige thermoskannen die het water heel lang op temperatuur houden.

Tip 2: bestel een koelkastthermometer bij het voedingscentrum. Ze kunnen je daar ook meteen vertellen waar in de koelkast de temperatuur het laagst is.

Tip 3: negeer Dirksmama.

Groetjes,

Liora

Jakiro

Jakiro

16-03-2009 om 11:39

Liora

Fantastische tip 3. !
Is de beste denk ik.
Dirksmama zal het vast allemaal wel goed bedoelen, heeft veel verstand van bv en waar het hart van vol is, loopt de mond van over etc. etc. Maar het komt vaak zo raar d'r strot uit (euh toetsenbord).
Jakiro

Lisa

Lisa

16-03-2009 om 11:44

Hier ook hoor femmetje

Hoi, ik maakte in grote kannen kunstvoeding voor 24 uur klaar. Ik zette die kannen in de koelkast, roerde flink door en tapte af wat ik nodig had. Met mijn tweeling, had ik in het begin zo'n 14 voedingen per dag af te werken en loonde het ècht de moeite om het een beetje efficient aan te pakken. De tweeling is in blakende gezondheid, dus dat is best goed gegaan. Dus als het jou helpt, gewoon doen.
Oja, nu ze veertien maanden zijn maak ik nog pap met opvolgmelk en die fles staat s'avonds al klaar voor de volgende ochtend, en meestal gewoon op het aanrecht.

Zolang je flessen, goed wast en kookt, kan het allemaal best. Je meisje doet het goed en dat is toch de belangrijkste graadmeter niet.

Groet Lisa

femmetje

femmetje

16-03-2009 om 12:23

Tip~3

Dat is een goede!! Ik dacht dat het aan mij lag... maar jullie hebben al vaker "last" gehad dus van tip 3!!
HAhahahah.

Nou ik ga het eens laten bezinken!
En dat boek van Claudia de breij heb ik toevallig zaterdag gekregen van mijn moedertje!! Ik ga hem gauw lezen! Leuk! Dit is mijn 2de Kindje en bij de 1ste heb ik daar toch niet zn last van gehad dat iedereen mij ging vertellen wat goed was... in hun ogen.
Maar bij deze wel! pppfff word er moe van!

Liefs fem.

Tijdswinst... neuh...

Bij ons vertelde gratis nummer van kraamzorg ons ook dat we in de koelkast "voorraad" mochten bewaren. Nutricia (van de Nutrilon) raadde ons dit ten strengste af. Logisch, ALS er iets mits is, worden zij natuurlijk aangeklaagd, mocht een baby'tje ziek worden. Een tiet kan je niet aanklagen.

Ik vond het alleen maar gedoe, meer maken. Dus wij maakten gewoon per flesje en mieterden weg wat daarvan overbleef. Ik vond het geen tijdswinst opleveren.

Linda

p.s. negeer Dirksmama NIET op het gebied van borstvoeding, daarover weet zij namelijk wel heel veel!

Asa Torell

Asa Torell

16-03-2009 om 14:30

Femmetje, lisa etc

Ikzelf wist niet dat deze bacterie bestond en als ik kv zou geven zou ik het fijn vinden dat ik deze informatie kreeg - van de kraamverzorgende komt die info zo te lezen meestal niet. Staat toch helemaal los van oordelen over kv versus bv en ook van oordelen over wat je met de informatie doet. Alleen boos worden lijkt me niet nodig, het is gewoon maar wat het RIVM erover zegt omdat het uit onderzoek blijkt dat je het beter niet van te voren kunt klaarmaken.
En wat betreft bij wie het is goed gegaan, het gaat natuurlijk bijna altijd goed behalve in de zeldzame pechgevallen. Dus dat zegt niets. Ik zou trouwens misschien dezelfde keuze hebben gemaakt als Lisa in haar omstandigheden dus echt ik bedoel er geen oordeel mee het is alleen maar info.

Miss M®

Miss M®

16-03-2009 om 14:39

Femmetje

Je reageert erg overdreven op het punt van de borstvoeding. Je wordt mijn inziens helemaal niet daarop aangevallen, dat jij flesvoeding geeft i.p.v. borstvoeding...
Ergens zit je volgens mij dwars dat jij geen borstvoeding geeft. Is het jaloezie jegens de borstvoedende mama's?
En ja... heel irritant al die uitroeptekens en hoofdletters... schreeuw jij in het dagelijks leven ook zo? Hoop het niet voor je...
Maar... even nog dit: je kan gewoon voeding klaarmaken van te voren. Deden wij ook toen onze kids zes maanden werden en ik net stopte met de... borstvoeding! :-) We maakten toen 5 flessen van te voren klaar. Voor de hele dag, dus 24 uur. Steriel dat wel, en met gekookt water vooraf, poeder erbij, roeren even afkoelen in een bak met koud water en huppakee in de koelkast.
En vind ik ook: echte tijdwinst!
Succes ermee, groet, Miss M.

Jakiro

Jakiro

16-03-2009 om 16:09

Miss m

Buiten het feit dat je foute info geeft (het mag namelijk écht niet !!!) kan je blijkbaar ook nog een keer niet lezen !
Lees eens (en dan zowel het stuk wat Dirksmama schreef als wat de deskunigen zeggen over het klaarmaken van voeding en het bewaren daarvan)

Jakiro
PS Gaf jij mààr 6 maanden bv ?

Kiki

Kiki

16-03-2009 om 20:36

Ik deed hetzelfde als liora

Kokend water in de thermos, afgekookt water alvast een deel in de fles en containertje melkpoeder ernaast.

Kostte helemaal geen tijd. Ik zou het niet voor de hele dag gaan doen, zeker niet omdat dit afgeraden wordt.

Overigens zie ik niet wanneer dit nou ineens een borstvoeding versus flesvoedingdraadje werd. Komop Femmetje, iemand zei het al eerder. Moeders hebben altijd overal commentaar op andere moeders, dat moet je langs je heen laten gaan. Negeer ze en als je twijfels heb stel je ze gewoon hier op het forum.

Femmetje

Voor de nacht zette ik altijd 1 flesje klaar in de koelkast. Tijdswinst al is het maar een minuut in de nacht vond ik ook altijd erg fijn..

Soms als de kids vroeg naar het kinderdagverblijf moeten zet ik voor ik naar bed ga ook wel eens een fles klaar in de koelkast. Onze kraamhulp zei dat het voor 24 uur geen goed idee is maar voor een nachtje echt geen probleem.

Toen ik het berichtje las vna dirksmama voelde ik me ook een beetje aangevallen omdat ik flesvoeding geef. (Met meer risico en als je het dan toch geeft) En niet omdat ik jaloers ben maar omdat ik het geprobeerd heb en het niet is gelukt. Dat is vervelend genoeg. Iedereen moet het toch zeker zelf weten, enne, ik ben ook gezond en groot geworden met flesvoeding...

liefs lisa

Van de Forumbeheerder

Van de Forumbeheerder

16-03-2009 om 22:01

Terug naar het onderwerp

En dat is niet borstvoeding, borstvoedingsmaffia of tips om tips te negeren. Flesvoeding dus!

Marian van Agt - Forumbeheer Ouders Online
[email protected]

Carolien

Carolien

16-03-2009 om 23:19

On topic

Toen ik mijn oudere kinderen op een gegeven moment kv ging geven maakte ik inderdaad een kan voor de hele dag klaar. In die tijd waren er vziw geen andere adviezen. Nu zou ik dat niet meer doen. Bij mijn jongste maakten we dus voeding per fles klaar.
De adviezen zijn veranderd en een kleine tijdwinst weegt voor mijn gevoel niet op tegen het nemen van het risico met de gezondheid van een kind, ook al is dat risico statistisch niet groot. Risico's uitbannen gaat niet in het leven. Ze zo klein mogelijk maken wel. Fles voor fles is er daar een van, nu ik weet wat de mogelijke risico's op die enge bacterie zijn.
groetjes,
Carolien

Hier deden

wij hadden naast ons bed:

1 flesje met afgemeten poeder
1 flesje met afgemeten water
de flessenwarmer

Bij de 1e kreet gooide ik het water bij het flesje met poeder, goed schudden want je krijgt met koud water sneller klontjes, en het geheel in de flessenwarmer.
Bij de 1e huil was dan het flesje op temperatuur, nog even goed schudden en dan hop in het bekkie. Onze dochter heeft de eerste tijd naast ons geslapen dus dit was een makkelijke manier om te voeden zonder uit bed te hoeven.

Kan dodelijk zijn

Het grote probleem is niet zozeer of je wel hygienisch te werk gaat, maar dat melkpoeder van zichzelf niet steriel is. Het grootste gevaar komt namelijk niet van het water, maar van de poedermelk die al bacterieën bevat. Dit hangt niet van het merk af, maar ligt aan het productieproces van poedermelk. Kant en klare vloeibare zuigelingenvoeding wordt wel steriel gemaakt, maar vanwege de hogere prijs zal die niet snel voor alle voedingen gebruikt worden. Een bepaald percentage van de blikken met zuigelingenvoeding in poedervorm is echter standaard besmet met patogene bacterieën. Dit kan de levensgevaarlijke e.Sakazakii, zijn, maar ook Salmonella of andere enterobacteriën. Wettelijk is dit echter geen punt, omdat de hoeveelheid bacteriën vrij laag is en in de meeste gevallen er een grotere hoeveelheid nodig is voordat ze werkelijk hersenvliesontsteking, sepsis, diarree, necrotische enterocolitis of andere ziekteverschijnselen kunnen veroorzaken. In droge omgeving (in het goedafgesloten volgens de regels bewaarde blik) kunnen de bacterieën zich namelijk niet vermenigvuldigen.
Op het moment dat je de poedermelk aanlegt met water veranderd echter de zaak en kunnen de bacterieën zich wel vermenigvuldigen. Het vervelende van de Sakazakii, wat de gevaarlijkste is, is dat het bovendien een bijzonder resistent beest blijkt te zijn. Het is uitstekend in staat om zich ook bij ijskast temperaturen te vermenigvulden en gaat bovendien niet dood bij de normale opwarming van de melk daarna. Het moet daarvoor echt voor een bepaalde tijd op flinke temperatuur (in ieder geval boven de 60°C, maar misschien was het hoger, dat moet ik nazoeken) worden opgewarmd en dat doet niemand nooit, omdat je dan nog meer tijd kwijt bent om de fles weer af te laten koelen tot drinktemperatuur.

Al jaren geleden heeft de amerikaanse FDA daarom een verbod uitgevaardigd voor ziekenhuizen om nog langer aangemaakte voeding in de ijskast te bewaren. Als dat verbod gelijk internationaal ook serieus was genomen dan had dat aardig wat dode baby's gescheeld. De onderzoeken over de oorzaak van bepaalde zuigelingensterfte bij baby's die op die manier flesvoeding kregen waren glashard, vooral waar het prematuren, zieke of jonge baby's betreft. Maar pas na schandalen in Frankrijk en België is men begonnen om dit risico ook in Europa serieus te nemen.
Ik kan je daarom van harte aanraden om de adviezen hier, over hoe snel een flesje ter plekke en op het moment dat het nodig is klaar te maken op een veilige manier, ter harte te nemen. En waarschuw ook andere moeders die je kent. Iedere baby die aan die rotbacterie overlijdt is er één teveel, terwijl het zo eenvoudig is om met alleen een fles per keer klaarmaken en restjes weg te gooien het risico haast tot nul te reduceren.
Groetjes Jessica

Effe dimme

Effe dimme Femmetje. Je vraagt iets, je krijgt antwoord.

Overigens, na 6 maanden mag je wel opvolgmelk voor langere tijd klaarmaken. Maar echt tijdswinst levert dat dan ook al niet meer op, omdat je rond die tijd veel minder flessen op een dag geeft.
En met warm water en poeder bij de hand is het zo gepiept hoor. Met als voordeel dat die nare bacterieen niet groeien.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.