Babytijd Babytijd

Babytijd

Biene M.

Biene M.

19-03-2011 om 21:34

Flesweigeren: waarom?

Vanaf dat ze zes weken was hebben we af en toe met onze jongste het drinken uit een flesje geoefend. Vorige week donderdag ging ze voor het eerst oefenen bij de crèche en daar dronk ze alle 170 cc die ik had meegegeven (waarvan 50 cc eigenlijk als reserve was bedoeld) vlot op. De avond erna, vrijdag, was ik uit eten en heeft ze 's avonds van haar vader een flesje gekregen waaruit ze ongeveer 120 cc dronk (meestal drinkt ze niet rond die tijd en als ze wel drinkt, is het maar kort).

In het weekend heeft ze geen flesje gedronken. Maandag ging ze weer oefenen bij de crèche en toen werd ik na een paar uur gebeld omdat ze niet uit het flesje wilde drinken. Uiteindelijk hebben ze van alles geprobeerd en ging er pas 50 cc in toen dochter in de box onder de mobile lag. Dinsdag en woensdag hebben we geen flesje aangeboden. Donderdag ging ze weer naar de crèche en toen heeft dochter hooguit 20 cc gedronken, nadat die door de leidster uit de speen in haar mond gespoten waren. Als ze de speen in haar mond kreeg, liet ze hem daar gewoon liggen zonder er iets mee te doen. Vaak ging ze dan zelfs doodleuk slapen! Maar omdat ze honger had, werd ze steeds wel weer snel wakker.

Gisteren heeft mijn man het weer geprobeerd. Toen hij met dochter ging lopen, ging ze even drinken, maar meer dan 50 cc was het niet. Vandaag wilde ze helemaal niet uit de fles drinken.

Voorlopig blijven we maar veel oefenen, morgen gaan we nog een Tommy Tippee fles halen, daar heb ik wel wat positieve dingen over gehoord. Maandag moet ik weer aan het werk en als het niet anders kan, zal ik één keer per dag naar de crèche gaan om zelf te voeden. Kolven moet dan maar 's avonds.

Maar wat ik nu niet snap: hoe kan ze gewoon uit de fles drinken, donderdag en vrijdag zelfs nog flinke hoeveelheden, en dan na het weekend opeens niet meer? Afgelopen maandag vond ik haar aan de borst wel wat onrustig, maar verder merk ik niets vreemds aan haar.

Ze is trouwens bijna 11 weken oud en is flink aan de maat, ze woog met 8 weken 6 kg en volgt met lengte en gewicht de +2 lijn.

Pfff, dit is echt zoiets waar je altijd over leest en blij bent dat het jou niet overkomt.

Sascha2

Sascha2

20-03-2011 om 07:46

Biene

Toen mijn jongste had bedacht flesweigeraar te worden hielp vrijwel niets. De Tommee Tippeefles en lopend voeden hielpen een beetje. Ze dronk uiteindelijkntwee keer 50ml per werkdag en haalde de rest in de avond en nacht in. Ze bleef overigens alert en vrolijk. Ik was niet in de gelegenheid om overdag live te voeden.
Je schrijft dat ze eerst wel uit een flesje dronk maar nu niet meer. Tja, waar dat door kan komen.. 1) ze heeft als meisjesbaby nu al divagedrag (sorry, maar momenteel hier drie diva-exemplaren en dat ben ik ietwat zat ;)). 2) ze is nu bijna drie maanden en misschien zich nog meer bewust van de wereld rondom zich, van gezichten etc. 3) zou ze last kunnen hebben van haar oren? Mijn oudste kon wel aan de borst drinken maar niet uit een flesje toen hij oorpijn bleek te hebben.
Sterkte, want het zal je vast niet licht vallen om zo je werk weer op te pakken als dochterlief niet of nauwelijks wil drinken. X

Biene M.

Biene M.

20-03-2011 om 10:04

Sascha

J. is nu in de slaapkamer met baby en een klein flesje melk, ik hoop zó dat ze iets drinkt! Eergisteren was het nog 50 cc, maar gisteren mocht die speen niet eens meer in de buurt van haar mond komen. Alsof ze in de gaten heeft dat ze mij veel minder gaat zien als ze die fles accepteert...

Ik denk niet dat het haar oren zijn. S. dronk bij ontstoken oren of amandelen inderdaad alleen nog wat uit de borst en absoluut niet uit de fles. Ik kan me best voorstellen dat een tepel dan minder rottig aanvoelt dan zo'n siliconen speen.

Op dit moment zie ik inderdaad als een berg tegen mijn eerste werkdag op. S. is vandaag ook weer kwakkelig en ik voel me helemaal niet fit sinds ik twee weken geleden griep kreeg. Ben gisteren ook weer opnieuw door mijn rug gegaan. En heb morgenmiddag meteen een belangrijke vergadering. Nou ja, we zien wel waar het schip strandt.

Wanneer begon jouw jongste ook alweer de fles te weigeren?

Sascha2

Sascha2

20-03-2011 om 10:45

Biene

Wat een ellende dan he, als je zo weer moet gaan werken. Kun je niet toch nog wat meer verlof opnemen?
Jongste heeft heel even uit een fles gedronken toen ze een week of 9-10 was. Met 15 weken ging ik weer aan de slag en inderdaad, alsof ze wist wat er stond te gebeuren. De twee weken voor mijn werkhervatting dronk ze gewoon niet uit een fles, het weekeinde voor de start ging er met hangen en wurgen 50cc in, al lopend met de tommeetippee. Ik heb me er flinke zoren om gemaakt maar dat hielp niets. Uiteindelijk maar geaccepteer omdat ze lekker in haar vel bleef en omdat ze in de avond en nacht compenseerde. Ik hield me maar vast aan de gedachte dat baby's die doorslapen ook een aantal uren zonder voeding zijn. Jongste sliep niet door en kon zo aan de nodige voeding komen. Met een week of 18 viel het kwartje bij haar en accepteerde ze de fles. Overigens dronk ze toen max 80-100cc per voeding, nog steeds niet veel. Maar dat deed T ook, dat komt m.i. niet door het flesweigeren.
Dikke knuffel en veel beterschap! En uiteraard veel succes morgen x

Sascha2

Sascha2

20-03-2011 om 10:46

O ja

Is het net gelukt met het flesje? En wat naar van je rug, get. Ik heb nog wel wat pilletjes liggen ;)

Totaal onvoorspelbaar...

Jeetje Biene, naar hè is dat flesweigeren. Jouw startpost lijkt mijn situatie vlak voor ik weer moest werken in januari. Het lijkt dat je niet veel meer kan doen, dan je nu doet. Melk aanbieden uit de fles, uitproberen van verschillende houdingen en vooral ook temperaturen van de melk. En ik heb me zelf maar steeds gerustgesteld dat een babietje dat aan de maat is, niet zoveel kan krijgen van een dag minder drinken.
Wat bij ons enigzins hielp is de tommee tippee fles. Maar nog steeds gaat het fles drinken niet echt goed. Zoon van nu vijf maanden drinkt zeer wisselend bij mijn ouders en op het kdv uit de fles. Porties van maximaal 80 cc en op een hele dag dan meestal 240 cc. Veel te weinig, met als gevolg dat hij 's nachts nog zeker twee voedingen drinkt. Op het kdv drinkt hij met lichte tegenzin (zonder te huilen) en draait op een bepaald moment gewoon zijn hoofd weg. Hij gaat dan spelen met de speen, lachen en is vrolijk, maar drinken ho maar...
Ik vond het zelf heel frustrerend omdat ik tijdens mijn evrlof steeds ging kolven, uit het flesje liet drinken en zoon idd voedingen van 200 cc uit de fles dronk. Tot het weekend dat ik moest werken. Ik hoop maar dat hij geen diva wordt :-).
Veel sterkte morgen met werken en je meisje haalt de gemiste voeding morgen vast wel weer in.
Maanve

Biene M.

Biene M.

21-03-2011 om 22:28

Update

Dit weekend hebben we het nog geprobeerd met de avent fles, het is er niet meer van gekomen een tommy tippee te kopen. Nou ja, ze wilde niets van de fles weten. Dus gisteren heb ik mijn agenda voor deze week bekeken, een plan gemaakt en mijn baas gemaild (die me gelukkig alle ruimte geeft).

Vandaag ben ik twee keer uit mijn werk naar de crèche gegaan om te voeden, na de tweede keer heb ik thuis (tegenover de crèche) nog een uurtje gewerkt voordat ik de kinderen ging halen. Morgen is de baby thuis met mijn man, dan komt hij haar twee keer naar mijn werk brengen. Donderdag werk ik thuis, dan loop ik zo naar de overkant om te voeden. Volgende week doen we net zoiets.

Na het erover gehad te hebben met de crècheleidster en met mijn kamergenoten op mijn werk (hun dochters weigerden de fles ook, is dat toeval of komt dit echt zoveel voor?) kan ik het wel plaatsen. Ik denk (dat was trouwens de inbreng van de juf) dat de baby's de spanning van hun moeder aanvoelen, vlak voordat die weer aan het werk gaat, of de onzekerheid van de verzorger die voor het eerst een hele dag verantwoordelijk is voor dit kind. En dat die baby's daardoor de fles weigeren, omdat zij door die spanning ook niet op hun gemak zijn. Vond ik heel plausibel klinken!

En daarom vond ik het advies van mijn collega ook zo goed: vergeet die fles nu maar voor een week of twee. Laat de baby rustig wennen aan andere verzorgers zonder opeens ook zoveel uit een fles te moeten drinken. En geef de verzorgers, die inmiddels redelijk gefrustreerd raakten door het vergeefse flesproberen, even pauze zodat ze het straks met wat minder spanning opnieuw kunnen proberen.

Dus voor nu ga ik gewoon even verder met live voeden. En hopelijk pakt ze die fles daarna alsnog.

Bedankt voor het delen van jullie ervaringen!

Tink

Tink

22-03-2011 om 13:29

Ik herinner me

... nog goed hoe dat was hier. De situatie lag ietsje anders, omdat ik noodgedwongen moest stoppen met borstvoeding geven. Dat was een enorme domper waar ik dagen om heb lopen brullen. En toen weigerde jongste (12 weken was ze ongeveer) ook nog de fles, ik zag al een uitgehongerd kind voor me, dat maakte mijn stemming er al niet veel beter op. Wat dochterlief ongetwijfeld aangevoeld heeft.
Wie de fles ook gaf, en wat er ook in zat (voorraadje gekolfde melk, kunstvoeding), en of ik nou in de buurt was of niet, madam bliefde het niet.
Wanhoop wanhoop, pffff als ik er nog aan denk.
Maar natuurlijk ging ze zichzelf niet uithongeren, er kwam een dag dat ze ineens wél wilde en de fles leegdronk.
Kortom, je hebt eigenlijk niks aan dit verhaal maar ik voel met je mee!
Nummer 3 hier dronk trouwens ook het liefst uit de originele verpakking (mij), die wilde dan wel een (klein) flesje afgekolfde melk als hij bij de oppas was, maar tankte later als ik weer terug was, hevig bij. Kan ook nog.
Fijn dat je de kans hebt om live te gaan voeden! En hopelijk gaat ze die fles alsnog accepteren. Succes!

Anna3

Anna3

22-03-2011 om 23:35

Vervelend

O wat vervelend was dat, dat flesweigeren. Hier begon het gedonder met een maand of vier, vijf. Ze dronk op creche en op papadagen gewoon niet, en haalde dat 's avonds en 's nachts vrolijk weer in. En het enige wat uiteindelijk hielp was de Tommee Tippee (ik heb geen aandelen), maar dat kan ook toeval zijn, want op zeker moment komt het altijd goed. Fijn dat je dochter wel wat weg te zetten heeft.

Biene M.

Biene M.

23-03-2011 om 07:38

Tink en anna

Jeetje Tink, als je dan ook de borst niet meer mag geven wordt het pas echt ellendig!

Het blijft fijn om andermans ervaringen te lezen. En ja, het is een stevige dame. Ik heb al wel bedacht dat ik, als ze over twee weken de fles (ik ga echt een tommy tippee kopen, haha) nog steeds niet wil, over ga naar 1 voeding midden op de dag. Ik vind het vreselijk vermoeiend op deze manier.

Kiki

Kiki

23-03-2011 om 13:17

Biene

zoals je weet ben ik tot 8 a 9 maanden heen en weer gereden van opvang naar werk en weer naar opvang naar werk.
Vreselijk vermoeiend was dat (en best frustrerend ook)

En net toen ik me erbij had neergelegd dat ik tot zijn zestiende borstvoeding zou geven had hij het ineens door.
Bij ons trouwens op de difraxflessen, die tommy tippie deed helemaal niets :)

Sunja

Sunja

23-03-2011 om 21:12

Sterkte

Oo-oo Biene, wat een gedoe! En wat voel ik met je mee. Ik rij ook elke werkdag op en neer om zoonlief van ruim 8 maanden te voeden. Zowel op het kdv als bij papa... Hij dronk keurig uit een flesje, maandenlang, TOT de eerste wendag. Daarna heeft hij nog een paar keer bij mij uit een flesje gedronken maar 2 weken later was het over. Nooit meer gelukt, achter elkaar geprobeerd: medela-speen, difrax, tommie tippee, breastflow. Uit de breastflow is het nog 1x gelukt. We hebben maandenlang volgehouden maar zijn een maand geleden gestopt. Ik had echt geen zin meer in dat gedoe en bij het kdv gaven ze ook aan dat hij steeds zo overstuur raakte en of dat nou echt nodig was. Nu eet hij daar uberhaupt verder ook niet (geen fruit, brood of liga) dus dat is wel echt vervelend - gelukkig bij papa inmiddels wel.
Ik ga 1x per dag, kan ook niet anders met mijn werk, en voedt geheel in eigen tijd - slecht geregeld dus. Zo te lezen heb jij het wel goed geregeld dus dat is in elk geval fijn. En ook dat je baby iets kan hebben is een groot voordeel (de mijne is al onder de maat).
Hierbij een groot hart onder je riem! Veel sterkte ermee,
Sunja

Sascha2

Sascha2

23-03-2011 om 22:58

Biene

Het zal vast kunnen, een voeding overdag. Zorg je wel goed voor jezelf? Dit vreet energie, zeker als ze het gaat inhalen op de momenten dat jij je rust nodig hebt. Sterkte x

Tink

Tink

24-03-2011 om 10:27

Tommie dinges

Wij gebruikten trouwens Avent flessen, geen idee wat die Tommie Tippee toe kan voegen? Is dat een ander model fles? Ik zal eens googelen.
Vermoeiend is het zeker, zorg inderdaad maar goed voor jezelf. En het is erg fijn dat je dochter zo'n stevige dame is!
Sterkte met alles, ik blijf meelezen hier.

Biene M.

Biene M.

24-03-2011 om 20:59

Tjonge

Nou, ik voel me in elk geval helemaal niet meer alleen met dit probleem! Op dit moment heb ik nog goede hoop dat het over een week opeens weer helemaal goed gaat. Wellicht ten onrechte, maar dan heb ik daar nu toch even plezier van. Want jeetje, gisteren bedacht ik me dat dit ook wel heel lastig is als ik 's avonds uit eten of naar een feestje wil. En als ik naar een congres moet, of iets anders voor mijn werk in een andere stad. Hm, daar wil ik nog niet te veel bij stilstaan.

Ondertussen word ik wel dikke maatjes met de crècheleidsters en de andere kindjes in de groep, want ik zit daar zo toch een paar uur per week. Best gezellig. En hopelijk gaat het switchen tussen voeden en werken me ook steeds beter af. Ik moet zeggen dat ik na het kolven ook altijd nog een kwartiertje een beetje wazig in mijn hoofd was. Zullen de hormonen wel zijn of zo.

Bedankt voor al jullie reacties :-)

Rembrand

Rembrand

24-03-2011 om 23:17

Biene

Het klopt dat dit door de hormonen komt ( die wazigheid). De oxytocine die vrij komt tijdens het voeden/kolven kan je wat wazig, roezig maken.
Hoort er bij en kan ook erg handig zijn ( inslapen na een nachtvoeding kan daardoor een stuk makkelijk gaan bijv. ).
M.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.