Babytijd Babytijd

Babytijd

miep

miep

26-12-2008 om 18:51

Flessenwarmer of magnetron

Wie heeft er ervaring met een flessenwarmer? Wij willen op onze slaapkamer (op zolder) een manier hebben om de flesjes van de aanstaande baby op te kunnen warmen 's nachts. Idee was een mini-camping koelkastje en een mini-magnetron of flessenwarmer.

Magnetron is (vind ik) perfect voor het warmen van flesjes (30 sec tot 1 minuut), maar om nou een magnetron te kopen alleen voor die eerste paar maanden dat baby niet doorslaapt?!

Hoe lang doet een flessenwarmer over het warmen van koelkastkoude melk, is het handig, etc? Ervaringen gezocht!

(en eh... staat dit ericht in de juiste rubriek, beste forum beheerders?)

Open deur

Ja, borstvoeding is natuurlijk meteen al op temperatuur, maar dat wil je vast niet horen.
Voor jullie lijkt me een thermosfles met gekookt water naast je bed het handigst. Eventueel met een fles koud (ook eerst gekookt) water ernaast om een mengsel op de juiste temperatuur te maken en dan zo'n vakjesdoosje met vooraf afgemeten hoeveelheden melkpoeder.

Succes!

dc

dc

26-12-2008 om 22:09

Flessenwarmer

nog een open deur. Een magnetron is niet echt goed voor de gezondheid. Een flessenwarmer kost iets meer tijd, maar tegenwoordig heb je hele goede stoomverwarmers, waarmee je in 2 minuten je fles precies op de goede temperatuur hebt.

Als het goed is dan heb je trouwens water op kamertemperatuur nodig om je poedermelk mee aan te maken. Van te voren flessen melk klaar maken kan gevaarlijk zijn, en is zeker niet aan te raden. Dus koelkast is ook niet nodig. Gewoon investeren in van die maatbakjes, waardoor je 's nachts enkel de fles hoeft op te warmen, en dan in een keer de juiste hoeveelheid poeder erbij kunt mikken.

Wij hebben helemaal geen magnetron trouwens en ik vind het allemaal prima gaan. Maar goed, de helft van de tijd geef ik borstvoeding, en de eerste 5 maanden enkel. Vind ik zeker 's nachts nog altijd het handigste. Altijd zonder gehannes op de goede temperatuur. Zonder wachttijd. En dat, ook 's nachts, al 9 maanden.

dani

dani

27-12-2008 om 10:45

Thermosfles geen al te goede ervaringen mee

Met een thermosfles heb ik zelf geen goede ervaringen. Nam vroeger wel eens zo'n fles met warm water mee voor onderweg, en zat dan altijd te prutsen met het mengen. En bovendien bleef het water niet urenlang even warm.

Ik zou dus gewoon de melk vast klaarmaken en 's nachts opwarmen.

Sascha2

Sascha2

27-12-2008 om 16:39

Waterkoker

Op vakantie gebruikten wij onze waterkoker. Een bodem water erin en dan de fles (met koud water). Tegen de tijd dat de waterkoker afsloeg omdat het water gekookt had, was de fles op de juiste temperatuur. Heel makkelijk dus! Je moet alleen niet teveel water in de waterkoker doen, anders wordt de melk te heet. Een bodem volstaat.

Sascha2

Sascha2

27-12-2008 om 20:18

Sonja

Je hebt helemaal gelijk, je zult de fles goed moeten ronddraaien voordat je hem geeft. Maar dat geldt evenzeer voor het opwarmen van melk in de magnetron. Ook dan heb je geen echte gelijkmatige verwarming van de melk en zul je eerst moeten draaien voordat je test of de melk warm genoeg is.

Hanne.

Hanne.

28-12-2008 om 20:40

Ik had..

ik had naast m'n bed staan...

een poeder torentje (2 lagen voor het geval ik er een zou laten vallen)
een thermos met heet water
een flesje met daarin alvast koud water.

Heet water in het flesje, poeder er bij, schudden en fles geveven. (verhouding was dacht ik 80% koud, 20% heet).

Eigenlijk het zelfde als ik mee nam als ik op stap ging.

Ben hier vanaf +/- 2 maanden mee begonnen. Daarvoor had ik een vooraf klaar gemaakte fles in de koelkast staan, die ik in de magnetron opwarmde (tja dat mocht toen nog), maar wat een geklooi, in het begin ging het om max 10 seconden, en dat ging dus nooit goed, en ik liep dus altijd met te hete of te koude flessen te klooien.... bovendien was ik ondertussen klaar en klaar wakker.

Magnetron

Waarom mag je het tegenwoordig niet meer in een magnetron opwarmen dan? Toen mijn jongste bijna 2 jaar geleden geboren werd deden we dat ook en er is nooit wat van gezegd. En ik was eigenlijk gewoon van plan om het straks weer zo te doen.
Ik begrijp nu uit jullie berichtjes dat het niet goed is of zelfs niet meer zou mogen nu.

Waterkoker

Borstvoeding is natuurlijk het handigste, altijd bij de hand, altijd op temperatuur en neemt verder geen ruimte in beslag op je zolderkamer. Dus hopelijk heb je de verdere tips niet nodig.

Het is gevaarlijk om voeding van te voren te maken en dan weer op te warmen.

1. poeder (zowel kv als pap) kan sporen van ziekmakende bacterien bevatten, die bij langer dan een uur bewaren kunnen uitgroeien tot gevaarlijke hoeveelheden (die bacterien groeien nl. net zo goed op melk als babietjes). Bij sommige testen bevatte 11% van alle monsters teveel van die bacteriesporen, dus het is een rij reeel risico. Het heeft babies het leven gekost en om die reden raden de fabrikanten al een aantal jaar aan om voeding PER KEER te bereiden.

2. (aangemaakte) melk kun je beter niet in een magnetron opwarmen. Door de suspensie van vetten in water en door ongelijkmatige verwarming kunnen in de vloeistof 'hotspots' ontstaan, waarin de temperatuur tot ver boven de 100 graden kan oplopen. Dat is om 2 redenen niet goed: 1 bij niet goed schudden kan je kind lelijke verbrandingen oplopen, 2 door de erg hoge temperatuur kunnen de vetten/eiwitten van structuur veranderen, wat niet altijd gezond is. Verder kunnen niet opgeloste klontjes poeder zelfs tot explosies leiden!

ERGO: als je 's nachts geen bv geeft is een waterkoker de beste oplossing.
Je kookt water, lost het poeder op in een deel water dat van de kook is en vult het aan met koud kraanwater (even experimenteren in de verhouding heet/koud voor de ideale fles). Voordeel: geen klonten, poeder lost nl. beter op in heet water, fles is snel klaar.

Merel78

Merel78

29-12-2008 om 11:07

Flessenwarmer

wij hebben wel een flessenwarmer gebruikt, voornamelijk overdag overigens, omdat we pas met 7 maanden op kunstvoeding overgestapt zijn. daarvoor kreeg ze afgekolfde melk, wel ook uit een flesje, maar dat kon je een aantal uur buiten de koelkast bewaren (dus tot de volgende voeding). Veel ervaring met de flessenwarmer 's nachts, heb ik dus niet.
Maar ik vond het op zich wel makkelijk. Wel maakte mijn flessenwarmer 'lawaai', je doet er namelijk een klein beetje water in, en als dat warm wordt, dat geluid hoor je. Kan best zijn dat dit een vervelend geluid is als ie op je nachtkastje staat en een van jullie wil doorslapen. (weet ik dus niet omdat ik er overdag geen last van had, ik ging gewoon iets anders doen tot de melk klaar was). Wat betreft de tijd van opwarmen, duurt niet heel lang, minuut of 2, 3 denk ik.

groetjes, Merel

p.s en als je toch besluit voor de magnetron te gaan: soms zijn er goedkope (simpele) aanbiedingen, misschien heeft iemand in je kennissen/ vrienden/ familiekring er nog een staan.

Merel78

Merel78

29-12-2008 om 11:08

Oh ja

wij maakten bij de kunstvoeding de melk ook niet van te voren klaar. Gewoon water in het flesje, water in de flessenwarmer, opwarmen, poeder erin, schudden en klaar was het flesje.

Bib'secondes

Ik heb voor het opwarmen van de bv een flessenwarmer die perfect is. de bib'secondes. Binnen 3 minuten is een volle fles op prima etmperatuur. Hij kost nieuw wel 42,50, maar via marktplaats heb ik 'm een stuk goedkoper kunnen kopen. Ook handig straks voor de potjes, want die kunnen er ook in. Dus ik vind het een goede investering waar je lang plezier van hebt.

Och

Ik heb ook zo'n ding aangeschaft 'voor de potjes', bleek dat ze gruwden van potjes. Dus nu staat er op zolder een ongebruikte Aventflessenwarmer te verstoffen...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.